Elektropop
Elektropop, hibrit bir tür olup pop ve elektronik müziğin kollarından biridir. Yetmişli yılların sonunda ortaya çıkmış ve gelişim göstermiştir. Genel olarak kullanılan sesler elektronik ortamda hazırlanır ama müziğin özü pop müziğidir.
Elektropop, hibrit bir tür olup pop ve elektronik müziğin kollarından biridir. Yetmişli yılların sonunda ortaya çıkmış ve gelişim göstermiştir. Genel olarak kullanılan sesler elektronik ortamda hazırlanır ama müziğin özü pop müziğidir.
Tarzlara göre | Adult contemporary (Duygusal balad) · Art · Avangart · Barok · Bubblegum · Crunkcore · Chamber · Country · Dans · Dark · Deneysel · Dream · Elektronik · Emo · Folk · Geleneksel · Hristiyan · Indie (Alternatif) · Jangle · Noise · Operatik · Orkestral · Rap · Reggae · Rock (Britpop · Pop punk · Power pop · Soft rock) · Pop Dangdut · Progresif · Psikedelik · Sophisti-pop · Soul · Surf · Sunshine · Swamp · Elektropop · Teen · Tropikal · Urban · Wonky · Yé-yé |
---|---|
Bölgesine veya ülkesine göre | Amerikan · Arap · Azeri · Brezilya · Britanya · Çin (Cantopop · Mandopop · Hokkien pop) · Güneydoğu Asya (Endonezya · Filipinler · Laos · Malezya · Tay · Vietnam) · Hong Kong İngilizce pop müziği · Europop (Austropop · Fransız · Yunan · İtalyan · Napoliten müzik · Nederpop · İsveç · Macar) · Hint pop (Hint filmi) · İran · Japon (Picopop/Chiptune · Shibuya-kei) · Kazak · Kore · Latin (Kolombiya · Meksika) · Pakistan (Filmi) · Rus · Sırp · Süryani · Tayvan · Türk · Ukrayna · Yugoslavya |
Diğer konular | Erkek grubu · Kız grubu · Caz ve pop müzik terimleri listesi · Popüler kültür · Pop ikonu · Pop müzik · Pop müzik otomasyonu · Poptimizm · Stan · Şarkıcıların takma isimleri listesi |
Anadolu rock veya Türkçe psikedelik rock, çoğu zaman modern Türkçe rock ile karıştırılan, Türk halk müziği (türkü) ile rock müziğin birleşimi olan müzik türüdür. 1960'ların ortalarında, Batı ve Doğu ezgilerinin müzikal senteziyle yerleşik siyasal ve ekonomik düzene karşı çıkışları içeren sözleriyle Anadolu pop olarak başlayan akım, rock müziğin ve gruplarının Türkiye'de popüler hâle gelmesinden kısa bir süre sonra önce Anadolu pop-rock, sonra Anadolu rock adıyla anılmaya başlamıştır. Bu türün en bilinen üyeleri arasında Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray, Selda Bağcan, Fikret Kızılok, Özdemir Erdoğan, Haluk Levent, Barış Akarsu, Murat Göğebakan gibi Türk müzisyenlerin yanı sıra Moğollar, Kurtalan Ekspres ve 3 Hürel gibi gruplar yer alır.
Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil, bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Ritim, tonalite, dinamik ve ses renginden hiçbiri, müzikte tek başına yer almaz ancak birlikte müziksel bir bütünlük yaratırlar. Değişik müzik türlerinde farklı oranlarda ağırlık taşıyabilirler. Müzik teorisi, müzik sanatını gerçekleştiren belirli kavram ve sistemlerin bir araya gelmesinden oluşur.
Elektronik müzik veya elektro akustik müzik, elektronik müzik aletleri yardımıyla yapılan müzik türüdür. Elektronik müzik aletleri düşük kuvvetli sistemlerdir. Transistör, tümleşik devre gibi parçalar kullanırlar. Elektromekanik anlamda ses üreten elektronik müzik aletleri elektronik ögeler kullanarak ses üreten enstrümanlar arasında ayrım yapılabilir. Elektromekanik enstrümanlara; Telharmonium, Hammond B3 ve elektro gitar; Elektronik enstrümanlara ise Theremin, synthesizer ve bilgisayar örnekleri verilebilir.
Rhythm and Blues ; caz, rap, gospel ve blues karışımı, ilk olarak Afrika kökenli Amerikalıların ürettiği müzik türü.
Alternatif rock, 1980'lerde underground ve bağımsız müzik kültürlerinden ortaya çıkan ve 1990'larda geniş bir popülariteye ulaşan bir rock müzik alttürüdür. Bu tarzdaki "alternatif" tanımlaması, türün anaakım rock müzikle arasındaki farklardan ortaya çıkmaktadır; nitekim bu farklar arasında alternatif rock'un benimsediği distorsiyonlu gitar ile aykırı ve/veya transgresif şarkı sözleri bulunmaktadır. Terim orijinalde daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktaydı; 1970'lerin sonunda punk rock'ın DIY etiğini benimseyen ve modern alternatif müziği etkileyen sanatçılar da bu sınırlandırmaya girmekteydiler. Kimi zaman "alternatif" sınıflandırması sonunda anaakıma giriş yapan underground rock sanatçıları için, kimi zaman da rock olsa da olmasa da punk rock, new wave ve post-punk gibi tarzlardan ilham alan sanatçılar için kullanılmıştır.
House müzik, adını Frankie Knuckles’ın Chicago'da ilk mikslerini yaptığı “The Warehouse” adlı gece kulübünden alan "House müzik", dip baslar ve 4/4 ile elektronik müzik dinleyen kitlenin çoğunluğu tarafından benimsenen bir çizgiye sahiptir. Bu özellik onu gece kulüplerinin vazgeçilmez tarzları arasına katmıştır.
Pop müzik, 1950'lerin ortalarında ABD ve İngiltere'de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960'ların sonlarına dek “pop” ve rock" terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.
Amerikalı ünlü pop müzik şarkıcısı Madonna'nın 1994 çıkışlı Bedtime Stories albümünden çıkan ilk şarkıdır. Şarkı Sire Records tarafından yayınlanmıştır.
Hayrola?, Türk şarkıcı Hande Yener'in yedinci stüdyo albümü. İlk kez 31 Mart 2009'da Avrupa Müzik etiketiyle dijital ortamda yayımlandı, 6 Nisan 2009'da CD ve kaset formatlarında müzik marketlerde satışa sunuldu. Yener'in 2002 yılından beri anlaşması bulunan Erol Köse Production ile çalışmadığı ve Hipnoz'dan (2008) sonra satışa sunduğu ilk albümüdür. Elektronik müzik ritimleri içerir. Şarkıcı, albümdeki on şarkıdan yedisinin sözlerini tek başına, bir tanesini Ayşe Özyılmazel ile, bir tanesini Erol Temizel ile birlikte yazdı. Bir şarkının söz yazarlığını ise Aylin Aslım üstlendi. Albümdeki tüm besteleri ve düzenlemeleri Erol Temizel yaptı.
Pitchfork, Chicago merkezli bir İnternet sitesidir. Müzik eleştiriler ve yorumları, müzik haberleri ve sanatçılarla yapılmış röportajlara yer vermektedir. Indie rock gibi bağımsız müzik türlerine odaklıdır. Ancak elektronik, pop, hip hop, dans, folk, caz, metal ve deneysel müzik konulu haberleri de bulunmaktadır.
Dans-pop, 1981 yılında post-disko döneminde gelişmiş pop müziğin bir alt türü ve elektronik dans müziğinin bir çeşididir. Pop ve/veya R&B şarkı yapısı ile dans ritimlerini birleştirir. Dans-pop müziğinde tam biçimlendirilmiş şarkıların önemi vardır. Saf dans müziğinden ayrı olarak sınıflandırılır. Dans-pop; teen pop ve 80'lerin ortaları ve 90'ların sonlarındaki Eurodance akımıyla yakından ilişkilidir.
17. Kral Müzik Ödülleri; Kral TV tarafından 17 Mayıs 2011 tarihinde, Haliç Kongre Merkezi'nde, 2010 yılında yayınlanan albümlere, albümlerin şarkılarına, şarkıcılara, gruplara, söz yazarlarına, bestecilere, yönetmenlere, aranjörlere ve djlere ait ödülleri vermek üzere yapılmıştır.
Akustik gitar, görünüş olarak klasik gitara benzeyen fakat tellerin cinsi bakımından klasik gitardan farklı olarak çelik tel kullanılan, belli bir elektronik sisteme gerek duymadan klasik gitara oranla daha yüksek ses çıkarabilen bir gitar türüdür. Amplifikatöre bağlanan elektro akustik gitarlar da vardır. Akustik gitarın başlıca kullanıldığı müzik türleri blues, rock, pop'dur.
Kuzey Amerika müziğinde adult contemporary müzik (AC), radyoda çalınan bir pop müzik türü olup 1960'ların vokal ve 1970'lerin soft rock türlerinden günümüzün duygusal balad ağırlıklı müziklerine kadar birçok türü içine alır. Çeşitli ölçülerde easy listening, pop, soul, rhythm and blues, quiet storm ve rock etkileri barındırır. 1960'lar ve 1970'lerdeki easy listening soft rock tarzının birtakım değişiklikler geçirmiş devamı olarak kabul edilir.
Dans müziği, dans etmeye olanak sağlamak ya da dansa eşlik etmek için bestelenen bir müzik türü.
EDM olarak da bilinen Elektronik dans müziği, bir müzik kategorisidir. Elektronik ses cihazları ile sadece dans etme amaçlı üretilen müzik türlerinin toplandığı çatıdır denilebilir. Elektronik dans müzik (EDM) kategorisi kendi içerisinde 4 gruba ayrılır.
Europop, 1960'ların ortalarında Avrupa'da ortaya çıkan ve 1970'lerin sonunda bugünkü halini alan bir pop müzik türü.
Muzik tarzı, müziklerin taşıdıkları geleneklere göre kategorilendirilmesi sonucu ortaya çıkar.
Elektronika ya da electronica, ön dinleme, bazı dans türleri ile çeşitli etkinliklerde fon müziği olarak kullanılmak üzere tasarlanan ve çağdaş elektronik müziğin oldukça büyük bir bölümünü kapsayan bir müzik türüdür. Elektronik dans müziği (EDM) aksine elektronika, yalnızca dans için üretilmez. Tür, çeşitli zaman ve mekanlarda oldukça farklı biçimlerde ortaya çıkmıştır, dolayısıyla keskin sınırlara sahip değildir.
Radyo Boğaziçi, Boğaziçi Üniversitesine bağlı bir radyo istasyonu ve öğrenci kulübüdür. Yayınlarını internet üzerinden yapan radyo elektronik müzik ve indie rock tarzında şarkılar çalar.