İçeriğe atla

El incesi cevizi

El incesi cevizi, halatın ucundaki kollar ayrıştırılmadan yapılan, ceviz görünümlü, amacına hizmet edecek yuvarlak bir nesneyi de içine hapsederek yapılan bir düğümdür.

El incesi cevizi
İsimleriEl incesi cevizi, Maymun Yumruğu
KategoriSüsleme düğümleri
Kategori #2[[|]]
Etkinlik%50
Akrabalarıİp atma cevizi, Tek ipte düğme, Çift ipte düğme
ÇözülürlüğüÇözülmesi emek ister
Kullanımıİpi ağırlıklı veya yüzen bir topla bitirmek için
ABoK#2202
Bağlanışı[1]

Kullanım alanları

  1. Bir tekneden kıyıya ya da başka bir gemiye fırlatılacak bir halatın ucunun daha ağır olmasını sağlamak için içine ağır yuvarlak bir nesne hapsedilebilir. Bu durumda ince hafif bir ip kullanılır onun öbür ucuna da asıl amaç için kullanılacak daha ağır ip İp atma bağı ile bağlanır.
  2. İçi taş ya da demir gülleli el incesi cevizi bir kavga ya da yakın döğüş silahı olarak da kullanılabilir.
  3. El incesi cevizinin içine suda batmayan bir nesne hapsederek yüzeye yakın bir balık ağının üst ipinin asılabileceği bir çeşit duba ya da denize düşen bir kişiye atmak için can topu yapılabilir.
  4. Yan yana iki küçük ipek ipten el incesi cevizi kol manşeti olarak kullanılabilir.
  5. Kıymetli taşlar bir el incesi cevizi içinde dikkat çekmeden taşınabilir.
  6. Yakın geçmişte dağcılıkta kaya çatlaklarına sıkıştırarak güvenilir askı noktaları oluşturmak için kullanılırdı.
  7. Eski zamanlarda çok maharet gerektiren zincir ucunda gürz ya da zincir ucunda ateş gibi savurmalı döğüş silahlarının taliminde ip ucunda el incesi cevizi kullanılırdı.

Bağlanışı

El incesi cevizinin bağlanışı

Bir nesne ya da parmaklar/el/boşluk çevresine ip istenilen sayıda gevşekçe döndürülür.

İkinci etapta ipin ucu ayni sayıda ama bu kez ilk sargılara dik ve onların dışına sarılır.

Üçüncü etapta uç, ilk her iki sargıya dik, dıştaki sargıların dışından, içteki sargıların içinden, sepet örgüsü biçiminde ve gene ilk ikisi ile aynı sayıda sarılır.

İp atma cevizi, tek dirsekli hafif tipi

El incesi cevizinin İp atma cevizi ile akrabalığı üçüncü etapta atılan sarmalların yerine sadece ucun sıkıştırılır olmasındandır. İlk etaptaki sarmallar da bir ya da bir buçuk olurlar; Ağırlık daha çok ikinci etaptaki sarmallardadır. Çift dirsekli ağırca ip atma cevizinde sarmallar geri sarılıp uç ip bedeni tarafındaki dirsekten, en basit ve daha hafif ip atma cevizinde ise sormallar ileri sarılıp uç ip bedeninden uzaktaki tek dirsekten geçirilerek sıkıştırılır.

El incesi cevizi yassı da bağlanabilir. Her bir diğer ikisinin içinden geçen (Odin veya savaşta şehit düşenleri temsil eden İskandinav sembolü valknut gibi veya italyan aristokrat Borromeo ailesinin armasında görüldüğü gibi) üç yönde oluşan sargılar sepet örgüsü gibi ortadaki boşluğu her yandan çevrelerler. Bunları sarmak için her üç halka serisini de dıştan içe doğru sarmak, ikinci seriyi ilkinin üzerine az yan koymak, üçüncüsünü ilk ikisini sepet gibi örecek sekilde sarmak, ipin ucunu en ortada oluşan üçgen delikten çıkartmak gerekir. Sıkıştırmadan önce bu boşluğa ya ağır bir nesne (daha kolay savurabilmek için) veya sudan hafif ve su geçirmez bir nesne (suya batmaması için) ya da bir kıymetli taş (gizlemek için) ya da yumuşak bir nesne (acıtmaması için) koyulabilir. Gizlenen şey delikliyse ip bedeni nesne ortasındaki delikten, değilse, ucun çıktığı üçgen orta delik veya yakınından geçmelidir. En son, düğüm birkaç etapta ve düzenli bir şekilde sıkıştırılır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prusik düğümü</span>

Prusik düğümü kendinden daha kalın bir ip üzerine bağlanıp sıkıştırıldığında uçlarından tutulup çekilirse kalın ipi kuvvetli bir el gibi kaymadan tutar ve elle düğümünden tutulup kolayca kalın ip üzerinde yeri değiştirilebilir. Uçların çekildiği yön farketmez. Düşüş yaşanmadığı takdirde bağlandığı kalın ipi zedelemez. Prusik düğümü düşüş durdurucu bir sistem değildir. Sadece düşüş engelleyici bir sistem olarak kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Düğüm</span> bir parça ip, ip veya benzeri bir şey bağlayarak yapılan bir tutturma

Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir. Düğümler, bağlama yöntemleri, kullanımları, hikâyeleri, kökenleri ve düğüm teorisinin matematiksel gözlemleri nedeniyle ilginç nesneler olarak tanınırlar.

<span class="mw-page-title-main">Camadan düğümü</span>

Camadan düğümü, kare düğüm, halatı sağlamlaştırmak ya da bir cismi etrafından bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Ceviz (düğüm)</span>

Ceviz, bir halatın bir ucundaki kolların açılıp birbirlerine bağlanmasıyla elde edilen bir düğüm çeşididir. Düğümden sarkan halat kolları inceltilerek halatın bedenindeki diğer kolların arasında dikilebilir.

<span class="mw-page-title-main">İzbarço bağı</span>

İzbarço bağı, İp ucu dirseğinin bir ip bedeni döngüsüne sancak bağı şeklinde tutturulmasıyla ip ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir, yani bir Sancak bağı halkasıdır, Bulin bağı veya Borina düğümü de denir. İzbarço bağı farklı alanlarda farklı şekilde isimlendirilmiştir; Yay, bulin, elde emniyet ve izbaroço bağı aynı bağı ifade eden farklı isimlendirmelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Yoma bağı</span>

Yoma bağı, farklı kalınlıklardaki iki halatı birbirine bağlayan, sepet örgüsü görünüşlü bir düğümdür. Taşıma bağı da denir.

<span class="mw-page-title-main">Tek ipte düğme</span>

Tek ipte düğme, bir ip üzerinde, o ipin kendisinin oluşturduğu, sepet ya da dairevi saç örgüsü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Oltacı bağı</span>

İpin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. İp ortasında da bağlanabilir, ama o zaman iki yana açısı aynı olmaz.

<span class="mw-page-title-main">Zeppelin bağı</span>

İki ipin uçlarını sabit ve güvenilir bir şekilde birleştiren bir düğüm çeşididir. Gerilip gevşemelerle şekil değiştirerek kendiliğinden çözülme eğilimi göstermez. Benzer güvenli düğümlere göre belirgin bir üstünlüğü yük bindiğinde sıkışıp kalmamak, çözülemez hale gelmemek gibi özellikleri ve ip bedenine dikey köprümsü karşılıklı iki kıvrımından tutulup çekildiğinde çok kolay çözülebilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çift ipte düğme</span>

Çift ipte düğme, iki ip üzerinde, o iki ipin oluşturduğu, sepet örgülü / saç örgülü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Sıkıştırma bağı</span>

Sıkıştırma bağı çok güvenilir ama çözülmesi zor bir bağdır. Çifte sıkıştırma bağı daha da bir güvenilir ve de çözülemezdir.

<span class="mw-page-title-main">Yalancı alp kelebeği halkası</span>

Yalancı alp kelebeği halkası foralı, yani kolay çözülebilen ve sugalı, yani ana ip üzerinde kayarak sıkışabilen, bir askı bağıdır.

Dirsekte tek izbarço bağı dirsekte ilik oluşturan bir bağdır. Kelebek bağı da denir ama Alp kelebeği ile karıştırılmamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">3 halkalı dizgin düğümü</span> düğüm

3 halkalı dizgin düğümü ucunda bir ve alt yanında iki -toplam üç- sabit halkası olan saç örgüsü ya da sepet örgüsü görünüşlü, altdan dört ip giren, üstten dört ip çıkan, gerilimleri dikey yönde dengeli aktaran bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Çifte sıkıştırma bağı</span>

Çifte sıkıştırma bağı çok güvenilir ama çözülmesi zor bir bağdır. Sıkıştırma bağı

<span class="mw-page-title-main">Torba bağı</span>

Torba bağı torba, çuval gibi şeylerin ağzını bağlamak için kullanılan birçok bağa verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">İp atma cevizi</span>

İp atma cevizi ipin ucuna ip ağırlığı toplayıp ipi daha kolayca atabilmek için kullanılan bir düğüm çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">Marsipet cevizi</span>

Marsipet cevizi, başka bir halat ya da çubuk etrafına atılan ve sıkı kavrayıp kaymadan durması için yapılan sepet örgülü, ceviz şekilli bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Zeppelin bağı halkası</span>

Zeppelin bağı halkası ipin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. Çözülmesi köprülerden çekerek çok kolaydır.

<span class="mw-page-title-main">Atmaca bağı</span>

Atmaca bağı, Sol el bir hayvanı tutarken sağ elle bağlanabilen ve gerektiğinde kolay çözülen, hayvanın çözememesi için kilitlenebilen bir düğümdür.