İçeriğe atla

Elek

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macaristan</span> Orta Avrupada bir ülke

Macaristan, Orta Avrupa'da Karpatlarda kurulu olan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Komşuları; batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan'dır. Başkenti Budapeşte olan Macaristan, OECD, NATO, AB, Vişegrad Grubu ve Schengen üyesidir. Ülkedeki resmî dil, Fin-Ugor dillerinden olan ve Avrupa Birliği'nin 24 resmî dilinden biri olan Macarcadır. Bu bağlamda Macarca, Avrupa Birliği'nde Fince, Estonca ve Maltaca ile beraber Hint-Avrupa dillerinden olmayan dört dilden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Demirci, Manisa</span> Manisanın ilçesi

Demirci, Türkiye'nin Batı Anadolu kısmında yer alan Manisa ilinin ilçelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Körük</span>

Körük, çeşitli yerlerde, ateşi canlandırmak için, daha çok demirci ve kalaycıların kullandıkları bir alet. Açılıp kapanarak içindeki havayı ateşe üfleyen bu alet, uzun zaman el sanatları ile uğraşan erbabı tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atölye</span>

Atölye, hem alet hem de araç ve makinelerle sağlanan bir odadır. Bu, üretilen malların tekrar üretimi veya onarımı için gerekli olabilir. Atölyeler, sanayileşme ve daha büyük fabrikaların gelişmesine kadar tek üretim yeriydi. Atölyede demirci, dülger, mekanik, tamirci, makinist, teknisyen gibi meslekler çalışabilir.

Demirci Mehmet Efe Ayaklanması, Yunan kuvvetlerinin Bursa-Uşak-Sarayköy hattına kısa sürede ulaşabilmeleri, düzenli ordunun yetersizliğine bağlanmaktadır. Ankara Hükûmeti, 9 Kasım 1920 tarihinde aldığı bir kararla Batı Cephesi'nin ikiye ayrılmasına karar vermişti. Bu karar aynı zamanda milli kuvvetlerin de bu ordu bünyesinde yer almasını öngörmekteydi. Bu karar gereği olarak Güney Cephesi komutanı Albay Refet Bey, Demirci Mehmet Efe'den, 300 adamından kurulacak bir süvari alayının komutanı olarak düzenli orduya katılmasını istedi. Demirci Mehmet Efe'nin savaşabilecek durumdaki diğer adamları düzenli orduya ihtiyat birlikleri olarak katılacaklar, savaşamayacak durumda olanlarla suç işlemiş olanlar terhis edilecekti.

<span class="mw-page-title-main">1924 Yaz Olimpiyatları</span>

1924 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla VIII. Olimpiyat Oyunları, 1924 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. Bu oyunlara 2.956'sı erkek ve 136'sı kadın olmak üzere 44 ülkeden toplam 3092 sporcu katıldı. Önceki Olimpiyatlara kabul edilmeyen Almanya, Türkiye, Avusturya, Macaristan ve Bulgaristan 1924 Olimpiyatları'na çağrıldılar. Ancak Almanya o tarihlerde Fransa ile arası açık olduğundan oyunlara katılmadı. Baron Pierre, dünya gençliğinin ve barışın sembolü olarak kurduğu Olimpiyatlar'ın politikaya alet edildiğini belirterek, 1924 Olimpiyatları'nın ardından IOC başkanlığından ayrıldı. IOC, 1924 Olimpiyatları'ndan itibaren her 4 yılda bir yaz olimpiyatlarına paralel olarak Kış Olimpiyatları'nın da yapılmasına karar verdi.

<span class="mw-page-title-main">Elek, Demirci</span>

Elek, Manisa ilinin Demirci ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Demirci, Kastamonu</span> Kastamonu ili, Merkez ilçesine bağlı bir köy

Demirci, Kastamonu ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Demirciler, Bolu</span>

Demirciler, Bolu ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Kevgir</span>

Kevgir, mutfaklarda sıvı maddelerle katı maddeleri birbirinden ayırmaya yarayan bir tür elektir. Genel olarak alüminyum ya da paslanmaz çelik gibi hafif metallerden yapılsa da son yıllarda plastik türleri de çıkmaya başlamıştır. İçindeki suyun akması için üzerinde çeşitli büyüklükte deliker bulunur. Genelde kase biçiminde üretilir ve üzerindeki delikler kabın dibinde ya da yanlarında olabilir. Türkçeye Farsçadaki kefgûr sözcüğünden girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kossuth Evi Müzesi</span> Kütahyada müze

Kossuth Evi Müzesi, Kütahya'da 1982'den beri ziyarete açık olan bir 18. yy Türk evidir. Evin sahibi Şeyh Bedreddin Efendi'dir. Bu evde 1850-1851 yıllarında yaşamış olan Macar Devrimi önderlerinden avukat Lajos Kossuth'a ait özel eşyalar ve Macar kültürü ile ilgili objeler sergilenir. Kossuth, Macaristan için hazırladığı anayasa taslağı metnini bu evde kaleme almıştır.

İbrahim Ethem Akıncı, Türk bürokrat ve Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvay-i Milliyeci.

<span class="mw-page-title-main">Örs</span>

Örs, demircilerin metalleri dövmek için kullandığı alettir. Basit anlatımla bir nesneye şekil vermek için sert bir yüzeye sahip alettir. Modern yöntemlerden önce metal işçiliğinde kullanılan birincil aletti.

<span class="mw-page-title-main">Elek (Macaristan)</span> Macaristanın güneydoğusunda kasaba

Elek Macaristan'ın güneydoğu Güney Alföld bölgesinde Békés eyaletinin bir kasabasıdır.

Ekrem Erdem, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Elek Schwartz</span> Futbolcu, teknik direktör

Alexandru "Elek" Schwartz, Rumen futbolcu ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Ilona Elek</span> Macar eskrimci

Ilona Elek ya da Ilona Elek-Schacherer, Macar Olimpik eskrimci. Elek en çok uluslararası şampiyonluk kazanmış kadın eskrimcidir. Yahudi bir baba ve Rumen bir annenin kızı olarak 1907 yılında dünyaya gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çolak</span> Türk artistik jimnastikçi

İbrahim Çolak, dünya ve Avrupa şampiyonu Türk artistik jimnastikçidir. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunu ve İzmir'deki Şavkar Cimnastik Spor Kulübü'nün aktif sporcusudur.

Elek Bacsik, Macar-Amerikalı bir caz gitaristi ve keman sanatçısıydı. Gitarist Django Reinhardt'ın kuzeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Puf böreği</span>

Puf böreği yağda kızartılarak yapılan bir çeşit börektir. Puf böreğine bazı yörelerde el böreği de denir. Trakya mutfağında da yapılmaktadır.Kızgın yağda pişmesi, böreğin kapatılış formu ile bazen yöre mutfağındaki yarımca(çiğ börek) tarifi ile karıştırılır. Oysa iç harcıyla olduğu kadar hamurun karbonat ile tutulması ve farklı kapatılış formları ile de yarımca tarifinden ayrılır.