İçeriğe atla

Elektronik kilit

Elektronik kapı kilidinin hızlı bir gösterimi

Elektronik kilit (veya elektrikli kilit) elektrik akımıyla çalışan kilitleme cihazı'dır. Elektrikli kilitler bazen doğrudan kilide takılmış elektronik kontrol düzeneği ile bağımsızdır. Elektrikli kilitler erişim kontrol sistemine bağlanabilir. Bu sistemin avantajları şunlardır: kilit silindirinin yeniden anahtarlanmasına gerek kalmadan anahtarların eklenebildiği ve çıkarılabildiği anahtar kontrolü; zaman ve yerin etken olduğu hassas erişim kontrolü; ve etkinliğin kaydedildiği işlem günlüğü. Elektronik kilitler ayrıca hem kilitlemek hem de kilidini açmak için uzaktan izlenebilir ve kontrol edilebilir.

Çalışması

Elektrikli kilitler, gücü sağlayarak veya keserek kilidi hareket ettirmek için mıknatıslar, solenoid’ler veya motorlar kullanır. Kilidi çalıştırmak, anahtar kullanmak kadar basit olabilir, ör. bir apartman interkom kapısını açmak kadar basit veya biyometrik tabanlı erişim kontrolü sistemi kadar karmaşık olabilir.

"Önleme mekanizması" veya çalışma mekanizması olarak iki temel kilit türü vardır.

Türler

Ev kasasına takılmış sürgülü elektronik kilit

Elektromanyetik kilit

Elektronik kilidin en temel türü manyetik kilittir. Kapı çerçevesine büyük bir elektromıknatıs takılır ve kapıya karşılık gelen yere bir armatür yerleştirilir. Mıknatısa güç verildiğinde ve kapı kapatıldığında armatür mıknatısa sıkı şekilde tutulur. Manyetik kilitlerin kurulumu kolaydır ve saldırılara karşı oldukça dayanıklıdır. Bunun bir dezavantajı, yanlış takılan veya bakımı yapılan manyetik kilitlerin insanların üzerine düşebilmesidir ve ayrıca hem giriş hem de çıkış için manyetik kilidin kilidinin açılması gerekir. Bu, itfaiye görevlilerinin manyetik kilitlerin kullanımına ve genel olarak erişim kontrolü uygulamalarına katı kurallar dayatmasına neden oldu. Ayrıca, A.B.D. Ulusal Yangından Korunma Ajansı (NFPA) 101 (Can Güvenliği ve Güvenliği Standardı) ve 1990 tarihli Engelli Amerikalılar Yasası (ADA), "serbest çıkışa" izin vermek için "önceden bilgi gerektirmez" ve "tek bir basit hareket" gerektirir. Bu, acil durumda, kişinin tek hareketle kapıya doğru hareket edebilmesi ve hemen çıkabilmesi gerektiği anlamına gelir (düğmeye basmanıza gerek olmadan, bir tabelayı veya "özel bilgiyi" okuyarak başka birinin kapı kilidini açması).

Diğer sorunlar arasında gecikme süresi yer alır çünkü kapıyı kapalı tutan çöken manyetik alan anında serbest kalmaz. Bu gecikme süresi kullanıcının hala kilitli olan kapıya çarpmasına neden olabilir. Son olarak manyetik kilitlerin kilidi açılmaz başka deyişle, elektrik kesildiğinde kilidi açılır. Bu, güvenliğin çok önemli olduğu yerde sorun olabilir. Ayrıca elektrik kesintileri, personelin geçmesi dışında her zaman kilitli kalması gereken yangın listeli kapılara takılmış manyetik kilitleri etkileyebilir. Manyetik kilit tasarımlarının çoğu, yangın listesindeki bir kapıyı bir çerçeveye sabitlemenin birincil yolu olarak mevcut yangın yasalarını karşılamaz. Güvenliğin öncelikli konu olduğu yerlerde bu sorun olabilir. Ayrıca, elektrik kesintileri, personelin geçmesi dışında her zaman kilitli kalması gereken yangın listeli kapılar üzerine kurulu manyetik kilitleri etkileyebilir. Manyetik kilit tasarımlarının çoğu, yangın listesindeki kapıyı kapı çerçevesine sabitlemenin birincil yolu olarak mevcut yangın yasalarını karşılamaz.[1] Bu yüzden birçok ticari kapı (bu genellikle özel konutlar için geçerli değildir) bağımsız kilitlere veya Sertifikalı Personel Programı kapsamında takılan elektrikli kilitlere geçer.

Tarihçe

İlk mekanik yeniden kodlanabilir kart kilidi, 1976 yılında, 1950'lerden beri VingCard için çalışan Tor Sørnes tarafından icat edildi. İlk kartlı kilit siparişi 1979'da Atlanta, ABD'deki Westin Peachtree Plaza Hotel'e gönderildi. Bu ürün konaklama sektörü için elektronik kilitlerin gelişimini tetikledi.

Elektronik kilit karşılıkları

Elektrikli kilit karşılıkları (elektrikli mandal serbest bırakma olarak da adlandırılır), kapı çerçevesine takılan standart kilit anahtarının yerini geçer ve mandalı ve mandal cıvatasını alır. Elektrikli kilit karşılıkları, standart kilit anahtarının bire bir değiştirilmesi için tasarlandıklarında kurulumu basittir, ancak bazı elektrikli kilit karşılıkları kapı çerçevesinin büyük ölçüde değiştirilmesini gerektirir. Çerçevede herhangi bir değişiklik yapılması gerekiyorsa (çoğunlukla ticari kapılar ve çerçevelere), yangın listesindeki bir kapıya (kapı çiftlerindeki açık sırtlı kilit karşılıkları için) veya çerçeveye kilit montajı, listeleme ajansının yetkisi altında yapılmalıdır. ABD'de, yangın listesindeki kapı açıklıklarına elektrikli kilitlerin sahada kurulumuna izin verecek mevcut Sertifikalı Personel Programı bulunmadığından, kurumun saha değerlendirmelerinin listelenmesi büyük olasılıkla kapının ve çerçevenin listeden çıkarılmasını ve değiştirilmesini gerektirecektir. Elektrik kilitler mekanik olarak serbest çıkışa izin verebilir: çıkış yapan kişi, kapı çerçevesindeki elektrik kilidini değil, kapıdaki kilidi çalıştırır. Elektrik kilitleri aynı zamanda " kilidi açılmış " (Güç mevcut olmadığında kilitli kalmaları gerektiğinden Yangın Listeli Kapılar hariç) veya daha güvenli "kilidi açılmamış " tasarım olabilir. Elektrik kilitlere saldırmak manyetik kilitten daha kolaydır. Kapı kilidi ile kapı mandalı arasında genellikle artan bir boşluk olduğundan, kapı kolunu kullanarak kapıyı açmak kolaydır. Bu boşluğu kapatmak için genellikle mandal koruma plakaları kullanılır.

Elektronik sürgüler ve mandallar

Elektrikli gömme ve silindirik kilitler, kapıya takılı mekanik kilitlerin yerine geçmeli alternatiflerdir. Elektrik kabloları için kapıya ek bir delik açılmalıdır. Ayrıca, elektriği kapı çerçevesinden kapıya iletmek için sıklıkla bir elektrik aktarım menteşesi kullanılır. Elektrikli gömme ve silindirik kilitler, mekanik serbest çıkışa izin verir ve kilidi açılmış veya kilidi açılmamış yapılabilir. ABD'de UL dereceli kapıların derecelendirmelerini korumaları gerekir: yeni inşaatlarda kapıların içi çıkarılır ve ardından derecelendirilir. Ancak yenilemelerde kapıların yeniden derecelendirilmesi gerekir.

Yangın çıkışı uygulamalarında bazen "panik donanımı" veya "panik bar" adlandırılan elektrikli çıkış donanımı kullanılır. Çıkmak isteyen kişi kapıyı açmak için panik çubuğunu iterek dışarı çıkar. Elektrikli çıkış donanımı kilidi açılmış veya kilidi açılmamış yapılabilir. Elektrikli çıkış donanımının bir dezavantajı, düzgün işleyişi sağlamak için kurulum ve bakım becerisi gerektiren karmaşıklıklarıdır. Yangın listesindeki kapılara ve çerçevelere yalnızca "Yangın Çıkış Donanımı" etiketli donanım takılabilir ve hem panik çıkış listesi standartlarını hem de yangın listesi standartlarını karşılamalıdır.

Motorlu kilitler Avrupa çapında kullanılmaktadır. Avrupa motorla çalışan kilidin yalnızca mandalın elektrikle çalıştırıldığı gündüz modu ve daha güvenli sürgünün elektrikle çalıştırıldığı gece modu olarak iki modu vardır.

Güney Kore'de çoğu ev ve dairede elektronik kilitler bulunur ve bu kilitler halen eski evlerdeki kilit sistemlerinin yerini almaktadır. Güney Kore çoğunlukla Gateman'ın kilit sistemini kullanır.

Pasif elektronik kilit

Pasif elektronik asma kilit
Pasif elektronik kilit sistemi

Pasif elektronik kilitlerdeki "pasif", güç kaynağının olmadığı anlamına gelir. Elektronik sürgüler gibi mekanik kilitlerin yerine geçmeli bir alternatiftir. Ancak fark, pasif elektronik kilitlerin kablolama gerektirmemesi ve kurulumunun kolay olmasıdır.

Pasif elektronik kilit, minyatür elektronik tek çipli mikrobilgisayarı entegre eder. Mekanik anahtar deliği yoktur yalnızca üç metal kontak korunur. Kilidi açarken elektronik anahtarı pasif elektronik kilidin anahtar deliğine sokulur; yani anahtarın baş ucundaki üç kontak pasif elektronik kilit üzerindeki üç kontakla temas halindedir. Bu sırada anahtar, pasif elektronik kilide güç verir ve aynı zamanda doğrulama için pasif elektronik kilidin kimlik numarasını okur. Doğrulama geçildiğinde anahtar, pasif elektronik kilitteki bobine elektrik verir. Bobin manyetik alan oluşturur ve kilidi açmak için pasif elektronik kilitteki mıknatısı hareket ettirir. O anda, kilit gövdesinin kilidini açmak için pasif elektronik kilitteki mekanik yapıyı çalıştırmak üzere anahtarı çevirir. Başarılı kilit açma işleminden sonra anahtar, pasif elektronik kilidin kimlik numarasını kaydeder ve ayrıca pasif elektronik kilidin açılma zamanını da kaydeder. Pasif elektronik kilitler yalnızca kilit açma yetkili anahtarla açılabilir ve kilit açma yetkisi yoksa kilit açılmaz.

Pasif elektronik kilitler halen elektrik hizmetleri, su hizmetleri, kamu güvenliği, ulaşım, veri merkezleri vb. gibi birçok özel alanda kullanılmaktadır.

Programlanabilir kilit

Programlanabilir elektronik kilit sistemi, programlanabilir anahtarlar, elektronik kilitler ve yazılımlar ile gerçekleştirilir. Anahtarın kimlik kodu, kilidin kimlik koduyla eşleştiğinde, kilidi açmak için mevcut tüm anahtarlar çalıştırılır. Kilidin iç yapısı, anahtarla temasta olan bir kontağı (kilit yuvası) olan bir silindir içerir ve bunun bir kısmı alınan kimlik kodunu saklayan, doğrulayan ve (kilidin açılıp açılmadığına) yanıt veren elektronik bir kontrol cihazıdır. Anahtar, sistemi çalıştırmak için kullanılan, genellikle şarjlı pil veya anahtarda değiştirilen pili olan bir güç kaynağı cihazı içerir; aynı zamanda kilidin kimlik kodunu saklamak için bir elektronik depolama ve kontrol cihazı içerir.

Yazılım, her anahtarın ve kilidin verilerini ayarlamak ve değiştirmek için kullanılır.[2]

Bu tip anahtar ve kilit kontrol sistemini kullanmak kullanıcı alışkanlıklarını değiştirmeye gerek duymaz. Ayrıca önceki mekanik cihazla karşılaştırıldığında avantajı, mevcut gibi bir sürü anahtar yerine yalnızca bir anahtarın birden fazla kilidi açabilmesidir. Tek anahtar birçok kilit tanımlama kodunu içerebilir; tek kullanıcı için kilit açma iznini ayarlayabilir.

Kimlik doğrulama yöntemleri

Asansörün güvenliğini sağlayan basit PİN'li elektronik kilit
PİN girişli biyometrik elektronik kilit

Elektronik kilitlerin bir özelliği, geleneksel bir fiziksel anahtar kullanılmadan, kilitlerin kimlik doğrulama ile devre dışı bırakılabilmesi veya açılabilmesidir:

Sayısal kodlar, şifreler ve parola cümleleri

Elektronik kilidin en yaygın biçimi, sayısal bir kodu girmek için bir tuş takımı veya kimlik doğrulama için şifre kullanır. Bazılarında her basışta sesli bir yanıt vardır. Kombinasyon uzunlukları genellikle dört ila altı basamak uzunluğundadır.

Güvenlik belirteçleri

Kullanıcıların kimliğini doğrulamanın başka bir yolu, onlardan akıllı kart veya benzeri bir güvenlik belirtecini taramalarını veya "kaydırmalarını" veya bir belirteci kilitle etkileşime sokmalarını istemektir. Örneğin bazı kilitler kızılötesi, Bluetooth veya Yakın alan iletişimi (NFC) veri aktarım yöntemlerini kullanarak kişisel dijital asistanda (PDA) veya akıllı telefonda saklanan kimlik bilgilerine erişebilir.

Biyometri

Biyometri pozitif tanımlamanın tanınan bir aracı olarak giderek daha belirgin hale geldikçe, güvenlik sistemlerinde kullanımları da artmaktadır. Bazı elektronik kilitler, kullanıcıların kimliğini doğrulamak için parmak izi tarama, retina tarama, iris tarama ve sesli baskı tanımlama gibi teknolojilerden yararlanır.

RFID

Radyo frekansı tanımlama (RFID), bir ürüne, hayvana veya kişiye uygulanan veya bunlara dahil edilen bir nesnenin (tipik olarak "RFID etiketi" olarak anılır) radyo dalgalarını kullanarak tanımlama ve izleme amacıyla kullanılmasıdır. Bazı etiketler birkaç metre uzaktan ve okuyucunun görüş alanının ötesinden okunabilir. Bu teknoloji bazı modern elektronik kilitlerde de kullanılmaktadır. Teknoloji 1970'li yılların öncesinden beri onaylanmıştır ancak küresel tedarik zinciri yönetimi ve evcil hayvan mikroçipleme gibi konulardaki kullanımları nedeniyle son yıllarda çok daha yaygın hale gelmiştir.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ NFPA 3 Şubat 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 80, Standard for Fire Doors, Frames and Other Opening Protectives, Section 5.2.4
  2. ^ [1], "Programmable digital electronic lock", 1996-03-12 tarihinde verildi  30 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Hayes, Adam. "Radio Frequency Identification (RFID)". Investopedia (İngilizce). 10 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektrik motoru</span> Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren aygıt.

Elektrik motoru, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren aygıttır. Her elektrik motoru biri sabit (stator) ve diğeri kendi çevresinde dönen iki ana parçadan oluşur. Bu ana parçalar, sargılar gibi elektrik akımını ileten parçalar, manyetik akıyı ileten parçalar ve vidalar ve yataklar gibi konstrüksiyon parçaları olmak üzere tekrar kısımlara ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Asansör</span>

Asansör, dikey olarak yük ve insan taşımada kullanılan bir araçtır. Daha yüksek ve derin yapıların yapılmasıyla, insanların ve yüklerin üst ve alt katlara ulaşabilmesi ihtiyacı asansörleri zorunlu kılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Röle</span> tamamen izole edilmiş ikinci bir devre tarafından bir elektrik devresinin açılıp kapanmasına izin veren elektrikli cihaz

Röle, elektriksel olarak çalıştırılan, elektromanyetik bir anahtardır. Yani üzerinden akım geçtiği zaman çalışan devre elemanıdır. Röle; bobin, palet ve kontak olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Bobin kısmı rölenin giriş kısmıdır. Palet ve kontak kısmının bobin ile herhangi bir elektriksel bağlantısı yoktur. Röle, tek veya çoklu kontrol sinyalleri için birçok giriş terminali ve birçok çalışma kontağı terminalinden oluşur. Röle, birden çok kontak düzenlemesinde, örneğin; kontakları temas ettirme, kontakların temasını kesme veya bu iki durumun kombinasyonları gibi herhangi bir sayıda kontaklı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kapı</span>

Kapı, bir mekâna ya da bir taşıta girip çıkarken geçilen, mafsallı, sürgülü ya da elektronik aksamlı açılıp kapanabilir levha ya da bölme açıklığıdır. Kapılar, yapıların içine girmeye veya yapı içindeki odalar arasında yer değiştirebilmeye olanak sağlayan, temelde tüm dünya kültürlerinde aynı biçimde kullanılan mimari ögelerdir. Elektronik kilitli otomatik kapılar da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Basınç anahtarı</span>

Basınç anahtarı, giriş ucuna uygulanan basınç, belirlenen setpoint ulaştığında elektrik kontaklarını kapatan bir tür anahtardır. Yön kontrol valfi gibi pnömatik veya hidrolik bir cihazı açmak veya kapatmak için kullanılır. Anahtar hem basınç yükselmesi hem de düşmesinde devreye girecek şekilde tasarlanır.

<span class="mw-page-title-main">Kilit</span>

Kilit; oda kapısı, kutu kapağı gibi varlıkları muhafaza etmeye yarayan nesnelerin istenmeyen kişilerce açılmasını engellemek için yerleştirilen; anahtar gibi bir fiziksel nesne veya şifre gibi çeşitli güvenlik kombinasyonları ile açılabilen mekanik veya elektronik alettir. Kilitler kapı, kapak veya duvar içine yerleştirilmiş düzenekler olabileceği gibi, kilitlenecek nesne üzerine sonradan takılan asma kilit gibi nesneler de olabilir.

Anahtar veya Açar, kilit dilini döndürmeye yarayan, genellikle metalden üretilen araç.

<span class="mw-page-title-main">Diyafon</span>

'Diyafon, bir çeşit elektrikli ve elektronik cihazdır. Evler, apartmanlar veya villalarda iki yönlü iletişim yaratmak için kullanılır. Cihaz, her türlü binaya, ofislere veya apartman bloklarına erişim sağlamak, kapının açılmasını kontrol etmek için güvenli bir iletişim sistemine bağlanır. Söz konusu yapılarda çok yaygın olarak kullanılıyorlar, günümüzde çoğu binanın standart elektrik tesisatının bir parçasını oluşturuyorlar. Görüntülü diyafon türü de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Görüntülü diyafon</span>

Görüntülü diyafon, apartman, konut kompleksi, işyeri, vb. yerlerde girişte yapılan çağrıları yönetmek için kullanılan bağımsız bir dahili telefon sistemidir. Diyafon sisteminin modern türüdür. Görüntülü kapı girişinin ana özelliği, içerideki kişinin ziyaretçiyi tanımlamasına ve eğer isterse, konuşmaya katılmasına veya aramaya erişim sağlamak için kapıyı açmasına olanak vermesidir.

<span class="mw-page-title-main">Geçiş Kontrol Sistemi</span>

Geçiş kontrol sistemi, kişilerin belirli alanlara giriş ve çıkışlarını kontrol ve takip etmeye yarayan sistemlerdir. Fiziksel güvenlik ve bilgi güvenliği alanlarında geçiş kontrolü, güvenlik sebebiyle korunan alana erişimin geçici süre engellenmesi durumudur.

<span class="mw-page-title-main">Kapı kapatıcı</span>

Kapı kapatıcı bir kapıyı genellikle birisi onu açtıktan sonra veya otomatik olarak açıldıktan sonra kontrollü bir şekilde kapatan, çarpmasını önleyen, bir mekanik cihaz olarak tanımlanır. Kapıyı açmak için kullanılan kuvvet bir tür yayda depolanır ve serbest bırakıldığında bu enerji daha sonra kapıyı kapalı konuma döndürmek için kullanılır. Kapı kapatıcılar binanın yangın alarm sistemine bağlanabilir. Kapıların çoğu zaman açık tutulması gereken yerlerde elektromanyetik bir cihazla geri tutulurlar. Yangın alarmı tetiklendiğinde elektromanyetik açık tutma cihazına giden gücü keserek kapıların kapanmasını sağlar. Bu açık tutma cihazları kapı kapatıcısından veya tasarımının bir parçası olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ev güvenliği</span>

Ev güvenliği, hem bir mülke yerleştirilen güvenlik alarmı, hem de bireylerin kişisel güvenlik uygulamalarını içerir. Güvenlik donanımı, kapılar, kilitler, alarm sistemleri, aydınlatma, hareket dedektörleri ve kapalı devre televizyon sistemlerini içerir. Kişisel güvenlik, kapıların kilitli olmasını, alarmların etkinleştirilmesini, pencerelerin kapalı olmasını ve ekstra anahtarların dışarıda saklanmamasını sağlamak gibi uygulamaları da içerir. Marie Van Brittan Brown, kocası Albert Brown ile birlikte 1966'da ilk ev güvenlik sistemlerinden birini icat eden bir Afrikalı-Amerikalı mucitti.

Çocuk güvenlik kilidi, çocukların tehlikeli şeylere veya içeriklere ulaşmasını önlemeye yardımcı olmak için tasarlanmış, dolaplar, çekmeceler, şişeler vb. için özel amaçlı bir kilittir. Küçük çocuklar doğal olarak çevrelerini merak ederler ve her zaman keşfederler ancak tehlikeli maddelerden veya durumlardan habersiz olabilecekleri için sonuçlar ölümcül olabilir. Çok sayıda zehirlenme vakası, parlak renkli hapları yemekten veya temizleme solventlerini dökmekten kaynaklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Araba anahtarı</span>

Araba anahtarı, bir otomobili açmak veya çalıştırmak için kullanılan bir anahtardır. 1949'da Chrysler tarafından tanıtıldı. Modern anahtar tasarımları genellikle akıllı anahtar türündedir, simetriktir ve bazıları kilidi etkinleştirmek için her iki tarafta oluklar kullanır. Bir araba anahtarı araba kapısı'nı açabilir, kontağı çalıştırabilir, torpido kutusu'nu, araba bagajını açabilir. Kontak anahtarları veya kilitleri, direksiyon kolonunun güvenlik kilidi ile birleştirilmiştir.

Elektromanyetik frenler mekanik direnç (sürtünme) uygulamak için elektromanyetik kuvveti kullanarak hareketi yavaşlatır veya durdurur. 20. yüzyılın ortalarında, özellikle trenler ve tramvaylarda kullanılmasından bu yana uygulamaların ve fren tasarımlarının çeşitliliği arttı ama temel çalışma şekli aynı kaldı.

Merdiven mantığı, imalat ve proses kontrolde kullanılan röle raflarının tasarımını ve yapımını belgelemek için yazılı bir yöntemdi. Röle rafındaki her cihaz, gösterilen cihazlar arasındaki bağlantılarla birlikte merdiven diyagramında bir sembolle gösterilir. Ayrıca, pompa, ısıtıcı vb röle rafının dışındaki diğer öğeler de merdiven şemasında gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Şifreli kilit</span>

Şifreli kilit, kilidi açmak için bir dizi sembol sırası, genellikle sayıların kullanıldığı bir tür kilitleme cihazıdır. Diziye, birkaç disk veya "kam" ile etkileşime giren tek bir döner kadran kullanılarak, doğrudan kilitleme mekanizmasıyla etkileşime giren yazılı sembolleri olan birkaç döner disk seti kullanılarak veya elektronik veya mekanik tuş takımı aracılığıyla girilebilir. Ucuz üç haneli bagaj kilitlerinden yüksek güvenlikli kasalara kadar çeşitleri vardır. Sıradan asma kilitlerin aksine şifreli kilitlerde anahtar kullanılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Hall etkisi sensörü</span>

Hall etkisi sensörü, herbiri Hall etkisi’ni kullanan manyetik alan vektörü B'nin eksenel bileşeniyle orantılı voltaj üreten bir veya daha çok Hall elemanlı sensördür.

<span class="mw-page-title-main">Yakınlık kartı</span> temassız akıllı kart

Anahtar kartı olarak da bilinen yakınlık kartı kredi kartı ve kontak tipi akıllı kartlar gibi daha önceki manyetik şeritli kart’ların gerektirdiği gibi bir okuyucu cihazına yerleştirilmeden okunabilen temassız akıllı kart’tır. Yakınlık kartları temassız kart teknolojilerinin parçasıdır. Bir süre elektronik okuyucunun yakınında tutularak kodlanmış bir numaranın tanımlanmasına olanak sağlarlar. Okuyucu genellikle kartın okunduğunu belirtmek için bir bip sesi veya başka bir ses çıkarır.

<span class="mw-page-title-main">Döner kodlayıcı</span> açısal pozisyonu (hareketi) analog veya dijital koda dönüştüren cihaz

Döner kodlayıcı, mil kodlayıcı da denir ve bir milin veya aksın açısal konumunu veya hareketini analog veya dijital çıkış sinyallerine dönüştüren elektromekanik bir cihazdır.