İçeriğe atla

Elif Ekşi Ayık

Elif Ekşi Ayık
Kişisel bilgileri
Tam adıElif Ekşi Ayık
DoğumuMart 1967 (57 yaşında)
Samsun, Türkiye
Spor
Ülke Türkiye
SporOkçuluk
Yarışma(lar)Kadınlar

Elif Ekşi Ayık (d. Elif Ekşi; 21 Mart 1967, Samsun), Türk okçudur.

Okçuluk kariyeri

Seul'da düzenlenen 1988 Yaz Olimpiyatları'ndaki okçuluk etkinliklerinde yarıştı ve bireysel yarışmada 42., Huriye Ekşi ve Selda Ünsal ile birlikte takım yarışmasında 14. sırada yer aldı. Barselona'daki 1992 Yaz Olimpiyatları'nda da yer alan Ekşi; bireysel etkinliği 39., Natalia Nasaridze ve Zehra Öktem ile birlikte takım etkinliğini 6. sırada tamamladı. Languedoc-Roussillon'da düzenlenen 1993 Akdeniz Oyunları'nda, Natalia Nasaridze ve Necla Babaş ile birlikte takım olarak yarıştı ve takımın, finalde Fransa'ya 213-196'lık skorla kaybetmesiyle birlikte gümüş madalyanın sahibi oldu.[1] Bireysel etkinliklte ise 6. sırada yer aldı.[2] Atlanta'nın ev sahipliğini yaptığı 1996 Yaz Olimpiyatları'nda üçüncü ve son Olimpiyatlar katılımını gerçekleştiren Ekşi, oyunlardaki bireysel etkinliği 47., Elif Altınkaynak ve Nasaridze ile birlikte takım etkinliğini 4. sırada tamamladı.

Okçuluk sonrası

Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu genel sekreterliği görevinde bulunan Ekşi Ayık, kurumda yaşanan zimmete geçirme olayı hakkında açılan ve Kasım 2013'te sonuçlanan davada 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılsa da cezası ertelendi.[3]

Özel hayatı

Kardeşi Huriye Ekşi de kendisi gibi okçudur. Evlendikten sonra Ayık soyadını da kullanmaya başlamıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Bayanlar ikinci". Milliyet. 21 Haziran 1993. s. 28. 
  2. ^ "1993 Akdeniz Oyunları sonuçları" (PDF) (Fransızca). CJIM. 4 Ekim 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2018. 
  3. ^ a b "Buz Hokeyi Federasyonu'ndaki Dolandırıcılık Davası". Haberler.com. 28 Kasım 2013. 18 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2018. 

Dış bağlantılar

  • Sports-Reference.com profili (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet sporu</span> Bisiklete binmek (ulaşım, spor, egzersiz, dinlenme...)

Bisiklet, iki tekerlekli bisikletin gelişmesi sonucunda ortaya çıkmış bir spor dalıdır. Eğlence, ulaşım ve yarışma amacıyla bisiklet sürmenin giderek yaygınlaşması bisiklet sporunu daha da geliştirmiştir. Ama bu yaygınlaşmada, bisikletin yeni gelişmelerle daha rahat ve kolay kullanılır bir araç haline gelmesinin de etkisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1960 Yaz Olimpiyatları</span> 1960 yılında Romada düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik

1960 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XVII. Olimpiyat Oyunları, 1960 yılında İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinliktir. Roma daha önce 1908 Yaz Olimpiyatlarının organizasyonunu üstlenmişti, ancak 1906'da Vezüv Yanardağı'nın patlamasının ardından şehrin bu görevi reddetmekten ve Londra'ya devretmekten başka seçeneği kalmamıştı. Sovyetler Birliği 1960 Oyunlarında en çok altın ve toplam madalya kazanan ülke olmuştur. İlk Paralimpik Oyunları Roma'da 1960 Yaz Olimpiyatları ile birlikte düzenlenmiş ve bu tür etkinlikler ilk kez aynı zamana denk gelmiştir. Türkiye sadece güreş branşında olmak üzere 7 altın 2 gümüş madalya alarak hala olimpiyatlarda en çok altın madalya kazandığı oyunlar olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Çim hokeyi</span> hokeyin sopalarla ve yuvarlak topla çim üzerinde oynanan takım sporu versiyonu

Çim hokeyi, futboldan sonra dünyanın en popüler ikinci sporu olan hokeyin ana branşı ve ilk oynanış şeklidir. Açık ve kapalı çim hokeyi türleri bulunur. Çim hokeyinin uluslararası turnuvalarda kadınlar ve erkekler için prestijli yarışmaları bulunmaktadır. Bu turnuvalar arasında Olimpiyatlar, Dünya Hokey Kupası ve yıllık Dünya Kupası şampiyonluk turnuvası da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye</span>

Atina 2004 Yaz Olimpiyatları Türkiye'nin 1908 yılından günümüze katılmış olduğu on dokuzuncu olimpiyat oyunudur. Türkiye'nin 21 kadın ve 45 erkek sporcu gönderdiği oyunların açılış töreninde Türk Bayrağını yelkenci Ali Enver Adakan taşımıştır. Türk sporcular, ilk kez düzenlendiği 1908 yılından bu yana her Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yarışmıştır. Türkiye, Antwerp'te düzenlenen 1920 Yaz Olimpiyatları'na, Büyük Buhran döneminde Los Angeles'ta düzenlenen 1932 Yaz Olimpiyatları'na ve Amerika Birleşik Devletleri'nin boykotuna verdiği destek nedeniyle Moskova'da düzenlenen 1980 Yaz Olimpiyatları'na katılmamıştır. Türkiye Olimpiyat Komitesi Oyunlara ülkenin en büyük delegasyonunu gönderdi. Oyunlarda 10 spor dalında 45 erkek ve 20 kadın olmak üzere toplam 65 sporcu yarıştı. Atıcılık ve tekvandoda sadece tek bir yarışmacı vardı.

<span class="mw-page-title-main">2000 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye</span>

2000 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye 3 Altın ve 2 Bronz olmak üzere toplam 5 madalya kazanmıştır.

1972 Kış Olimpiyatları, 3 Şubat - 13 Şubat 1972 tarihleri arasında Japonya'nın Sapporo şehrinde yapılmıştır. 11. kez yapılan Kış Olimpiyat Oyunları'nda 35 ülkeden, 205'i kadın olmak üzere 1006 sporcu, 35 karşılaşma yapmışlardır. 1972 Sapporo Oyunları Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri dışında düzenlenmiş ilk olimpiyattır.

<span class="mw-page-title-main">1998 Kış Olimpiyatları</span>

1998 Kış Olimpiyatları, resmî adıyla XVIII Kış Olimpiyat Oyunları, 7-22 Şubat 1998'de Japonya'nın Nagano kentinde düzenlenen çok sporlu etkinliktir.

Natalia Nasaridze, Gürcü asıllı Türk okçu. 12 yaşında ağabeyinin arkadaşının teşvikiyle Gürcistan'da okçuluk sporuyla tanışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mete Gazoz</span> Türk okçu

Mete Gazoz, Türk olimpik okçudur. İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusudur. Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda ve 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası ile 2024 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihinin ilk Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu olmuştur.

Igor Boraski, Hırvat kürekçi ve bobsledçidir. 2000 Yaz Olimpiyatları'ndaki kürek müsabakaları kapsamındaki erkekler sekiz tek kategorisinde bronz madalya kazanırken 1996 ve 2004 Yaz Olimpiyatları'nda da mücadele etti. Dünya Kürek Şampiyonası'nda toplamda bir altın, iki gümüş ve bir bronz; Akdeniz Oyunları'nda ise birer gümüş ve bronz madalyanın sahibi oldu. Kürek kariyerinin yanı sıra bobsled kariyeri de bulunan Boraski, 2002 Kış Olimpiyatları'nda mücadele ederek hem Yaz hem de Kış Olimpiyatları'na katılan ilk Hırvat sporcu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna erkek millî buz hokeyi takımı</span>

Ukrayna erkek millî buz hokeyi takımı, Ukrayna'yı buz hokeyi dalında temsil eden erkek takımıdır. Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu (IIHF) üyesi olan Ukrayna Buz Hokeyi Federasyonu tarafından yönetilmektedir. Şubat 2018 itibarıyla Ukrayna şu anda dünya sıralamasında 23. sırada yer almaktadır. Takımın bu zamana kadar elde ettiği en büyük başarı 2002 Dünya Şampiyonası'ndaki 9.'luktur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya erkek millî buz hokeyi takımı</span> Rusyayı buz hokeyi dalında temsil eden erkek takım

Rusya erkek millî buz hokeyi takımı, Rusya'yı buz hokeyi dalında temsil eden erkek takımıdır. Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu (IIHF) üyesi olan Rusya Buz Hokeyi Federasyonu tarafından yönetilmektedir. 2018 yılı itibarıyla IIHF Dünya Sıralamasında ikinci sırada yer almaktadır. Takım 1992'den beri uluslararası turnuvalarda mücadele etmektedir. Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu tarafından Sovyetler Birliği ve CIS takımının devamı olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya erkek millî buz hokeyi takımı</span>

Polonya erkek millî buz hokeyi takımı, Polonya'yı buz hokeyi dalında temsil eden erkek takımıdır. Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu (IIHF) üyesi olan Polonya Buz Hokeyi Federasyonu tarafından yönetilmektedir. Takım şu anda IIHF Dünya Sıralamasında 20. sırada yer almaktadır. 1980'lerden önce ise dünya sıralamasında 6. sırada yer almıştır. I. Bölümü seviyesinin altında mücadele eden sekiz ülkeden bir tanesidir. Şu anda Polonya millî takımı, Dünya Şampiyonası'nın ikinci aşaması olan IA Bölümü'nde oynuyor.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan erkek millî buz hokeyi takımı</span>

Kazakistan erkek millî buz hokeyi takımı, Kazakistan'ı buz hokeyi dalında temsil eden erkek takımıdır. Takım Kazakistan Buz Hokeyi Federasyonu tarafından yönetilmektedir. Takım şu anda IIHF Dünya Sıralamasında 16. sırada yer almaktadır. 1998 ve 2006 yıllarında olmak üzere toplam iki defa Kış Olimpiyatları'nda yarıştılar. Takımın baş antrenörü Eduard Zankovets'tir. Millî takım 1992 yılında Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu'na (IIHF) katıldı ve ilk olarak 1993 Erkekler Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası'nda yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan erkek millî buz hokeyi takımı</span> Milli spor takımı

Gürcistan erkek millî buz hokeyi takımı, Gürcistan'ı buz hokeyi dalında temsil eden erkek takımıdır. Takım 8 Mayıs 2009'dan beri Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu (IIHF) üyesi olan Gürcistan Buz Hokeyi Federasyonu tarafından yönetilmektedir. Takım Şubat 2018 itibarıyla IIHF Dünya Sıralamasında 41. sırada yer almaktadır. Gürcistan ilk kez 2013 yılında Dünya Şampiyonası turnuvasında oynadı ve 2018'de II. Bölüm B Grubu'na terfi edene kadar III. Bölüm seviyesinde kaldı. Ayrıca 2018 Kış Olimpiyatları turnuvası için elemelerde mücadele etti.

Elif Altınkaynak Çahlıyan, Türk okçuluk antrenörü, eski okçu.

Necla Babaş, Türk okçudur. Languedoc-Roussillon'da düzenlenen 1993 Akdeniz Oyunları'nda, Natalia Nasaridze ve Elif Ekşi ile birlikte takım olarak yarışmış ve takımın, finalde Fransa'ya 213-196'lık skorla kaybetmesiyle birlikte gümüş madalyanın sahibi olmuştur.

Laura Nurmsalu, 2016 Yaz Olimpiyatları'nda yarışan Eston klasik yay okçusu.

<span class="mw-page-title-main">Natalia Partyka</span>

Natalia Dorota Partyka Polonyalı bir masa tenisi oyuncusudur. Sağ el ve kolu olmadan doğdu, yetenekli sporcular için yarışmalara ve engelli sporcular için yarışmalara katılır. Partyka, Londra 2012 Olimpik kadın masa tenisinin son 32'sine ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları'nda okçuluk</span>

2004 Yaz Olimpiyatları'nda okçuluk karşılaşmaları 15-21 Ağustos 2004 tarihleri arasında Atina'daki Panathinaiko Stadyumu'nda düzenlendi. Kırk üç ülkeden yüz yirmi sekiz okçu, bu oyunlarda dört altın madalya etkinliğinde yarıştı.