İçeriğe atla

Elefant

Panzerjäger Tiger (P) Ferdinand/Elefant

Çeşidi Tank imha edici
Uyruğu Nazi Almanyası Nazi Almanyası
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Ferdinand Porsche
Üretici Porsche
Üretildiği tarih 1943
Üretim adedi 91
Özellikler
Ağırlık 70 ton
Uzunluk 8.14 m namlu dahil
Genişlik 3.28 m
Yükseklik 2.97 m
Mürettebat 6 (sürücü, radyo operatörü, komutan, silahçı, (2X) yükleyici)


Zırhı200 mm
Ana silahı 8.8 cm PaK 43/2 L/71, (StuK 43/1 modelinde kullanılan)
Diğer silahları 7.92 mm MG 34 Makineli tüfek
Motor Maybach HL 120 benzinli
(2X) 300 hp ( kW)
Kaldırma kapasitesi 9 beygir/ton
Süspansiyon donanımı uzunlamasına yaylı bar
Boş ağırlık 65 ton
Harekat menzili 150 km (karayolu), 90 km (arazi)
Azami hızı 30 km/h


Elefant (Almancafil) (resmi adıyla Panzerjäger Tiger (P), envanter no Sd.Kfz. 184, Mayıs 1944 öncesinde Ferdinand), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir Panzerjäger serisi tank imha edici araçtı. Ferdinand adını aracı çizen Ferdinand Porsche'den almıştır.

Geliştirilmesi

Zarafet ve incelikten yoksun olarak geliştirilen araç, hala kusurluydu. 90 adet araç Porsche yapımı Tiger I' e ait ancak yeni palet ve çelik tekerlekli şase ile imal edildi. Motor aracın gövdesinin orta kısmana kondu. Şasenin üzerine basit bir kutu şeklindeki üst yapı yerleştirildi. Sürücü ve radyo operatörünün aracın ön kısmında iki ayrı kompartımanı bulunuyordu. Araca 8.8 cm KwK 43 top takıldı. Bu silah meşhur 88 mm lik top değildi. Bu top Krupp tarafından geliştirilen fakat FlaK serisi olarak servise girmeye yeni bir modeldi. Yeni topun çok daha uzun bir namlusu (bu mermiye daha fazla namlu çıkış hızı sağlıyordu) bulunuyordu. Bu sayede Flak 18 veya 36 topun kullandığı mermilerden daha uzunlarını atmaya olanak sağlıyordu. Bu sayede 88mm L/71 topuna çok daha iyi zırh delme özelliği sağlıyordu. Topun sadece 25° yanal ve aynı derecede yükselme açısı sağlıyordu.

Üretimi

Porsche firmasına ait Nibelungenwerke fabrikasında (St. Valentin, Avusturya) Ferdinand aracında kullanılmak üzere yüz adet Tiger tankına ait şasesi üretildi. Henschel tarafından geliştirilen Tiger modelinin seçilmesinde ötürü Porsche modelli Tiger şasesine zaten ihtiyaçta duyulmuyordu. Bu sebepten yeni yapılacak tank imha edici araçta Porsche ait şasenin kullanılmasına karar verildi. Silah olarak da Krupp tarafından yeni geliştirilen 8.8 cm KwK 43 tanksavar topu seçildi. Bu kusursuz top sayesinde Ferdinand düşman tankının menziline girmeden onu imha edebilecekti. 91 adet araç üretildi. (şase numaraları 150010 ile 150100 arası).

Porsche yapımı hava soğutmalı iki motorun yerine yine iki adet ama 300 hplik Maybach HL 120 TRM motor kullanıldı. Bu motora bağlı iki elektrik jeneratörü aracın zincir dişlilerine hareket veriyordu. Ayrıca bu elektrikli motorlar aracın direksiyon sistemine yardımcı oluyordu. Ancak bu benzin-elektrikli sistem araca korkunç yakıt harcatıyordu. Buna rağmen hareket kabiliyeti çok zayıf olan araç hareketini sağlayan dişlilerin her 480 km değiştirilmesi gerekiyordu.

Aracın normalde 100 mm lik olan ön zırhı üzerine cıvata ile takılan 100 mmlik en zırh araca fazladan 5 ton ağırlık getirdi. Silahın büyüklüğü nedeniyle mürettebat aracın arka kısmında oturuyordu. Motor aracın orta kısmındaydı. Sürücü ve radyo operatörü mürettebattan ayrı, ön tarafta oturuyordu. Araç üzerindeki çalışmalar Mart ayından Mayıs 1943 arasında çok kısa sürede tamamlandı.

Eylül 1943'te Kursk Savaşı'ndan kurtulan tüm Ferdinand araçları, savaştan elde edilen deneyimler ışığında tekrar fabrikalarına geri döndüler. Ekim ile Kasım 1943 arasında 50 adet araca düşman piyadesine karşı kullanılmak üzere gövdesinin ön tarafına MG 34 Makineli tüfek, komutanın daha iyi görebilmesi için küçük bir kubbe (StuG III modelindeki gibi) eklendi ve Zimmerit ile kaplandı. Bu gibi ufak tefek değişikliklerle aracın ağırlığı 65 tondan 70 tona çıktı. Aracın adı 1 Mayıs 1944 te Hitlerin emri ile Elefant oldu.

Kullanımı

Üretilen araçlar bölükler içerisinde müfrezelere bölünerek servise alındı. Ancak bu araçları koruyacak piyade ve tank birlikleri de onlara eşlik etti. Atak durumlarında Jagdpanzer ilk olarak düşmana tanklarına saldırıyordu. Defans durumunda ise sadece görünemeyen düşman tanklarına ani baskın vermek üzere geride bekliyordu.

Görev geçmişi

Nettuno Köprübaşı saldırısında mayın basıp bırakılan 653. Ağır Tank İmha Edici Taburu 1. bölüğüne bağlı Başçavuş Gustav Koß komutasındaki "Elefant" (İtalya, 29 Şubat 1944)

91 adet hazır durumdaki Ferdinand ilk olarak Kursk Savaşı sırasında kullanıldı. Neredeyse her türlü Sovyet tankını yok ettiler ancak bu onlardan beklenenin altındaydı. Neredeyse araçların yarısı ilk 4 gün içerisinde kullanılamaz hale geldi. Bunu nedeni Sovyet ateşi değil mekanik problemler veya mayınlar yüzünden hasar gören palet ve süspansiyon sistemiydi. Çatışma sırasında Sovyet ateşine maruz kalarak yok edilen araç sayısı çok düşüktür. Bunun nedeni aracın Sovyet yapımı her türlü tanksavar mühimmatına dayanacak zırha sahip olmasıydı. Ancak araç her ne kadar düşman tanksavar silahlarına karşı kalın zırha sahip olsa da aracın ikincil silahı sadece 1 adet 7.62 mmlik Makineli tüfekti. Bu silah araca saldıran düşman piyadesini durdurmaya yetmiyordu. Bir adet Ferdinand Sovyet yapımı yeni SU-152 taarruz topu tarafından yan zırhından vurularak imha edildi. (kaynak: The Combat History of schwere Panzer Abteilung 653, Karlheinz Munch, sayfa 67-69). En fazla kayıpla Kursk Savaşı sırasında Kızıl Ordu karşı taarruzu sırasında yaşandı. Hasar gören birçok Ferdinand mürettebatı tarafından terk edildi. Bunun sebebi aracın çekilmek için çok ağır olması ve tamir edilmesinin çok zor olmasıydı. Bu çatışmadan kurtulan az sayıda araç 1943 yılında Dniepr cephesinde kullanıldı.

Avusturya tarafından tekrar elden geçirilen ve geliştirilen bu araçlara Elefant adı verildi. Yenilemenin ardından araç biraz gelişmiş olsa da bazı sorunlar hiçbir zaman çözülemedi. 1944 yılında Elefant aracın İtalya cephesinde göreve gönderildi. Ancak 70 tona yaklaşan ağırlığı sebebiyle İtalya sınırları içerisindeki köprü ve yollarda ilerleyemediğinden kullanılamadı. Sürekli yedek parçaya ihtiyacı olan araçların çoğu imha edilmekten çok kendi mürettebatı tarafından havaya uçurulup terk edilmiştir. Ferdinand birliği en son Ocak 1945'te Sovyetlerin karşı saldırısı sırasında Vistül-Oder savunmasında görev yapmıştır. Geriye kalan birkaç araç Berlin Savunması sırasında kullanıldı.

Günümüze kadar ulaşan araçlar

654. Ağır Tank İmha Edici Taburu'na bağlı Yüzbaşı Karl-Heinz Noak komutasındaki "Elefant" (Kubinka Tank Müzesi, Moskova)

Günümüze sadece 2 adet araç kalmıştır. Bunlardan ilki Kursk Savaşı sırasında Sovyetlerin eline geçen ve şu an Kubinka Tank Müzesi Moskovada sergilenen araçtır. İkincisi ise Amerikalılar tarafından Anzio'da ele geçirilen ve şu an United States Army Ordnance Müzesinde saklanan araçtır.

Önemsiz detay

Günümüzde Alman Ordusu Bundeswehr "Elefant" adından tank taşıyıcı bir araç kullanmaktadır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Josef Stalin tankı</span> Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943te geliştirilen ağır sınıf tank

Iosif Stalin tankı, II. Dünya Savaşı döneminde Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943 tarihinde ağır sınıf tank olarak geliştirildi ve ilk olarak Kursk bölgesinde kullanıldı. Ayrıca JS veya ИС tankları olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Tiger I</span> Alman Ağır Tank

Tiger I, 1942'den itibaren Afrika'da ve Sovyetler Birliği'nde, genellikle bağımsız ağır tank taburlarında faaliyet gösteren, II. Dünya Savaşı'nın bir Alman ağır tankıydı. Alman Ordusu'na 8,8 cm KwK 36 topunu monte eden ilk zırhlı savaş aracını verdi. Ağustos 1942 ile Ağustos 1944 arasında 1.347 adet üretildi. Ağustos 1944'ten sonra Tiger I'in üretimi, Tiger II lehine kademeli olarak durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Sturmgeschütz III</span> Nazi Almanyası üretimi taarruz topu

Sturmgeschütz III, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan en önemli taarruz topudur. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz.142 'dir. Panzer III tankının şasesi üzerine yapılmıştır. Asıl yapılış amacı çatışma sırasında piyade birliklerine doğrudan destek vermekti. Bunun yanında savaşın ilerleyen yıllarında tanksavar mermisi kullanılarak tanklara karşı da kullanılmıştır. Bütün savaş boyunca 10,500 adet üretilen Sturmgeschütz serisi mükemmel maliyet-performans oranına sahip bir araçtı. Sturmgeschütz III sürekli olarak değiştirildi ve daha sonraki Jagdpanzer araçları gibi, bir tank avcısı olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Panzerjäger I</span> Alman Tank İmha Edici

Panzerjäger I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ilk Panzerjäger modeli tank imha ediciydi. Yapımında Panzer I Ausf. B şasesi ve Skoda 47 mm PaK L/43 tanksavar topu kullanılmıştır. Panzerjäger, Sovyet yapımı tanklara karşı hem ucuz hem de etkili bir savaş aracıydı. Bunun yanında kullanım süresi dolan Panzer I tanklarına da tekrar işlev kazandırılmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Jagdtiger</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan ağır sınıf tank avcısı

Jagdtiger Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Tiger II tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiş en ağır zırhlı savaş aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm KwK 43</span> Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II tankının ana silahı olan tank topu

KwK 43 L/71 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan 8.8 sm çapında tank topudur. PaK 43 adıyla da bilinen uçaksavar topunun zırhlı araçlar için yeniden dizayn edilmiş modelidir. Bu top Panzerkampfwagen VI Ausf. B Tiger II tankının ana silahıydı. Ayrıca tank imha edici Jagdpanther, Nashorn ve SdKfz.184 Panzerjäger Tiger (P) Elefant/Ferdinand da bu topla donatıldı. İlk kez KwK/PaK 43 serisi Nashorn tank imha edicide kullanıldı. İlk kullanıldıklarında hala PaK 43 modeli olarak anılıyordu.İlk üretildiklerinde yekpare bir namlusu olan bu top daha sonra iki parçalı namluya geçildi. Namlunun iki parçalı olması topun etkisini azaltmadı.Bu top 6.4 m boyu ile Panzerkampfwagen VI Ausf. E Tiger I tankında kullanılan 8.8 cm KwK L/56 model topdan daha uzundu. Ve kullandığı 822 mm lik mermi ayrıca Tiger I e ait KwK 36 topunda kullanılan mermilere nazaran hatırı sayılır büyüklük ve ağırlıktaydı. Bu mühimmat PaK/KwK 43 serilerine ait bütün toplarda kullanılabiliyordu. Bu seri şu toplardan oluşuyordu: PaK 43, PaK 43/41, PaK 43/1 (Nashorn), PaK 43/2 (Ferdinand/Elefant), PaK 43/3 and 43/4 (Jagdpanther) and KwK 43.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Marder I</span>

Marder I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. Aracın 75 mm lik tanksavar topu bulunuyordu Birçok Marder I yapımında Fransız yapımı Lorraine 37L zırhlı personel taşıyıcı kullanılmıştır. Almanlar 1940'taki Fransa Seferi sırasında 300 adede yakın aracı ganimet almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hetzer</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan tank avcısı

Jagdpanzer 38(t) (Sd.Kfz. 138/2), diğer adıyla Hetzer (Türkçe "tahrikçi"/"arabozan"), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Çek yapımı Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tür tank imha ediciydi.

<span class="mw-page-title-main">Jagdpanther</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen tank avcısı

Jagdpanther, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Panther tank şasesi taşıyan tank imha edici araçtı.

<span class="mw-page-title-main">Nashorn</span>

Nashorn, başlangıçta Hornisse Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank imha edici araçtı. 1942 yılındaki geçici bir çözüm olarak düşünülen aracın delinmesi çok zor kalın bir zırhtan ve 88 mm'lik tanksavar topundan üretilmesi düşünüldü. Ancak sadece hafif zırhlı ve yüksek bir üst yapısı olan bir araç üretilebildi. Savaşın sonunda az da olsa başarılı bir tank imha aracı olarak tarihe geçti.

Pakfront, Alman kuvvetlerince II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesi'nde geliştirilen bir askeri savunma taktiğidir. Tank cephesi olarak Türkçeye çevrilebilecek olan bu kavram, Almanca tanksavar topuna verilen addan gelmektedir. Almanca PanzerabwehrKanone sözcüğünün baş harflerinden türetilmiştir. Kızıl Ordu kısa sürede bu taktiği kendi savunma sistemlerine entegre ettiler ve onu, son derece etkili bir şekilde Kursk Savaşı sırasında kullandılar.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 6 pounder</span>

Ordnance QF 6-pounder 7 cwt ya da 6 pounder, II. Dünya Savaşının ortalarında Birleşik Krallık tarafından kullanılan en önemli 57 mmlik tanksavar topudur. Silah bunun yanında birçok zırhlı araçta ana silah olarak kullanılmıştır. İlk olarak Nisan 1942 tarihinde Kuzey Afrika Cephesinde tanksavar topu olarak kullanılan 2 pounder topu ile yer değiştirilmiştir. Kendinden sonra gelen 25 pounder ile yer değiştirilene kadar bu görevi başarı ile yürütmüştür. Bu silah ABD Kara Kuvvetleri tarafından 57 mm Gun M1 adı altında ana tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır.

VK 45.01 (P) diğer adıyla TIGER (P), Porsche tarafından 1942'de Almanya'da üretilen başarısız bir ağır tank prototipidir. Üretim için seçilmedi ve aynı spesifikasyona sahip Henschel tasarımı Tiger I olarak üretildi. Halihazırda üretilen şasilerin çoğu Elefant tank avcıları olarak yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın savaş araçları listesi</span>

Wehrmacht, 2. Dünya Savaşı sırasında geniş çeşitlilikte savaş araçları kullanmıştır.