İçeriğe atla

Elbasan (il)

Koordinatlar: 41°0′K 20°10′D / 41.000°K 20.167°D / 41.000; 20.167
Elbasan ili
Qarku i Elbasanit
Konum
Elbasan ili
Elbasan ili
Elbasan ili haritası
[[Dosya:|px|orta|İlçeler]]
Yönetim
Ülke: Arnavutluk
Merkezi:Elbasan
Genel bilgiler
Yüzölçüm: 3.278 km² (1.266 sq mi)
 - Arnavutluk içinde:3
Nüfus:343.959 
 - Arnavutluk içinde:3
İlçe sayısı:4
Şehir sayısı:6
Köy sayısı:395
 - Yoğunluk104,93 kişi/km2
Diğer bilgiler
Zaman dilimi:UTC+01.00, yazın UTC+02.00
ISO 3166-2:AL-3
FIPS endeksi:AL43

Elbasan ili (ArnavutçaQarku i Elbasanit) Arnavutluk'un 12 ilinden birisidir. Elbasan, Grameç, Libraş ve Peklin ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise Elbasan şehridir. İl kuzeyde Debre, güneydoğuda Korice, güneyde Berat, güneybatıda Fier ve kuzeybatıda Tiran illerine komşudur. Ayrıca türk mutfağında bulunan Elbasan Tava bu bölgeye aittir. Türk mutfağına da Osmanlı zamanında girmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elbasan Tava</span> Türk mutfağından yemek

Elbasan tava, haşlanmış kuzu etinin yoğurtlu bir sosla fırınlanmasıyla yapılan, geleneksel bir Arnavut yemeğidir. Adını Arnavutluk'a bağlı Elbasan şehrinden alır. Türk mutfağında da yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Elbasan (ilçe)</span>

Elbasan ilçesi, Arnavutluk'un ilçelerinden biriydi. İlçe, ülkenin ortasında yer almaktaydı. 1992-2000 yılları arasında Elbasan ilinin bir parçası olup 2000 yılında yapılan idari düzenleme sonucunda idari olarak lağvedilmiştir. Yüzölçümü 1,372 km² olan ilçenin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 224,689'dur. İlçenin merkezi kendisi ile aynı adı taşıyan Elbasan idi.

<span class="mw-page-title-main">Elbasan</span>

Elbasan veya İlbasan Orta Arnavutluk'ta Elbasan ili'nin merkezidir. Nüfusu 2011 tahminlerine göre 78.703'tür. Şehir İşkomi Nehri'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Değirmenayvalı, Afyonkarahisar</span>

Değirmenayvalı, Afyonkarahisar ilinin merkez ilçesine bağlı bir beldedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk mutfağı</span> Türk gastronomi geleneğine dahil bütün yiyecek ve içecekler

Türk mutfağı, Türkiye'nin ulusal mutfağıdır. Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler ile Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Cumhuriyet Dönemi Türk Mutfağı hem Balkan ve Orta Doğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, Orta Anadolu mutfağı gibi birçok yöreler kendilerine ait zengin bir yemek haznesine sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Gözleme</span> Türk mutfağından hamur işi

Gözleme ince olarak açılmış yufkanın çeşitli iç malzemelerle doldurulduktan sonra, sac üzerinde odun ateşinde pişirilmesiyle hazırlanan bir çeşit aperatif Türk böreğidir. Abhaz mutfağında velibah olan çeşidi vardır.Gjomleze olan bir çeşidi Kuzey Makedonya'da yapılmaktadır.Zuraced ve chudu çeşidi Osmanlı mutfağında ve Dağistan mutfağında yapılmaktadır. Kırım Tatar mutfağında cantık çeşidi yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Berat (il)</span>

Berat ili Arnavutluk'un 12 ilinden birisidir. Berat, Kuçova ve İskarapar ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise Berat şehridir. İl kuzeyde Elbasan, doğuda Korice, güneyde Ergiri, batıda Fier illerine komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Debre (il)</span>

Debre İli Arnavutluk'un 12 ilinden birisidir. Bulqiza, Debre ve Mat ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise Piskopoya şehridir. İl kuzeyde Kökes, doğuda Tiran, doğuda Leş, güneyde Elbasan, batıda Dıraç illerine komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Fier (il)</span>

Fier İli Arnavutluk'un 12 ilinden birisidir. Fier, Loşna ve Malkasra ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise Fier şehridir. İl kuzeyde Tiran, kuzeydoğuda Elbasan, doğuda Berat, güneydoğuda Ergiri ve güneyde Avlonya illerine komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Tiran (il)</span>

Tiran ili Arnavutluk'un 12 ilinden birisidir. Kavalye ve Tiran ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise aynı zamanda Arnavutluk'un başkenti olan Tiran şehridir. İl kuzeyde Dıraç, kuzeydoğuda Debre, güneybatıda Elbasan, güneyde Fier illerine komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mutfağı</span> Osmanlıdaki mutfak, yemek ve sofra kültürü

Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Elbasan Sancağı</span>

İlbasan Sancağı veya Elbasan Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Elbasandı.

<span class="mw-page-title-main">Novi Ligure</span> Alessandria iline bağlı komün (Piemonte, İtalya)

Novi Ligure, İtalya'nın Piedmont bölgesine bağlı Alessandria ilinde yer alan bir komündür. Komünün nüfusu 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla 28,343'tür.

<span class="mw-page-title-main">Ballokume</span>

Ballokume; Arnavut mutfağına ait olan tatlı bir kurabiye çeşididir. Arnavutluk'un Elbasan yöresine ait bir yiyecek olup Arnavutlar tarafından sıkça tüketilir. En önemli özelliği mısır unundan yapılması ve odun ateşinde pişmesidir.

Elbasan, İstanbul ilinin Çatalca ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Tarhana köftesi</span>

Tarhana köftesi bir tür köfteli çorbadır. Ana malzemesi tarhanadır. Geleneksel Türk ve Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Taze ceviz reçeli</span>

Taze ceviz reçeli veya ceviz reçeli Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Ceviz reçeli yaz aylarında henüz olgunlaşmamış yeşil cevizlerle yapılır. Kuzey Kafkas mutfak kültürün de yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gül reçeli</span>

Gül reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Geleneksel Isparta mutfağında mutfağında bulunur. Kokulu güllerden yapılır. Isparta gülü tercih edilen gül çeşididir. Gül Reçeli Sivas'ta kırmızı gül adı verilen ve güzel kokan gül ile yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Giritli Türklerin mutfağı</span>

Giritli Türklerin mutfağı Girit Türklerinin mutfağıdır. Giritli Türklerin mutfağını diğer Anadolu mutfaklarından farklı kılan en temel özellik, yabani otlarla zeytinyağı kullanılarak yapılan yemekler ve salatalardır. Ana gıda malzemelerini sırasıyla zeytinyağı, zeytin çeşitleri, doğada kendiliğinden yetişen otlar, sebzeler, başta bakla olmak üzere kuru bakliyat, süt, süt ürünleri, en son olarak da et teşkil eder.