İçeriğe atla

Elena Dzamaşvili

Elena Dzamaşvili
Elena Dzamashvili, 1990
Genel bilgiler
Doğum16 Şubat 1942(1942-02-16)
Tiflis
Ölüm21 Temmuz 2020 (78 yaşında)
Kahire
TarzlarKlasik müzik
MesleklerPiyanist
ÇalgılarPiyano

Elena Dzamaşvili (Gürcüce: ელენე ძამაშვილი); (d. 1942–ö. 2020) Profesyonel kariyerini iki ülkede geliştiren Gürcü piyanist. Piyano ve oda müziği profesörüydü.

Gürcistan'da gençlik ve kariyer

Dzamaşvili, 16 Şubat 1942'de Tiflis'te doğdu.

Annesi Nino Dzamaşvili, Devlet Radyosunda şarkıcılara piyano eşlikçisi olarak çalışıyordu. Bu işin Elena üzerinde çok önemli bir etkisi oldu. Mısırlı haftalık Al-Ahram dergisine verdiği bir röportajda yansıttığına göre çocukken radyo dinler ve melodi ne kadar zorlayıcı olursa olsun en sevdiği şarkıları piyanoya aktarırdı.[1]

Dzamaşvili, İkinci ilkokul müzik okuluna girdi ve Lusia Esayan'ın sınıfında okudu. Okulun tamamlanmasının ardından İkinci müzik okulunda çalışmalarına devam etti. 1961'de ünlü müzisyenler Tatiana Goldfarb ve Tengiz Amirejibi'nin öğretmenlik yaptığı Tiflis Devlet Konservatuarı'na başladı.

Dzamaşvili, on dört yaşındayken Konservatuar'da ilk solo performansını sergiledi.[2] Daha sonra 1971'den 1990'a kadar eşlikçi olarak çalıştı ve vokal topluluğu sınıfının kurucusu oldu. Senfoni Orkestrası ile düzenli olarak konserler verdi. 1978'den 1991'e kadar Gürcistan Radyo ve TV şirketinde çalıştı ve burada 600'ün üzerinde kayıt yaptı.[3]

23 Temmuz 1990'da hükûmetin kararnamesi ile Dzamashvili'ye Gürcistan Onur Sanatçısı ünvanı verildi.[4]

Mısır'da Kariyer

Elena Dzamashvili çalarken

Mısır ve Gürcistan Konservatuarları arasında gelişen işbirliğinin bir sonucu olarak, Dzamaşvili Eylül 1991'de Kahire'ye davet edildi. Ancak kısa bir süre sonra piyanistler, yaylı çalgılar ve vokalistler için piyano ve oda müziği dersleri vermeye de başladı. O günden bu yana her yıl solo resitaller ve yerel müzisyenlerin yanı sıra konuk müzisyenlere de konserler verdi. Dzamaşvili, ünlü kemancı Hassan Sharara ile müzikal bir düet oluşturdu.[5] Mısırlı piyanistler Iman Samy, Dina El Leithy ve Iman Amin ile düzenli olarak piyano dörtlüsü olarak çaldı.[6] Ayrıca Mısır ve ötesinde şöhrete kavuşan Yehya kardeşlerle üçlü bir resitalde yer aldı.[7]

Ayrıca Dzamaşvili, Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nde ve Opera Binası'nda oluşturulan Yetenek Geliştirme Merkezi'nde (TDC) çalıştı. Aralarında uluslararası üne sahip Mohamed Shams ve Wael Farouk'un da bulunduğu birçok önemli müzisyen yetiştirdi.

İskenderiye Operası ile yakın iş birliği içerisindeydi. Opera Yaylı Çalgılar Orkestrası'nın 14. yıl dönümünü kutladığı 2017 yılında düzenlenen konsere ve benzer çeşitli müzikal etkinliklere katıldı.[8]

Frédéric Chopin, ilk yıllarından beri Dzamashvili'nin repertuarında özel bir yere sahipti. Prelüdlerini insan yaşamının tüm duygularını temsil eden müzik olarak gördü ve sanat hayatı boyunca onun tüm eserlerini çaldı. 2010 yılında bestecinin doğumunun 200. yılı dolayısıyla etkinlikler düzenledi.[9] Dört yıl sonra iki TDC öğrencisi Chopin Piyano Yarışması'nın üç kazananı arasında yer aldı.[10] Dzamashvili'nin birincilikle ödüllendirilen öğrencilerinden biri olan Abdel-Rahman Bahieldin, bir röportajda öğretmene saygısını belirterek şunları söyledi: "Onun parlak zekasını... ve piyano öğretme dışındaki kararlılığını ve dürüstlüğünü çok takdir ediyorum."[11]

Dzamaşvili, memleketinden uzaktayken Gürcü ve Mısırlı bestecilerin yer aldığı birçok klasik müzik konseri düzenleyerek bu iki ülke arasındaki kültürel bağların güçlenmesine katkıda bulundu.[12]

Ölüm

Dzamaşvili 21 Temmuz 2020'de Kahire'de öldü.[13]

Cenazesi Mar Girgis tarihi bölgesindeki Aziz George Kilisesi'nin yanındaki Rum Ortodoks mezarlığına defnedildi.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Elena Dzamashvili: If I'm born ten times, each time I'll be a pianist". 21 Mart 2015. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  2. ^ "О КАИРСКИХ ДЕЛАХ И НЕ ТОЛЬКО". Русский клуб. 2015. 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  3. ^ ლეკა ძამაშვილი. ქართული მუსიკის ენციკლოპედიური ლექსიკონი. 2015. თბ. s. 552. 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  4. ^ "საქართველოს სსრ უმაღლესი საბჭოს უწყებები" (PDF) (N7 (600)). 1990: გვ.13-14. 22 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  5. ^ "The concert in Cairo". wantedinafrica.com. 2007. 22 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  6. ^ "Egyptian Piano Quartet at Cairo Opera House". cairo360.com. 2014. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  7. ^ "Flute, Viola and Piano Trio Perform Magic". AUC. 20 Ekim 2009. 23 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  8. ^ "A concert at Alexandria Opera House". egypttoday.com 12 Sept 2017. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  9. ^ "Celebrating the 200th anniversary of Chopin's birth". Cairoliveeventsguide, 2010. 25 Şubat 2010. 28 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "All you need to know about Chopin Piano Competition Egypt". al-Ahram, 2014. 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  11. ^ "Student Spotlight". AUC. 2019. 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  12. ^ Embassy of Georgia to Egypt (2 Mayıs 2014). "Art Alert: An evening of classical compositions from Georgia and Egypt". 10 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 
  13. ^ al-Ahram (21 Temmuz 2020). "Egypt-based Georgian pianist and music professor Elena Dzamashvili dies in Cairo". 9 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Say</span> Türk piyanist ve besteci

Fazıl Say, Türk klasik batı müziği piyanisti ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Frédéric Chopin</span> Polonyalı besteci ve piyanist (1810 – 1849)

Frédéric François Chopin, Polonyalı - Fransız piyanist ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Franz Liszt</span> Macar besteci ve piyanist

Franz Liszt, Macar müzisyen, besteci, piyanist, orkestra şefi, müzik öğretmeni. 19. yüzyılın en önemli piyanistlerinden birisi, senfonik şiir tarzının yaratıcısı olan bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">İdil Biret</span> Türk piyanist

İdil Biret,, Türk piyano sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Gülsin Onay</span> Türk müzisyen

Gülsin Onay, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Anton Rubinşteyn</span>

Anton Grigoryeviç Rubinşteyn, Rus piyanist, besteci ve orkestra şefi. St. Petersburg Konservatuvarı'nın kurucusu. Büyük piyano virtüözleri arasında sayılır ve Franz Liszt'in rakibi kabul edilir.

Selman Ada, Türk besteci, orkestra şefi ve piyanist.

Aydın Karlıbel, Türk besteci ve piyanisttir.

Chopin noktürnleri Polonyalı klasik batı müziği bestecisi ve virtüöz piyanisti Frédéric Chopin tarafından 1827-1846 döneminde solo piyano için bestelenmiş 21 kısa piyano müziği parçalarıdır. Bu besteler genel olarak solo piyano için bestelenmiş en güzel müzik eserlerinden olduğu kabul edilmektedir ve günümüzde piyano konserleri repertuvarında önemli bir yer almaktadırlar. Noktürnler tipi piyano kompozisyonlarının ilk bulucusu Chopin değildir. Chopin bu tip piyano kompozisyonunu, İrlandalı besteci ve piyanist John Field tarafından ilk defa bulunan tipte kompozisyona dayandıran; bu beste tipini geliştiren ve müzik dinleyici halka tanıtıp sevdiren bestecidir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Horowitz</span>

Vladimir Samoylovich Horowitz Rus asıllı bir Amerikan klasik müzik piyanisti ve bestecisiydi. Onun tekniği ve ses renginin kullanımı ve onun icra etme heyecanı efsanevi kabul edilirdi. Horowitz 20. yüzyılın en büyük piyanistlerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Hatia Buniatişvili</span> piyanist

Hatia Buniatişvili, Gürcü-Fransız piyanist. Özellikle Chopin yorumlarıyla tanınır.

Gamze Kırtıl, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Lara Melda Ömeroğlu</span> Türk piyanist

Lara Melda Ömeroğlu Londra'da yaşayan ünlü Türk piyanisti, başarılarıyla genç yaşta katıldığı pek çok yarışmadan ödül ve derecelerle döndü.

Cem Esen, Türk piyanist, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Hande Dalkılıç</span> Türk piyanist

Hande Dalkılıç, Türk piyano solisti.

<span class="mw-page-title-main">Lang Lang</span> Çinli piyanist

Lang Lang, Çinli konser piyanisti.

Vedat Kosal, Türk piyanist, besteci ve müzik araştırmacısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nobuyuki Tsujii</span> Japon piyanist ve besteci

Nobuyuki Tsujii Japon piyanist ve bestecidir. Mikroftalmi sendromu nedeniyle kör olarak doğdu. Tsujii, çok sayıda orkestra şefi ve orkestra ile kapsamlı bir şekilde performans sergilemekte, yeni bir müziği öğrenebilmek ve bir orkestrayı görmeden orkestrayla performans sergileyebilmek için kendi tekniklerini kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eliso Virsaladze</span>

Eliso Virsaladze ; Gürcü piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Tamriko Sipraşvili</span>

Tamriko Sipraşvili Gürcü piyanist. Gürcistan Cumhuriyeti'nin başkenti Tiflis'te doğdu.