İçeriğe atla

Elektrik konnektörü

Çeşitli tiplerde terminal blokları.

Elektrikli konnektörü, elektriksel iletkenlere katılmak ve elektrik devresi oluşturmak için kullanılan elektromekanik bir cihaz. Çoğu elektrik konektörleri bir cinsiyete sahiptir: fiş olarak adlandırılan erkek bileşeni, dişi bileşenine veya sokete bağlanır. Farklı konektörleri birleştirmek için bir adaptör kullanılabilir.[1]

Güç, veri ve görsel-işitsel uygulamalar için binlerce konektör konfigürasyonu üretilmektedir. Elektrik konektörleri, işlevlerine göre farklılaştırılmış dört temel kategoriye ayrılabilir:

  • Satır içi veya kablo konektörleri bir kabloya kalıcı olarak bağlıdır, böylece başka bir terminale takılabilir.[2]
  • Kullanıcıların sabit bir cihaza bir kablo bağlayabilmeleri için ekipmana kalıcı olarak takılan kasa veya panel konektörleri.
  • Kablo veya tel bağlantısı için bir nokta sağlayan baskılı devre kartına lehimlenmiş PCB montaj konektörleri.[3]
  • İki uzunluktaki tel veya kabloyu kalıcı olarak birleştiren ek veya alın konektörleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Televizyon</span> bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayınlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme aygıtı

Televizyon veya kısaca TV, bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayımlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir. Aynı zamanda kitle iletişim aracı da olan televizyon, yayımlanan görüntü ve sesleri alıcıya ulaştıran elektronik cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">UTP kablo</span>

Unshielded Twisted Pair, dokuz tür olarak üretilen analog veri iletim kablolarından biridir. Kablo içinde bir plastik ile koruma sağlanan türüne STP kablo adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik üreteci</span> Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren aygıt

Elektrik üretiminde jeneratör, harekete dayalı gücü veya yakıta dayalı gücü harici bir devrede kullanılmak üzere elektrik gücüne dönüştüren bir cihazdır. Mekanik enerji kaynakları arasında buhar türbinleri, gaz türbinleri, su türbinleri, içten yanmalı motorlar, rüzgar türbinleri ve hatta el krankları bulunur. İlk elektromanyetik jeneratör olan Faraday diski, 1831 yılında İngiliz bilim adamı Michael Faraday tarafından icat edildi. Jeneratörler elektrik şebekeleri için neredeyse tüm gücü sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Optik fiber</span>

Fiberoptik ya da optik fiber, kendi boyunca içinden ışığın yönlendirebildiği plastik veya cam fiberlerden oluşmuş bir optik liftir. Optik fiberler diğer iletişim malzemelerine oranla uzun mesafelerdeki veri iletişiminin daha hızlı ve yüksek değerlerde yapılabilmesine olanak verdikleri için fiberoptik haberleşme sistemlerinde çok sıklıkla kullanılmaktadırlar. Metal kablolar yerine fiber kabloların kullanılmasının nedeni, daha az kayba neden olmaları ve elektromanyetik etkileşimden etkilenmemeleridir. Optik fiberler aynı zamanda birçok sensör (alıcı) ve benzeri uygulamaların yapımında oldukça sık olarak kullanılmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yalıtkan (elektrik)</span>

Elektriksel yalıtkan, elektrik yükünün serbestçe akamadığı maddelerdir. Bu yüzden elektrik alanının etkisi altında kaldıklarında, elektrik akımını iletmeleri zordur. Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir. Bu tür malzemeler düşükten orta dereceli gerilimleri güvenli bir şekilde yalıtılmasına hizmet eder.

<span class="mw-page-title-main">Lightning (konnektör)</span>

Lightning konnektörü Apple tarafından üretilen özel bir bilgisayar veri yolu ve güç konektörüdür. 12 Eylül 2012'de, 30-pin Dock konnektörünün yerine geçmesi için tanıtıldı. Lightning konektörü, iPhone, iPad ve iPod gibi Apple mobil cihazlarına bilgisayarları, harici monitörleri, kameraları, USB şarj cihazları gibi çevre birimlerini bağlamak için kullanılır. 30 yerine 8 pin kullanan Lightning, 30-pin Dock konnektörüne kıyasla çok daha kompakt bir yapıdadır ve her iki yönde de takılabilir. Bununla birlikte, eski 30-pin Dock konnektörü kullanan cihazları, Lightning konnektörü kullanan cihazlara bağlayabilmek için dönüştürücü gerekir.

<span class="mw-page-title-main">USB-C</span> 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB bağlantı düzeni

USB-C ayrıca USB Type-C olarak da bilinen 24 pinli, tamamen geri çevrilebilir bir fiş USB konnektördür. Bu sistem veri ve enerjinin taşınmasına izin verir. Son versiyonlar 2010 yılında sunulan USB 3.0 versiyonu, 29 Ağustos 2019 tarihinde, USB Implementers Forum tarafından sunulan USB4 versiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Dock konektörü</span>

Dock konektörü bir mobil elektronik cihazın birden fazla harici kaynağa aynı anda bağlanması için kullanılan bir konektördür. Dock konektörü, mobil cihazın yerleştirilmesi işlemini basitleştirmek için, tek bir konnektör aracılığıyla tipik olarak çeşitli sinyaller ve güç taşır. Dock bağlantısı, mobil cihazı desteklemek veya hizalamak için kullanılan mekanik bir fikstür içine gömülebilir veya bir kablo ucunda olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Nexus 5X</span>

Nexus 5X, Nexus serisinin bir parçası olarak Google Inc. ile birlikte geliştirilen ve pazarlanan LG Electronics tarafından üretilen bir Android™ akıllı telefon. Nexus 5X'in yanı sıra Nexus 6P, yenilenmiş bir arayüz, performans iyileştirmeleri, artan Google Asistan entegrasyonu ve diğer yeni özellikler sunan Android 6.0 Marshmallow için başlatma cihazları olarak hizmet etti. Nexus 5X, 29 Eylül 2015'te açıklandı. Şu anda, Nexus 6, Nexus 6P ve Pixel ile birlikte Project Fi'ye bağlanabilen birkaç telefondan biridir. 4 Ekim 2016'da Google ardılı olan Google Pixel'i sundu. Google'a göre Nexus 5X-a, Eylül 2017 yılına kadar Android sürüm güncellemelerini alması için garanti veriliyor.

<span class="mw-page-title-main">Apple Kablosuz Klavye</span>

Apple Kablosuz Klavye Macintosh bilgisayarlar için geliştirilmiş ve iOS cihazlarıyla uyumlu kablosuz bir klavyedir. Bluetooth kablosuz iletişim teknolojisiyle etkileşime giriyor ve kablolu sürümünden farklı olarak hiçbir USB konektörü veya bağlantı noktası yoktur. Her nesil, kullanılmadığında düşük güç özelliklerine sahiptir. 13 Ekim 2015'te kullanımdan kaldırıldı ve yeni Apple Magic Keyboard'u başarıyla tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X7-00</span>

Nokia X7-00 Nokia tarafından sunulan Nokia X serisi'ne ait Symbian^3 telefonudur. Nokia'nın Symbian ^ 3 platformu ile ilk Xserisi cihazıdır. Aynı multimedya dokunmatik ekranlı telefon olan Nokia X5 ve Nokia X6'ya da benzer özellikleri var ve bu modellerin ardılıdır. Cihazın yerine ise Windows Phone sistemli Nokia Lumia 710 modeli geldi. İlk önce Nisan 2011'de ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 6500 slide</span> Nokia tarafından Eylül 2007 yılında piyasaya sunulan cep telefonu

Nokia 6500 slide Nokia tarafından Eylül 2007 yılında piyasaya sunulan ve Nokia 6000 serisi'ne ait cep telefonu idi. Kasa fırçalanmış paslanmaz çelikten imal edilmiştir. Nokia 6500 classic'in kızaklı versiyonudur. Seri 40 sisteminde çalıştı. Nokia 6270 ve Nokia 6280 modelinin devamı, Nokia 6600 slide modelinin öncülüdür. Cihazın boyutları 96.5x46.5x16.4 mm ve 125 gram ağırlığındadır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 1209</span>

Nokia 1209 Fin şirketi Nokia tarafından tanıtılan düşük fiyatlı bir GSM cep telefonu. Seri 30 sistemlidir. Telefon Ocak 2008'de duyuruldu. Nokia 1208'in ardılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Diyafon</span>

'Diyafon, bir çeşit elektrikli ve elektronik cihazdır. Evler, apartmanlar veya villalarda iki yönlü iletişim yaratmak için kullanılır. Cihaz, her türlü binaya, ofislere veya apartman bloklarına erişim sağlamak, kapının açılmasını kontrol etmek için güvenli bir iletişim sistemine bağlanır. Söz konusu yapılarda çok yaygın olarak kullanılıyorlar, günümüzde çoğu binanın standart elektrik tesisatının bir parçasını oluşturuyorlar. Görüntülü diyafon türü de vardır.

<span class="mw-page-title-main">UHF konnektör</span>

UHF konektörü, adını dişli RF konektörü'nden alır. Konektörün tasarımı, radyo endüstrisinde kullanılmak üzere 1930'larda yapıldı. "Muz fiş"in dış çeperli bir halidir. Telsiz cihazlarında iletim hattı uçları için yaygın olarak kullanılan standart bir konektör olup, daha küçük, taşınabilir ekipmanlar için ağırlıklı olarak BNC konektörleri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Trinidad ve Tobago-Türkiye ilişkileri</span>

Trinidad ve Tobago-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasındaki ilişkiler yakın geçmişe kadar oldukça sınırlı düzeyde kalmıştır. Küçük bir ada ülkesi olan Trinidad ve Tobago’nun coğrafi ve kültürel açıdan Türkiye’ye uzak oluşu bu durumda etkili olmuştur. Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasında bugüne kadar başkanlık düzeyinde bir ziyaret gerçekleşmemiştir. İki ülkenin büyükelçilik düzeyinde diplomatik misyonu da bulunmamaktadır. Buna mukabil Türkiye ile Trinidad ve Tobago arasındaki resmî süreçler İstanbul’daki fahri konsolosluk aracılığıyla yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İletim ortamı</span> Conduit for signal propagation

İletim ortamı, telekomünikasyon amaçları için sinyallerin yayılmasına aracılık edebilen bir ortamdır. Sinyaller tipik olarak seçilen ortam için uygun bir tür dalgaya empoze edilmektedir. Örneğin, veriler sesi modüle edebilir ve sesler için bir iletim ortamı hava olabilir, ancak katılar ve sıvılar da iletim ortamı olarak işlev görebilmektedir. Vakum veya hava, ışık ve radyo dalgaları gibi elektromanyetik dalgalar için iyi bir iletim ortamı oluşturmaktadır. Elektromanyetik dalgaların yayılması için maddi madde gerekli olmasa da, bu tür dalgalar genellikle içinden geçtikleri iletim ortamından, örneğin ortamlar arasındaki arayüzlerde absorpsiyon, yansıma veya kırılma ile etkilenmektedir. Bu nedenle, dalgaları iletmek veya yönlendirmek için teknik cihazlar kullanılabilmektedir. Bu nedenle, iletim ortamı olarak bir optik fiber veya bir bakır kablo kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Germe teli</span> Bağımsız bir yapıya stabilite kazandırmak için tasarlanmış gerilmiş kablo

Germe teli, bağımsız bir yapıya stabilite eklemek için tasarlanmış gerilmiş bir kablodur. Genellikle gemi direği, radyo direkleri ve kuleleri, rüzgâr türbini, elektrik direği ve çadırlar için kullanılırlar. Gergi telleri tarafından desteklenen ince bir dikey direğe gergili direk denir.

iPad Pro 3 Apple tarafından tasarlanmış, iPad Pro ailesinin 3. nesli olan tablet bilgisayardır. 12.9 inç veya 11 inç ekranlı iki model 30 Ekim 2018'de duyuruldu. iPad Pro 'in selefi, iPad Pro 'ın halefidir. Grafik tablet ve kalem bilgisayar gibi de kullanılabilir.