İçeriğe atla

Elias Riggs

Elias Riggs

Elias Riggs. Osmanlı Devleti'nde faaliyet göstermiş Amerikalı bir misyonerdir. Misyonerlikteki hizmet süresi 69 yıldır. Dört yaşında okumayı öğrenmiş, dokuz yaşında Grekçe'ye, 13 yaşında İbraniceye başlamıştır. On dört yaşında Amherst College'e girmiş ve buradaki öğrenimi sırasında Keldanice, Süryanice, Arapça öğrenmiş ve yirmi yaşında iken Keldani grameri üzerine bir kitap yayımlamıştır. Rumca, Ermenice, Bulgarca ve Türkçe, misyoner olduktan sonra öğrendiği dillerdir. İlahiyat doktorası yapmış ve ömrününün tam elli yılını geçirdiği İstanbul'da ölmüştür.

Ayrıca bakınız

  • Osmanlıda misyonerlik

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leylâ Saz</span> Türk şair

Leyla Saz, Türk besteci, yazar, şair.

Misyonerlik, dar anlamıyla herhangi bir dini öğretiyi yabancı ülkelerde yaymakla yükümlü din görevlilerini tanımlamada kullanılır. Daha geniş anlamıyla ise başkalarını belirli bir öğretiye, özellikle dini bir öğretiye ikna etmeye çalışan, onları bu öğretiye çekme amacını üstlenen kişileri tanımlamada kullanılır.

Misyoloji, teolojide çoğunlukla kilise bilimi konusu altında işlenen bir konudur. Genel anlamda misyonerlik, misyoner faaliyetler ve evangelizm benzeri konuları ele alır. Hristiyan teolojisi ve özellikle de kilise bilimi içerisinde önemli bir yere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Robert FitzRoy</span>

Robert FitzRoy, Britanyalı Kraliyet Donanması koramirali ve bilim insanı.

1820 yılında başlayan ve Türk Kurtuluş Savaşı'na sonuna kadar geçen zaman içerisinde Osmanlı İmparatorluğu'nda misyonerlik faaliyetleri çok hızlı bir şekilde gelişmiştir. Misyonerlik faaliyetlerini bu denli başarılı olmasında şüphesiz Osmanlı Devleti'nin Islahat Fermanı ile verdiği ayrıcalıklar, kapitülasyon anlaşmaları ile verilen ayrıcalıklar ve Osmanlı Devleti'nin bölgelerine ilgi göstermemesi etkili olmuştur. Başlangıçta kendilerine Anadolu'da hedef bulamayan misyonerler daha sonra Ermeniler'e odaklanıp çalışmalarında başarılı olmuşlardır. Açtıkları okullardan mezun olanların başarılı olmaları bu okulların etkilerini artırmıştır. Hatta zamanla Müslüman Türkler dahi çocuklarını bu okullara göndermişlerdir.

William Goodel (1792–1867) İstanbul'daki Protestan misyonunu kurmuş bir Amerikalı misyonerdir. İncil'i Türkçeye çevirenlerdendir. Türkçenin iyi bir uzmanı olduğu kadar, son derece mücadeleci ve örgütçü bir kişiliğe sahipti. Aktif misyonerlik yaşamı 40 yıldır. Çok fakir bir New England ailesini çocuğuydu. Phillips Academy ve Dartmount College'den mezun olduktan sonra Andover İlahiyat okulunu bitirdi. İyi düzeyde Latince ve Grekçe bilgisi yanı sıra, Osmanlı Devleti'ne geldikten sonra Türkçe, Ermenice, Rumca ve Arapçayı hakkıyla öğrenmişti.

<span class="mw-page-title-main">William G. Schauffler</span>

William G. Schauffler (1798–1883) Osmanlı Devleti'nde faaliyet göstermiş Amerikalı bir misyonerdir. Yirmi beş yaşından sonra İngilizce öğrenmeye başladığında Almanca, Fransızca, Rusça, İtalyanca, Latince ve Yunanca biliyordu. Özel eğitim almıştır. Daha sonra o da William Goodel gibi Andover İlahiyat Okulu'na devam etmiş ve orada beş yıl eğitim almıştır. Almanca, Rusça, İngilizce ve Türkçe’de kusursuz bir şekilde vaaz verebildiği gibi Arapça, Farsça, Süryanice ve Keldanice de biliyordu. 1832 yılında İstanbul'a gelmiş, Eski ve Yeni Ahit'lerin Türkçeye çevrilmesi işinde çalışmıştır. 1874'te ABD'ye döndükten sonra İlahiyat ve Hukuk doktoru oldu. Oğullarının dördü de baba mesleğini sürdürdüler. Aktif misyonerlik hayatı 49 yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Rahibe Teresa</span>

Rahibe Teresa, doğum adı Agnes Gonca Boyacı, Arnavut kökenli sosyal hizmetler gönüllüsü ve insan hakları aktivisti. İnancı Katolik'tir. Hayırsever Misyonerler'in kurucusudur. Hayırsever faaliyetlerinden ötürü 1979 yılında Nobel Barış Ödülü kendisine verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Lutuli</span>

Albert John Lutuli, Luthuli olarak da yazılır., Zulu kabile şefi ve Afrika Ulusal Kongresi (ANC) başkanı (1952-1960).Irk ayrımına karşı yürüttüğü barışçıl mücadele nedeniyle 1960'ta Nobel Barış Ödülü'nü alarak bu ödülü kazanan ilk Afrikalı olmuştur.

Talas Amerikan Okulu Kayseri'nin Talas ilçesinde bulunan ve ilk defa 1871'de açılıp 1968'de kapatılan paralı, yatılı ve İngilizce dili ile ders veren bir okuldu. Bu okuldan yetişenler Türkiye'de ve dış ülkelerde çalışma hayatlarında büyük katkılarda bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">David Livingstone</span> Britanyalı misyoner ve kâşif

David Livingstone, İskoç misyoner ve kâşif. Livingstone, Afrika'nın güney, orta ve doğu kesimlerinde 30 yıl boyunca yürüttüğü misyonerlik ve keşif çalışmalarıyla Batı'nın Afrika'ya yönelik yaklaşımlarını büyük ölçüde biçimlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kiril ve Methodios</span>

Kiril ve Methodios MS 9. yüzyılda Selanik'te doğmuş olan Bizanslı Yunan kardeşler, Moravya ve Panonya'da Slavlar arasında Hristiyanlığın yayılmasını sağlayan misyonerler. Misyonerlik görevleri sayesinde Slav halklarının kültürel gelişmelerini etkilemiş ve “Slavların Önderleri” unvanına layık görülmüşlerdir. Glagolitik alfabeyi geliştirmişlerdir. Bu alfabe Eski Slav dilinin yazılabilmesi için geliştirilen ilk alfabedir. Kiril alfabesi bu alfabeyi temel almıştır ve bugün Slav dillerinde kullanılmaktadır. Ölümlerinden sonra Slav halkları arasındaki çalışmalarına öğrencileri tarafından devam edilmiştir. Ortodoks Kilisesince iki kardeş de “Havarilere denk” aziz ilan edilmiştir. 1880 yılında Papa XIII. Leo kardeşlerin bayramını Roma Katolik Kilisesi takvimine dahil etmiş, 1980 yılında ise Papa II. İoannes Pavlus kardeşleri Benedict ile birlikte Avrupa'nın koruyucuları ilan etmiştir.

Francisco Palou, Baja Kaliforniya Yarımadası'nda ve Alta Kaliforniya'da bir Fransisken misyoneri, idareci ve tarihçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Eric Liddell</span> İskoç atlet

Eric Henry Liddell, İskoç atlet, rugby union oyuncusu ve misyoner.

Osmanlı İmparatorluğu'nda din, çeşitlilik gösteren bir unsurdu. İslam baskın din olmakla birlikte, İslam inancında "semavi dinler" olarak kabul edilen Yahudilik ve Hristiyanlık dinlerinin mensupları, millet sistemi içinde yaşamayı sürdürdüler. Osmanlı İmparatorluğu'nda inançlara mensup kişiler, kendi dini kurallarına göre yargılanırdı. Buna karşılık millet sistemine dahil olmayan dinlerin, devlet içinde meşru bir varlığı bulunmuyordu.

<span class="mw-page-title-main">XIII. Innocentius</span> Katolik Kilisesi papası (1721-1724)

Papa XIII. Innocentius,. Asıl adı Michelangelo dei Conti., 8 Mayıs 1721 – 7 Mart 1724 döneminde papa.

<span class="mw-page-title-main">Henry Hare Dugmore</span>

Henry Hare Dugmore (1810–1896), İngiliz misyoner, yazar ve çevirmen. Isaac ve Maria Dugmore ailesinin çocuğu olarak İngiltere'de doğdu. Dugmore Ailesi bir akrabalarının kefaletini ödemeye zorlandıkları için maddi olarak dibe çöktükten sonra 1820 yılında "Sir George Osborn" gemisinde Güney Afrika'ya göç etti.

<span class="mw-page-title-main">São Miguel das Missões</span> Brezilyanın Rio Grande do Sul eyaletinde belediye

São Miguel das Missões, güney Brezilya'nın Rio Grande do Sul Eyaletinde yer alan bir belediyesidir. Belediye 1,246 kilometrekare alan kaplamaktadır ve belediyede 7,682 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Córdoba'daki Cizvit Yapıları</span>

Córdoba'daki Cizvit Yapıları, Arjantin'in Córdoba eyaletinde yer alan, misyonerler tarafından Cizvit misyonerliği amacı ile kurulmuş ve 2000 yılında bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiş olan yapı topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">William Carey (Misyoner)</span>

William Carey, Hindistan'da ilk derece veren üniversite olan Serampore Koleji ve Serampore Üniversitesi'ni kuran İngiliz Hristiyan misyoner, Reformcu Baptist din adamı, çevirmen, sosyal reformcu ve kültürel antropologdu. William Carey "Baptist misyonerliğin babası" olarak bilinir.