İçeriğe atla

Elbistan Kömür Sahası

Afşin-Elbistan Enerji Kompleksi

Elbistan Kömür Sahası veya Afşin-Elbistan Linyit Rezervi, Türkiye'nin Kahramanmaraş iline bağlı Elbistan ilçesinde bulunan bir linyit kömür sahasıdır. Elbistan Türkiye'nin en fazla kömür içeren sahasıdır.[1] Kışlaköy Kömür Madeni artık sahada madencilik yapıyor. Bu sahadan 2016 yılı öncesinde linyitin yakılmasıyla 200 milyon ton karbon dioksit salınıyordu, gelecekte ise 2,4 milyar ton karbon dioksit salınımı gerçekleşebileceği tahmin edilmektedir.[2] Linyitin kükürt ve nem oranı yüksektir ve yalnızca 1.000 ila 1.500 kcal/kg veya 5 MJ/kg'dan azdır;[3] bu da tipik termal kömürün dörtte biri kadardır.[4] Kömür yatağı Afşin-Elbistan termik santrallerinin ihtiyacını karşılamaktador.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Is it too late to stop Turkey's coal rush?". The Guardian. 6 Ağustos 2015. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  2. ^ Algedik, Önder. "Afşin-Elbistan Coal Power Plants" (PDF). 19 Eylül 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  3. ^ "Turkey's 21st Century Coal Rush". Global Business Reports. 17 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 
  4. ^ "Nuclear Power in Turkey | Nuclear Energy In Turkey - World Nuclear Association". www.world-nuclear.org. 30 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2024. 

Ek okuma

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kömür</span> katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaç

Kömür, katmanlı tortul çökellerin arasında bulunan katı, koyu renkli, karbon ve yanıcı gazlar bakımından zengin kayaçtır. Taşkömürü torkugillerden oluşur. Kömür çoğunlukla diğer elementlerin değişken miktarlarda bulunmasıyla oluşur. Asıl bileşeni karbondur; bunun yanında değişken miktarda hidrojen, kükürt, oksijen ve azot içerir. Isı için yakılan bir fosil yakıt olan kömür dünyanın birincil enerjisinin yaklaşık dörtte birini ve elektriğinin beşte ikisini sağlar. Bazı demir ve çelik üretimi yapan işletmeler ve diğer endüstriyel faaliyetler kömürü yakar. Kömürün ekstraksiyonu ve kullanımı birçok erken ölüme ve çok fazla hastalığa neden olur. Kömür'den her yıl binlerce kişi erken ölüyor.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu</span> Türk kamusal madencilik kurumu

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı olarak 1957 yılında kurulmuş iktisadi devlet teşekkülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Linyit</span>

Linyit, kahverengi kömür de denilen ve tamamına yakını termik santrallerde yakıt olarak kullanılan kömür sıralamasında en alt sırada yer alan bir kömür çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Nükleer enerji santrali</span> Nükleer reaktör yardımıyla elde edilen enerjiyi dağıtan merkez

Nükleer santral (NPP) veya atom santrali (APS), ısı kaynağının nükleer reaktör olduğu termik santraldir. Termik santrallerde tipik olduğu gibi, ısı, elektrik üreten jeneratöre bağlı buhar türbinini çalıştıran buhar üretmek için kullanılır. Eylül 2023 itibarıyla Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, dünya çapında 32 ülkede faaliyette olan 410 nükleer santral ve inşa halinde olan 57 nükleer santral olduğunu bildirdi.

<span class="mw-page-title-main">Fosil yakıt</span> Milyonlarca yıl önce ölmüş bitki ve hayvanlardan oluşan yakıt

Fosil yakıt veya mineral yakıt, hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren doğal enerji kaynağı. Kömür, petrol ve doğalgaz; bu türden yakıtlara başlıca örnektir. Ölen canlı organizmaların oksijensiz ortamda milyonlarca yıl boyunca çözülmesi ile oluşur. Fosil yakıtlar endüstriyel alanda çok geniş bir kullanım alanı bulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çoğulhan, Afşin</span>

Çoğulhan, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir. Beldenin en büyük özelliği linyit sahalarının üstüne kurulmuş olmasıdır. Türkiye'nin en büyük termik santrali olan Afşin-Elbistan termik santrali bu belde sınırları içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Afşin-Elbistan B Termik Santrali</span>

Afşin-Elbistan B Termik Santrali Kahramanmaraş İli, Afşin İlçesi'nin, Çoğulhan Belde'sinde Çöllolar sektöründeki 544 milyon ton düşük kalorili linyit kömür rezervlerinin kullanılması ile Türkiye'de devamlı olarak artan enerji ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla kurulmuş bir termik santraldir. Afşin-Elbistan B Termik Santrali, 4 üniteden oluşmaktadır ve her bir ünite 360MW kurulu güce sahiptir. Santralin toplam kurulu gücü 1440MW'tır. Mitsubishi, Babcock, Gama-Tekfen-Tokar Ortaklığı, Enka Konsorsiyumu tarafından inşa edilmiştir. Müşaviri ELTEM-TEK 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yatağan Termik Santrali</span> termik santral

Yatağan Termik Santrali, Muğla ili Yatağan ilçesinde bulunan termik santraldir. 4.500 GWH yıllık enerji üretimi kapasitesinin yanında 630 MWe kurulu güce sahip olan santral 20.11.1982 tarihinde ilk defa faaliyete geçmiştir.

Kemerköy Termik Santrali, Muğla ili Milas ilçesinde, linyit ile çalışan termik santraldir. Muğla'nın en büyük, Türkiye'nin ise 30. elektrik santrali ve 4. linyit santralidir.

Türkiye'deki kömür, en düşük kaliteli linyittir. fakat Türkiye'nin enerji politikası kömür santrallerini mali olarak desteklemektedir. Türkiye'nin birincil enerjisinin dörtte biri ve elektriğinin üçte biri kömürden elde edilmektedir. Çelik, çimento ve şeker fabrikalar kömür kullanır. Türkiye'de taş kömürü ve doğalgaz ithalatını minimize etmek aynı zamanda artan nüfus ve ekonomi ihtiyacını karşılamak için hükûmet tüm linyit rezervlerini termik santrallerde kullanmak istiyor.

Eren Enerji Çatalağzı Termik Santrali (ZETES-Zonguldak Eren Termik Santrali), Zonguldak, Çatalağzı'nda kurulu, Eren Holding'e ait termik santraldir. Toplam kurulu gücü 2790 MW olan üç kömür santrali bulunur. Bir yılda Türkiye'nin sera gazı emisyonlarının % 2'sinden fazlasına karşılık gelen 10.25 Mt CO2 yaydığı tahmin edilmektedir.

Afşin- Elbistan A Termik Santrali Kahramanmaraş'ta bulunan 1.355 MWe [(1x335) + (3x344)] kurulu gücü ile Türkiye'nin 8. Kahramanmaraş'ın ise 2. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 3. büyük linyit termik santralidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki kömür yakıtlı elektrik santralleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki kömür yakıtlı elektrik santralleri listesi, Türkiye'de kömürden elektrik enerjisi üreten bütün tesisleri listelemektedir. Türkiye'de 2020'den bu yana elektrik üreten bütün kömür yakıtlı termik santraller aşağıda listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maritsa Iztok Bloku</span>

Maritsa İztok Bloku Bulgaristan'ın güney merkezinde, Stara Zagora eyaletinde bir enerji kompleksidir. Üç linyit ateşlemeli termik enerji santralinden oluşur. Kompleks, birkaç mayın, zenginleştirme tesisi, bir briket tesisi ve kendi demiryolu sistemini içeren büyük bir linyit kömür havzasında bulunmaktadır. Maritsa İztok'taki termal enerji ve madencilik kompleksinin gelişimi 1952'de başladı ama linyit yatakları 19. yüzyılın ortalarından beri biliniyor. Maritsa Iztok madenleri ve enerji santralleri birbirine bağımlıdır çünkü kömür için tek pazar enerji santralleridir. Enerji santralleri ise madenler dışında hiçbir kömür tedarikçisi yoktur.

Afşin Elbistan C Termik Santrali 1800 MW Kahramanmaraş taki Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ)tan önerilen kömür yakan termik santralidir. ₺17 milyar yatırımlı termik santrali açıldığı takdirde ÇED raporunu göre yıllık 61 Mt dan fazla CO2 salması tahmin ediliyor, Türkiye’nin toplam sera gaz emisyonları %10 dan fazla artış gösterecek. Açılırsa Afşin Elbistan C yakın sahadan linyit alacak.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de kömür enerjisi</span>

Türkiye'de kömür, ülkenin elektriğinin dörtte biri ila üçte birini karşılamaktadır. Türkiye'de toplam kapasitesi 21 gigawatt (GW) olan 54 adet aktif kömür yakıtlı elektrik santrali bulunmaktadır.

Karadon Kömür Madeni, Türkiye'nin Zonguldak ilinde bulunan bir kömür madenidir. Zonguldak Havzası'nda yer almaktadır. Madenin yıllık 3,2 milyon ton linyit üretim kapasitesi bulunmaktadır.

Karapınar Kömür Sahası, Türkiye'nin Konya iline bağlı Karapınar ilçesinde bulunan bir kömür sahasıdır. Kömür sahasında 1,8 milyar ton linyit rezervi bulunmaktadır.

Kışlaköy Kömür Madeni veya Afşin-Elbistan Kömür Madeni, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde Elbistan Kömür Sahası'nda bulunan bir kömür madenidir. Türkiye'nin en büyük linyit madenlerinden biridir.

Çöllolar Kömür Madeni, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde bulunan bir kömür madenidir. Madenden linyit çıkarılmaktaydı.