İçeriğe atla

Elie Kedourie

Elie Kedourie (1926, Bağdat - 1992, Washington) Yahudi asıllı İngiliz siyaset bilimci ve önde gelen bir tarihçi.[1][2]

1926 yılında Bağdat'ta doğdu.[3][4] Eğitim hayatının bir bölümünü Irak'ta geçirdi. 1947 yılında İngiltere'ye giden Kedourie, 1951'de Londra Üniversitesi'ne bağlı Londra Ekonomi Okulu'nun ekonomi bölümünü bitirdi.[2] ABD, Avrupa ve İsrail'in çeşitli üniversitelerinde dersler verdi.[2] Kedourie, 1964 yılında İngiltere'de üç aylık Middle Eastern Studies dergisini kurdu ve eşi Sylvia Haim ile birlikte editörlüğünü yaptı.[2] 1992 yılında Karl Marx ve Hegel üzerine bir çalışma yaptığı dönemde Washington'da öldü.[2]

Eserleri

  • England and the Middle East: The Vital Years 1914–1921 (1956); later as England and the Middle East: the destruction of the Ottoman Empire 1914–1921
  • Nationalism (1960); revize edilen hali 1993
  • Afghani and 'Abduh: An essay on religious unbelief and political activism in modern Islam (1966)
  • The Chatham House Version: And Other Middle Eastern Studies (1970)
  • Nationalism in Asia and Africa (1970) editör
  • Arabic Political Memoirs and Other Studies (1974)
  • In the Anglo-Arab Labyrinth: The McMahon-Husayn Correspondence and its Interpretations 1914–1939 (1976)
  • Middle Eastern Economy: Studies in Economics and Economic History (1976)
  • The Jewish World: Revelation, Prophecy and History (1979) editor; as The Jewish World: History and Culture of the Jewish World (US)
  • Islam in the Modern World and Other Studies (1980)
  • Towards a Modern Iran; Studies in Thought, Politics and Society (1980) editor with Sylvia G. Haim
  • Modern Egypt: Studies in Politics and Society (1980) editor
  • Zionism and Arabism in Palestine and Israel (1982) editor with Sylvia G. Haim
  • The Crossman Confessions and Other Essays in Politics, History and Religion (1984)
  • Diamonds into Glass: The Government and the Universities (1988)
  • Essays on the Economic History of the Middle East (1988) editor with Sylvia G. Haim
  • Democracy and Arab Political Culture (1992)
  • Politics in the Middle East (1992)
  • Spain and the Jews: The Sephardi Experience, 1492 and after (1992)
  • Hegel & Marx: Introductory Lectures (1995)

Kaynakça

  1. ^ Fromkin, David. Barışa Son Veren Barış. Epilson Yayınları. s. 147. 
  2. ^ a b c d e ""KEDOURIE, Elie" başlıklı madde, TDV İslam Ansiklopedisi, yazan: Andrew Mango". TDVİA. 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Martin Kramer, "Elie Kedourie," Encyclopedia of Historians and Historical Writing (London: Fitzroy Dearborn, 1999), vol. 1, s. 637-38". 4 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Remembering Elie Kedourie: How One Analyst Spoke Truth to Power in the Middle East". Robert D. Kaplan, The National İnterest. 6 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Halk Hareketi</span>

Ukrayna Halk Hareketi Ukrayna'daki milliyetçi ve demokratik bir partidir.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Abdünnâsır</span> 2. Mısır devlet başkanı

Cemal Abdünnâsır Hüseyin, 1954'ten 1970'teki ölümüne kadar Mısır'ın ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yapan Mısırlı bir subay ve politikacıydı. Nâsır, 1952 Mısır Devrimi'ne öncülük etti ve ertesi yıl geniş kapsamlı toprak reformlarını başlattı. 1954'te bir Müslüman Kardeşler üyesinin suikast girişiminin ardından örgüte baskı uyguladı. Kendisine karşı yapılan bir suikast girişimine adı karışan Devlet Başkanı Muhammed Necib'i ev hapsine aldı ve idari görevi üstlendi. Haziran 1956'da resmen başkan seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Irak Mandası</span> Ağustos 1920de Osmanlı İmparatorluğu ile yapılan Sevr Antlaşması sonucunda Birleşik Krallık yönetimindeki manda idaresi

Birleşik Krallık Irak Mandası, Ağustos 1920'de Osmanlı İmparatorluğu ile yapılan Sevr Antlaşması sonucunda Birleşik Krallık yönetimindeki manda idaresi. Bu yönetim 26 Nisan 1920'de İtalya'daki San Remo Konferansı'nda belirlenmişti. Mezopotamya'da Fransa kontrolündeki Lübnan ve Suriye mandaları da bulunmaktaydı.

Suudi Arabistan'daki Türkler, Orta Doğu'da bulunan Suudi Arabistan'da yaklaşık 100.000 Türkiye vatandaşı bulunmaktadır. Ülkenin çeşitli bölgelerine yerleşmişlerdir. Bu kişilerin yaklaşık 85.000'i genel olarak inşaat işçiliği ve lokantacılık, berberlik, oto tamirciliği, mobilyacılık gibi işlerde çalışmaktadır. Geriye kalan 15.000 civarında kişi ise aile üyelerini oluşturmaktadır. Ayrıca bazıları doktor, öğretmen ve mühendis olarak çalışmaktadır.

<i>Middle East Quarterly</i>

Middle East Quarterly, ABD düşünce kuruluşu Middle East Forumun 3 ayda bir çıkardığı Mart 1994 yılından beri Ortadoğu ile ilgili siyasi konular yayınlanan strateji politikaları dergisi. Editörlüğü Michael Rubin tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Filistin Paylaşım Planı</span>

Filistin için Birleşmiş Milletler Paylaşım Planı veya Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 181'nolu Kararı: Filistin'in Gelecek Hükümeti Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 29 Kasım 1947'de alınan kararına göre uyarlanmış bir plandır.

Faşizm ekonomisi ya da faşist ekonomi, faşist hükûmetler tarafından uygulanan ekonomi politikalarını ifade eder. Faşizm otoriter, milliyetçi ve korporatist bir ideolojidir. Ancak faşizmin yerleşmiş bir tanımı yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Zeki el-Arsuzi</span> Suriyeli filozof (1899-1968)

Zeki el-Arsuzi Suriyeli bir filozof, filolog, sosyolog, tarihçi ve Arap milliyetçisiydi. Fikirleri Baasçılığın ve siyasi hareketinin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Yaşamı boyunca başta Arapçanın Kendi Dilindeki Dehası (1943) olmak üzere birçok kitap yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pencap, Hindistan</span>

Pencap, Hindistan'ın kuzeybatısında ve büyük Pencap Bölgesi'nde yer alan eyalettir. Eyalet doğuda yine Hindistan eyaletlerinden olan Himaçhal Pradeş, güney ve güneydoğuda Haryana, güneybatıda Rajasthan ve batıda Pakistan'ın Pencap eyaleti ile çevrilidir. Ayrıca kuzeyden yine Hindistan eyaletlerinden Cemmu ve Keşmir ile komşudur. Eyaletin başkenti, bir Birlik Bölgesi olan ve aynı zamanda komşu eyalet Haryana'nın da başkenti olan Chandigarh'tır.

Asef Bayat sosyolog ve akademisyen. Halen Illinois Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürmektedir. Siyaset sosyolojisi, toplumsal hareketler ve değişme, din temelli siyaset ve gündelik hayat, toplumsal mekanlar, günümüzde İslam ve özellikle de müslüman Orta Doğu ülkelerindeki halk hareketleri ilgi alanlarını oluşturmaktadır. İran İslam Devrimi, 1970'lerden bugüne İslami hareketler, müslüman yoksul halk hareketleri, müslüman gençlik ve kadınlar gibi konular üzerine yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Międzymorze</span>

Międzymorze veya Intermarium, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Polonya lideri Józef Piłsudski tarafından Doğu Avrupa ülkeleri arasında bir federasyon önerisiydi. Önerilen federasyona Baltık ülkeleri, Finlandiya, Belarus, Ukrayna, Macaristan, Romanya, Yugoslavya ve Çekoslovakya ile kısmen Bulgaristan'nın da katılması düşünülmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Gascoyne-Cecil, 3. Salisbury Markisi</span>

Robert Arthur Talbot Gascoyne-Cecil, 3. Salisbury Markizi, Britanyalı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi, MÖ 4. yüzyıla kadar izlenebilir. Yunanistan'da yaşayan en eski ve en karakteristik Yahudi grubu, "Yunan Yahudileri" olarak da bilinen Romanyotlardır. "Yunan Yahudisi" terimi ağırlıklı olarak Yunanistan'ın bugünkü modern bölgesinde yaşayan Yahudi kökenli veya inançlı herhangi bir kişi için kullanılır.

<i>Vorpahavak</i>

Vorpahavak, Ermeni Kırımı'nın ardından kırım sırasında kaçırılan ve İslamlaştırılan kadın ve çocukları bulup öz ailelerine geri teslim etmek için verilen çabalara verilen isimdir.

Le Jeune Turc ; Ziya Şakir Soku'nun Suphi Nuri İleri ile birlikte 1908'de yayınlamaya başladığı, Giuseppe Volpi tarafından finanse edilerek 1918 yılına kadar Fransızca dilinde İstanbul'da neşriyata devam eden, İttihat ve Terakki yanlısı ve siyonist görüşlü Yahudi bir gazeteydi.

Kürt aşiretlerinin yerleşikleştirilmesi; Osmanlı İmparatorluğu'nda, onun halefi Türkiye'de ve on dokuzuncu ve yirminci yüzyıllarda İran'da, göçebe Kürtlerin hareketini sınırlamak için izlenen bir politikaydı.

<span class="mw-page-title-main">Baas Partisinin tarihi</span>

Bu makale, Arap Sosyalist Baas Partisinin 1947'de kuruluşundan 1960'larda dağılmasına kadar olan tarihini detaylandırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Menekşe Hattı (1914)</span>

Menekşe Hattı, Kuzey ve Güney Yemen'i ayırmak için Osmanlı İmparatorluğu ile Birleşik Krallık tarafından Mart 1914'te kabul edilen bir sınır çizgisidir. Menekşe Hattı'nın sınırları 1913 İngiliz-Osmanlı Sözleşmesi'nde kararlaştırılan Mavi Hat'tın sona ermesinden başlayarak Osmanlı'nın Yemen Vilayeti ile Birleşik Krallık'ın Aden Protektorası arasındaki sınıra kadar uzanmaktaydı. Menekşe Hattı ile birlikte Mavi Hat, Arap Yarımadası'nı etkin bir şekilde ikiye böldü.

<span class="mw-page-title-main">Clifford Edmund Bosworth</span> İngiliz tarihçi (1928–2015)

Clifford Edmund Bosworth FBA, İngiliz tarihçi ve oryantalistti.

<span class="mw-page-title-main">Jön Türkler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Jön Türk hareketinin parçası olan kişileri içeren eksik bir listedir. Bu devrimci ve ilerici hareket, öncülüğünü İttihat ve Terakki'nin (İTC) yaptığı çeşitli fraksiyonlardan oluşuyordu. Jön Türkler ismine rağmen, takipçiler dini ve etnik kökenleri bakımından çeşitliydi ve bazıları Osmanlı İmparatorluğu'ndan değildi. Türklerin dışında, üyeler ve destekçiler çoğunlukla Arnavutlar, Çerkesler, Kürtler, Ermeniler, Yunanlar, Yahudiler ve Araplar idi.