İçeriğe atla

Elektronik kâğıt

Elektronik mürekkep (e-mürekkep) veya akıllı kağıt olarak da bilinen elektronik kağıt, kağıt üzerindeki sıradan mürekkebin görünümünü taklit eden bir görüntüleme cihazıdır.[1] Işık yayan geleneksel düz panel ekranların aksine, elektronik kağıt ekran, kağıt gibi ortam ışığını yansıtır. Bu, onların okunmasını daha rahat hale getirebilir ve çoğu ışık yayan ekrandan daha geniş bir izleme açısı sağlayabilir. 2008 yılından itibaren mevcut olan elektronik ekranlardaki kontrast oranı gazetelere yaklaşmaktadır ve yeni geliştirilen ekranlar biraz daha iyidir.[2] İdeal bir e-kağıt ekranı, görüntü solmadan, doğrudan güneş ışığında okunabilir.

Elektronik kağıt prototipi

Elektronik kâğıt ve e-kâğıt, kâğıda sıradan mürekkebin görünümünü taklit eden görüntü aygıtılarıdır.[3] Işık yayan geleneksel arkadan aydınlatmalı düz panel ekranların aksine, elektronik kâğıt ışığı bir kağıt gibi yansıtmaktadır. Bu, okumak için daha rahat olmasını ve çoğu ışık yayıcı ekrandan daha geniş bir görüş açısı sağlanmasını sağlayabilir. İdeal bir e-kâğıt ekranı, görüntü solmadan görünmeksizin doğrudan güneş ışığı altında okunabilir.

Teknolojiler arasında Gyricon, elektroforetik, elektroıslatma, interferometri ve plazmonik bulunur. Birçok elektronik kağıt teknolojisi, statik metin ve görüntüleri elektrik olmadan süresiz olarak tutar. Esnek elektronik kağıt, ekranın arka paneli için plastik alt tabakalar ve plastik elektronik devrelerler kullanır. E-kağıt uygulamaları arasında elektronik raf etiketleri ve dijital tabelalar,[4] otobüs terminali zaman çizelgeleri, elektronik reklam panoları,[5] akıllı telefon ekranları ve kitap ve dergilerin dijital versiyonlarını görüntüleyebilen e-okuyucular yer alır.

Kaynakça

  1. ^ Heikenfeld (2011). "A critical review of the present and future prospects for electronic paper". J. Soc. Inf. Display. 19 (2). s. 129. doi:10.1889/JSID19.2.129. 
  2. ^ "IRex Takes On The Kindle". Forbes. 23 Eylül 2008. 27 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2008. 
  3. ^ Heikenfeld (2011). "A critical review of the present and future prospects for electronic paper". J. Soc. Inf. Display. 19 (2). s. 129. doi:10.1889/JSID19.2.129. 20 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2017. 
  4. ^ "SiPix pricing labels". 9 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2008. 
  5. ^ "SiPix pricing labels". 9 Ocak 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">OLED</span>

Organik LED (Işık yayan diyot)organic light-emitting diode.

<span class="mw-page-title-main">LED</span> yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır

LED, yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920'lerde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde icat edildi ve 1962 yılında Amerika'da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi. Oleg Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni radyo alıcılarında kullanılan diyotların ışık yaydığını fark etti ve 1927 yılında bir Sovyet gazetesinde LED hakkında buluşlarını yayımladı.

Elektronik kitap, E-kitap veya e-Kitap, bilgisayarların veya diğer elektronik cihazların düz panel ekranında okunabilen metinden oluşan dijital biçimde sunulan bir kitap yayınıdır. Bazen "basılı bir kitabın elektronik versiyonu" olarak tanımlansa da, bazı e-kitapların basılı bir eşdeğeri yoktur. E-kitaplar, özel E-kitap okuyucu cihazlar, masaüstü, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar da dahil olmak üzere kontrol edilebilir bir görüntü aygıtına sahip herhangi bir cihazda okunabilir.

<span class="mw-page-title-main">LG</span> Teknoloji şirketi

LG Grup, ; Güney Koreli elektronik, cep telefonu ve petrokimyanın da dahil olduğu birçok alanda faaliyet gösteren şirketler topluluğu. LG, Koo ailesi tarafından yönetilen bir aile şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet</span> elektronik iletişim ağı

İnternet, bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, internet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Nexus One</span>

Nexus One, Google'ın Android mobil işletim sistemini kullanan ilk cep telefonu. HTC tarafından üretilen cihaz 5 Ocak 2010'da ABD'de yayınlandı. Google cihazı 5 Ocakta Mountain View'da yaptığı Android basın toplantısında tanıttı. Google daha önce 12 Aralık 2009'da, cihazın kendi çalışanları için sınandığını açıklamıştı.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik mürekkep</span>

E-mürekkep, E-Ink şirketi tarafından üretilen, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından başlatılan araştırmalara binaen 1997 yılında bulunan bir e-kâğıt türü. Elektronik görünüm sağlamak için özel maddesi bir film tabakasına sıkıştırılmıştır ve Sony Reader, iLiad, Cybook Gen3, Amazon Kindle, Barnes & Noble nook gibi firmaların ürettiği e-okuyucularda kullanılmaktadır. Motorola F3 cep telefonu e-mürekkep teknolojisinin kullanıldığı ve bu teknolojinin sağladığı çok düşük güç tüketimi avantajını kullanan ilk cep telefonudur. Samsung Alias 2 de bu teknolojiyi düğme değişimlerinde kullanmaktadır. 2008 Ekim ayında sınırlı sayıda yayımlanan Kuzey Amerika basımı Esquire dergisi kapağı e-mürekkep ve yanıp sönen metinler ile bütünleşen ilk dergidir. Dergi kapağı Şangay, Çin'de üretilmiş, dondurulmuş şekilde Amerika'da ciltlenmek üzere gemilerle nakliyesi sağlanmış ve 90 gün yetecek bir güç kaynağı ile desteklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">LED lamba</span> üzerinden elektirik enerjisi geçirilen diyotların ışık yayması ile çalışan ışık kaynağı

Işık yayan diyot lambası, ışık kaynağı olarak Işık yayan diyotlar (LED'ler) kullanan katı hal lambasıdır. "LED lambası" genellikle Organik ışık yayan diyotlar (OLED) veya polimer ışık yayan diyotlar (PLED) teknolojileri gibi, geleneksel yarı iletken ışık yayan diyotları ifade ederken OLED ve PLED teknolojileri ticari olarak kullanılmaya başladı.

iOS 7 2013 mobil işletim sistemi

iOS 7 Apple Inc. tarafından iOS 6'in ardılı olarak tasarlanan mobil işletim sisteminin 7. versiyonudur. 10 Haziran'da gerçekleşen 2013 Worldwide Developers Conference'da duyurulmuş ve 2013 sonbaharında piyasaya sürüleceği açıklanmıştır. 10 Haziran 2013'te iOS 7 Beta 1 duyuruldu ve WWDC açılış konuşmasının ardından iOS Geliştirici Programı kayıtlı geliştiriciler için yayınlandı. Versiyon iPhone 4 ve iPod Touch 'de desteklendi. 24 Haziran 2013 tarihinde geliştiriciler için OS 7 Beta 2 serbest bırakıldı ve iPad 2 ve iPad Mini için destek eklenildi.10 Eylül 2013 tarihinde, iPhone olayında iOS 7 sürümünün kamuya iPhone, iPod Touch ve iPad için, 18 Eylül 2013 tarihinde yayımlanacağı duyuruldu. iOS 7 Golden Master olaydan kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.Sürümün resmi tanıtımı ise 18 Eylül 2013'te gerçekleşti. 10 Mart 2014 tarihinde 2013'te iOS 7-in piyasaya sürüldüğünden bu yana ilk günceleme olan halka iOS 7.1 yayınlandı. 2014 yılında Apple'ın WWDC Konferansı'nda, şirketin CEO'su Tim Cook, iOS 7-in tüm iOS cihazların üzerinde % 89 yüklü olduğunu açıkladı. Apple ayrıca İos 7-in logosunu da yeniledi, yeni logo artık ince ve kırmızı-mavi renklerde tasarlanmıştır.iOS 7 sürümü 17 Eylül 2014 tarihinde iOS 8 ile evezlendi.iPhone 4 için destek 2014 yılında iOS 8-in cihazda bulunamayacağına göre kesildi. iOS 7 versiyonuna ise desteğin 2017 yılında durdurulması bekleniyor.

<span class="mw-page-title-main">E-kitap okuyucu</span> elektronik kitap okuma cihazı

Elektronik kitap okuyucu, öncelikli amacı dijital e-kitapları okunmak olan ve bu amaca uygun olarak tasarlanmış taşınabilir elektronik bir cihazdır. Günümüzde birçok cihaz e-kitap okumak için kullanılabilir. Fakat e-kitap okuyucu taşınabilirlik, okunabilirlik ve pil ömrü gibi özellikleri kitap okumaya en uygun hale gelecek şekilde tasarlanmıştır. Bir elektronik kitap okuyucu üzerindeki hafızanın boyutuna bağlı olarak yüzlerce ya da binlerce kitabı saklayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Makine Tanımlama Kodu</span>

Renkli yazıcı işareti, sarı noktalar, izleme noktaları veya gizli noktalar olarak da bilinen Makine Tanımlama Kodu ya da İngilizce ifadeyle Machine Identification Code, belirli renkli lazer yazıcılar ve fotokopi makineleri tarafından yazdırılan her sayfaya uygulanan dijital bir filigrandır.

<span class="mw-page-title-main">AMOLED</span> Çeşitli teknolojik ürünlerde kullanılan ekran teknolojisi

AMOLED akıllı saat, mobil cihazlar, akıllı telefon, tablet bilgisayar, dizüstü bilgisayarlar ve televizyonlarda kullanılan bir ekran teknolojisidir. OLED, organik bileşiklerin elektrolüminesan malzemeyi oluşturduğu belirli bir ince film gösterim teknolojisini tanımlar ve aktif matris, piksellerin adreslenmesinin ardındaki teknolojiyi belirtir.

<span class="mw-page-title-main">İnce film transistör</span>

Diyot için ince tabakalı diod sayfasına bakınız.

<span class="mw-page-title-main">Aktif matriks sıvı kristal ekran</span> düz panel ekran türü

Bir aktif matris sıvı kristal ekran (AMLCD), bir LCD ekranlı yüksek çözünürlüklü TV'ler, bilgisayar monitörü, dizüstü bilgisayarlar, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için tek canlı teknoloji olan düz panel ekran türüdür. Düşük ağırlık, çok iyi görüntü kalitesi, geniş renk gamı ve tepki süresi ile biliniyor.

<span class="mw-page-title-main">QLED</span>

QLED, saf monokromatik kırmızı, yeşil ve mavi ışık üretebilen kuantum noktaları (QD), yarı iletken nanokristalleri kullanan bir görüntü cihazıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ching Wan Tang</span> Hong Konglu-Amerikalı kimyager

Ching Wan Tang, Hong Kong'lu Amerikalı fiziksel kimyager. OLED'i icat ettiği için 2018'de Ulusal Mucitler Onur Listesi'ne girdi ve 2011'de Kimya Wolf Ödülü'nü kazandı. Tang, Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde IAS Bank of East Asia Profesörüdür ve daha önce Rochester Üniversitesi'nde Doris Johns Cherry Profesörü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Katlanabilir akıllı telefon</span>

Katlanabilir akıllı telefonlar, menteşeli esnek ekran ve esnek elektronik kullanan bir akıllı telefon form faktörleri ailesidir. Kapaklı telefon faktörün yeni nesli olarak bilinir. Ekranları dikey bir eksende katlanan cihazlar daha geniş, tablet benzeri bir forma katlanmak üzere tasarlanmış, ancak yine de daha küçük, katlanmış bir durumda kullanılabilir; ekran katlandığında cihazın arkasına sarılabilir veya daha büyük, katlanmış ekranın iç tarafta bulunduğu kitapçık benzeri bir tasarım ve "kapak", kullanıcının cihazı açmadan etkileşimde bulunmasını sağlar. Yatay olarak katlanan akıllı telefonlar da, tipik olarak kapaklı bir form faktörü kullanılarak üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">OnePlus 5T</span>

OnePlus 5T; OnePlus tarafından üretilmiş, satışa çıkarılmış ve pazarlanmış; Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, 16 Kasım 2017'de YouTube'dan canlı yayınlanan basın etkinliğinde tanıtılmıştır. Cihaz, 21 Kasım 2017'de satışa çıkmıştır. Cihaz, sadece 5 ay önce tanıtılmış selefi OnePlus 5'in güncellenmiş halidir. Cihazdaki dikkat çeken değişikliklerden bazıları; daha büyük ekran, daha ufak olan çerçeveler ve parmak izi okuyucusunun ön taraf yerine arka panele konumlandırılmasıdır. OnePlus 6, 17 Mayıs 2018'de OnePlus 5T'nin yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Schadt</span>

Martin Schadt İsviçreli bir fizikçi ve mucit'tir.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik raf etiketi</span> Perakende mağazasında ürün ve fiyat hakkında bilgiler veren elektronik ekran

Elektronik raf etiket (ERE) sistemi, perakende mağazalarınca merkezi bir sunucunun kontrolünde otomatik güncellenebilen ürün fiyatlarını perakende raf'larının önünde görüntülemede kullanılır.