İçeriğe atla

Elif Altınkaynak

Elif Altınkaynak
Kişisel bilgileri
Doğumu20 Ağustos 1974 (50 yaşında)
Isparta
Boy1,68 m (5 ft 6 in)
Spor
ÜlkeTürkiye
SporOkçuluk
Madalyalar
Dünya Şampiyonası
Gümüş1995 CakartaTakım
Bronz1997 VictoriaTakım

Elif Altınkaynak Çahlıyan (d. 20 Ağustos 1974), Türk okçuluk antrenörü, eski okçu.

Altınkaynak, 1996 Atlanta ve 2000 Sidney Olimpiyatları'nda ülkesini temsil etti. 1996 Atlanta'da sıralama turunu 663 puanla 6. olarak tamamlamıştı. Bireysel mücadelede ilk üç turun ardından çeyrek finalde Beyaz Rus Olga Yakuşeva'yı geçen sporcu, yarı finalde karşılaştığı Çinli rakibi He Ying'e yenilerek finale çıkamadı. Daha sonra çıktığı bronz madalya maçında da Ukraynalı Olena Sadovnıça'ya kaybedince dördüncü sırada kaldı. Altınkaynak takımlar kategorisinde ise Natalia Nasaridze ve Elif Ekşi ile birlikte mücadele verdi. İlk turda Güney Afrika'yı, çeyrek finalde ise Kazakistan'ı geçen Türkiye, yarı finalde Almanya'ya ve üçüncülük karşılaşmasında Polonya'ya kaybedince Türk sporcu yine kürsünün dışında kalarak dördüncü oldu. 2000 Sidney sıralamalarında 638 puanla 13. olan Altınkaynak, ikinci turda Britanyalı rakibine elenmişti. Türkiye takımında Altınkaynak ve Nasaridze'nin yanında bu kez Zekiye Keskin Şatır yer aldı. Polonya'yı ve Çin Taipeisi'ni mağlup eden takım, 1996 Atlatna'daki senaryoyu tekrarlayarak yarı finalde Ukrayna ve bronz madalya maçında Almanya'ya yenildi; Türk okçu böylece bir kez daha Olimpiyat dördüncüsü oldu.[1]

Altınkaynak dünya şampiyonalarında Türkiye takımlarıyla iki madalya kazandı. Elif Ekşi, Natalia Nasaridze ve Altınkaynak'tan oluşan olimpik yay takımı, Endonezya'nın başkenti Cakarta'daki 1995 Dünya Şampiyonası'nda sırasıyla Polonya, İsveç ve Almanya'yı geçerek finalde Güney Kore'nin rakibi olmuştu; finali kaybeden takım, gümüş madalyanın sahibi oldu.[2] Bir sonraki organizasyon Kanada'nın Victoria kentindeki 1997 Dünya Şampiyonası'ydı; Türkiye takımı Zehra Öktem, Deniz Günay ve Altınkaynak'tan oluşuyordu. Kazakistan ve Japonya'yı eleyen takım, bu kez yarı finalde eşleştiği Güney Kore'ye kaybetti. Üçüncülük maçında İtalya'yı mağlup eden üçlü, bronz madalya kazandı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Elif Altınkaynak". sports-reference. 18 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2018. 
  2. ^ "JAKARTA 1995 WORLD ARCHERY CHAMPIONSHIPS". worldarchery.org. 17 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2018. 
  3. ^ "VICTORIA 1997 WORLD ARCHERY CHAMPIONSHIPS". worldarchery.org. 17 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">2004 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye</span>

Atina 2004 Yaz Olimpiyatları Türkiye'nin 1908 yılından günümüze katılmış olduğu on dokuzuncu olimpiyat oyunudur. Türkiye'nin 21 kadın ve 45 erkek sporcu gönderdiği oyunların açılış töreninde Türk Bayrağını yelkenci Ali Enver Adakan taşımıştır. Türk sporcular, ilk kez düzenlendiği 1908 yılından bu yana her Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yarışmıştır. Türkiye, Antwerp'te düzenlenen 1920 Yaz Olimpiyatları'na, Büyük Buhran döneminde Los Angeles'ta düzenlenen 1932 Yaz Olimpiyatları'na ve Amerika Birleşik Devletleri'nin boykotuna verdiği destek nedeniyle Moskova'da düzenlenen 1980 Yaz Olimpiyatları'na katılmamıştır. Türkiye Olimpiyat Komitesi Oyunlara ülkenin en büyük delegasyonunu gönderdi. Oyunlarda 10 spor dalında 45 erkek ve 20 kadın olmak üzere toplam 65 sporcu yarıştı. Atıcılık ve tekvandoda sadece tek bir yarışmacı vardı.

<span class="mw-page-title-main">2000 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye</span>

2000 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye 3 Altın ve 2 Bronz olmak üzere toplam 5 madalya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1996 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye</span>

Türkiye 1996 Yaz Olimpiyatları'nda Amerika Birleşik Devletleri'nin Atlanta şehrinde yarıştı.

Natalia Nasaridze, Gürcü asıllı Türk okçu. 12 yaşında ağabeyinin arkadaşının teşvikiyle Gürcistan'da okçuluk sporuyla tanışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1996 Yaz Olimpiyatları'nda Amerika Birleşik Devletleri</span>

Amerika Birleşik Devletleri, Georgia eyaletinin başkenti Atlanta'da düzenlenen ve ev sahipliğini yaptığı 1996 Yaz Olimpiyatları'na 646 sporcuyla katıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mete Gazoz</span> Türk okçu

Mete Gazoz, Türk olimpik okçudur. İstanbul Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü sporcusudur. Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda ve 2023 Dünya Okçuluk Şampiyonası ile 2024 Avrupa Okçuluk Şampiyonası'nda altın madalya kazanarak Türk okçuluk tarihinin ilk Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yasemin Ecem Anagöz</span> Türk okçu

Yasemin Ecem Anagöz, Türk okçu.

<span class="mw-page-title-main">Ki Bo-bae</span>

Ki Bo-bae, Güney Koreli okçu. 2011'de klasik yay dünya sıralamasında 1 numaraya kadar yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Brady Ellison</span> Amerikalı okçu

Brady Lee Ellison, Amerikalı okçu.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Caner Aydın</span> Türk paralimpik okçu

Yiğit Caner Aydın, dünya şampiyonu Türk paralimpik okçu ve Türkiye'nin ilk tekerlekli sandalyeli tv sunucusu. Okçular Vakfı Spor Kulübü'nde kariyerini sürdürmektedir. Dünya sıralamasında güncel olarak 2. sıradadır.

Necla Babaş, Türk okçudur. Languedoc-Roussillon'da düzenlenen 1993 Akdeniz Oyunları'nda, Natalia Nasaridze ve Elif Ekşi ile birlikte takım olarak yarışmış ve takımın, finalde Fransa'ya 213-196'lık skorla kaybetmesiyle birlikte gümüş madalyanın sahibi olmuştur.

Elif Ekşi Ayık, Türk okçudur.

Bahattin Hekimoğlu, Türk Dünya ve Avrupa Şampiyonu paralimpik okçudur.

Yakup Yıldız, Makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.

<span class="mw-page-title-main">Yeşim Bostan</span> Türk okçu

Yeşim Bostan, makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.

<span class="mw-page-title-main">Okçuluk Dünya Kupası</span>

Okçuluk Dünya Kupası, 2006 yılından beri Dünya Okçuluk Federasyonu tarafından düzenlenen, okçuların dört ülkede dört ayakta yarıştığı ve her kategorinin en iyi sekiz okçusunun Okçuluk Dünya Kupası finaline katılmak için ek bir aşamaya ilerlediği bir yarışmadır. Spora yenilikçi yaklaşımı, profilini yükseltmesi ve ulaşımı ile beğeni topladı.

Ayşe Bera Süzer, makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.

<span class="mw-page-title-main">Emircan Haney</span> Türk okçu

Emircan Haney, Makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.

Gabriela Schloesser, 2016'dan önce Meksika'yı temsil eden ve 2017'den beri Hollanda'yı temsil eden Tijuana Meksika doğumlu Hollandalı bir okçu. 2021'de Schloesser ve Steve Wijler, Japonya'nın Tokyo kentinde düzenlenen 2020 Yaz Olimpiyatları'nda karma takım etkinliğinde gümüş madalya kazandı.

Hazal Burun, Makaralı yay kategorisinde yarışan Türk okçudur.