İçeriğe atla

Elektronik organizatör

Sharp Elektronik organizatör modeli ZQ-770.
Casio SF-R20 Dijital Günlüğü, 1993 yılından itibaren 256 KB RAM-dır.
Casio İş Seyahat Rehberi BN-40A.

Elektronik organizatör yerleşik bir günlük uygulaması olan ancak adres defteri ve takvim gibi birkaç işlevin bulunduğu küçük bir hesap makinesi boyutundaki bilgisayardır. Normalde küçük bir alfanümerik sayısal tuş takımı ve bir, iki veya üç çizgi LCD ekrana sahiptir.[1]

Her ikisi de daha geniş bir özellik setine sahip olan kişisel dijital asistanlar ve daha sonra 2000'lerde ve 2010'larda akıllı telefonların ortaya çıkması nedeniyle, elektronik organizatörler nadiren görüldü.[2]

Casio'nun dijital günlükleri, Casio tarafından 1990'ların başında ve ortalarında üretildi ancak o zamandan beri tamamen Cep Telefonları ve PDA'ların yerini aldı.

Özellikleri şunlar idi:

  • Telefon rehberi.
  • Program koruyucusu: Randevuları takip edebilme.
  • Not alma işlevi: Fiyat listeleri, uçak tarifeleri ve daha fazlası gibi metin verilerini saklama.
  • Listeyi yapmak için: Günlük görevleri takip edin, öğeleri tamamlarken kontrol etme.
  • Dünya saati: Dünyadaki hemen hemen her yerde geçerli saati öğrenme.
  • Gizli bellek alanı: Gizli bellek alanı, kişisel verileri kişisel tutar. Bir şifre kaydedildikten sonra, gizli alana erişmek için şifre kullanılıncaya kadar veriler kilitli kalır.
  • Alarm.
  • Metrik dönüşüm fonksiyonu: Metrik birimler ve başka bir ölçüm birimi arasındaki dönüştürme.
  • Para birimi dönüştürme işlevi.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2017. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cep bilgisayarı</span>

Cep bilgisayarı - PDA, taşınabilir küçük cep bilgisayarları.

<span class="mw-page-title-main">Mikrodenetleyici</span>

Mikrodenetleyici bir VLSI entegre devre çipinde küçük bir bilgisayar'dır. Mikrodenetleyici, bellek ve programlanabilir giriş/çıkış çevre birimleri ile birlikte bir veya daha fazla CPU kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik imza</span>

Elektronik imza ya da sayısal imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veridir. E-imza olarak da bilinir. Elektronik ortamlarda imza yerine kullanılabilen yasal kimlik doğrulama sistemidir. Elektronik imza, elektronik belge'ye girilen bir isim kadar basit olabilir. Dijital imzalar, elektronik imzaları kriptografik olarak korunan bir şekilde uygulamak için e-ticarette ve düzenleyici dosyalarda giderek daha fazla kullanılmaktadır. Özellikle e-ticaretin hızlı yükselişi nedeniyle daha fazla önem kazanmştır. Elektronik imza sayesinde imzalanmış verinin, kimin tarafından imzalandığı ve güvenilirliği kontrol edilmiş olur. Elektronik imza; iletilen bilginin bütünlüğünün bozulmadığını, bilginin tarafların kimlikleri doğrulanmak suretiyle iletildiğini garanti eder. Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü veya ETSI gibi standardizasyon ajansları, bunların uygulanması için standartlar sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Casio</span> Japonya merkezli elektronik şirketi

Casio Computer Co., Ltd. Japonya merkezli, çok uluslu bir elektronik üretim şirketidir. Merkezi Shibuya, Tokyo, Japonya'dadır. Başlıca ürünleri arasındaki hesap makineleri, cep telefonları, cep bilgisayarları, dijital kameralar, elektronik müzik aletleri, analog ve dijital saatler yer alır. Şirket, 1946 yılında kurulmuş, 1957'de dünyanın ilk kompakt elektronik hesap makinesini piyasaya sürmüştür. Casio, dijital fotoğraf makinelerinin ilk döneminde bu alanda birçok yeniliğe imza atmıştır. Şirket, 1980'li 90'lı yıllarda müzisyenler için uygun fiyatlı elektronik klavyeler geliştirmiş, ayrıca dünyada seri üretime geçen ilk dijital kol saatlerini geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet</span> elektronik iletişim ağı

İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, internet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı saat</span>

Akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saati ve giyilebilir bilgisayardır. Akıllı saat halen giyilebilir teknoloji ürünlerinin en iyisi olarak bilinmektedir. İlk modelleri basit hesap makinesi, çeviri ve oyun gibi ekstralara sahip olan akıllı saatlerin modern modelleri daha çok "giyilebilen bilgisayarlar" olarak tanımlanmaktadır. Modern akıllı saatler günlük kullanım için yerel bir dokunmatik ekran arayüzü, ilişkili bir akıllı telefon uygulaması yönetimi ve telemetri sağlar.

Kişisel bilgi yöneticisi kişisel düzenleyici olarak işlev gören bir uygulama yazılımı türüdür. Bilgi yöneticisi şimdi, daha yaygın olarak, çalışma alanı olarak kişisel bilgi yönetimine atıf yapmak için kullanılmaktadır. Bir bilgi yönetimi aracı olarak, bir PIM aracının amacı belirli "kişisel bilgi" türlerinin kaydını, izlenmesini ve yönetimini kolaylaştırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Aktif kalem</span>

Aktif kalem elektronik bileşenleri içeren ve kullanıcının akıllı telefon, tablet bilgisayar veya Ultrabook gibi bir hesaplama cihazının LCD ekran yüzeyine doğrudan yazmasına izin veren bir girdi cihazıdır. Aktif kalem pazarı, uzun zamandır N-trig ve Wacom'un hakimiyeti altındadır, ancak Atmel ve Synaptics adlı yeni firmalar da aktif kalem tasarımları sunmaktadır.

Form faktör, bir cep telefonunun boyut, şekil ve stilinin yanı sıra, ana bileşenlerin yerleşimi ve konumunu ifade eder. Kalıp telefonlar, kaydıraklı telefonlar ve kapaklı telefonlar gibi üç ana form faktörü yanı sıra, bu formların alt kategorileri ve bazı atipik formlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">El bilgisayarı</span>

El bilgisayarı herhangi bir standart dizüstü bilgisayardan daha küçük bir form faktörü etrafında inşa edilmiş bir bilgisayardır. Bazen palmtop bilgisayar diye de anılır. Zamanında masaüstü IBM kişisel bilgisayarlarıyla uyumlu ilk elde taşınabilir cihaz 1989 tarihli Atari Portfolioydu. Diğer erken modeller 1989 yılında Poqet PC ve 1991 yılında Hewlett Packard'dan HP 95LX idi. Diğer DOS uyumlu taşınabilir bilgisayarlar da vardı. Bazı avuçiçi bilgisayarlar, Microsoft'un Windows CE işletim sistemini kullanmaktadır; bu terim, daha geniş ticari pazar tarafından piyasaya sürülen Windows CE cihazlarını kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cep hesaplayıcısı</span> küçük hesapmakinesi boyutunda bilgisayar

Cep hesaplayıcısı hesap makinesinin boyutlandırılmış taşınabilir kullanıcı programlanabilir bilgisayarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kurumsal dijital asistan</span>

Kurumsal dijital asistan, Kablosuz iletim yoluyla veri girmek veya almak için kullanılan bir elektronik cihazdır. Ayrıca kurumsal dijital asistanlar (EDA), veri yakalama mobil cihazları, parti terminalleri veya sadece taşınabilir cihazlar da denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">HTC Touch Diamond</span>

HTC Touch Diamond HTC tarafından üretilmiş dokunmatik bir Windows Mobile aygıtıdır. HTC Touch ailesi için benzersiz olan TouchFLO arayüzünün yeni bir versiyonu olan TouchFLO 3D özellikli ilk cihazdır. Windows Mobile 6.0 değil, Windows Mobile 6.1 Professional sürümünü çalıştırır. HTC Touch Diamond, Mayıs 2008'de Hong Kong'da ilk kez piyasaya sürüldü. Haziran 2008'de ve sonrasında dünyanın başka yerlerinde ve tüm önemli Avrupa taşıyıcıları arasında mevcuttu. Amerikan Touch Diamond, 14 Eylül 2008'de Sprint ve 10 Nisan 2009'da Verizon Wireless ağında başlatıldı. Avrupa yayın tarihi son dakika ROM güncellemesi ile biraz gecikti. Bu telefonun taşıyıcıya bağlı isimleri arasında T-Mobile MDA Compact IV, O2 Xda Diamond ve O2 Xda Ignito bulunur. HTC Touch'ın resmi halefidir. Touch Diamond'ın devamı olan HTC Touch Diamond2 modeli, Şubat 2009'da sunuldu.

Nokia Asha 310, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Asha serisi ve Seri 40 sistemi'ne mensup cep telefonudur. Mart 2013'te serbest bırakıldı. Çift abone kimlik modülü (SIM) yuvaları ve Wi-Fi bağlantısı ile Asha telefon serisinde ilk oldu. Yeni Android cihazlarla rekabet edebilmek için Asha serisinin yenilenmesi oldu. Dokunmatik ekrana sahip, 2 veya 4 GB'lık bir mikro SD kartı ile birlikte geldi, 64 MB RAM, 2 MP kamera ve bekleme modunda 600 saate kadar sürebilen bir pille çalışıyor. Telefon 54 saate kadar müzik çalabilir veya 9 saate kadar video oynatabilir ve maksimum 17 saat konuşma süresi (2G) gösterebilir. Nokia Asha 205 modelinin ardılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 6230</span> Cep telefonu modeli

Nokia 6230 Nokia tarafından piyasaya sunulan Seri 40 platformunu temel alan bir cep telefonudur. 28 Ekim 2003 tarihinde ilan edildi ve 2004 yılının ilk çeyreğinde serbest bırakıldı. Nokia 6100 ve Nokia 6610 modellerin devamı, Nokia 6233, Nokia 6300, Nokia E50, Nokia E60 modellerinin öncülüdür. Yan tarafında müzik tuşları yerleşik değil, ancak üçüncü en yüksek Nokia telefonu olarak kabul ediliyor. Cingular Wireless, Nokia 6230b'yi Amerika Birleşik Devletleri'nde birincil GSM operatörü olarak sundu. Cincinnati Bell, Simmetry Communications, Viaero Wireless ve Telcel gibi diğer şirketler de bu modeli sundular.

Nokia 7650 Nokia tarafından sunulan cep telefonudur. Nokia 7000 serisi'ne ait idi. Nokia 3650 modelinin öncülüdür. Kızaklı forma sahiptir. Telefon, 26 Haziran 2002'de 600 € civarında çıktı. Bir dizi ilke dikkat çeken özellikli cihaz idi: Symbian sistemli ile ilk Nokia akıllı telefonu; İlk Seri 60 platformlu cihaz; dahili kameralı ilk Nokia modeli. Ahizenin serbest bırakılması Azınlık Raporu filmi ile birlikte terfi etti. 19 Kasım 2001'de ilan edildi.

Samsung SPH-i550 Samsung tarafından 2004 yılında üretilen Palm OS tabanlı kapaklı bir cihazdır. Planlanmış bir kapakçık stili olan Samsung SPH-i500'ün devamı niteliğindedir. SPH-i550, yüksek çözünürlüklü 320x320 dahili ekrana ve harici OLED ekrana sahiptir. Kamera 1 MP fotoğraf çekiyor ve video kaydedebiliyor. Yerleşik bir MP3 çalar, telefonu açmaya gerek kalmadan harici düğmeler ile kontrol edilir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 9210 Communicator</span>

Nokia 9210 Communicator Nokia tarafından 21 Kasım 2000 yılında piyasaya sunulan Nokia Communicator ailesine ait akıllı telefon. Seri 80 sisteminde çalıştı. Kapaklı telefon'dur ve enine açılır. Nokia 9110 Communicator modelinin 2. nesli oldu. Cihazın ardılı olarak Nokia 9300 ve Nokia 9500 Communicator geldi.

<span class="mw-page-title-main">Fossil Wrist PDA</span>

Fossil Wrist PDA Fossil Group tarafından 2003 yılında hazırlanan ve Palm OS çalıştıran bir akıllı saattir. Palm OS'yi içermeyen yeni enkarnasyon, Fossil Wrist Net saat olarak biliniyor.

Çok faktörlü kimlik doğrulma (MFA) bir bilgisayar kullanıcısına, kullanıcının kimlik doğrulama mekanizmasına başarılı bir şekilde iki ya da daha fazla kanıt sağladığında erişim sağlandığı bir kimlik doğrulama yöntemidir: bilgi, sahiplik ve devralma.