İçeriğe atla

Elif Özmen

Elif Özmen (1974 Bremen'de doğdu) Alman filozof.[1] Giessen Justus Liebig Üniversitesinde pratik felsefe profesörüdür.

Biyografi

Özmen, Türk bir göçmen işçi ailesinin kızı olarak Almanya'da büyüdü ve aile 1990'lı yıllarda Almanya vatandaşlığı aldı. 1993-1999 yılları arasında Göttingen Georg August Üniversitesi ve Frankfurt am Main Johann Wolfgang Goethe Üniversitesinde felsefe, bilim tarihi ve Almanca filoloji okudu (derece: Magister Artium ).[2]

Daha sonra LMU Münih ve Göttingen Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2004 yılında Berlin Humboldt Üniversitesinde Ahlak, Akılcılık ve Başarılı Yaşam adlı teziyle doktorasını aldı. 2010 yılında Hakikat ve Gerekçe adlı çalışmayı yaptı. Liberalizmin Politik Felsefesi adlı çalışmasıyla Ludwig Maximilians Üniversitesi Üniversite Topluluğundan ödül aldı.

Hamburg Üniversitesinde doçentlik yaptıktan sonra, 2013 yılında Regensburg'da pratik felsefe (değer geliştirme ve sivil katılım) profesörlüğüne başladı. 2016 sonbaharından itibaren ise, teorik etik ve siyaset felsefesinin temellerine odaklanarak Giessen Üniversitesinde felsefe kürsüsünün başında bulunmaktadır.

Özmen, akademik özgürlük konusunu da çalışmaktadır.[2][3] Bu konuda 2021 yılında başka bazı yazarlarla birlikte Wissenschaftsfreiheit im Konflikt (Çatışma Halinde Akademik Özgürlük) kitabı yayımlanmıştır. Özmen'e göre, “akademik özgürlük ancak kurumsallaşmış uygulamalar çerçevesinde somutlaşan ve kanıtlanmış bir idealdir.”[4]

Eserleri

  • Was ist Liberalismus? [Liberalizm Nedir?], Suhrkamp, Berlin 2023, ISBN 978-3-518-30005-3 .
  • Wissenschaftsfreiheit im Konflikt: Grundlagen, Herausforderungen und Grenzen [Çatışma Halinde Akademik Özgürlük: Temeller, Zorluklar ve Sınırlar], JB Metzler Berlin, Heidelberg 2021, ISBN 978-3-662-62891-1 .
  • Flucht und Migration. Fakten, Probleme, Positionen [Uçuş ve Göç. Gerçekler, Sorunlar, Konumlar] (öğretim amaçlı metinler ve materyaller), Reclam, Ditzingen 2018, ISBN 978-3-15-015074-0 .
  • Hans Kelsens Politische Philosophie [Hans Kelsen'in Siyaset Felsefesi], Mohr Siebeck, Tübingen 2017, ISBN 978-3-16-155350-9 .
  • Über Menschliches. Anthropologie zwischen Natur und Utopie [İnsani Şeyler Üzerine. Doğa ve Ütopya Arasında Antropoloji], Mentis, Münster 2016, ISBN 978-3-95743-040-3 .
  • Politische Philosophie zur Einführung [Siyaset Felsefesine Giriş], Junius, Hamburg 2013, ISBN 978-3-88506-069-7 .
  • Philosophie der Gegenwart in Einzeldarstellungen [Bireysel Temsillerde Çağdaş Felsefe], Kröner, Stuttgart 2007, ISBN 978-3-520-42303-0 .
  • Moral, Rationalität und gelungenes Leben [Ahlak, Akılcılık ve Başarılı Yaşam], Mentis, Paderborn 2005, ISBN 978-3-89785-212-9 .

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Wissenschaftsfreiheit - Die Toleranz gegenüber anderen Meinungen sinkt". deutschlandfunk.de (Almanca). 2022-01-14.  8 Ocak 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ a b Sascha Zoske (2022-01-14). "„Ich habe keinen Schutzauftrag gegenüber meinen Studierenden"". FAZ.net (Almanca).  3 Ocak 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Wissenschaftsfreiheit: Normative Grundlagen und aktuelle Herausforderungen" (Almanca).  8 Ocak 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "Buchkritik zu Wissenschaftsfreiheit im Konflikt" (Almanca).  25 Haziran 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Immanuel Kant</span> Alman filozof

Immanuel Kant, Prusya kökenli Alman filozof. Alman felsefesinin kurucu isimlerinden biri olmuş, Aydınlanma Çağı ve felsefe tarihinin kendisinden sonraki dönemini belirgin olarak etkilemiştir. Bugün Rusya topraklarında bulunan Königsberg'de doğan Kant'ın epistemoloji, metafizik, etik ve estetik alanlarındaki kapsamlı ve sistematik çalışmaları, onu modern Batı felsefesinin en etkili isimlerinden biri hâline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Walter Benjamin</span> Alman filozof ve edebiyat eleştirmeni (1892-1940)

Walter Benedix Schönflies Benjamin,, Alman filozof, edebiyat eleştirmeni, kültür tarihçisi ve estetik kuramcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Johann Gottlieb Fichte</span> Johann Gottlieb Fichte, ünlü Alman düşünürü. Felsefedeki en önemli kavrayışı, temel çıkış noktası kendi özgürlük anlayışıdır

Johann Gottlieb Fichte, ünlü Alman düşünürü. Felsefedeki en önemli kavrayışı, temel çıkış noktası kendi özgürlük anlayışıdır.

Ernst Von Aster, Alman filozof.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Zweig</span>

Arnold Zweig, Alman yazar ve savaş karşıtı eylemcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Thilo Marauhn</span>

Thilo Marauhn Alman uluslararası hukuk bilimcisi ve akademisyen. Almanyanın Giessen kentinde bulunan Justus-Liebig-Üniversitesinin Hukuk Fakültesinde Kamu Hukuku ve Uluslararası Hukuku dalında profesörlük görevini sürdürüyor ve Hessen Barış ve Uyuşmazlık Araştırma Vakfı Leibniz Enstitüsünde bulunan uluslararası hukuk araştırma grubunu yönetiyor.

Heinz Heimsoeth Alman felsefe tarihçisidir.

Hans Freyer muhafazakâr Alman sosyolog ve filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Otto Apel</span> Alman filozof

Karl-Otto Apel, Alman filozof ve profesör.

Helmut Berding, Alman tarihçidir.

Olumsallık, modal mantık ve ontolojide kullanılan felsefî bir terimdir.

Kültürlerarası felsefe, farklı felsefe kültürlerinden ve kültürlerarasılıktan beslenen ve bu özelliği ile kendine özgü bir alan oluşturan felsefenin alt dallarından biridir. Kültürlerarası felsefe geleneğinde, farklı kültürel arka plandan gelerek yeşeren düşünceler, felsefe tarihi içerisinde bir bütün olarak ele alınırken, farklı kıtalara ve kültür çevrelerine özgü felsefe gelenekleri arasındaki örtüşen noktalar üzerinde durulur. Bu yaklaşım felsefeye bir nevi "karşılaştırmalı felsefe" izlenimi vermektedir. Kültürlerarası felsefenin bir diğer önemli yaklaşımı, globalleşme ile içine girilen süreçte felsefenin de kültürlerarasılılığa bağlı olarak modern bir biçimde transforme edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Valdoculuk</span>

Valdoculuk, ilk olarak 12. yüzyılda dindar laikat kesimin Lyonlu Petrus Valdo'nun düşünceleri etrafında toplanması üzerine Güney Fransa'da kurulmuş çileci bir akımdır. Katolik Kilisesi'ne karşı takındığı eleştirel yaklaşım nedeniyle zaman zaman proto-Protestan (önprotestan) olarak da adlandırılan Valdocular, Katolik Kilisesi'nce sapkın ilan edilmiş, engizisyona tabi tutulmuş ve dinden atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mittelbau-Dora toplama kampı</span>

Mittelbau-Dora toplama kampı, ya da KZ Mittelbau-Dora, Thüringen'de Nordhausen şehrinin kuzeyinde bulunan bir nazi toplama kampına verilen addır. Buraya getirilen mahkûmların yeraltı fabrikası Mittelwerk GmbH'de zorla çalıştırıldıkları bilinmektedir. Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar kapsamında pek çok kişi bu kampta infaz edildi. aynakça

Özel;
<span class="mw-page-title-main">Karl Lamprecht</span> Alman tarihçi (1856-1915)

Karl Gotthard Lamprecht, Alman sanat ve ekonomi tarihi konusunda uzmanlaşmış bir Alman tarihçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Fellmann</span>

Ferdinand Fellmann, Alman filozof. Ailesinin 1946'da Hirschberg'den sınır dışı edilmesinden sonra Hameln/Weser'de büyüdü.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Engelberg</span>

Ernst Engelberg bir Alman üniversite profesörü ve Marksist tarihçi.

Oscar Weigert, Alman-Amerikalı bir idari ve çalışma avukatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Emil Schürer</span>

Emil Schürer, esas olarak İsa'nın vaizliği dönemindeki Yahudilerin tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir Alman Protestan ilahiyatçısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Dieter Henrich</span>

Dieter Henrich, Alman yazar ve filozof. Alman idealizmi geleneğinde çağdaş bir düşünür olan Henrich, "Alman İdealizminin kapsamlı ve son derece yenilikçi çalışmaları ve sistematik öznellik analizleri" ile "ileri Alman felsefi ve teolojik tartışmalarını önemli ölçüde etkilemiş" olan "bugün Almanya'daki en saygın ve en sık atıfta bulunulan filozoflardan birisi" olarak kabul edilir.