İçeriğe atla

El Vecih

El Vecih
الوجه‎
Şehir
Suudi Arabistan üzerinde El Vecih
El Vecih
El Vecih
El Vecih'in Suudi Arabistan'daki konumu
Ülke Suudi Arabistan
BölgeTebuk
Nüfus
 (2010)
 • Toplam30.512
Zaman dilimiUTC+03.00 (AST)

El Vecih (Arapçaالوجه‎‎), Suudi Arabistan'ın Tebuk Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir ülkenin kuzeybatısında Kızıldeniz'in kıyısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 30,512'dir.[1]

El Vecih, I. Dünya Savaşı'nda Arap İsyanı sırasında Britanya destekli Arap isyancılarının bir destek limanı ve harekât üssüydü.[2] Şehir günümüzde El Belevi, El Huey ve El Cuhani aşiretlerine mensup kişilerin yaşadığı nispeten küçük bir yerleşim olup temel geçim kaynağı balıkçılıktır. Şehre El Vecih Havalimanı hizmet vermektedir.

Kaynakça

  1. ^ "Saudi Arabia: Regions & Major Cities" (İngilizce). citypopulation.de. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2016. 
  2. ^ Korda, Michael (2010). Hero: The Life and Legend of Lawrence of Arabia (İngilizce). Harper. s. 51-113. ISBN 9780061712616. Erişim tarihi: 9 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Suudi Arabistan veya Suudistan ya da resmî adıyla Suudi Arabistan Krallığı, Arap Yarımadası'nda bulunan en büyük ülkedir. Kuzeybatı'da Ürdün, kuzey ve kuzeydoğu'da Irak, doğuda Kuveyt, Katar, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri, güneydoğuda Umman, güneyde Yemen, kuzeydoğusunda Basra Körfezi ve batısında Kızıldeniz ile çevrilidir. Buraya iki kutsal caminin arazisi de denir; çünkü İslam'a göre iki kutsal şehir olan Mekke ve Medine bu ülkededir. Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki bütün körfez ülkelerinde olduğu gibi hızla gelişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yemen</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Yemen, resmî adıyla Yemen Cumhuriyeti, Orta Doğu'da yer alan bir ülke. Kuzeyinde Suudi Arabistan, kuzeydoğusunda Umman ile komşudur. Batısını Eritre ve Cibuti, güneybatısını Somali çevreler. Yemen; 555.000 km2 yüz ölçümüne sahiptir ve 1.200 km uzunluğunda sahil şeridiyle Arap Yarımadası'nın güney ucunda yer almaktadır. Güneyinde Hint Okyanusu'nun uzantısı Aden Körfezi, kuzeyinde Kızıldeniz, güneybatısında ise bu ikisini ayıran Babülmendep Boğazı bulunmaktadır. Yemen'in Umman Denizi ile Kızıldeniz'de en büyükleri Haniş ve Sokotra olmak üzere 200'e yakın adası bulunmaktadır. En büyük şehri ve başkenti San'a'dır. 2022 yılı itibarıyla Yemen'in nüfusunun yaklaşık 31 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Yemen; Arap Birliği, Birleşmiş Milletler, Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Ayaklanması</span> Arapların, 1916-1918 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı ayaklanma olayı

Arap Ayaklanması, Arap İsyanı veya Arap İhaneti, I. Dünya Savaşı sırasında Haziran 1916 tarihinde Yemen'de Aden, Suriye'de Halep'i kapsayan bağımsız ve birleşik bir Arap devleti kurmak amacıyla Şerif Hüseyin bin Ali tarafından başlatılan silahlı isyandır.

<span class="mw-page-title-main">Şârika</span> BAEde bir şehir

Şarika, Birleşik Arap Emirlikleri'nde yer alan Şârika Emirliği'nin en büyük şehri ve yönetim merkezidir. Basra Körfezi'nde Arap Yarımadası'nın doğu kıyısında kuzey yönünden Basra Körfezi'ne bakan bir ek küçük yarımada görünümü içinde uzanır. Şehir, sınırları içerisinde yaklaşık 1,3 milyonluk nüfusuyla (2019) BAE içerisinde, Dubai ve Abu Dabi'den sonra 3. sırada yer alır ve 5,6 milyonu aşkın nüfus sahip Dubai-Şarika-Acman Metropoliten Alanı'nın bir parçasını oluşturur.

Suudi Arabistan'a gelen ziyaretçiler, vizeden muaf ülkelerden birinden gelmedikçe vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri'nin vize politikası</span> Vize politikası

Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretçileri vize muaf ülkelerden birinin vatandaşları ülkeye vardıklarında vize için uygun olan ülkelerden birinden gelmiş olmadıkça seyahate çıkmadan önce vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yemen İç Savaşı</span>

Yemen İç Savaşı, 2015 yılının Mart ayından beri ülkedeki pek çok grup arasında devam eden çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Hamis Muşayt</span> Suudi Arabistan şehri

Hamis Muşayt, Suudi Arabistan'ın Asir Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, ülkenin güneybatısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 772,484'tür. Ayrıca, Şahran aşiretinin de merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Büreyde</span> Suudi Arabistanın El Kasım Bölgesinin merkezi olan şehir

Büreyde, Suudi Arabistan'ın El Kasım Bölgesi'nin merkezi olan şehirdir. Şehir, ülkenin kuzeyinin ortasında yer almaktadır. Yüzölçümü 1.291 km² olan şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 614.093'tür. Şehre Prens Nayif bin Abdülaziz Bölgesel Havalimanı hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Arabistanı</span>

Osmanlı Arabistanı, Arap Yarımadası'nın 1517-1918 yılları arasında Osmanlılar tarafından yönetildiği dönemdir. Osmanlı'nın bu bölgedeki kontrol gücü, 4 asır boyunca devlet otoritesinin gücüyle orantılı olarak değişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">El-Harc</span>

El-Harc, Suudi Arabistan'ın Riyad Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir, başkent Riyad'ın 77 km güneyinde yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 234,609'dur.

<span class="mw-page-title-main">Hüfuf</span>

Hüfuf, Suudi Arabistan'ın Doğu Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 321.471'dir.

<span class="mw-page-title-main">El Cumum</span>

El Cumum, Suudi Arabistan'ın Mekke Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir ülkenin batısında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 25,601'dir.

<span class="mw-page-title-main">El-Mecma</span>

El-Mecma, Suudi Arabistan'ın Riyad Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Şehir başkent Riyad'ın kuzeyinde yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 47,743'tür.

<span class="mw-page-title-main">Güney Arabistan Federasyonu</span> Arap Yarımadasının güney ucunda Birleşik Krallık himayesinde bir federasyondu

Güney Arabistan Federasyonu, Arap Yarımadası'nın güney ucunda Birleşik Krallık himayesinde bir federasyondu. 1962 yılında Güney Arap Emirlikleri Federasyonu'nun 15 devleti tarafından kurulmuş olup 1967 yılında Güney Arabistan Protektorası ile birleşerek Yemen Demokratik Halk Cumhuriyeti adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hicaz Krallığı</span> Orta Doğuda Hicaz bölgesinde hüküm sürmüş bir devlet

Hicaz Haşimi Krallığı, Orta Doğu'da Hicaz bölgesinde Haşimi Hanedanlığı tarafından yönetilmiş bir devletti. Arap İsyanı esnasında Mekke Şerifi Hüseyin'in Osmanlı ordusunu Arabistan Yarımadası'ndan sürmek için Britanya İmparatorluğu güçleri ile ittifak içinde mücadele etmesi sonrasında Osmanlı İmparatorluğu I. Dünya Savaşı'nda Britanya İmparatorluğu'na yenilerek, bölgeyi tamamen kaybetmiş ve Hicaz millî bağımsızlığını kazanmıştır.

Sadakat Konseyi veya Biat Heyeti, Suudi Arabistan veliaht prensini tayin etmekten sorumlu organ. Kral Abdullah tarafından 7 Aralık 2007 tarihinde kuruldu. Kurulduğu zaman, Konsey'in amaçlanan görevi, yeni bir Kral tahtta geçince kendisinden sonra gelecek olan kralı veliaht prens olarak atamaktı.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan'da turizm</span>

Suudi Arabistan, Orta Doğu'daki 2017 yılında 16 milyondan fazla ziyaretiyle en büyük ikinci turizm merkezidir. Suudi Arabistan'daki turizm, çoğunlukla büyük ölçüde dini haclarla ilgili olsa da, eğlence amaçlı turizm sektöründe büyüme vardır. Turizm sektörü son zamanlarda büyük ölçüde artmakta olduğundan, sektörün Suudi Arabistan için ak petrol olması bekleniyor. Turizm sektörünün 2019 yılında 25 milyar dolar kazanması beklenmektedir. Potansiyel turistik yerler arasında Hicaz ve Sarawat Dağları, Kızıldeniz'e dalışlar ve çok sayıda antik kalıntılar bulunmaktadır.

Salah el-Muhtar, Irak'ın en önde gelen direnişçi Baasçı lideridir. Arap Birliği genel sekreter yardımcısı ve Saddam Hüseyin'in birçok ülkedeki büyükelçisiydi.

Suudi Arabistan sanatı, Suudi Arabistan'da yapılan görsel sanatlardır. Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışı ile birlikte bölgenin kültürü önemli ölçüde zenginleşmiştir.