İçeriğe atla

Elbaşoğlu Camii

Harita

Elbaşoğlu Camii, Tokat ili Zile ilçesinde yer almaktadır. Caminin giriş kapısında yer alan kitabesine göre 1800-1801 yılında Elbaşoğlu Ahmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. Caminin girişi kuzey duvarı ortasına yakın bir yerde yer almaktadır. Cami, ahşap yapılıdır. Aynı zamanda cami kesme taştan yapılmıştır. Yapımında çivi kullanılmamıştır. Anadolu'da çivisiz inşa edilen camilerden biri olma özelliğini taşımaktadır. Yapı dört cephelidir. Kuzey batı köşesinde tek şerefeli bir minaresi yer almaktadır. Toplamda 22 penceresi vardır. Caminin üzeri kiremit kaplıdır. Caminin beden duvarları kesme taşın yanı sıra moloz taşla da inşa edilmiştir. Yarım daire şeklinde nişli mermer bir mihraba ve ahşap bir minbere sahip olma özelliği taşımaktadır. Caminin minberi oldukça sade bir özellik göstermektedir. Mihrabın taç kısmı barok tarzında işlenmiştir. Yine caminin mihrabında renkli mermerler kullanılmıştır. Elbaşoğlu Ahmet Ağa camiye bir Hatıra Defteri bırakmıştır. Duvarlarda kullanılan bitkisel motifli kalem işi süslemelere rastlanmaktadır. Caminin yapımında mekanda yer alan sekizgen bir göbekten görüldüğü üzere oyma tekniği kullanılmıştır. 2011 yılında ustalar tarafından yapılan basit onarım sırasında tesadüf eseri yağlı boyaların 3 milim şeklinde düştüğüne rastlanmıştır. Boyalar düştükten sonra muazzam bir işlemenin yanı sıra kök boya bezemelerinin ortaya çıktığı görülmüştür. Sonrasında kurula ihbar edilerek onarım durdurulmuş ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce yeniden ahşap kısımlar kazılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü, camiyi büyük bir özenle restore etmiş, kalem işçiliği ihale etmişlerdir. Aynı zamanda tavandan bir Fetih Suresinin çıktığına rastlanmıştır. Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğünün en nadide eserlerinden biri olma özelliğini taşımasının yanı sıra, dönemin en zengin örneklerinden birisidir.

Kaynakça

  1. "Elbaşoğlu Camii - Tokat". 3 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. "Vali Dr. Ozan Balcı, Elbaşoğlu Camisini Ziyaret Etti". 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. "Zile Elbaşoğlu Cami". 31 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. "Camiler". 1 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. YouTube'da Zile Elbaşoğlu Cami
  6. Ali Murat AKTEMUR (2013), "Zile Elbaşoğlu Camii'nin Sıvalar Altında Kalan Gizemi", Turkish Studies, International Balkan University, 8 (8), ss. 1621-1642, eISSN 1308-2140, 27 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 27 Şubat 2023 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mecidiye Camii</span> Osmanlı dönemi Neo Barok tarzındaki cami

Büyük Mecidiye Camii ya da Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neobarok tarzında bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Sultan Camii</span>

Zeynep Sultan Camii 1769 yılında III. Ahmed'in kızı Zeynep Sultan tarafından Ayazma Camii'nin de mîmarı olan Mehmed Tahir Ağa'ya yaptırılmış barok tarzındaki câmidir. Mîmârî tarzına bulunduğu mekân göz önüne alınarak karar verilmiştir. Bu özel tarzı ve yapımında kullanılan malzemeler nedeniyle Bizans kiliselerini anımsatır.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Ulu Camii</span>

Çankırı Büyük Camii veya Sultan Süleyman Camii, Mimar Sinan dönemi yapılarından olup, Kanuni Sultan Süleyman'ın emri ile Sadık Kalfa tarafından inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Alaeddin Camii</span>

Sultan Alâeddin Camii, 12. yüzyılda Ankara'da İç Kale’nin girişinde, Selçuklu meliki Muhyiddin Mesud tarafından yaptırılmış camidir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmutpaşa Camii</span>

Mahmutpaşa Camii, İstanbul'un Mahmutpaşa semtinde; Fatih Sultan Mehmet'in sadrazamı Mahmud Paşa tarafından bir külliye olarak yaptırıldı (1464). Bu külliyeden bugün yalnız cami ve türbe kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hatuniye Camii (Tokat)</span> Tokatta cami, imaret ve medreseden oluşan Osmanlı dönemi külliyesi

Hatuniye Camii, Osmanlı padişahı II. Bayezid'in Tokat'ta annesi Gülbahar Hatun adına yaptırmış olduğu camidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ağa Camii</span>

Mehmed Ağa Camii, İstanbul Fatih ilçesi Çarşamba semtinde 16. yüzyılda III. Murad zamanının Dârüssaâde ağası Habeşî Mehmed Ağa tarafından yaptırılan cami.

<span class="mw-page-title-main">Arslanhane Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde bulunan bir cami

Ahî Şerafeddin Camii veya halk arasında bilinen adıyla Arslanhane Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda bulunan 13. yüzyıla tarihlenen bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Silahdar Ömer Paşa Camii</span>

Silahtar Ömer Paşa Camii, Türkiye'nin Tokat ilinin Erbaa ilçesine bağlı Akça beldesinde bulunan, "Çandı Tekniği" sayesinde hiç çivi kullanılmadan, ahşap ve kesme taştan yapılmış, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait ve halen kullanımda olan cami.

<span class="mw-page-title-main">Takyeciler Cami</span> Heybetli bir türk tarihi eseri

Takyeciler Camii, Tokat şehrinde, Sulu Sokak'ta Yağıbasan Medresesinin karşısında, Arastalı Bedestenin bitişiğinde yer alır. Caminin banisi veya kesin inşa tarihine ilişkin bir kitabesi yoktur. Ne kadar inşa tarihi hakkında kesin bir tarih olmasa da, çok kubbeli 15. yüzyıl Osmanlı camileriyle plan benzerliği ve minare kaidesinde görülen malzeme, teknik ve biçim özellikleri 15. yüzyıl yapısı olduğuna işaret etmektedir.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Laal Paşa Camii</span> Mut ilçesinde tarihi bir camii

Karamanoğlu İbrahim Bey'in emriyle Laal Paşa tarafından yaptırılmıştır. Laal Paşa, asıl adı Musa olan bir köledir. Ve Karamanoğlu Beyliği'nde şehzade eğitmenliği de yapmıştır. Laal Paşa, önceleri Karamanoğlu Alaeddin Bey'in kölesi olarak Beyliğe dahil olmuştur. Devlet işlerinde verilen görevleri başarıyla yaptıktan sonra Alaeddin Bey'in gözüne giren köle Musa; Alaeddin Bey'in emriyle iyi bir eğitim görüp, iyi bir tahsil yapmıştır. Sonraları Laal Ağa'da gördüğü kabiliyeti takdir eden Alaeddin Bey, onu azad edip hür bir adam olmasını sağlamıştır. Hususi ve resmî devlet işlerinde gösterdiği yüksek başarıdan dolayı kendisini Niğde Kalesi dizdarı yapmıştır. Mut'ta bulunduğu sırada kasabanın içine cami, medrese ve hamam yaptırmıştır. Bu yapıların ayakta kalması için vakıf gelirler koymuştur. Laal Paşa'nın her kölede olduğu gibi doğum tarihi ve Karamanoğulları'na nasıl intisap etmiş olduğu belli olmadığı gibi mezarı ve ölüm tarihi de belli değildir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Paşa Camii</span> Diyarbakırda yer alan bir cami

Fatih Paşa Camii, Türkiye'nin Diyarbakır şehrinde yer alan bir camidir. Şehrin ilk Osmanlı Valisi Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516-1520 tarihleri arasında inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Salepçioğlu Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Salepçioğlu Camii İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılmış ve 1897-1905 yılları arasında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan İbrahim Ağa Camii</span>

Kaptan İbrahim Ağa Camii, 1622 yılında Kaptan İbrahim Paşa tarafından İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Ulu Camii</span>

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

Ağaç Ayak Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camiidir. Geniş bir avlu içerisinde bulunan camii; su basmanına kadar moloz taş, yukarı kısımlar ise örme tuğla arası ahşap hatıllı olacak şekilde inşa edilmiştir. Kitabesi olmasa da 1700'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir. İç tasarımında kullanılan ahşap minberi, alçı mihrabı ve nakış işlemeleri; caminin geç dönem Ankara eserleri arasında sayılmasına neden olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zincirli Camii</span> Ankarada bulanan tarihi bir cami

Zincirli Camii veya diğer adıyla Kazasker Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Boyacı Hasan Ağa Camii</span> Ziledeki bir cami

Boyacı Hasan Ağa Camii, Tokat'ın Zile ilçesi merkezinde bulunan bir tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Cami (İlkadım)</span>

Samsun Büyük Camii, Samsun şehir merkezinde bulunan, 19. yüzyılın son çeyreğinde yapılmış bir cami.