İçeriğe atla

Elgıgıtgın Gölü

Elgıgıtgın Gölü
Эльгыгытгын (Rusça)
Elgıgıtgın Gölü
Harita
Havza
KonumÇukotka, Rusya
Koordinatlar67°29′22″K 172°5′23″D / 67.48944°K 172.08972°D / 67.48944; 172.08972
Genel bilgiler
Göl türüKrater gölü
Etki alanı293 km2 (113 sq mi)
Uzunluk12 km (7,5 mi)
Genişlik12 km (7,5 mi)
Yüzölçümü119 km2 (46 sq mi)
En derin noktası169 m (554 ft)
Su hacmi169 km3 (41 cu mi)
Yüzey rakımı492 m (1.614 ft)
SWR19050000211119000001076
Wikimedia Commons
Rusya üzerinde Elgıgıtgın Gölü
Elgıgıtgın Gölü
Elgıgıtgın Gölü (Rusya)
Elgıgıtgın Gölü'nün uydu görüntüsü

Elgıgıtgın Gölü (RusçaЭльгыгытгын), Rusya'nın Çukotka Özerk Okrugu'nda bulunan bir krater gölüdür. Göl, Çaun Körfezi'nin 150 km güneydoğusunda yer almaktadır ve bir asteroit çarpması sonucu oluşmuştur.[1]

Gölün, 3.6 milyon yıl önce oluştuğu düşünülmektedir.[2] Göl, hiçbir zaman buzullar tarafından kaplanmaması nedeniyle bilim adamları tarafından özellikle ilgi görülmektedir. Bu durum gölün dibinde 400 metrelik çökeltinin kesintisiz oluşumuna ve tarih öncesi iklim değişikliği ile ilgili bilgilerin kaydedilmesini sağlamıştır.

Ayrıca bakınız

  • Oluşumlarına göre Türkiye'nin gölleri listesi
  • Türkiye'deki göller

Kaynakça

  1. ^ Koeberl, Christian. "El'gygytgyn: a very special meteorite impact crater". Viyana Üniversitesi. 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2018. 
  2. ^ Nielsen, Laura (22 Mayıs 2012). "Sunken Treasure under Lake El'gygytgyn". Frontier Scientists. 7 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vostok Gölü</span> Antartikada bulunan buzaltı gölü

Vostok Gölü, Antarktika'da bulunan 140'tan fazla buz altı gölünün en büyüğüdür. Rusya'nın Vostok İstasyonu'nun altındadır. Doğu Antarktik Buz Tabakası'nın orta bölgelerinde bulunur. Buz tabakasının yüzeyinin rakımı 3488 metredir, göl ise buz yüzeyinin 4000 metre kadar derininde yer almaktadır ve bu da deniz seviyesinden 500 metre daha derinde olduğu anlamına gelmektedir. Bu tatlı su gölü 15,690 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir ve 5,400 kilometreküplük bir hacme sahip olduğu tahmin edilmektedir. Andrey Kapitsa tarafından 1959-64 yılları arasında yapılan sismik araştırmalar sırasında keşfedilmiştir. Üzerindeki buz son 400,000 yılın paleoklimatolojik kayıtlarını barındırsa da göl suyu 15 ila 25 milyon yıldır izole durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Baykal Gölü</span> Dünyanın en derin gölü

Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km²'dir. Uzunluğu 636 km, en geniş yeri 79,5 km'dir. Gölün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altındadır. Gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gölün yeryüzündeki en derin yarıklardan biri olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Agassiz Gölü</span>

Agassiz Gölü, bir zamanlar Kuzey Amerika'nın ortasında bulunmuş olan, alanı bugünkü Göller Bölgesi'nin tamamından büyük olan bir göl. Göl, son Buzul Çağı'nın sonlarında, eriyen buzul suları ile beslenmiştir. İlk olarak 1823'te William Keating tarafından bahsedilir. 1879 tarihinde, gölün oluşumunu buzul suları ile açıklayan Louis Agassiz'in adıyla adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Eber Gölü</span> Afyonda göl

Eber Gölü, Afyonkarahisar sınırları içinde yer alan Türkiye'nin 12. büyük gölüdür. En derin yeri 21 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Como Gölü</span>

Como Gölü, İtalya'nın kuzeyinde Lombardiya bölgesinde bulunan buzul kökenli bir göldür. Como Gölü 146 km² yüzölçümü ile İtalya'nın en büyük üçüncü gölüdür. Matthew Bellamy, Madonna, George Clooney, Gianni Versace, Ronaldinho, Sylvester Stallone, Julian Lennon, Richard Branson, Ben Spies ve Pierina Legnani gibi ünlü isimlerin göl kıyısında evi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hövsgöl Gölü</span>

Hövsgöl Gölü,, Moğolistan'daki ikinci büyük göldür.

<span class="mw-page-title-main">Nüfus yoğunluklarına göre ülkeler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Nüfus yoğunluklarına göre ülkelerin listesi. Bu liste, bağımsız ülke ya da özerk bölgelerde bir kilometrekarede yaşayan insanların sayısına göre oluşturulmuşur. Tabloda geçen yüzölçümü verileri, göl, baraj ve akarsuları da kapsar. Tablodaki sayılar, toplam nüfusun yüzölçümüne bölünerek elde edildiği için nüfusun gerçek dağılışını yansıtmamaktadır. Bağımsız olmayan ya da uluslararası camiada tanınmamış ülkeler eğik yazıyla gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ebinur Gölü</span>

Ebinur Gölü, Bortala Moğol Özerk İli toprakları içinde, Kazakistan yakınındadır. Batısında Bortala şehri konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Turkana Gölü</span>

Turkana Gölü ya da eski adıyla Rudolf Gölü, Afrika'nın doğusunda Büyük Rift Vadisinin üzerinde yer alan irili ufaklı birçok gölden birisidir. Kenya'nın kuzeybatısına düşer ve dünyanın en büyük kalıcı çöl gölü ile yine dünyanın en büyük alkalin gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Lake District</span>

Lake District aynı zamanda The Lakes olarak da bilinen Kuzey-Batı İngiltere'de bulunan dağlık bölge. Bölgenin büyük bir kısmı 1951'de Lake District Ulusal Parkına dönüştürülmüştür. Birleşik Krallık'ın en büyük ikinci ulusal parkıdır. İngiltere'nin en yüksek dağı Scafell Pike'da bu ulusal park içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Nikaragua Gölü</span>

Nikaragua Gölü ya da Cocibolca ya da Granada ya da, Nikaragua'da bulunan tektonik orjinli büyük bir tatlı su gölüdür. 8.264 km2 (3.191 sq mi) alanı kaplar ve Orta Amerika'nın en büyük gölüdür. Ayrıca alan bakımından Dünyanın 19. büyük gölü ve Amerika kıtasının en büyük 9. gölüdür. Titicaca Gölü'nden biraz daha küçüktür. Deniz seviyesinden 32,7 metre yükseklikte bulunur ve en derin yerinde 26 metre (85 ft) derinliğe sahiptir. Zaman zaman Tipitapa Nehri ile Managua Gölü'ne katılır.

<span class="mw-page-title-main">Maracaibo Gölü</span>

Maracaibo Gölü, hafif tuzlu sulu körfez gölüdür. Tablazo Boğazı (55 km) ile kuzey ucundan Venezuela Körfezi'ne bağlanır. Birçok nehir tarafından beslenir. En büyük besleyici nehri ise Catatumbo Nehri'dir. Yaygın olarak körfez veya lagün yerine göl olarak kabul edilir. 13.210 km ² alanı ile Güney Amerika'nın en büyük gölü durumundadır. Jeolojik kayıtlar, geçmişte gerçek bir göl olduğunu ve 20-36 milyon yıl yaşı ile Dünya'nın en eski göllerinden biri olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Albert Gölü (Afrika)</span>

Albert Gölü ya da Albert Nyanza ya da eski adıyla Mobutu Sese Seko Gölü, Büyük Afrika Göllerinden birisidir. Afrika kıtasının 7. büyük gölü ve hacmine göre dünyanın 27. en büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Poopó Gölü</span>

Poopó Gölü, Bolivya'daki Altiplano Platosunda yer alan ve Titikaka Gölü'nden çıkan Río Desaguadero nehriyle beslenen 1980'li yıllardan itibaren küçülmeye başlayarak 2015'te kuruyan eski göl. Akeolojik buluntulara da ev sahipliği yapan göl, 2002 yılında Ramsar alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Gölü</span>

Batı Gölü, Çin'in Hangzhou kentinde bulunan bir göldür. Göl üç patika yolu ile beş bölüme ayrılmıştır. Gölde çok sayıda tapınak, pagoda, bahçe ve yapay adalar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Manasarovar Gölü</span>

Manasarova Gölü veya Mapham Yumtso, Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan bir göldür. Gölün batısında Rakshastal Gölü ile kuzeyinde Kailaş Dağı yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Namtso</span>

Namtso, Çin'ın Tibet Özerk Bölgesi'nde bulunan bir gölüdür. Göl, Koko Nor'un ardından Çin'in ikinci büyük tuz gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler</span>

Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler, M.Ö. 5000 - M.Ö. 500 yılları arasında Alplerde ve çevresindeki göllerin, nehirlerin veya sulak alanların kenarlarında inşa edilmiş bir dizi tarih öncesi kazık konut yerleşimleridir. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine Avusturya'da, Fransa'da (11), Almanya'da (18), İtalya'da (19), Slovenya'da (2) ve İsviçre'de (56) bulunan 111 site eklendi. Ayrıca, bu Dünya Mirası alanı, Slovenya'da listelenen ilk kültürel dünya mirası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Don Juan Gölü</span>

Don Juan Gölü, Antarktika'nın Victoria Toprakları'nda bulunan bir göldür. Göl, Vanda Gölü'nün 9 kilometre batısında Wright Vadisi'nin batı ucunda yer almakta olup küçük ve çok sığ bir hipersalin gölüdür. Güneyde Asgard Dağları ile kuzeyde Dais Sıradağları arasında sıkışmıştır. Batı ucunda küçük bir kol ve bir kaya buzul vardır. %33,8 tuzluluk oranına sahip olan Don Juan Gölü, Antarktika'nın en tuzlu gölü ve Gaet'ale Göleti'nin ardından yeryüzündeki ikinci tuzlu su kütlesidir. Bu tuzluluk, tuzların su moleküllerinin bağlanmasıyla etkileşimi nedeniyle -50 °C'ye kadar düşük sıcaklıklarda bile suyun sıvı halde kalmasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Çinghay Gölü</span>

Çinghay Gölü, veya Koko Nor, Çin'in Çinghay eyaletinde bulunan bir göldür. Göl, 4.543 km² yüzölçümü ile Çin'in en büyük gölüdür. Adını bulunduğu eyaletten almakta olup endoreik bir havzada bulunan Çinghay Gölü, alkali tuz gölü olarak sınıflandırılır. Göl, boyut olarak dalgalı seyir göstermektedir. 20. yüzyılın çoğunda küçülmüş, ancak 2004'ten beri boyutu arttmıştır. 4.317 kilometrekare (1.667 sq mi)4.543 km²yüzölçümüne sahiptir.