İçeriğe atla

El telsizi

Çeşitli walkie-talkie'ler.

Walkie-talkie veya el telsizi elde taşınan portatif alıcı-verici ve telsizlere verilen addır.[1] II. Dünya Savaşı esnasında geliştirilmiş, savaş sonrasında sivil alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Tipik bir walkie-talkie haricî bir anteni bulunması dışında bir cep telefonunu andırır. Ancak walkie-talkie, diğer telsizlerde olduğu gibi Bas Konuş sistemi ile çalışır, aynı anda hem yayın yapıp hem de yayınlar alınamaz.[2]

Tipik telsizler bir telefon ahizesi gibidir, bir ucunda hoparlör, diğer ucunda mikrofon bulunur (bazı cihazlarda hoparlör aynı zamanda mikrofon olarak da kullanılır) ve ünitenin üstüne bir anten monte edilmiştir.[3] Konuşmak için yüze tutulurlar. Telsiz, yarı çift yönlü bir iletişim cihazıdır. Birden fazla telsiz tek bir radyo kanalı kullanır ve kanaldaki yalnızca bir radyo aynı anda iletim yapabilir, ancak herhangi bir sayıda telsiz dinleyebilir.[4] Alıcı-verici normalde alım modundadır; kullanıcı konuşmak istediğinde alıcıyı kapatan ve vericiyi açan bir "bas-konuş" (PTT) düğmesine basmalıdır. Bazı hücresel telefon şebekeleri, her seferinde bir arama yapmadan hücresel şebeke üzerinden telsiz benzeri bir işlem sağlayan bas-konuş ahizesi sunar. Ancak, cep telefonu sağlayıcısı erişilebilir olmalıdır. ITU Radyo Yönetmeliği'nin 1.73. maddesi gereğince telsiz, radyo istasyonu/kara mobil istasyonu olarak sınıflandırılır.[5]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Televizyon</span> bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayınlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme aygıtı

Televizyon veya kısaca TV, bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayımlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir. Aynı zamanda kitle iletişim aracı da olan televizyon, yayımlanan görüntü ve sesleri alıcıya ulaştıran elektronik cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Telefon</span> Birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtı

Telefon, birbirinden uzak yerlerde bulunan kişiler ve düzenekler arasında bilgi alışverişini sağlayan elektrikli ses alıp verme aygıtıdır. Telefonun çalışmasında ana ilke ağızdan çıkan ses dalgalarının önce elektrik sinyallerine çevrilmesi ve bu sinyallerin çeşitli gönderme yöntemleriyle uzağa iletilmesinden sonra, bu defa da elektrik sinyallerinin yeniden kulakla duyulabilecek ses dalgalarına çevrilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Baz istasyonu</span>

Baz istasyonu, iki yönlü bir mobil ağ sisteminde yayın yapan birimdir. Radyo sistemindeki bir antenden farklı olarak, baz istasyonu hem sinyal alır, hem de sinyal gönderir yani iki antenden oluşur. Günümüzde baz istasyonları değişik yönlere doğru değişik güçlerde yayın yapma kabiliyetine sahip olan tevcihli antenler kullanır. İnsanların dikkatini çekmemek için, baz istasyonları değişik boy ve şekillerde olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cep telefonu</span> Portatif haberleşme ve depolama aygıtı

Cep telefonu, kolayca taşınabilen, geniş kapsama alanlı, kablosuz telefon sistemini kullanan bir iletişim ve multimedya aygıtı.

<span class="mw-page-title-main">Kulaklık</span>

Kulaklık, 2 küçük hoparlörün kullanıcının kulağına yakın yerde durmasını sağlayan bir çevre birimidir.

MBRAI Hareketli ve Taşınabilir DVB-T/H Aygıtları İçin Radyo Erişim Arayüzü Tanımlamaları, yeni gelişmekte olan DVB-T ve DVB-H standardları için endüstrinin ve tüketici pazarının ihtiyaç duyduğu Radyo Frekans başarım ölçütlerini tanımlar. Tanımlama çalışmaları Kasım 2002 yılından beri EICTA tarafından yürütülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Telsiz</span>

Telsiz, haberleşmede kullanılan alıcı-verici bir radyo. Kabloya ihtiyaç duymadan, radyo dalgaları ile haberleşme yapılmasına imkân veren cihazlardır. Normal radyo alıcılarından farkı, cihazın aynı zamanda yayın yapma kapasitesine sahip olmasıdır. Bu nedenle bazı dillerde "iki yönlü radyo" olarak adlandırılır.

iPhone 4S Apple tarafından 2011 yılında tasarlanan akıllı telefon

iPhone 4S, Apple tarafından tanıtılan 5. Jenerasyon iPhone. 4 Ekim 2011'de Cupertino, Kaliforniya'da "Let's Talk iPhone" etkinliğinde Tim Cook tarafından tanıtılmıştır. 14 Ekim tarihinde ABD, Avustralya, Almanya, Fransa, Kanada, İngiltere ve Japonya'da satışa çıkmıştır. iPhone 4'ün halefi iPhone 5'in selefidir.

<span class="mw-page-title-main">A-GPS</span>

A-GPS (ve daha az yaygın şekilde aGPS olarak genellikle kısaltılır), genellikle belirgin başlangıç performansı ya da süresinin ilk düzeltmne zamanını GPS uydu tabanlı konumlama sistemini iyileştirmek için güçlü bir sistemdir. Gelişimi acil çağrı memurları cep telefonu konum verilerini kullanılabilir hale getirmek için ABD FCC 911 şartı ile hızlandırılmış olduğu gibi A-GPS yoğun, GPS özellikli cep telefonları ile kullanılır.

Marconi yasası radyo antenlerinin yüksekliği ile radyo yayını arasındaki maksimum sinyalleşme mesafesidir. Guglielmo Marconi'nin açıkladığı kurala göre, Verici ve sinyal alan radyonun anteninin uzunluğu eşit ise, radyonun maksimum çalışma mesafesi radyo anteninin uzunluğunun karesi kadardır. Kuralın 1897'de Salisbury Plain tarafından yapılan deneylerde test edildiği belirtildi ve ayrıca Regia Marina'da 1900-1901 yılları arasında subay olan İtalyan Quintino Bonomo, bu deneyler hakkında resmi bir rapor verdi.

<span class="mw-page-title-main">Tüketici elektroniği</span>

Tüketici elektroniği, genel olarak evlerde günlük kullanıma yönelik elektronik veya dijital ürünlerdir. Genellikle, inovasyonlar, eğlence için kullanılan cihazlar, gadget, aksesuar, haberleşme ile ev ofisi ürünlerini kapsamaktadır.

HTC Artemis HTC tarafından Ekim 2006 yılında üretilmiş bir Windows Mobile aygıtıdır. Cihaz, GPS, GPRS EDGE, BlueTooth, WiFi ve dört bantlı GSM bağlantısını desteklemektedir. Cihaz ayrıca cep telefonu operatörleri Orange, O2 ve T-Mobile tarafından satılıyor ve sırasıyla Orange SPV M650, O2 Xda Orbit ve T-Mobile MDA Compact III olarak etiketlendi. İkinci versiyon çoğu ülkede WiFi olmaması nedeniyle yoksundur.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 6233</span>

Nokia 6233 Nokia tarafından 2005 yılının dördüncü çeyreğinde piyasaya sunulan ve Nokia 6000 serisi'ne ait cep telefonu idi. Seri 40 sisteminde çalıştı. Nokia 6230 modelinin devamı, Nokia 6120 classic ve Nokia 6500 classic modelinin öncülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kafa kulaklığı</span>

Bir kafa kulaklığı, bir mikrofonu bir kulaklıkla birleştiren bir aksesuardır. Kulaklıklar, tek kulaklık (mono) veya çift kulaklık ile yapılır. Kulaklık, bir telefon ahizesinin eşdeğer işlevselliğini sağlar, ancak ahizesiz kullanım özelliğine sahiptir. Çağrı merkezleri ve diğer telefon yoğun işler dahil olmak üzere ve telefon görüşmesi sırasında her iki elinin de ücretsiz olmasını isteyen herkes için birçok kullanımı var.

<span class="mw-page-title-main">Mobil telsiz telefon</span> taşınabilir telefonların ilkel modelleri

Mobil radyo telefon sistemleri, telefon teknolojisinin modern hücresel mobil formundan önce gelen kablosuz tipte telefon sistemleriydi. İlk nesil olan 1G hücresel telefonların öncülleri olduklarından, bu sistemler bazen hücresel öncesi sistemler olarak adlandırılır. Ön hücresel sistemlerde kullanılan teknolojiler arasında bas konuş, Mobil Telefon Hizmeti (MTS), Geliştirilmiş Mobil Telefon Hizmeti (IMTS) ve Artırılmış Mobil Telefon Sistemi (AMTS) sistemleri bulunmaktadır. Bu erken mobil telefon sistemleri, daha önceki kapalı telsiz telefon sistemlerinden ayırt edilebilir. Bu cep telefonları genellikle arabalara veya kamyonlara monte edildi, ancak evrak çantası modelleri de yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 3230</span>

Nokia 3230, 2 Kasım 2004'te duyurulan bir Symbian Seri 60 akıllı telefondur. 2005 yılının ilk çeyreğinde piyasaya sürüldüğünde nispeten düşük bir maliyeti olan 350 avro gibi yüksek maliyetli 60 Serisi cihazlardan ziyade kitle pazarını hedefleyen ilk Seri 60 telefon olarak tanıtıldı. Bu telefon, daha önceki gençlere yönelik iki Nokia telefonunun yerine geçmek üzere tasarlandı - Nokia 3660 Seri 60 akıllı telefon ve Nokia 3220. Bu telefonun hiçbir çeşidi Amerika Birleşik Devletleri pazarı için piyasaya sürülmedi.

<span class="mw-page-title-main">İletim ortamı</span> Conduit for signal propagation

İletim ortamı, telekomünikasyon amaçları için sinyallerin yayılmasına aracılık edebilen bir ortamdır. Sinyaller tipik olarak seçilen ortam için uygun bir tür dalgaya empoze edilmektedir. Örneğin, veriler sesi modüle edebilir ve sesler için bir iletim ortamı hava olabilir, ancak katılar ve sıvılar da iletim ortamı olarak işlev görebilmektedir. Vakum veya hava, ışık ve radyo dalgaları gibi elektromanyetik dalgalar için iyi bir iletim ortamı oluşturmaktadır. Elektromanyetik dalgaların yayılması için maddi madde gerekli olmasa da, bu tür dalgalar genellikle içinden geçtikleri iletim ortamından, örneğin ortamlar arasındaki arayüzlerde absorpsiyon, yansıma veya kırılma ile etkilenmektedir. Bu nedenle, dalgaları iletmek veya yönlendirmek için teknik cihazlar kullanılabilmektedir. Bu nedenle, iletim ortamı olarak bir optik fiber veya bir bakır kablo kullanılmaktadır.

Samsung SPH-A640 ; ABD'deki Sprint Nextel ve Kanada'daki Virgin Mobile gibi PCS operatörleri için geliştirilmiş, bir frekans bandının üç tane kombinasyonunu destekleyen çift bantlı bir cep telefonudur. Cihaz, 2006 yılının ortaları ile sonları arasında ABD'deki çoğu bölgede ve Kanada gibi diğer ülkelerde satışa çıkarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bebek telsizi</span>

Bebek telsizi, bir bebeğin çıkardığı sesleri uzaktan dinlemek için kullanılan radyo. Telsiz sistemi bebeğin yanında bulunan, bir mikrofona sahip verici ile bebek ile ilgilenmekle yükümlü bireyin taşıdığı, bir hoparlöre sahip alıcıdan oluşur. Bazı bebek telsiz sistemleri ebeveynin bebek ile konuşabilmesine olanak sunan iki yönlü iletişim özelliğine sahiptir. Bir kamera ile donatılmış sistem ise bebek kamerası olarak nitelendirilir.