İçeriğe atla

Elephanta Mağaraları

Elephanta Mağaraları
Yerel Adı घारापुरीची लेणी
UNESCO Dünya Mirası
6.1 metre yüksekliğindeki Timurti heykeli
Konum Hindistan
KriterKültürel: i, iii
Referans244
Tescil1987 (11. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Elephanta Mağaraları, Hindistan'ın Maharashtra Eyaleti'nde, Mumbai ilinin 10 kilometre doğusundaki Mumbai Limanı'nda yer alan Elephanta Adası'nda bulunan heykel mağaraları ağı ya da Gharapurilerdir (kelime anlamıyla, "mağara şehri"). Umman Denizi'nin bir kolunda bulunan ada, iki mağara grubundan oluşur — birincisi büyük beş Hindu mağarası grubu, ikincisi, iki Budist mağarasının daha küçük bir grubudur. Hindu mağaraları, Şiva Hindu mezhebini temsil eden, Lord Şiva'ya ithafen kaya kesimi taş heykeller içermektedir.[1][2]

Mağaraların kaya kesimi mimarisi, 5. ve 8. yüzyıllar arasına tarihlendirilmiştir, ancak orijinal inşaatçıların kimlikleri hala tartışma konusudur. Mağaralar sağlam bazalt kayaya oyulmuştur. Tüm mağaralar geçmişte boyanmıştı ancak günümüzde sadece belirsiz izler görülmektedir.

Ana mağara (Mağara 1 veya Büyük Mağara) 1534'te Portekiz egemenliğine başlanıncaya kadar bir Hindu mabedi olmuş ancak Portekiz egemenliği esnasında büyük hasar görmüştür. Bu mağara yıllarca ihmal edilmesinin ardından 1970'lerde yenilenmiş ve koruma amacıyla 1987'de UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak belirlenmiştir. Şu anda Hindistan Arkeolojik Araştırması (ASI) tarafından yönetilmektedir.[1][2]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b "Elephanta Caves" (pdf). Unesco. 28 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Şubat 2010. 
  2. ^ a b "Elephanta Caves". Works Heritage: Unesco.org. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2010. 
Kitaplar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deniz mağarası</span>

Deniz mağarası, kıyı mağarası veya diğer adıyla dalga oyukluğu, deniz ya da göllerdeki dalga hareketleri sonucunda sarp kayalıklarda oluşan mağaralar. Deniz mağaraları, dalgaların doğrudan kayalara çarparak kırıldığı kayalık uçlarında ya da kıyılarda görülürler. Yeraltı suyu, akışı sırasında daha az dirençle karşılaşacağı rotaları, kırık ve çatlaklı bölümleri tercih eder. Karbonik asit içeren yeraltı suyunun bu rotalardaki akışı sırasında devam eden çözünme, milimetre boyutunda başlayıp, zamanla kilometrelerce uzunluğa sahip yeraltı akım kanallarının ve mağaraların oluşmasına neden olur.

<span class="mw-page-title-main">Ajanta Mağaraları</span>

Ajanta Mağaraları, Hindistan'ın Maharashtra eyaleti, Aurangabad bölgesinde yer alır. Mağaralar, M.Ö. 2. yüzyıldan M.S. 480 ya da 650 yılına kadar tarihlendirilmektedir. Bölgede yaklaşık 30 Budist kaya mezarı yer almaktadır. Mağaralar, antik Hint sanatının en iyi örneklerindendir. Bölgede, jest ve mimiklerin kullanıldığı çizimler ve oymalar bulunmaktadır. UNESCO'ya göre, bunlar Budist dini sanatının başyapıtlarıdır ve Hint sanatını etkilemiştir. Mağaralar iki aşamalı olarak inşa edilmiştir, ilk grup M.Ö. 2. yüzyıldan başlamaktadır, ikinci mağara grubu ise eski hesaplara göre M.S. 400-650 ya da Walter M. Spink'e göre 460-480 gibi kısa bir aralıkta inşa edilmiştir. Site, Hindistan Arkeolojik Araştırması tarafından korunan bir anıt olup, 1983'ten beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ellora Mağaraları</span>

Ellora, dünyanın en büyük kaya-oyma-manastır-tapınak mağaraları komplekslerinden biridir ve Hindistan'ın Maharashtra kentinde yer alan bir UNESCO Dünya Mirası'dır. Sit alanı M.S. 600-1000 dönemine ait Budizm, Hinduizm ve Jainizm anıtlarını ve kaya resimlerini barındırmaktadır. Ellora'daki 16 numaralı mağara, dünyadaki en büyük monolitik kaya kazısı özelliğini göstermektedir. Buradaki Kailaşa Tapınağı, Şiva'ya adanmış araba biçimli bir anıt özelliğindedir. Kailasha Tapınağı kazısında iki büyük Hint destanı olan Vaishnavizm, Shaktizm destanlarını özetleyen tanrı, tanrıçalar ve mitolojik çizimleri de barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Apokalipsis Mağarası</span>

Apokalipsis Mağarası, Yunanistan'a ait On İki Ada arasında en kuzeyde yer alan Batnaz (Patmos) adasındaki tarihî merkez olan Hora köyü ve Skala köyü arasındaki yolun kenarında bulunan ve dini önemi bulunan mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Domica Mağarası</span>

Domica Mağarası, Güney Slovakya'daki Košice Bölgesi'ndeki Rožňava ilçsindeki Plesivec'in 10 km güneydoğusundaki Silicka planina Platosu'nun güneybatı sınırında yer alır ve Baradla Mağarası'yla birlikte Macaristan'da Aggtelek Ulusal Parkı ile devam eden Aggtelek Karst ve Slovak Karst sınır ötesi mağara ağının en önemli bölümünü oluşturmaktadır. [1]

<span class="mw-page-title-main">Baradla Mağarası</span> Macaristanda bir mağara sistemi

Baradla Domica mağara sistemi, Macaristan'da yer alır ve mağara çökelleri nedeniyle ziyaret edilmiş en uzun mağaradır. Aggtelek Karstik Bölgesi'nin bir parçası olarak, mağara sistemi 25.5 km uzunluğundadır ve 5.3 km'lik Domica Mağarası'nı içerir. Mağara, köyün kenarına bakan yüksek beyaz bir uçurumun eteğindeki Aggtelek'de doğal bir girişe sahiptir. Mağaranın önemli bir bölümünde, sarkıtların eşsiz manzarasını sunan çeşitli renk ve şekiller bulunmaktadır. Yeraltı nehri suları, sel olduğunda mağaranın ana kolundan geçer. Mağaraya doğal girişler antik zamanlardan beri açıktır ve mağara içinde Neolitik yerleşim izleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gombasek Mağarası</span> Slovakyanın Slovak Karst bölgesinde bulunan bir sarkıt ve dikit mağarası

Gombasek Mağarası, Gombasecká jaskyňa (Slovakça) veya Gombaszögi-barlang (Macarca), Slovakya'nın Slovak Karst bölgesinde bulunan bir sarkıt ve dikit mağarasıdır. Adını, Slavec köyüne ait olan Gombasek yerleşiminden almıştır. Rožňava'nın yaklaşık 15 km güneyinde, Slaná nehri vadisinde, Slovak Karst Ulusal Parkı içinde yer almaktadır. Mağara 21 Kasım 1951'de gönüllü mağaracılar tarafından keşfedildi. 1955 yılında, 300 metresi halka açıldı. 2017 itibarıyla, ziyaretçiler için olan güzergâh 530 metre uzunluğundadır ve yaklaşık 30 dakika sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dobšinská Buz Mağarası</span> Slovakyada Bir Buz Mağarası.

Dobšinská Buz Mağarası ya da Dobšinská Úadová jaskyňa (Slovakça), Slovakya'da, Slovak Paradise Dağlarında yer alan Dobšiná madencilik kasabasının yakınlarında yer alan bir buz mağarasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jasovská Mağarası</span> Çökeli kireçtaşı mağarası ve arkeolojik alan

Jasovská Mağarası Slovakya'daki Slovak Karstik Bölgesi'nde bir mağara çökeli kireçtaşı mağarası ve arkeolojik alanıdır. Košice şehrinden yaklaşık 25 km uzaklıkta, Jasov köyü yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ochtinská Aragonit Mağarası</span> Slovakyada bir mağara

Ochtinská Aragonit Mağarası, güney Slovakya'nın, Rožňava kasabasında bulunan eşsiz bir aragonit mağarasıdır. Sadece 300 m uzunluğa rağmen, nadir aragonit dolgusu ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Krásnohorská Mağarası</span>

Krásnohorská Mağarası Slovakya'daki Rožňava'nın 6.5 km güneydoğusunda, Slovak Karstik Bölgesi'nde bulunan Silická planina Ovası'nın kuzey bölümlerinde yer alan bir karstik mağaradır. Guinness Rekorlar Kitabı'nda şu anda var olan en büyük dikitleri ihtiva eden mağaradır; bu dikitler yaklaşık 12 metre çapında ve 32.7 metre yüksekliğindedir.

<span class="mw-page-title-main">Hohlenstein-Stadel</span>

Hohlenstein-Stadel, Almanya'daki Svabya Alpleri'ndeki Lonetal'in güney kenarındaki Hohlenstein kayalıklarında bulunan bir mağaradır. Kazılar 19. yy'ın ikinci yarısından sonra başlamış olsa da mağaranın önemi 1969 yılına kadar anlaşılamadı. En önemli bulgu, bugüne kadar bulunmuş olan en eski simgesel sanat eserlerinden biri olan Löwenmensch adlı küçük bir fildişi heykeldir.

<span class="mw-page-title-main">Fell Mağarası</span> Güney Patagonyada yer alan bir doğal mağara ve arkeolojik bir bölge

Fell Mağarası, güney Patagonya'da yer alan bir doğal mağara ve arkeolojik bir bölgedir. Fell Mağarası, önemli bir arkeolojik alan olan Pali Aike Krateri'ne yakın bir konumdadır. Yakınlardaki Pali Aike Siti ile birlikte Dünya Mirası'na aday olarak gösterilmiştir.

Abrakurrie Mağarası, Batı Avustralya'daki Nullarbor Düzlüğü'nde bulunan bir mağaradır. Eucla'nın yaklaşık 48 kilometre (30 mi) kuzey batısında yer alır ve Güney Yarımküre'deki en büyük tek mağara odasına sahip olduğu ve mağaradaki modellerin Avustralya'daki herhangi bir mağara sistemi içindeki Aborijin sanatının en derin etkiye sahip olduğu bildirilmektedir.

Bu liste, önce kıtalara daha sonra ülkelere göre sıralanmış, dünyanın mağaralarının bir listesidir. Bir ülkenin kendisinin bulunduğu kıtadan farklı bir kıtada yer alan mağaralar, bölgenin kıtası ve adına göre sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mermer Mağarası</span>

Mermer Mağarası veya Gadime Mağarası, Kosova'daki Liplan belediyesindeki Gadime e Ulët köyünde yer alan bir karst kireç taşı mağarasıdır. Mağaranın büyük bir kısmı 2020 itibarıyla keşfedilmemiş durumdadır. Mağara 1966 yılında bahçesinde çalışan bir köylü olan Ahmet Asllani tarafından keşfedildi.

<span class="mw-page-title-main">Creswell Crags</span>

Creswell Crags, Derbyshire ve Nottinghamshire arasındaki sınırda, Creswell ve Whitwell köylerinin yakınında, kapalı bir kireç taşı geçididir. Dağ geçidindeki uçurumlar, son buzul çağında yaklaşık 43.000 ila 10.000 yıl önce mesken tutulmuş birkaç mağara içermektedir. Mağaralar, Avrupa'nın en kuzeyindeki mağara sanatı örneklerini içermektedir. Binlerce yıl boyunca biriken zengin çökeltiler dizisinde bulunan yerleşim kanıtı, tarih öncesi insanların Geç Pleistosen döneminde topraklarının en kuzey sınırlarında nasıl yaşamayı başardığını göstermede uluslararası alanda benzersiz olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Magura Mağarası</span>

Magura Mağarası, Bulgaristan'ın Vidin ilinde yer alan bir mağaradır. Magura'nın tarih öncesi duvar resimleri, olağanüstü ifade ve sanatsal derinliğe sahip olan ve Avrupa Post-Paleolitik dönemin en önemli sanat eserleri olarak kabul edilen İtalya'daki Grotta dei Cervi resimleriyle büyük benzerlik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mladeč mağaraları</span>

Mladečské Mağaraları, Çek Cumhuriyeti'ndeki Mladeč belediyesinde yer alan bir mağara kompleksidir. Litovelské Pomoraví Korumalı Peyzaj Alanı içindeki Třesín Ulusal Doğa Anıtı içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kailasa Tapınağı, Ellora</span>

Kailaşa veya Kailaşanatha Tapınağı, Hindistan'ın Maharaştra eyaletindeki Çhatrapati Sambhacinagar bölgesi yakınlarındaki Ellora Mağaraları'nda bulunan, bir zamanlar Şiva'ya adanmış olan ve daha sonra Budist yöneticiler tarafından değiştirilen en büyük kaya oyma tapınaktır. Bir megalit yüzeyinden oyulmuş bu devasa yapı, boyutu, mimarisi ve heykeltıraşlık detayları nedeniyle dünyanın en dikkat çekici mağara tapınaklarından biri olarak kabul edilir. "Hint mimarisinin kaya oyma döneminin zirvesi" olarak adlandırılmıştır.