İçeriğe atla

Eli Şaul

Eli Şaul
Doğum1916
İstanbul
Ölüm5 Mayıs 2004
MeslekGazeteci
DilTürkçe
MilliyetYahudi
Eğitimİstanbul Üniversitesi

Eli Şaul, (d. 1916 İstanbul, ö. 5 Mayıs 2004[1]), Yahudi asıllı gazeteci.

İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni 1941 yılında bitirdi. 1941 ile 1944 yılları arasında teğmen rütbesiyle askerlik hizmetini yaptı.

Kariyer

1934 yılında İstanbul'da kurulmuş olan Ne'emanei Tsion (Siyonun Samimi Aşıkları) Siyonist örgütünün kurucuları arasında yer aldı. 1947 ile 1950 yılları arasında yeni doğmuş olan Türk Yahudi basınında yazılar yazdı. Yazıları Şalom, Şabat (gazete), Atikva, Türkiye'nin Sesi gazetelerinde yayımlandı. 1950 yılında ailesi ile birlikte İsrail'e göç etti. İsrail'de iken Yitshak Ben Rubi'nin yayımladığı El Tiempo gazetesinde yazı yazdı. 1954 yılında Sabetay Leon ve Moşe Azar ile birlikte haftalık La Union gazetesini yayımlamaya başladı. 1959 yılında Derecho al Buto adlı başka bir haftalık gazete yayımladı. İsrail'e göç ettiği 1950 yılından sonra dişçilik muayenehanesini oğluna devredip Türkiye Yahudilerinin folkloru ile ilgili bir kitap hazırlamaya başladı. Folklor de los Judios de Turkiya (Türkiye Yahudilerinin Folkloru) kitabı 1994 yılında İsis Yayıncılık tarafından yayımlandı. Eli Saul, İstanbul'da yayımlanan Şalom gazetesine, Tiryaki Dergisine yazılarıyla katkıda bulunmuş olup, zaman zaman Brüksel'de yayımlanan Los Muestros dergisine de yazı yazmıştır.

Kitapları

Kaynakça

  1. ^ "Eli Şaul". 31 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Hamdi Tanpınar</span> Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçii

Ahmet Hamdi Tanpınar ; Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve akademisyendir.

Ümit Kıvanç, Türk gazeteci sinemacı, belgeselci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

Berna Moran Türk edebiyat kuramcısı, edebiyat eleştirmeni. Türkiye'de modern edebiyat eleştirisi alanının öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Mario Levi</span> Türk yazar (1957–2024)

Mario Levi, Sefarad Yahudisi asıllı Türk yazar, gazeteci, öğretmen ve iletişim eğitmeni.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Seyfi Orhon</span> Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı

Orhan Seyfettin Orhon, Türk şair, gazeteci, yazar, yayımcı, siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Püsküllüoğlu</span> Türk yazar, şair ve sözbilimci

Ali Püsküllüoğlu, Türk yazar, şair ve sözbilimcidir.

Zübeyir Yetik, 1 Ocak 1941 tarihinde Siverek'te doğdu. Babası Kakolar ailesinden Kunduracı İmam Usta, annesi aynı aileden ev kadını Cemile Hanım’dır. İlkokulu Siverek ve Ceylanpınar'da, ortaokulu Siverek’te, liseyi Şanlıurfa'da okudu. Askerliğini yedeksubay öğretmen olarak Manisa ve İzmir'de yaptı. Bir süre Ankara Hukuk Fakültesi nde okuduktan sonra, Adana İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi'nden mezun oldu; İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde İşletme İktisadı programında lisansüstü öğrenim gördü.

Şalom, Türk Yahudi toplumuna yönelik yayın yapan, tamamını gönüllü yazar, köşe yazarı ve çizerlerin oluşturduğu, İstanbul'da yayınlanan haftalık gazete.

Vivet Kanetti, Türk romancı, gazeteci ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Yahudilik</span> Türkiyedeki Yahudilerin tarihi

Türkiye'deki Yahudilerin tarihi, Yahudilerin Anadolu'da bulundukları yaklaşık 2400 yılı kapsar. Anadolu'da en az MÖ beşinci yüzyıldan beri Yahudi toplulukları bulunuyordu ve Elhamra Kararnamesi ile 15. yüzyılın sonlarına doğru İspanya'dan sürülen İspanya ve Portekiz Yahudilerinin birçoğu Osmanlı İmparatorluğu'na kabul edildiler ve Osmanlı Yahudilerinin çoğunluğunu oluşturdular. Bugün Türkiye Yahudilerinin büyük çoğunluğu İsrail'de yaşarken günümüz Türkiye'si, yaklaşık 14 bin kişilik bir Yahudi nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.

Liz Behmoaras, Yahudi asıllı Türk yazar, çevirmen, gazeteci ve köşe yazarıdır.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

Rıfat N. Bali, Türkiye Yahudisi yazar, tarihçi ve bağımsız araştırmacı. Özellikle Türkiye Yahudilerinin tarihi üzerine çalışmalar yapan bir araştırmacıdır. 2008'de LİBRA Kitap adlı yayınevini kurdu.

Adnan Özyalçıner, Türk yazardır.

Yakup Barokas,, avukat, gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sertel</span> Türk gazeteci

Sabiha Sertel, Türk gazeteci ve yazar. İlk Türk kadın gazetecidir. Türkiye’de feminizmin öncüleri arasında sayılır. Sosyalist-komünist görüşlü bir gazeteci-yazardır. Türk basın tarihinde önemli bir isim olan Zekeriya Sertel’in eşidir.

1934 Trakya Olayları, 1934 Trakya Pogromu ya da Furtuna, 21 Haziran ile 4 Temmuz 1934 tarihleri arasında Türkiye'nin Trakya Bölgesi'nde Yahudilere karşı gerçekleştirilen şiddet eylemleri. Olaylar sonrasında çok sayıda Yahudi başka ülkelere göç etti.

Alpay Kabacalı, kültür sorunları ve Türk demokrasisi başta olmak üzere çeşitli konularda yazdığı kitapları ile tarih alanında pek çok yapıtı bulunan Türk yazardır.

Zeynep Birsel Oral,, Türk yazar, gazeteci, tiyatro eleştirmeni.