İçeriğe atla

Eleonora Jenko Groyer

Eleonora Jenko Groyer
Groyer, 1930
DoğumEleonora Jenko
15 Şubat 1879(1879-02-15)
Ljubljana, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Ölüm24 Haziran 1959 (80 yaşında)
Ljubljana, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
MeslekDoktor
Tanınma nedeniİlk Sloven kadın doktor

Eleonora Jenko Groyer (d.1879 – ö.1959), Sloven coğrafyasında ilk kadın doktor olmasıyla tanınan Sloven bir doktordu.[1]

Hayatın erken dönemi ve eğitim

Eleonora Jenko, 15 Şubat 1879'da o zamanlar Avusturya-Macaristan'ın bir parçası olan Ljubljana'da yüksek eğitimli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası doktor Ludvik Jenko ve annesi de eğitimli bir kadın olan Terezija Jenko'ydu (kızlık soyadı Lenče). Annesi Ljubljana ve Bavyera'da çalışmış ve Moskova'da bir yıl geçirmişti. Sonrasında da kocasına muayenehanesinde yardımcı olarak çalışmıştı. Çift, Pan-Slavizm'in destekçileri olarak Slovenya kültürel yaşamına aktif olarak katıldı. Eleonora'nın en büyüğü olduğu dört çocukları vardı. Tüm kardeşler yüksek öğrenim gördü. En tanınanı bilim alanında doktora sahibi ilk Sloven kadın olan kız kardeşi Ana idi.[1][2]

Eleonora Jenko, ilk öğrenimini Ljubljana'da Ursulines'te tamamladı. Ailesi onun yüksek öğrenim görmesini planlıyordu, ancak kızlara yönelik mevcut yerel okullar üniversitelere kaydolmaya izin vermediğinden Cetine'deki Maria Alexandrovna Kız Enstitüsü'ne gönderildi. Bu karar, ebeveynlerinin Rusya yanlısı duruşu ve yakında Saint Petersburg'da kadınlara yönelik bir tıp fakültesinin açılacağı bilgisi nedeniyle alındı. Eleonora Jenko mezun olduktan sonra Rusya'ya taşındı, ancak müfredatında Latince eksik olduğundan tıp eğitimine başlayamadı. Bunun yerine 1897'de Felsefe fakültesine kaydoldu ve ertesi yıl Latince sınavını geçtikten sonra geçiş yaptı. 10 dönemlik çalışması bir tifüs enfeksiyonu nedeniyle kesintiye uğradı. Sonra da iki yıl boyunca Rus-Japon Savaşı nedeniyle kesintiye uğradı ve bu süre zarfında Moskova'da kadın ve çocuklara yönelik bir askerî hastanede çalıştı.

Tıp diplomasına sahip ilk Sloven kadın olmak için sözlü ve uygulamalı sınavları tamamladıktan sonra eğitimini 14 Şubat 1907'de tamamladı. Aynı yılın Aralık ayında, Klimkovice kaplıcasında tıbbi muayenehanesi olan Avusturyalı doktor ve deniz subayı Friederik Groyer ile evlendi ve onun asistanı olarak işe başladı. Mayıs 1908'de kızları Jolanda doğdu.[3]

Kariyer

Daha sonraki bilgilere göre Jenko Groyer'in, kocası Matulji'ye taşınırken, yerel hükûmetinin özel izniyle Ljubljana'daki bir devlet hastanesinde ücretsiz doktor olarak çalışmıştır. Orada jinekolojik ameliyatlara asistanlık yaparken bazı ameliyatları da kendisi gerçekleştirmiştir. 1911'de İçişleri Bakanlığı onun eğitimini resmen tanıdı ve parlamento temsilciler odasının resmi muhalefetine rağmen, tıbbi muayenehane kurma iznini verdi. Ancak kendisinin "doktor." olarak imza atmasına izin verilmedi. Daha sonra Opatija'da özel bir muayenehaneye başlamak için kocasını takip ederek Avusturya kıyılarına gitti. Oradaki hastaları yalnızca kadınlardan oluşuyordu. Aralarında ressam Lea von Littrow'un da bulunduğu bazı etkili sakinler, onun mesleki tanınma mücadelesini desteklediler.

İlk özel girişimi, Opatija'da insan hareketinin sonunu getiren Birinci Dünya Savaşı'nın ardından sona erdi. Jenko Groyer, Ljubljana'ya döndü. Burada kendisine çiçek hastalığına karşı aşı yapması ve sonra Grosuplje bölgesinde genel tıbbi hizmet görevleri verildi. Kocası Pula'da askeri doktor olarak görevlendirilmişti. Savaştan sonra yeni kurulan Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı'nda diplomasının tanınması için yine bürokratik engellerle karşılaştı ve Zagreb Üniversitesi'nde ek sınavlara girmek zorunda kaldı. Gerekli tüm resmi nitelikleri elde etmesine rağmen devlette çalışması defalarca reddedildi ve özel muayenehanede çalışmak zorunda kaldı. Kayıtlara göre başlarda kocasının da Ljubljana'da çalışmış, ancak 1920'lerin sonlarında itibaren akıbeti bilinmiyor.[1]

Jenko Groyer, 1930 ile 1935 yılları arasında kadın sağlığı üzerine kadın dergisi Ženski svet'de 18 makale yayınladı. Mali sıkıntıya rağmen, II. Dünya Savaşı'na giden dönemde Ljubljana tabipler birliğine zulüm gören meslektaşları için bir kredi vererek yardım etti. Ardından Kurtuluş Cephesi'ne ücretsiz tıbbi bakım ve tıbbi malzeme bağışı konusunda yardım etti. Savaştan sonra, tıbbi personel sıkıntısına rağmen, sözde Rusya yanlısı yönelimi nedeniyle işe alınması bir kez daha reddedildi. Yine de 1953'te devletten emekli maaşı aldı. 1959'da Ljubljana'da öldü.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Fischinger, Janez; Fischinger, Duša (September 2016). "Prva slovenska zdravnica dr. Eleonora Jenko Groyer (1879-1959)". Slovenian Medical Journal (Slovence). 85 (9): 520-528. 25 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2024. 
  2. ^ Petrič, Iztok; Jereš, Jakub; Iglič, Aleš (2015-12-15). "Ana Jenko Šterba-Böhm (1885–1936), prva Slovenka z doktoratom iz kemije". Acta Chimica Slovenica (Slovence): S140–S144. 
  3. ^ "Prva opatijska liječnica i feminizam". 28 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pakize Tarzi</span> Türk hekim ve yüzücü

Pakize İ.Tarzi, Türk jinekolog.

<span class="mw-page-title-main">Marie Curie</span> Fransız-Polonyalı fizikçi ve kimyager

Marie Skłodowska Curie, radyoaktivite alanında öncü araştırmalar yapmış ve bu araştırmaları sonucunda Nobel Ödülü'ne layık görülmüş Polonyalı-Fransız fizikçi ve kimyagerdir.

Ahmet Ziya Paşa Birgi, Türkiye'de KBB Hekimliğinin öncülerinden, öğretim üyeliği ve milletvekillliği de yapmış bir doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Josef Mengele</span> Alman suçlu (1911-1979)

Josef Rudolf Mengele, Nazi toplama kampı Auschwitz-Birkenau'da yaptığı acı verici ölümcül deneylerle bilinen bir Alman Nazi doktor. 2 milyon kişinin insanlık suçu işlenerek öldürülmesinden sorumlu tutulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Safiye Ali</span> olası ilk Türk kadın hekim

Safiye Ali, Türk doktor.

Mithat Enç, Türk Doçent Doktor ve pedagogdur

<span class="mw-page-title-main">Theodor Morell</span> Adolf Hitlerin özel doktoru

Theodor Gilbert Morell, Alman doktor. Adolf Hitler'in özel doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Seiters</span> Alman politikacı

Rudolf Seiters Alman siyasetçi, CDU partisi 1989-1991 yılları arasında kadar Federal Özel Bakanı ve Alman Başbakanlık Dairesi Başkanı olarak görev yaptı. 1991-1993 yılları arasında İçişleri Bakanı oldu. 1998-2002 yılları arasında Alman Bundestag Başkan Yardımcısı oldu. 2003 yılından bu yana Alman Kızılhaç Başkanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tıp fakültesi</span> tıp alanında eğitim veren kurum

Tıp fakültesi, tıp biliminin öğretildiği ve bu bilim içindeki çeşitli dallarda araştırmalar yapılan fakülte. Mezunları, tıp doktoru unvanı almaktadır. Ayrıca mezuniyet sonrası uzmanlık eğitimi ile uzman doktor, operatör doktor gibi unvanlar verilir. Temel tıp bilimleri alanında yüksek lisans ve doktora eğitimleri de verilmektedir. Türkiye’de tıp fakülteleri liseden sonra ülke genelinde yapılan bir merkezi sınavla öğrenci kabul etmektedir. Eğitim süresi 6 yıldır. Okullar farklı eğitim modellerini tercih etse de ülke genelindeki fakültelerde ilk 3 yıl teorik eğitim laboratuvar dersleriyle beraber verilir sonraki 2 yıl çeşitli bölümlerde stajlara devam edilirken öğrencilerin bilgileri sözlü sınavlarla da sınanmaya başlanır ve okulun son sınıfında Intörn (stajyer) adıyla hastanede gözetim altında çalışmaya başlar. Intörn (stajyer) maaşı, 2022 yılında asgari ücret olarak verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Garrett Anderson</span>

Elizabeth Garrett Anderson, İngiliz hekim ve kadın hakları savunucusu. İngiltere'nin hekim ve kadın hakları savunucusu olan ilk kadını. Kadınlarla çalışan ilk hastanenin kurucu ortağı, İngiliz tıbbı okulunun birinci dekanı, Fransa'da tıbbın ilk kadın doktoru, İngiltere'deki bir okul yönetim kuruluna seçilen ilk kadın ve İngiltere'nin ilk kadın belediye başkanı ve hakimi olan Aldeburgh belediye başkanı.

Muhtar Gasimov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı madalyasına sahip asker.

<span class="mw-page-title-main">Hedwig Potthast</span> Heinrich Himmlerin kişisel sekreteri ve metresi

Hedwig Potthast, Heinrich Himmler'in sekreteri ve metresi olan Alman kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Justyna Budzińska-Tylicka</span> Polonyalı doktor ve kadın hakları savunucusu

Justyna Budzińska-Tylicka, iki savaş arası dönemde aktif olan görev yapan Polonyalı bir doktor ve kadın hakları savunucusudur. Tıp diplomasını aldıktan ve yedi yıl boyunca Paris'te çalıştıktan sonra Polonya'ya döndü ve Varşova'da mesleğini icra ederek deneyim elde etti. Kadın haklarının geliştirilmesinde aktif olarak rol aldı, Varşova Şehir Konseyi'nde görev yaptı ve kadınların gerek sağlığı gerek siyasi katılımını güçlendirmek adına sosyal faaliyetlerde yer aldı. Faaliyetlerinin başlangıcı Polonya'da doğum kontrol kliniği açmak ve Polonyalı Kadın Hekimler Derneği'ni kurmaktı. Uluslararası Küçük Kadınlar İtilafı'nın başkanı olarak görev yapmak da dâhil olmak üzere uluslararası feminizm toplantılarına ve çeşitli kongrelere katıldı.

Ana Kansky, Ljubljana Üniversitesi'nde doktora derecesi alan ilk kişi ve Slovenya'dan ilk kadın bilim insanı biri olarak tanınan Sloven bir kimyager ve kimya mühendisiydi. Tanınmasındaki en önemli nedenlerinden biri Slovenya'nın ilk kadın bilim insanı kabul edilmesidir.

Conrad Murray, Michael Jackson'un doktoru olması nedeniyle tanınan Grenada asıllı Amerikalı eski kardiyolog doktordur.

<span class="mw-page-title-main">Kostantinos Karatodori</span> Rum asıllı Osmanlı hekim

Kostantinos Karatodori, Osmanlı Padişahı Abdülmecid'in özel doktoru olarak görev yapan Osmanlı Rum hekimidir.

<span class="mw-page-title-main">Zaharina Dimitrova</span>

Zaharina (Zacharia) Mitseva Dimitrova, Makedonya'da önde gelen Bulgar asıllı tıp doktoruydu.

<span class="mw-page-title-main">Bibijana Čujec</span>

Bibijana Čujec ; Sloven fizikçidir. 1950 yılında Ljubljana Doğa Bilimleri ve Matematik Fakültesi'nden diplomasını aldı. Ayrıca 1959'da Ljubljana Üniversitesi Doğa Bilimleri Fakültesi'nde fizik alanında da doktorasını aldı. 1954'ten 1961'e kadar Jožef Stefan Enstitüsü'nde çalıştı. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin Pittsburgh kentinde uzmanlaştı ve 1963'te Kanada'ya taşındı.

<span class="mw-page-title-main">Nadejda Suslova</span>

Nadezhda Prokofyevna Suslova ;, Rusya'nın ilk kadın tıp doktoru ve Polina Suslova'nın kız kardeşidir. Nizhny Novgorod'da jinekolog olarak çalıştı ve birçok hayır kurumunda görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Frieda Nugel</span>

Frieda Nugel (1884-1966), matematik alanında doktora yapan ilk Alman kadınlardan biri olan Alman matematikçi ve sivil haklar aktivistiydi. Doktorasını 1912 yılında August Gutzmer'in danışmanlığında Martin Luther University of Halle-Wittenberg'de tamamladı.