İçeriğe atla

Elabuga Kuşatması (1708)

Alabuga Kuşatması
Başkurt İsyanı (1704-1711)
Tarih1708
Bölge
Sonuç Başkurt zaferi[1]
Taraflar
BaşkurtlarRusya Çarlığı
Komutanlar ve liderler
Kusyum Tyulekeev Bilinmeyen
Güçler
2000[2] Bilinmeyen

Yelabuga Kuşatması – Kusyum Tyulekeyev komutasındaki başkurt isyancılar tarafından şehrin kuşatılması.

Tarih öncesi

Ocak 1708'in ilk yarısında, isyancıların ana güçleri Kama Nehri'ni geçti ve bölge, Kama'nın batısındaki Kazan ilçesinin ana savaş tiyatrosu oldu.[3]

Olayların seyri

Zain kalesinin kuşatılmasından sonra Kusyum Tyulekeyev komutasındaki 2000 isyancı Alabuga'yı kuşattı.[4]

Notlar

  1. ^ Акманов, Ирек Гайсеевич (1993). Башкирские восстания XVII - начала XVIII века (Rusça). ISBN 5295011267. 19 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. Еще в начале января 1708 года туда перебрался Кусюм во главе 2000 башкир и осадил Елабугу. 
  2. ^ Усманов, Хамза Фатыхович (2004). История Башкортостана с древнейших времен до наших дней в двух томах (Rusça). s. 161. ISBN 5295034836. 19 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. Еще в начале января 1708 года туда перебрался Кусюм во главе 2000 башкир и осадил Елабугу. 
  3. ^ Башкирские восстания 17-18 века (Rusça). Акманов, Ирек Гайсеевич. 2016. s. 155. ISBN 9785295064487. 19 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 
  4. ^ Башкирские восстания XVII–начала XVIII века (Rusça). Акманов, Ирек Гайсеевич. 1993. s. 153. ISBN 5295011267. 19 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kumuklar</span> Türk etnik grubu

Kumuklar, veya Kumuk Türkleri, Dağıstan, Çeçenya ve Kuzey Osetya'nın yerlisi bir Türk halkıdır Kuzey Kafkasya'daki Türkler arasında en kalabalık olanlardır. 1930'lara kadar Kuzey Kafkasya halkları arasında Kumukça lingua franca olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Salavat Yulayev</span>

Salavat Yulayev ya da Salavat Yulayoğlu, ünlü Başkurtistan istiklal savaşcısı ve şairidir. Başkurtistan'ın halk kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tofalar</span> Sibiryanın İrkutsk Oblastında yaşayan Türk halkı

Tofalar veya eski literatürde bilinen isimleri ile Karagaslar, Sibirya'nın İrkutsk Oblastı'nda yaşayan Türk halkı. Halk, kökensel, dilsel ve kültürel açıdan Tuva'nın doğusu ile benzemektedir. Çok eskiden Tuva'dan ayrılmış Tuba Türkleri sanılmaktadır. Türk dillerinde f harfi kullanılmamaktadır, bu yüzden bu ad yabancı olanlar tarafından söylenmiş ve Toba kelimesinden bozmadır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Hava Kuvvetleri</span>

Rusya Hava Kuvvetleri, Rusya'yı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Rusya Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Kereet</span>

Kereet veya Hereet - Tıva Türklerinde bir sülale adı. Eski Türkler çağında tarihi bir soy veya boy adı.

<span class="mw-page-title-main">Kökşetau</span> Kazakistanda bir şehir, Akmola Bölgesinin merkezi

Kökşetau veya Kokşetau, Kazakistan'ın Akmola ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir başkent Astana'nın 300 km kuzeybatısında yer almaktadır. Yüzölçümü 400 km² olan şehrin nüfusu 1 Ocak 2016 tarihi itibarı ile 145.845'tir.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Sibirya Hükûmeti (Omsk)</span>

Geçici Sibirya Hükûmeti (Omsk), Rus İç Savaşı döneminde Beyaz Ordu tarafından Omsk'ta kurulan geçici hükûmet.

<span class="mw-page-title-main">Alagir</span>

Alagir, Rusya'nın Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti'ne bağlı Alagir rayonunun merkezi olan şehirdir. Şehir, Ardon Nehri'nin batı kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2020 yılı itibarıyla 19.737'dur.

<span class="mw-page-title-main">Digora</span>

Digora, Rusya'nın Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti'ne bağlı Digora rayonunun merkezi olan şehirdir. Şehir, Ursdon Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2020 yılı itibarıyla 10.089'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kefe Ulu Camii</span>

Ulu Cami, Süleyman Han Camii veya Sultan Selim Camii, Kırım şehri Kefe'de bulunan yıkılmış bir camidir. Şehrin ana Cuma camii olarak kabul edilirdi. İleride padişah olacak olan I. Süleyman'ın fermanı ile inşa edilmiştir. O yıllarda, Süleyman Kefe şehrinde sancak beyi unvanına sahipti. Caminin Azize Agnes adına inşa edilmiş olan bir Katolik tapınağı üzerine inşa edildiğine inanılmaktadır. Tapınağın taşları inşaat sırasında kullanılmıştır. Caminin inşaatı 1520 veya 1522'de tamamlandı. Caminin inşasına Osmanlı mimarı Memar Sinan öncülük etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tarihi Başkurdistan</span>

Başkurdistan, Ufa ilçesinin Başkurt Ufa bölgesine dönüşümü sonucunda oluşan tarihi ve coğrafi bir bölgedir. Şu anda Başkurdistan Cumhuriyeti, Orenburg ve Çelyabinsk bölgeleri, Tataristan Cumhuriyeti'nin doğu kısmı, Udmurtya'nın güneydoğu kısmı, Perm bölgesinin güney kısmı, Sverdlovsk'un güneybatı kısmı, Kurgan'ın batı kısmı, Samara'nın kuzeydoğu kısmı ve Saratov'un doğu kısmı bu bölgede yer almaktadır.

Kanjal Savaşı; 1708'de Prens Kurğoko önderliğindeki Kabardey Çerkeslerinin, Kırım Tatarları ve Türklerden oluşan Kırım Hanı Kaplan Giray'in birliklerini mağlup ettiği bir savaş. 2013 yılında, Rusya Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü, Kanjal Savaşı'nın "Çerkes ve Osetlerin ulusal tarihinde büyük önem taşıdığını" belirtti.

<span class="mw-page-title-main">Jansügirov</span> Kazakistanda bir kasaba

Jansügirov, Kazakistan'ın Jetisu eyaletinin Aksu ilçesinde bulunan bir kasaba.

Çantu veya Çantuu — Moğolistan güneybatısında Kobdu aymağında yaşayan bir Türk halkıdır. Özbek soyundan geldikleri veya Uygur soyundan geldikleri savunulmaktadır.

1735-1740 Başkurt İsyanı, Başkurtlar tarafından Rus İmparatorluğu'na karşı başlatılan bir isyandır. 1735'te başlayan isyan bir dizi ağır çatışmanın ardından 1740'ta Rus birlikleri tarafından bastırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Başkurt ayaklanmaları (VII-VIII. yüzyıllar)</span>

Başkurt ayaklanmaları, 17-18. yüzyıllarındaki bir dizi ayaklanmadır.

1704'ten 1711'e kadar Başkurt İsyanı, Rusya İmparatorluğu'nda 17. ve 18. yüzyıllarda Başkurt isyanları serisinin en uzunlarından biriydi. 1662-1664, 1681-1684 ve 1704-1711 Başkurt ayaklanmaları, Sovyet ve Sovyet sonrası tarihçiler tarafından Başkurtya'nın imparatorluğa kademeli olarak dahil olmasının ve Başkurtların sömürge baskısına karşı direnişinin kanıtı olarak uzun uzadıya ele alındı.

<span class="mw-page-title-main">İçkerin Savaşı</span>

İçkerin Savaşı Mayıs-Haziran 1842’de İçkerin ormanında, Kozhalg-Duk tepesinde Çeçenistan'daki Shuani köyü, General Grabbe komutasındaki Rus birlikleri arasında İçkerin Savaşı, İçkerya generallerinin komutasındaki Çeçen birlikleri Shuaib Centoroevsky ve Ullubiy-Mulla Aukhovsky. Rus birliklerinin harekâtının amacı aul Dargo’yu yok etmekti. Ancak, müfreze kaleye ulaşamadı, ağır kayıplar nedeniyle Grabbe geri çekilmek zorunda kaldı.