İçeriğe atla

Elektronik renk kodları

Direnç renk kodları, dirençin değerini anlayabilmek amacıyla; üzerlerine çizilen renkli çizgilere verilen isimdir. Bu kodlar sayesinde, dirençin ohm değeri öğrenilir.

Dirençler, devrelerdeki akımı azaltmak için kullanılır. Direncin birimi ohm(Ω)'dur. Devrelerdeki direnç değerleri birkaç ohmdan milyonlarca ohm'a kadar değişebilir. Bir direncin değerini üzerindeki şeritlerden anlayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki renk kodunu kullanmanız gerekir. Dirençler 1000 (bin) büyür 1000 (bin) küçülür. Yani sabit sayı .

Renk Kodunun Okunması

İlk iki şerit size direnç değerinin ilk iki rakamını verir.Üçüncü şerit, bu rakamlara kaç tane sıfır ekleyeceğinizi gösterir.Dördüncü şerit ise toleransı ifade eden renktir.

Renk1. band2. band3. band (çarpan)4. band(tolerans)Sıcaklıkla değişim Katsayısı
Siyah00×100  
Kahverengi11×101±1% (F)100 ppm
Kırmızı22×102±2% (G)50 ppm
Turuncu33×103 15 ppm
Sarı44×104 25 ppm
Yeşil55×105±0.5% (D) 
Mavi66×106±0.25% (C) 
Mor77×107±0.1% (B) 
Gri88×108±0.05% (A) 
Beyaz99×109  
Altın  ×10−1±5% (J) 
Gümüş  ×10−2±10% (K) 
Yok   ±20% (M) 

Yukarıdaki tablonun kolay ezberlenmesi açısından bir heceleme geliştirilmiştir.

SoKaKTa SaYaMaM GiBi Ama Görürüm..

Burada dikkat edeceğiniz gibi ilk iki kelimenin sessiz harfleri sırası ile renk kodlarını (Siyah, Kahverengi, Kırmızı, Turuncu, Sarı, Yeşil, Mavi Mor, Gri, Beyaz), son iki kelimenin baş harfleri ise Altın ve Gümüş'ü anımsatmak için kullanılmıştır. S K K T S Y M M G B FORMÜL BU

Örnekler

Resimdeki dirençlerden en üstte olandan başlanırsa:

  • Yeşil-Mavi-Siyah-Siyah-Kahverengi
    • 56 Ω ± 1%
  • Kırmızı-Kırmızı-Turuncu-Sarı
    • 22 kΩ ± 5%
  • Sarı-Mor-Kahverengi-Sarı
    • 470 Ω ± 5%
  • Mavi-Gri-Siyah-Sarı
    • 68 ohms ± 5%

Dirençlerin fiziksel büyüklüğü direnç değerinin büyüklüğüyle ilgili değildir. Direncin güç kaybıyla ilgilidir.

Kaynakça

Özel;
Genel;

İlgili Araştırma Makaleleri

GW-BASIC, bir programlama dilidir. 1980'li yıllarda Microsoft'un ilk çalışanlarından Greg Whitten tarafından yazılan bir DOS tabanlı BASIC lehçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Safir</span>

Safir (Gökyakut), demir, titanyum, kobalt, kurşun, krom, vanadyum, magnezyum, bor ve silisyum gibi eser miktarda element içeren alüminyum oksitten (α-Al2O3) oluşan, çeşitli mineral korindonlardan oluşan bir değerli taştır. Safir adı Latince sapphirus kelimesinden türetilmiştir ve kendisi de lapis lazuli'ye atıfta bulunan Yunanca sappheiros σάπφειρος kelimesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Renk</span> görsel algının bir özelliği

Renk ya da tüs, ışığın gözün ağ katmanına değişik biçimde ulaşması ile ortaya çıkan bir algılamadır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır. Tüm dalgaboyları birden aynı anda göze ulaşırsa bu ak, hiç ışık ulaşmazsa kara olarak algılanır. İnsan gözü 380 nm ile 780 nm arasındaki dalga boylarını algılayabilir. Bu sebepten elektromanyetik spektrumun bu bölümüne görünür ışık denir. Renkler için genelde kulak ile duyulan ince ve kalın ses analojisi yapılsa da, ses algısının aksine aynı anda gelen ışık frekansları değişik kanallardan algılanamaz, dolayısıyla aynı anda ince ve kalın sesleri birbirine karıştırmadan duyulmasına karşın göz için bu "çok seslilik" söz konusu olmadığından, değişik ışık frekanslarının sadece kombinasyonları algılanabilir. Bu prensibi açıklamak veya pratik uygulamalarda kullanmak için çeşitli renk modelleri geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Diyot</span> Yalnızca bir yönde akım geçiren devre elemanı.

Diyot, yalnızca bir yönde akım geçiren devre elemanıdır. Bir yöndeki dirençleri ihmal edilebilecek kadar küçük, öbür yöndeki dirençleri ise çok büyük olan elemanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil</span> mavi ve sarı arasında görülebilen katkı ana rengi

Yeşil renk elektromanyetik tayf'ın insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Turuncu ve mor ile birlikte ara renklerden birini oluşturur. Dalgaboyu 550 nanometre kadardır. Karşıt rengi kırmızı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi</span> bir renk

Kahverengi veya Boz kırmızı ve yeşil, turuncu ve mavi veya sarı ve mor pigmentlerin karıştırılması ile elde edilebilen bir renktir.

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi cüce</span>

Kahverengi cüceler, ilk kez 1995 yılında keşfedilen, ne yıldız ne de gezegen kategorisine konabilen gök cisimleri. Ancak son yıllarda bazı gök bilimciler kütlelerinin büyüklüğüne ve buna bağlı olarak sıcaklıklarına ve buna da bağlı olarak renklerine göre O, B, A, F, G, K ve M olarak sıralanan geleneksel yıldız kategorilerine kahverengi cüceleri de T ve Y sınıfları olarak eklemektedir.

Göze renk veren anatomik yapı iristir.

<span class="mw-page-title-main">Kuvarsit</span>

Kuvarsit, genel olarak kuvars kumu tanelerinin, silisten meydana gelmiş bir çimento ile birbirlerine çok sağlam şekilde bağlanmalarıyla oluşmuş direnci yüksek bir kayaç olup, sedimanter ve metamorfik olmak üzere 2 çeşidi mevcuttur. Kuvarsitin kimyasal bileşimi, kuvars, kumtaşı ve kuvars kumu gibi SiO2 olup, ancak kuvarsit içerisinde çeşitli miktarlarda feldspat, mika, kil, manyetit, hematit, granat, rutil, kireçtaşı vb. bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde askerî rütbe ve işaretler</span>

Sovyetler Birliği'nde askeri rütbe ve işaretler'i, 1917'deki Ekim Devrimi'nden sonra hizmete girdi. Aynı zamanda soylulukla bağlantılı olan eski Çarlık rütbeleri kaldırıldı. Bu rütbeler günümüz Rusya'sında ve Ukrayna'sında kullanılan rütbelere benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uganda bayrağı</span> Ulusal bayrak

Uganda bayrağı Afrika ülkesi Uganda'nın ulusal bayrağıdır. Eski Uganda Adalet Bakanı Grace Ibingira tarafından tasarlanan bayrak, Uganda'nın 9 Ekim 1962'de Birleşik Krallık'tan kazandığı bağımsızlığının ardından kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mavi</span> bir renk

Mavi, çakır veya gök, resim boyamada ve geleneksel renk teorisi ve RGB renk modelindeki üç ana renkler pigmentlerinden biridir. Görünür ışığın tayfı üzerinde menekşe ve yeşil arasında uzanır. Göz yaklaşık 450 ile 495 nanometre arasında baskın dalga boyu olan ışığı gözlemlerken maviyi algılar. Çoğu mavi, diğer renklerin hafif bir karışımını içerir; gök mavisi biraz yeşil içerirken lacivert biraz menekşe içerir. Açık gündüz gökyüzü ve derin deniz Rayleigh saçılması olarak bilinen optik bir etki nedeniyle mavi görünür. Tyndall etkisi adı verilen bir optik etki, mavi gözler 'i açıklar. Havadan perspektif adı verilen başka bir optik etki nedeniyle uzaktaki nesneler daha mavi görünür. Karşıt rengi turuncu'dur.

Kategori 7a veya Cat 7 1000 MHz bant genişliği sağlayan, Kablo TV (862 MHz) dahil olmak üzere çoklu uygulamalar için uygun frekansa sahip UTP kablo türlerinden biridir. Simülasyon sonuçları 50-100 metre arasındaki Cat 7a kablonun 40 Gigabit Ethernet veri akışını sağladığını göstermiştir. 2007 yılında, Pensilvanya Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, 32 nm veya 22 nm devreleri için 100 metre Cat 7a'nın 100 Gigabit Ethernet için yeterli olduğunu öngörmüşlerdir.

LGBT sembolleri, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transgender birliğini göstermek ve cinsel kimlik ve cinsel yönelimleri tanımlamak için semboller kabul edilir, semboller gey gurur, değerler ve tanımlamaları temsil eder. II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından kullanılan pembe üçgen de bir eşcinsellik sembolüdür ancak Nazi Soykırımı'ndaki çağrışımları yinelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Direnç (devre elemanı)</span> uçları arasında gerilim düşümüne sebep olan devre elemanı

Ohm kanununa göre uçları arasında gerilim düşümüne sebep olan devre elemanıdır.

Aşağıdaki liste, dünya genelinde siyasi partiler ve gruplar tarafından kullanılan sembol ve işaretlerin bir örneğidir. Bazı semboller, dünya genelinde belirli bir ideoloji ya da hareketi ifade etmek amacı ile, bazıları ise belirli ideolojileri destekleyen partilerce ortak olarak kullanılmaktadır. Diğer simgeler ise, bölgesel farklılıklar gösterebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vektörskop</span>

Vektörskop, televizyon yayıncılığında renk türü ayarında kullanılan bir ölçü aletidir.

<i>Amazona rhodocorytha</i>

Kırmızı kaşlı amazon, Psittacidae ailesinden bir papağan türüdür. Doğu Brezilya'daki Atlas Ormanları'na endemiktir. Mavi yanaklı amazonun bir alt türü olarak kabul edilirdi, ancak günümüzde tüm büyük yetkililer onları ayrı türler olarak görmektedir. Hem habitat kaybı hem de yabani papağan ticareti nedeniyle tehdit altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Renk teorisi</span>

Renk teorisi, hangi renklerin birlikte iyi göründüğünü belirlemek için kullanılan sanat ve bilimin pratik bir kombinasyonudur. Renk çarkı, 1666'da renk spektrumunu bir daireye eşleyen Isaac Newton tarafından icat edildi. Renk tekerleği renk teorisinin temelidir, çünkü renkler arasındaki ilişkiyi göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Renk terimi</span>

Renk terimi, belirli bir rengi ifade eden bir kelime veya kelime öbeğidir. Renk terimi, genellikle Munsell renk sistemine göre tanımlanan rengin insan algısına veya altta yatan bir fiziksel özelliğe atıfta bulunabilir. Ayrıca renk uzayları olarak adlandırılan sayısal renk belirleme sistemleri de vardır.