İçeriğe atla

Element (yazılım)

Element
Element 1.10.6 ekran görüntüsü
Orijinal yazar(lar)Vector Creations Limited[1]
Geliştirici(ler)New Vector Limited[2]
İlk yayınlanmaTemmuz 2016 (Beta)
Programlama diliJavaScript, Objective-C, Swift, Java, Kotlin
İşletim sistemiWindows, macOS, Linux, Android, iOS, Web platform
Erişilebilirlik25 dil
Diller listesi
Baskça, Bengalce, Bulgarca, Çince (Basitleştirilmiş), Çince (Geleneksel), Çekçe, Felemenkçe, İngilizce (İngiltere), İngilizce (ABD), Esperanto, Fince, Fransızca, Almanca, Macarca, İtalyanca, Korece, Letonca, Norveççe, Lehçe, Portekizce (Brezilya), Rumence, Rusça, Sırpça, Slovakça, İspanyolca, İsveççe
TürVoIP, Anlık mesajlaşma, Videotelefon,[3] sosyal medya ve diğer uygulama entegrasyonları
LisansApache-2.0[4]
Resmî sitesielement.io
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Element (eski adıyla Riot veya Vector[5]), Matrix protokolünü kullanan özgür ve açık kaynaklı bir anlık mesajlaşma yazılımıdır.[6]

Element uçtan uca şifrelemeyi, grupları ve kullanıcılar arasında dosya paylaşımını desteklemektedir. Tüm büyük işletim sistemleri için web ve masaüstü uygulaması olarak mevcuttur. Ayrıca Android ve iOS için mobil uygulama olarak da sunulmaktadır.[7][8]

Tarihçe

Element, 2016'da beta sürümünden[1][9] çıktığında ilk olarak Vector adıyla biliniyordu. Aynı yılın Eylül ayında uygulamanın ismi Riot olarak değiştirildi.

The letter "R" in a round blue shape.
2019'dan 2020'ye kadar Riot'un logosu.

2016 yılında Matrix uçtan uca şifrelemenin ilk uygulaması yapıldı ve kullanıcılara beta olarak sunuldu. Mayıs 2020'de geliştiriciler, Riot'ta herkese açık olmayan yeni konuşmalar için uçtan uca şifrelemenin varsayılan olarak etkinleştirildiğini duyurdu.

Nisan 2019'da, Riot Android uygulamasını imzalamak için kullanılan kriptografik anahtarların ele geçirilmesine karşılık olarak Google Play Store'da yeni bir uygulama yayınlandı.

Temmuz 2020'de Riot'un adı Element olarak değiştirildi.[10]

Ocak 2021'de Element, varsayılan sunucusu matrix.org'da kullanıcılar tarafından gönderilen kötü amaçlı içerik raporuna yanıt olarak Google Play Store'dan kısa bir süreliğine askıya alındı.[11][12] Element personeli sorunu düzeltti ve uygulama Play Store'a tekrar eklendi.[12]

Teknoloji

Element, Matrix istemcilerinin geliştirilmesini kolaylaştırmak için React tabanlı bir yazılım geliştirme kiti olan Matrix React SDK ile oluşturulmuştur. Element web teknolojilerine dayanmaktadır ve uygulamayı Windows, macOS ve Linux platformlarına paketlemek için Electron kullanılmaktadır. Android ve iOS istemcileri kendi platform araçlarıyla geliştirilir ve dağıtılır.

Android'de uygulama hem Google Play Store'da[13] hem de yalnızca özgür yazılıma izin veren F-Droid[14] Arşivleri'nde küçük değişikliklerle mevcuttur. Örneğin, F-Droid sürümü kapalı kaynak kodlu Google Cloud Messaging eklentisini içermemektedir.[15]

Özellikler

Element; IRC, Slack, Telegram, Jitsi Meet ve benzerleri[16][17] dahil olmak üzere Matrix aracılığıyla[18] diğer iletişim araçlarını uygulamaya bağlayabilmektedir. Ayrıca, WebRTC aracılığıyla sesli ve görüntülü eşler arası ve grup sohbetlerini entegre eder.

Element, hem bire bir hem de grup sohbetleri için uçtan uca şifrelemeyi (E2EE) destekler.[7][][7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Riot wants to be like Slack, but with the flexibility of an underlying open source platform". TechCrunch (İngilizce). 18 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2018. 
  2. ^ "Copyright policy". Element. 31 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; riot-features isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  4. ^ "Riot.im License". Github. 28 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2018. 
  5. ^ "Decentralized Messaging App Riot Rebrands to Element". It's FOSS (İngilizce). 30 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ "Riot: A Distributed Way of Having IRC and VOIP Client and Home Server". itsfoss.com. 4 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2018. 
  7. ^ a b c "Features | Riot". about.riot.im. 9 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2020. [primary source]
  8. ^ "Element (Riot.im)". f-droid.org. 20 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2020. 
  9. ^ "Open Source und verschlüsselt: Das steckt hinter dem Slack-Rivalen Riot". t3n News (Almanca). 4 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2018. 
  10. ^ Le Pape, Amandine (15 Temmuz 2020). "Welcome to Element!". 15 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. [primary source]
  11. ^ Amadeo, Ron (30 Ocak 2021). "Google Play bans open-source Matrix client Element, citing "abusive content"". Ars Technica. 31 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2021. 
  12. ^ a b Davenport, Corbin (31 Ocak 2021). "Google reinstates federated chat app Element on Play Store after wrongful removal". Android Police. 30 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2021. 
  13. ^ "Element – Secure Messenger". play.google.com (İngilizce). 25 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2022. 
  14. ^ "F-Droid Site". 3 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2021. 
  15. ^ "FAQ-entry". 20 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2020. 
  16. ^ "Bridges". Matrix.org (İngilizce). 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 
  17. ^ "Element, hands on: Secure messaging for tech-savvy organisations Review". ZDNet (İngilizce). 24 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2021. 
  18. ^ "Riot: A Distributed Way of Having IRC and VOIP Client and Home Server". itsfoss.com. 4 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">Google Play</span> Googleın dijital dağıtım servisi

Google Play, Google'ın Android işletim sistemi için geliştirdiği bir paket yöneticisi ve elektronik medya dağıtım/satış platformudur. Kullanıcılara Android SDK ile geliştirilen ve Google üzerinden yayınlanan uygulamalara göz atmasına ve indirmesine olanak tanır ve Android işletim sisteminin resmi uygulama mağazası olarak hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Root (Android)</span> İşletim sistemindeki kısıtlamaların bazılarını kaldırmaya yarayan yazılımsal işlem

Rootlama, Android cihaz kullanıcılarının genellikle akıllı telefonlar ve tabletler olmak üzere cihazın çeşitli alt sistemleri üzerinde ayrıcalıklı yetki elde edebilmeleri işlemidir. Android, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş bir sürümünü temel aldığından, bir Android cihazının "rootlanması", Linux'ta, FreeBSD'de veya macOS gibi bir Unix benzeri işletim sisteminde olduğu gibi yönetim (root) izinlerine benzer erişim sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu Android yazılımları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Android platformu üzerinde çalışan özgür ve açık kaynak kodlu kayda değer uygulamaların henüz tamamlanmamış listesidir. Bu uygulamaların hemen hepsi ücretsizdir. Uygulamaların daha geniş listesi için aşağıdaki Dış bağlantılar bölümüne bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X platform</span>

Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.

Slack, bulut tabanlı bir ekip iş birliği uygulamasıdır. Kanadalı geliştirici Stewart Butterfield tarafından kurulmuştur. İsmi İngilizce "Searchable Log of All Conversation and Knowledge" ibaresinin baş harflerinden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Google Cloud Messaging</span>

Google Cloud Messaging, Google tarafından geliştirilen, mobil bir bildirim hizmeti'dir. Üçüncü şahıs uygulama geliştiricilerinin, geliştirici tarafından işletilen sunuculardan uygulamalara bildirim verileri veya bilgileri gönderebilmelerini sağlar. 2012 yılında Android Jelly Bean ile tanıtıltı. Android işletim sisteminin yanı sıra Xamarin ve Google Chrome İnternet tarayıcısı için geliştirilen uygulamalar veya uzantıları hedefler. Geliştiricilere ücretsiz olarak sunulmaktadır. GCM Hizmeti ilk önce Haziran 2012'de, kimlik doğrulama ve dağıtım, yeni API bitiş noktaları ve mesajlaşma parametrelerinin iyileştirilmesi ve sınırlamaların kaldırılmasını gerekçe göstererek, Google'ın Android Cloud to Device Messaging (C2DM) hizmetinin devamı niteliğinde ilan edildi. Google'ın "Firebase Cloud Messaging" (FCM) yerini almıştır.

Google Play edition Google tarafından Android işletim sistemini çalıştıran bir tüketici mobil cihazları dizisi. Samsung TouchWiz veya HTC Sense gibi orijinal ekipman üreticisinden "cilt" alan bu cihazlarda Android'in standart sürümlerinden farklı olarak, üreticiden veya kablosuz operatör değişiklikleri olmadan Android'in "stok" sürümünü çalıştırıyorlar. Bu, aslında onları yazılım olarak Google Nexus cihazları gibi yapıyor, ancak Google Nexus marka bilinci taşımıyor; donanımları, Play sürümlerinin dayandığı orijinal cihazların donanımından farklı değil. Bu nedenle, yazılım, orijinal üreticinin donanımında işlev görecek hafif, son derece küçük değişiklikler içeriyor.

<span class="mw-page-title-main">Google Pay</span> Mobil ödeme platformu

Google Pay, 2017'de Google tarafından çevrimiçi alışveriş için bir ödeme yöntemi olarak başlatılan bir ödeme sistemidir. Google Chrome'un otomatik doldurma özelliğinin markalaşmasını devraldı. Google Pay hizmetinin Android Pay'in tüm özelliklerine sahip olması ve para talep etme ve gönderme gibi Google Wallet özelliklerini içermesi gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Google Play hizmetleri</span>

Google Play hizmetleri Android, Android Wear ve Android TV işletim sistemi için Google'ın patentli bir arka plan hizmeti ve API paketidir. İlk kez 2012'de tanıtıldığında, Google+ API'larıne ve OAuth 2.0'a basit erişim sağladı. Ancak o zamandan beri geniş bir yelpazede Google Mobil Servislerini kapsayacak şekilde genişletildi ve uygulamalar, ortak araçlar vasıtasıyla hizmetlerle kolayca iletişim kurmaya başladı. Ocak 2014 itibarıyla, Android cihazlarda bir milyardan fazla kez kurulmuştur. Google Play hizmetine dahildir. Google Play Hizmetleri 3 Ağustos 2020'de Google Play Store'da 10 milyar kullanıcı sayısına ulaşan ilk uygulama olmuştur.

Android üzerinde çalışan özgür yazılım ve Açık kaynak önemli uygulamaların kısa bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">F-Droid</span> Açık kaynak Kodlu Dijital Dağıtım Servisi

F-Droid Android için Play Store'a benzer bir yazılım deposudur. Proje tarafından barındırılan depo, proje gereği yalnızca özgür yazılım uygulamalarını içerir. Uygulamalar, bir hesap ile kayıt olma gerektirmeden F-Droid web sitesinden veya istemci uygulamasından taranabilir ve yüklenebilir. Reklam, kullanıcı takibi veya özgür olmayan yazılıma bağımlılık gibi "anti-özellikler", uygulama açıklamalarında işaretlenmiştir. Web sitesi ayrıca, barındırdığı uygulamaların kaynak kodunun yanı sıra F-Droid sunucusunu çalıştıran yazılımlar sunarak herkesin kendi uygulama havuzunu kurabilmesini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Signal (yazılım)</span> Şifreli iletişim uygulaması

Signal, özgür ve açık kaynaklı, çapraz platform şifreli mesajlaşma yazılımı. Signal Vakfı ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirmektedir. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları içerebilen kişiler arası mesajları veya grup mesajlarını göndermek için kullanılır. Ayrıca bire bir sesli ve görüntülü arama yapabilir, Android sürümü SMS uygulaması olarak da işlev görebilir.

<span class="mw-page-title-main">Gboard</span> google tarafından sunulan IOS ve Android için emoji ve gif bakımından zengin, Akılı Telefon klavyesi.

Gboard, Google tarafından yerel Android ve iOS cihazlar için geliştirilmiş bir sanal klavye uygulamasıdır. İlk olarak Mayıs 2016'da iOS'ta piyasaya sürüldü. Ardından Aralık 2016'da Android'de yayınlanan ve Android'de zaten kurulmuş olan Google Klavye uygulamasında büyük bir güncelleme olarak tanıtıldı.

Mesajlar, Google tarafından Android mobil işletim sistemi için geliştirilmiş bir SMS ve anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Bir web arayüzü de mevcuttur. 12 Kasım 2014'te kullanıma sunuldu ve 2018'den beri Zengin İletişim Hizmetleri (RCS) mesajlarını destekliyor.

/e/, özgür ve açık kaynaklı bir Android tabanlı mobil işletim sistemi ve bağlantılı çevrimiçi hizmetlerdir. İşletim sistemi LineageOS ve Android çatalıdır. Özel ürün yazılımı, Fransız girişimci Gael Duval tarafından kurulan /e/ Vakfı tarafından geliştirilmiştir. /e/, özel mülk Google uygulamaları veya hizmetleri içermeyen bir gizlilik yazılımı ve halka "sistemin herhangi bir bölümünü veya Google'a veri sızdıran varsayılan uygulamaları bulması" konusunda meydan okur.

<span class="mw-page-title-main">KDE Connect</span>

KDE Connect, yerel ağlar üzerinden cihazlar arasında kablosuz iletişim ve veri aktarımını kolaylaştıran, KDE tarafından geliştirilen çok platformlu bir uygulamadır. KDE Connect birçok Linux dağıtımının yanı sıra, Android için Google Play Store ve F-droid depolarında mevcuttur. Genellikle tüm Linux dağıtımların KDE Plasma masaüstü sürümü içinde yer alır. Ayrıca, GNOME Masaüstü Ortamı için de GSConnect olarak uyarlanmış olup Gnome Extension Store depolarından edinilebilir.

<span class="mw-page-title-main">AdAway</span> Android reklam engelleyici

AdAway, Android mobil işletim sistemi için ücretsiz ve açık kaynaklı bir reklam engelleme uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gitter</span> Açık kaynak kodlu mesajlaşma yazılımı

Gitter, GitLab ve GitHub depolarının geliştiricileri ve kullanıcıları için açık kaynaklı bir anlık mesajlaşma ve sohbet odası sistemidir. Gitter, tüm temel özellikleri ve tek bir özel sohbet odası oluşturma olanağını sağlayan ücretsiz bir seçenek ve bireyler ve kuruluşlar için isteğe bağlı sayıda özel sohbet odaları oluşturmalarına olanak tanıyan ücretli abonelik seçenekleriyle hizmet olarak yazılım (SaaS) şeklinde sağlanır.

Mattermost, dosya paylaşımı, arama ve entegrasyonlara sahip, açık kaynaklı, kendi kendine barındırılabilen bir çevrimiçi sohbet hizmetidir. Kuruluşlar ve şirketler için dahili bir sohbet olarak tasarlanmıştır ve kendisini çoğunlukla Slack ve Microsoft Teams'e açık kaynaklı bir alternatif olarak pazarlar.