İçeriğe atla

Elektronik fren kuvveti dağıtımı

Elektronik fren kuvveti dağıtımı (EBD veya EBFD) veya elektronik fren gücü sınırlaması (EBL), yol koşullarına, hıza, yüklemeye vb. bağlı olarak bir aracın tekerleklerine uygulanan kuvvet miktarını otomatik olarak değiştiren bir otomobil fren teknolojisidir. EBD, kilitlenme karşıtı fren sistemleri (ABS) ile birleştiğinde, araç kontrolünü sürdürürken durma gücünü en üst düzeye çıkarmak için her tekerleğe az ya da çok fren basıncı uygulayabilir.[1][2] Tipik olarak, ön uç en fazla ağırlığı taşır ve EBD arka frenlere daha az fren basıncı dağıtır, böylece arka frenler kilitlenmez ve bir kaymaya neden olmaz.[3] Bazı sistemlerde EBD, ilk fren uygulaması sırasında ağırlık transferinin etkileri belirginleşmeden önce arka frenlere daha fazla fren basıncı dağıtır.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Jil McIntosh: Automotive Glossary". Jilmcintosh.typepad.com. 13 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2010. 
  2. ^ "Audi Canada > Home". Audi.ca. 11 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2010. 
  3. ^ "EBD Explained – Electronic Brakeforce Distribution". Obd-codes.com. 13 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bayerische Motoren Werke AG genellikle anılan kısaltmasıyla BMW, 1916 yılında kurulan Alman otomobil, motosiklet, motor ve bisiklet üreticisidir. BMW ayrıca, Mini ve Rolls-Royce, otomobil şirketlerinin sahibidir. Çalışan sayısı 120.726'dır. 2020 cirosu 98 milyar 998 milyon euro'dur, aynı yıl 2.494.451 araç üretmiştir. Bu üretimin 2.028.841 adedi BMW markası altındadır. Ayrıca aynı yıl motosiklet üretimi 169.272 adettir. Sadece motor sporlarına özel BMW M'i de bünyesinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">ABS fren sistemi</span>

ABS, taşıt araçlarının her türlü yük durumunda bütün yol koşullarında ve çeşitli süratlerdeki zorunlu durumlarda yapılacak ani frenlemelerde tekerleklerin kilitlenmesini önleyerek direksiyondaki tam hakimiyeti sağlayan fren sistemidir. ABS, Almanca Antiblockier-system veya İngilizce anti-lock braking system ifadelerinin kısa yazım biçimidir. Kilitlenmeyen fren sistemi anlamına gelir.

Fren sistemi, motorlu taşıtın yavaşlamasını ve durmasını sağlayan düzenek. Yokuş aşağı inen taşıtın hız kazanmasını önlemek, duran taşıtın bu durumunu sürdürmek üzere de kullanılır. Fren sistemi taşıttaki kinetik enerjiyi sürtünme yoluyla ısı enerjisine çevirerek taşıtın durmasını veya yavaşlamasını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Dört tekerlekten çekiş</span>

4 tekerlekten çekiş veya 4x4, klasik sistemlerde otomobiller ya ön aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek veya arka aks mili üzerinde bulunan 2 tekerlek beraber tahrik olurken bu sistemde yolun koşullarına ve ihtiyaca bağlı olarak ön ve arka aks üzerinde bulunan 4 tekerlekte birlikte aynı anda ve çoğu kez aynı güç oranlarında harekete geçirilirler. Başka bir ifadeyle aracın motor gücü 4 tekere birden iletilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Otomobil lastiği</span>

Otomobil lastiği ya da kısaca lastik; otomobil tekerini çepeçevre saran, kendisi şişebilen ya da şişebilen bir iç silindirin (tüp) etrafına geçen kauçuk kaplama. Bir aracın yükünü akstan tekerleğe zemine aktarmak ve tekerleğin hareket ettiği yüzeyde çekiş sağlamak için tekerlek jantını çevreler.

<span class="mw-page-title-main">Elektronik denge programı</span>

ESP, Bosch tarafından geliştirilmiş, otomobilerde kullanılan bir sürüş destek birimidir. Açılımı Electronic Stability Program olan sistemi ilk defa Mercedes firması 1995 yılında CL modellerine opsiyonel olarak sunmaya başlamıştır. Farklı firmalarda farklı isimlerle anılan bu sistemin mantığı genel olarak şöyledir; Bir merkezi kontrol ünitesi, direksiyon açı sensörlerinden, moment sensörlerinden, ABS fren sisteminin sensörlerinden gelen verileri değerlendirerek, aracın kayıp kaymadığını hesaplar. Buna göre gerekli tekerlere fren yaptırarak ve motor gücüne müdahale ederek aracı tekrar izine döndürmeye çalışır. Örneğin araç önden kayarsa viraj içinde kalan arka tekerlek, arkadan kayarsa viraj dışında kalan ön tekerlek bağımsız olarak frenlenir. Böylece araç tekrar doğru ize döndürülmeye çalışılır.

<span class="mw-page-title-main">Havalı fren sistemi</span>

Bünyesinde hava üreten taşıt araçlarının fren pedalından gelen komutla birlikte; havayı mekanik güce dönüştürerek durmayı sağladığı fren sistemi türüdür. Fren Pedalına uygulanan gücü Kamyon, Tır gibi araçlarda araç lastiklerine iletmek imkânsız olduğu için hava araç tekerine kadar gider ve kampana ya da fren diskine etki etmeden önce pnömatik güçle mekanik hareket oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Şanzıman</span> şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yarış bisikleti</span>

Yarış bisikleti, Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) tarafından yönetilen ve bu kurallara göre düzenlenen rekabetçi yol bisikleti yarışı için tasarlanmış bisiklettir. UCI kuralları, yatay bisikleti hariç tutmak için 1934'te değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Honda HR-V</span>

Honda HR-V, Honda'nın 1998 yılında üretmeye başladığı MPV'dir. Araç 3 veya 5 kapılı ve 1,6 litrelik motor bulunuyor. Otomatik şanzıman seçeneği de bulunan araç 112 hp güç ve 147 Nm torka sahiptir. HR-V 2006 yılına kadar tasarım olarak değişmemiştir fakat ön tasarımda farklı modelleri bulunmaktadır.
Üretim Japonya'da yenilenen kasa, motor ve tasarımıyla New HR-V olarak halen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Önden kopma</span>

Önden Kopma aracın direksiyon aracılığıyla verilen dönme açısına az tepki vermesi durumudur. Söz gelimi; ideal nötral koşullarda kendi çevresinde 60 derece dönerek bir virajı alması gereken aracın, ön ucunun dısarı doğru daha çok ötelenmesiyle kendi çevresinde 60 dereceden az dönerek burnunun virajın dışına doğru yönelmesi durumudur. Çeşitli nedenleri olabilir. Biri viraja girdikten sonra hızlanmaktır. Manevra sırasında hızlanmak, arka tekerleklerdeki yükü arttıracak ve bu tekerleklerin yanal kuvvet kapasitesini yükseltecektir. Artan yanal kuvvet, aracın arka tekerleklerinin ön tekerleklere göre yola daha iyi tutunmasına ve aracın istenenden az dönmesine neden olacaktır. Ancak hızlanma sırasında arka tekerleklerin patinaj yapması oversteer durumuna neden olur. Arka lastiklerin ön lastiklerden kalın olması da understeer davranışı doğuracak, aracın arkasının yola daha sıkı tutunmasına neden olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Lancer Evolution</span>

Mitsubishi Lancer Evolution(evrim), Mitsubishi tarafından 1992-2016 yılları arasında üretilen ve Lancer'ın yüksek performanslı modeli olan spor kompakt otomobil modelidir. Lancer Evolution'un günümüze kadar on adet nesli olup her modelin tanımı Romen rakamı ile belirtilmiştir. Evo'nun tüm nesillerinde iki litre hacimli turboşarjlı motor ve dört tekerlekten çekiş sistemi bulunmaktadır. Süperspor araçlardan farkı, en önemli farkıözelliği, sadece 1998cc (2lt) lik ufak motoruna karşın, geniş 5kişilik 1450kglık aracı 4,5sn de 0–100 km/h ulaştırması ile yılına göre rakibinin olmamasıydı. 2015 yılında 100 adet üretilen Mitsubishi Lancer Evo X 2.0 MR FQ-400 AWD 410ps özel üretimde bu süre 0–100 km/h 3,5sndir. Mitsubishi evolution hız ve yol tutuşu açısından, lamborghini, nissan gtr, ferrari, audi r8, subaru impreza wrx, bmw m6 gibi süper hız araçları ile profesyonel hız sürücüleri ve otomobil dergileri tarafından karşılaştırma video çekimleri yapılıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Audi S4</span>

Audi S4, Audi A4'ün yüksek performanslı modelidir. İlk Audi S4, Audi 100'ün yüksek performanslı modeli olup 1991-1994 yılları arasında üretilmiştir. 1997 yılından itibaren tüm S4'ler Audi A4 modeline dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palet (mekanik)</span> birden fazla sıralı tekerlek ya da çarklar ile bunların çevresine gerili bir kayıştan oluşan taşıt tahrik sistemi

Palet veya yürüyüş takımı, birden fazla sıralı tekerlek ya da çarklar ile bunların çevresine gerili bir kayıştan oluşan taşıt hareket düzeneğidir. Kayışın yere temas eden yüzeyinin tek bir tekerlekten çok daha büyük olması çok düşük yüzey basıncıyla birlikte yere daha iyi ağırlık aktarımı sağlar, bu sayede paletli bir taşıtın yumuşak yüzeylere saplanıp batma riski tekerlekli taşıta göre çok daha azdır.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli park freni</span>

Elektrikli park freni (EPB), binek araçlarda rampalarda ve düz yollarda aracı sabit tutmak için kullanılır. Bu sistem, geleneksel olarak manuel bir park freni kullanılarak gerçekleştirilir. Elektrikli park frenlerinde, sürücü, tutma mekanizmasını bir düğme ile etkinleştirir ve daha sonra fren balataları arka frenlere elektrikli olarak uygulanır. Bu, bir elektronik kontrol ünitesi (ECU) ve bir aktüatör mekanizması ile gerçekleştirilir. Şu anda üretimde olan iki mekanizma bulunmaktadır: Kablo çekici sistemleri ve kaliper entegre sistemleri. EPB sistemleri, frenleme teknolojisinin bir alt kümesi olarak düşünülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Rejeneratif frenleme</span> Bir enerji geri kazanım mekanizması

Rejeneratif frenleme, hareket eden bir aracı veya nesneyi kinetik enerjisini hemen kullanılabilecek veya potansiyel enerjisini anında kullanılabilecek veya ihtiyaç duyulana kadar depolanabilecek gerek duyulana kadar saklanabilecek hale dönüştürerek yavaşlatan bir enerji geri kazanım mekanizmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">SEAT Cupra GT</span>

SEAT Cupra GT, SEAT tarafından üretilen ve 24 Nisan 2003'te Barcelona Otomobil Fuarı'nda konsept otomobil olarak dünya prömiyerinde tanıtılan bir GT yarış otomobili. Cupra GT'nin son versiyonu, İspanyol otomobil üreticisinin SEAT Sport bölümü tarafından müşteri talebi üzerine üretilen yarış ekiplerine veya İspanyol GT Şampiyonası gibi GT yarışlarına katılmayı amaçlayan kişilere yönelik sınırlı bir seride sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Nissan 240SX</span>

180SXSilvia240SX,1988 yılında tanıtılan 200SX (S12) modelinin yerine bir sonraki model yılı için Nissan tarafından Kuzey Amerika pazarına uygun tasarlandı. 240SX çoğu 2.4 litre ile donatılmış sıralı 4 silindirli motoru. KA24E'nin tek bir tepe kam mili vardı ve KA24DE'nin çift tepe kam mili vardı. 240SX'in iki ayrı nesli olan S13 (1989-1994) S14 (1995-1999) Nissan S platformuna göre üretildi.

<span class="mw-page-title-main">İki tekerlekten çekiş</span>

İki tekerlekten çekiş (2WD), motordan güç ve torku aynı anda alan 2 tekerlekten çekişli aktarma organına sahip araçları ifade eder. Bu sistemde, ön veya arka aks, aracı ileri hareket ettiren "tahrik aksı" olarak görev yapar. Araç hızlanmaya başladığında, aracın ağırlığının bir kısmı arkaya kaydırılır ve arkadan çekişli bir araç veya daha iyi denge ve çekiş sağlar. İki tekerlekten çekiş sistemleri basit ve sağlamdır. Bu nedenle polis arabalarında ve diğer hizmet araçlarında arkadan itiş sıklıkla tercih edilebilir.