İçeriğe atla

Eli böğründe

Eli böğründe
Ülke(ler)Türkiye
BölgesiKahramanmaraş

Eli böğründe, kuşbaşı doğranmış kuzu eti ile yapılan yemektir. Malzemeleri; kuzu kuşbaşı et, domates, biber, patates, sarımsak, soğan ya da arpacık soğan, tuz, pul biber, karabiber, kekik, zeytinyağı, tereyağıdır. Sosu için malzemeler; biber salçası, domates salçası, sıcak su, zeytinyağıdır. Maraş Eli Böğründe / Maraş Yan yana 04.11.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Maraş Eli Böğründe / Maraş Yanyana". Türk Patent ve Marka Kurumu. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güveç (yemek)</span>

Güveç, Türk mutfağında güveç içinde pişirilen yemeklerin genel adı.

<span class="mw-page-title-main">Besmeç</span>

Besmeç, bir çeşit kuru köftedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuru fasulye</span> Türk mutfağına ait meşhur bir sulu yemek

Kuru fasulye, Türk mutfağında pişmiş bir fasulye yemeğidir. Beyaz fasulye ve zeytinyağı ile yapılır ve çoğunlukla soğan ve domates salçası kullanılır. Yemeğe tercihen sebze veya et de eklenebilir. Kuru fasulye pirinç pilavı veya bulgur pilavı ile birlikte servis edilir. Suyuna ekmek banarak tüketilebilir. Türkiye'nin milli yemeği olarak da kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Türlü</span> Türk mutfağından yemek

Türlü Türk mutfağının bir sulu sebze yemeğidir. Patlıcan, patates, fasulye, soğan, domates ve yeşil biber ile hazırlanır. İsteğe bağlı kuşbaşı da eklenebilir. Azeri dilinde bu yemeğin adı əcəbsəndəl.

<span class="mw-page-title-main">Tas kebabı</span> Türk mutfağından sulu et yemeği

Tas kebap veya tas kebabı, Türk mutfağında yer alan etli bir sulu yemektir. Macar yemeği gulaş ile karşılaştırılabilir. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tas kebabı tarifi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kaburga dolması</span>

Kaburga dolması malzemeleri koyun kaburgası, kuş üzümü, kuzu ciğeri, soğan, çam fıstığı, tereyağı, pirinç, su, yenibahar, karabiber, salça, tuz olan et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yer alır. Diyarbakır'da yapılmaktadır. Mardin'de yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Medfûne</span>

Medfûne ya da meftune Diyarbakır yemeklerinde yer alır. Badılcan denen patlıcandan yapılmıştır. Diyarbakır lezzetlerinden olup ve bazıncandan ma'mûl bu isimle meşhûrdur " Medfûne'nin tarifi 1764 tarihli Risale'de(Yemek Risalesi ) bu tanımlamayla başlıyor.

<span class="mw-page-title-main">Kuru dolma</span>

Kuru dolma, kurutulmuş sebzelerin içerisine bulgur ya da pirinç başta olmak üzere yöresine göre değişen diğer iç malzemeleri konarak yapılan bir yemektir. Zeytinyağlı kuru dolma ya da kıymalı kuru dolma şeklinde farklı çeşitleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bamya yemeği</span>

Bamya yemeği bir çeşit sebze yemeğidir. Kurutulmuş bamya veya yaş bamya kullanılabilir. İçine konulan malzemesine göre Zeytinyağlı bamya, kıymalı bamya veya etli bamya şeklinde farklı çeşitleri vardır.

Çirleme yemeği bir çeşit etli kurusu kayısı yemeğidir. Malzemeleri kuşbaşı dana eti, gün kurusu kayısı, nohut, üzüm pekmezi, kuru soğan, tereyağı, domates salçası, tuz, pul kırmızı, biber, karabiberdir. Kırşehir Çirleme Yemeği 15.11.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Ramazan kebabı , bir çeşit kebaptır.

<span class="mw-page-title-main">Sac kavurma</span>

Sac kavurma, bir çeşit kavurmadır. Sac üzerinde yapılır.

Erzurum aşmalı yahni, bir çeşit yahnidir. Erzurum aşmalı yahni malzemeleri; dana veya kuzu kuşbaşı, kuru soğan, aşma, domates salçası, tuz, toz şeker ya da beyaz kesme şeker,et suyu, pul biberdir.

Doğrama, bir çeşit sebze yemeğidir.

Kabaklama, bir çeşit kabak yemeğidir.

Bütümet veya bütün et, bir çeşit bir et yemeğidir.

Çirli bir çeşit et yemeğidir.

Ayvalı ekşili taraklık, bir çeşit et yemeğidir. Koyunun sırt bölümünden elde edilen pirzolaya “taraklık” denir. Malzemeleri ; koyun pirzola eti, ayva, kuru soğan, domates salçası, biber salçası, sadeyağ, nar ekşisi veya limon suyu ya da koruk suyu, karabiber, domates suyu, tuz ve isteğe bağlı olarak arpacık soğan, sarımsaktır.

Mercimek aşı, ana malzemesi mercimek olan bir aştır. Mercimek çorbasından daha yoğun bir kıvamdadır.

Bakla tavası bir çeşit bakla yemeğidir.