İçeriğe atla

El Torida

El Torida
Two Mules for Sister Sara
"El Torida (Two Mules for Sister Sara) filminin özgün sinema afişlerinden biri"
YönetmenDon Siegel
YapımcıCarroll Case
Martin Rackin
SenaristAlbert Maltz
Hikâye (eser)Budd Boetticher
OyuncularShirley MacLaine
Clint Eastwood
Manolo Fábregas
Alberto Morin
MüzikEnnio Morricone
Görüntü yönetmeniGabriel Figueroa
Sanat yönetmeniJosé Rodríguez Granada
KurguRobert F. Shugrue
StüdyoMartin Rackin Productions
DağıtıcıColumbia Pictures
CinsiSinema filmi
TürüWestern, komedi
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1970
Çıkış tarih(ler)i16 Haziran 1970, ABD
22 Kasım 1971, Türkiye
Süre116 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Meksika Meksika ortak yapımı
Dilİngilizce (yer yer İspanyolca ve Fransızca)
Bütçe4 milyon ABD doları
Hasılat4,7 milyon ABD doları
Diğer adlarıEl Torida (Türkiye)
Sierra torride (Fransa)
Gli avvoltoi hanno fame (İtalya)
Dos mulas y una mujer (İspanya)
Ein Fressen für die Geier (Batı Almanya)

El Torida, 1970 ABD-Meksika ortak yapımı western komedi filmidir. Özgün adı Two Mules for Sister Sara (Tr: Rahibe Sara'ya İki Katır) olan film Türkiye'de sinemalarda 1971 yılında gösterime girmiştir.[1] Türkçe afiş adı kararlaştırılırken filmin Fransa'daki afiş adından (Sierra torride) ilham alındığı ve bu nedenle İspanyolca olan bu adın seçildiği anlaşılmaktadır. Film 1991 yılında özel televizyon kanalı Star TV'de Sara'ya İki Katır adıyla da gösterime verilmişti.[2]

Don Siegel'ın yönettiği filmin başrollerinde Shirley MacLaine ve Clint Eastwood oynamışlardır. Jenerikte MacLaine adı önce yazılırken, afişlerde Eastwood'un adı önce yazılmıştır. Klasik western filmlerinin ünlü yönetmeni Budd Boetticher'e ait eski bir hikâyeden uyarlanan filmin senaryosunu Albert Maltz yazmıştır. Özgün müziğini Ennio Morricone'nin bestelediği "El Torida"nın geniş perde Technicolor renkli görüntülerini Meksikalı görüntü yönetmeni Gabriel Figueroa çekmiştir. Geleceğin ünlü görüntü yönetmeni Bruce Surtees ise, Figueroa'nın kamera operatörüydü.

1860'lı yıllarda, Fransız işgâli altındaki Meksika'nın çöllerinde geçen filmde serüven adamı bir silahşörle (Eastwood) rahibe kılığına girmiş bir fahişenin (MacLaine) maceraları anlatılır. Gizemli misyonları da olan bu iki zıt karakter, zorlu yolculukları sırasında kaçınılmaz olarak birbirlerini cezbedecektir.

Dış sahnelerinin tamamının Meksika'da çekildiği "El Torida", Siegel'ın yönetmen, Eastwood'un da oyuncu olarak birlikte yaptıkları beş filmden ikincisidir. Shirley MacLaine ve Clint Eastwood "Golden Laurel" ödülüne aday gösterilmişlerdi.[3]

Arka plan

Filmin konusu 19. yüzyılın ortalarında Meksika'da geçmektedir. Ülke ödeyemediği dış borçları yüzünden 1862'de Fransızlar tarafından işgâl edilmeye başlamıştır. Meksika'nın başında ise 1864'ten beri Fransa imparatoru III. Napolyon'un ve bir grup Meksikalı monarşi yanlısının desteği ile gelmiş kukla hükümdar İmparator Maximilian vardır, ancak bu Fransız kuklası iktidar, başta ABD olmak üzere birçok ülke tarafından tanınmıyordu. Fransızlara karşı başlatılan direniş hareketinin başında ise eski başkan Benito Juárez vardır. Ona sonradan Porfirio Díaz da katılacaktır. ABD Başkanı Abraham Lincoln, Juárez önderliğindeki cumhuriyetçileri desteklese de Amerikan İç Savaşı nedeniyle Meksika'ya doğrudan müdahale edemiyordu.

Konusu

Atıyla Meksika çölünde yalnız yolculuk yapan Hogan (Clint Eastwood) adlı Amerikalı silahşor, yakındaki bir tepenin ardından gelen çığlık seslerini araştırdığında üç serserinin çırılçıplak soydukları bir kadına (Shirley MacLaine) tecavüz etmek üzere olduklarını görür. Hogan, her üç serseriyi de de büyük bir soğukkanlılıkla ve acımasızca öldürerek kadını kurtarır. Adının Sara olduğunu söyleyen kadın elbiselerini giydiğinde, Hogan şaşkınlıkla onun bir rahibe olduğunu görür. Çölde bir çift katırla seyahat etmekte olan rahibe Sara, işgâlci Fransızlara karşı savaşan bir grup devrimci Meksikalı hesabına çalışmaktadır. Sara, Hogan'dan kendisini Meksikalıların kampına götürmesini ister. Hogan bu teklifi kabul eder, zaten kendisi de Meksikalı devrimcilerle bir anlaşma yapmıştır. Bu anlaşmaya göre Fransız garnizonuna yapılacak baskında Meksikalılara yardımcı olacak, karşılığında da garnizonun kasasındaki paradan bir pay alacaktır.

İkili kampa doğru ilerlerken, Sara'nın viski ve puro içtiğini gören Hogan, bir rahibeye uygun olmayan bu davranışlara çok şaşırır. Yolda Fransızlara cephane taşıyan bir treni tahrip ederler. Saldırı sırasında Hogan omuzundan yaralanır. Sonunda Juárez'in komutanlarından Albay Beltrán'ın (Manuel Fábregas) kampına ulaşırlar. Sara Meksikalı komutana Fransız kalesiyle ilgili ayrıntılı bilgi verir. Hogan'a da aslında bir rahibe olmadığını, kamuflaj amacıyla rahibe kılığına girmiş bir fahişe olduğunu ifşa eder. İkili Fransız kalesinin ele geçirilmesi hususunda birlikte hareket etmeye karar verirler. İkisi kaleye sızdıktan sonra kapıları açarak Meksikalı devrimcileri içeri alacaklardır.

Hogan'ın tek koluyla sergilediği kahramanlıkların ön planda olduğu destansı bir çatışmanın sonunda Fransızlar kaleyi Meksikalılara bırakarak geri çekilirler. Meksikalı devrimciler sözlerine sadık kalarak ele geçirdikleri ganimetin bir bölümünü Hogan'a verirler. Artık zenginliğe kavuşmuş olan Hogan ve Sara, görevlerini tamamlamış olmanın huzuruyla yeni maceralara doğru yola çıkarlar.

Anakronizm

Filmde Clint Eastwood'un bolca kullandığı bir patlayıcı olan dinamit, filmin konusunun geçtiği dönemde henüz kullanıma sunulmamıştı. "El Torida" (Two Mules for Sister Sara) Meksika'ya Fransız müdahalesi yılları olan 1861-1866 arasında geçmektedir. Oysa İsveçli kimyager Alfred Nobel dinamiti 1866'da icat etmiş, 1867'de de hem İngiltere'de hem de İsveç'te ayrı ayrı patentlerini almıştı. Bu patlayıcının dünya yüzünde yaygın kullanılması da haliyle bu tarihten sonra olmalıdır. Eastwood'un kullandığı bu patlayıcılarının çomaklar (lokumlar) halinde olmaları, fitillerinin ve kapsüllerinin yapısı, kararlı (emniyetli) olmaları onların dinamitin ortaya çıkmasından önce kullanılan karabarut gibi başka patlayıcılar olamayacağı açıktır. Zaten filmde "dinamit" adı da apaçık zikredilmektedir. Oysa dinamitin 'adı' da icadın kendisiyle birlikte 1867'de tescil edilmişti. Bu durumda filmin yapımcılarının bilerek veya bilmeyerek bir kronolojik hata, tarih hatası yani anakronizm yaptıkları sonucu çıkartılabilir.

Dinamitle ilgili bu anakronizm, muhtemelen o yıllarda çekilen birçok western filmi ve dizisinde bu patlayıcının yerli yersiz sıklıkla kullanılmış olmasının oluşturduğu ilgiden bu filmin yapımcılarının da yararlanmak istemelerinin bir sonucu olabilir.

Siegel-Eastwood işbirliği

Clint Eastwood ve Shirley MacLaine El Torida (Two Mules for Sister Sara)'nın bir sahnesinde.

Clint Eastwood sinemadaki ilk çıkışını İtalya'da, Sergio Leone'nin yönettiği spagetti westernlerde oynayarak yapmıştı. Daha sonra ABD'ye dönen Eastwood Don Siegel'ın filmlerinde oynamaya başlamıştı. Amerikalı emektar sinemacı Don Siegel ise İngiltere Cambridge Üniversitesi'nde eğitim aldıktan sonra sinemaya kurgucu ve teknisyen olarak başlamıştı. İkili birlikte bir dizi film yapmışlardı. Don Siegel, Clint Eastwood'un yönetmenliğe başlamasına da önayak olarak sinemaya önemli bir katkıda da bulunmuştu.[4] Don Siegel'ın yönetmen, Clint Eastwood'un oyuncu olarak birlikte çektikleri ve Eastwood'un Avrupa'da kazandığı ününü daha da pekiştirecek olan beş film şunlardır:

Yıl Film Türkçe adı
1968Coogan's BluffÖlüm Oyunu
1970Two Mules for Sister SaraEl Torida
1971BeguiledKadın Affetmez
1971Dirty HarryKirli Adam
1979Escape From AlcatrazAlkatraz'dan Kaçış

Bunlardan başka Clint Eastwood'un hem yönetip hem de başrolünü oynadığı 1971 tarihli Play Misty for Me'de (Ölümün Sesi) bu kez Don Siegel oyuncu olarak yan rollerden birinde gözüküyordu[5]

Oyuncular

Milliyet gazetesinde 20 Kasım 1971 tarihinde çıkan bu resimli küçük ilân, Don Siegel'ın 1970'te yönettiği ABD yapımı "Two Mules for Sister Sara" adlı filmin iki gün sonra İstanbul'da sinemalarda "El Torida" adıyla gösterime gireceğini bildiriyor.
Oyuncu Rolü
Shirley MacLaineSara
Clint EastwoodHogan
Manuel FábregasAlbay Beltrán
Alberto MorinGeneral LeClaire
Armando SilvestreBirinci Amerikalı
John Kellyİkinci Amerikalı
Enrique LuceroÜçüncü Amerikalı
David EstuardoJuan
Ada CarrascoJuan'ın annesi
Pancho CórdovaJuan'ın babası
José ChávezHoracio
José Ángel EspinozaFransız subayı
Rosa FurmanSara'nın arkadaşı

Müziği

Filmin Ennio Morricone tarafından bestelenen müziklerini içeren soundtrack albümü. Plak 1970'te ABD'de "Kapp Records" (KRS 5512) tarafından vinil LP formatında stereo basılmıştı.

Filmin özgün müziğini İtalyan film müziği bestecisi Ennio Morricone bestelemiştir. ABD'de "Kapp Records" (KRS 5512), İngiltere'de de "MCA Records" (MKPS 2013) tarafından 1970 yılında eşzamanlı olarak bir de soundtrack albümü piyasaya verilmişti. Bu plakta orkestrayı da Morricone yönetiyordu. Vinil LP formatında stereo basılan albümde yer alan parçalar şunlardır.[6]

A- Yüzü

  • Main Title
  • A Time For Miracles
  • Night On The Desert
  • Sister Sara's Theme
  • The Swinging Rope

B- Yüzü

  • The Braying Mule
  • La Cueva
  • La Cantina
  • The Cool Mule
  • The Battle
  • Main Title (Reprise)

LP albüm stüdyoda stereo olarak kaydedilmişti, ancak filmin ses kuşağı monoydu. Soundtrack albümü 1994 yılında İtalya'da CD formatında da basıldı, ancak diskin kapasitesini tam olarak kullanmak adına bu kez CD'de Terrence Malick'in 1978'de yönettiği "Cennet Günleri" (Days of Heaven) adlı başka bir filmin müzikleri de yer almaktaydı.

Kaynakça

  1. ^ Tuncan Okan. "Haftanın Filmleri". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2012. 
  2. ^ Milliyet, Gazetesi (11 Ağustos 1991). "Olaylı Yolculuk-"Sara'ya İki Katır"". s. 19. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2012. 
  3. ^ "Laurel Awards for 1971" (İngilizce). IMDb. 17 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2012. 
  4. ^ Teksoy, Rekin (2005). Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi. Oğlak Yayıncılık. ss. sayfa 797. 
  5. ^ "Siegel-Eastwood / Credited with" (İngilizce). IMDb. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2012. 
  6. ^ "Ennio Morricone – Two Mules For Sister Sara (Original Soundtrack Album)" (İngilizce). discogs.com. 25 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sergio Leone</span> İtalyan film yönetmeni, yapımcı ve senarist (1929-1989)

Sergio Leone, İtalyan film yönetmeni, film yapımcısı ve senarist. Daha çok "spaghetti western" türüyle bilinse de "Bir Zamanlar Amerika" filmiyle sadece bir spaghetti western yönetmeni olmadığını kanıtlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anakronizm</span>

Anakronizm, kişi, nesne veya olayların kendi gerçek zaman ve mekânlarından kopartılıp farklı bir çerçeveye oturtulması olarak değerlendirilmektedir. Anakronizm; edebiyatta kasıtlı olarak abartı, propaganda, komedi veya şok amacıyla da kullanılabilir. Bir yazar, sanatçı veya icracı; teknoloji, terminoloji ve dil; gelenek ve tutumlar ve hatta farklı tarihsel dönemler arasındaki moda farklılıklarının farkında olmadığında kasıtsız anakronizmler meydana gelebilir. Örneğin İbrani peygamber Yusuf'un ünlü hikâyesinde Mısırlı tüccarlar tarafından bulunarak kuyudan çıkarılan Yusuf, Mısır'a götürülür ve birkaç dirheme asillere satılır. Oysa dirhem, Yunanca kökenli drahmi sözcüğünden türetilen ve İslam'ın çıkış yıllarında da Sasaniler tarafından kullanılan bir para birimidir. Yusuf'un döneminde ise Mısır'da resmî olarak kullanılan bir para birimi yoktur.

<i>İyi, Kötü ve Çirkin</i> 1966 yapımı Sergio Leonenin yönettiği Western filmi

İyi, Kötü ve Çirkin, 1966 yapımı Sergio Leone'nin yönettiği İtalyan Spagetti Western filmidir. Başrollerini Clint Eastwood, Lee Van Cleef ve Eli Wallach paylaşmaktadır. Filmin hikâyesi Luciano Vincenzoni ve Sergio Leone tarafından, senaryosu ise Agenore Incrocci ve Furio Scarpelli tarafından yazılmıştır. Filmin müzikleri Ennio Morricone tarafından bestelenmiştir. Film Türkiye'de 13 Ocak 1969'da gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İthal filmlerin Türkçe adlandırılması</span>

İthal filmlerin Türkçe adlandırılması, bu maddede Türkiye'de gösterime giren yabancı filmlere verilen Türkçe adların baştan beri özgün adlarının anlamlarından daha farklı olması durumu örneklerle aktarılmış ve bu uygulamanın sadece Türkiye'ye özgü olmadığı da vurgulanmıştır.

<i>Şey</i> (film, 1982)

Şey John Carpenter tarafından yönetilen, Bill Lancaster tarafından yazılan ve başrolde Kurt Russell'ın bulunduğu 1982 yapımı Amerikan bilimkurgu korku filmidir. Film, adını diğer organizmaları hücreleri yoluyla taklit edebilen dünya dışı belirsiz bir yaşam formundan almıştır. Şey, Amerikalıların Antarktika'daki bir araştırma istasyonuna sızar ve araştırmacıların görünüşlerini taklit ederek grup içinde bir paranoyanın gelişmesine sebep olur.

<i>Kirli Adam</i> 1971 ABD yapımı polisiye gerilim filmi

Kirli Adam 1971 ABD yapımı polisiye gerilim filmidir. Özgün adı Dirty Harry olan bu kült film Türkiye'de sinemalarda "Kirli Adam" adıyla gösterilmiş, TRT Televizyonundaki bir gösteriminde ise "Korku Şehri" adı kullanılmıştır. Sinemalardaki gösteriminin üzerinden uzunca bir zaman geçince filmin ilk afiş adı unutulduğu için olacak, son yıllarda sinema sitelerinde ve internette özgün adının tam çevirisi olan Kirli Harry kullanılır olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Jay Baruchel</span>

Jonathan Adam Saunders "Jay" Baruchel Kanadalı aktör.

<span class="mw-page-title-main">Bruce Surtees</span> Amerikalı görüntü yönetmeni (1937 – 2012)

Bruce Mohr Powell Surtees, Amerikalı görüntü yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Katy Jurado</span>

Katy Jurado ödüllü Meksikalı oyuncu. 1950'lerden sonra Hollywood'un da aranılan oyunculerden biri oldu, buna rağmen ABD vatandaşlığına geçmedi.

<span class="mw-page-title-main">Spagetti Western</span>

Spagetti Western, 1960 - 1975 yılları arasında Avrupa'da çoğunlukla İtalyan yapımcı ve yönetmenler tarafından çevrilmiş Western filmlerine verilen addır. Bu nedenle bazen Italo-Western olarak da adlandırılırlar. Bu türü tanımlamak için kullanılan diğer isimler ise sırasıyla Euro-Western, Macaroni Western ve Western All'Italiana'dır.

<i>Batının Devleri</i>

Batının Devleri, 1969 ABD yapımı western macera filmidir. Özgün adı The Undefeated olan filmin Türkiye dağıtımcısı olan Fitaş Filmcilik, filmin Türkiye'de 1970-1971 sinema sezonunda "Dehşet Günleri" adıyla gösterileceğini ilan etmişti. Ancak film 13 Şubat 1971'de sinemalarda "Batının Devleri" adıyla gösterime girmiştir. 1984'te TRT Televizyonu'nda da aynı adla gösterilen film, 14 Eylül 1992 tarihinde Show TV'de Yenilmezler adıyla bir kez daha yayınlandı. Fransa'da Batının Devleri anlamına gelen Fransızca adıyla gösterilen filme Türkçe bir ad seçerken Fransızca adının referans alındığı anlaşılmaktadır.

<i>Yabandan Gelen Adam</i>

Yabandan Gelen Adam, 1971 tarihli, Sergio Leone yönetimi bir spagetti western filmidir.

<i>Alcatrazdan Kaçış</i> 1979 ABD yapımı hapishane filmi

Alcatraz'dan Kaçış, Don Siegel'in yönetmenliğini yaptığı ve Clint Eastwood'un başrolde yer aldığı 1979 ABD yapımı hapishane filmi. Film gerçek olaylara dayanmaktadır ve Alcatraz Adası üzerinde bulunan maksimum güvenlikli hapishaneden muhtemelen tek başarılı kaçış denemesini dramatize etmektedir. Film, Coogan's Bluff (1968), Two Mules for Sister Sara (1970), The Beguiled (1971) ve Dirty Harry (1971) filmlerinin ardından, Siegel ve Eastwood arasındaki 5. ve son ortak çalışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Don Siegel</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni (1912 – 1991)

Donald Siegel Amerikalı film yönetmeni ve yapımcı. Filmlerinde ismi hem Don Siegel hem de Donald Siegel olarak geçer. Yönetmen en çok 1956 yapımı Merihten Saldıranlar filmi ve Clint Eastwood ile çalıştığı Kirli Adam (1971) ve Alcatraz'dan Kaçış (1979) gibi filmleri ile bilinmektedir. Eastwood ile toplam 5 film çekmiştir. Ayrıca John Wayne'in son filmi, 1976 yapımı Shootist'in de yönetmenidir.

<i>Kasabadaki Yabancı</i>

Kasabadaki Yabancı; Clint Eastwood'un yönetmenliğini, Ernest Tidyman'in yazarlığını, Robert Daley'in ise yapımcılığını üstlendiği 1973 yapımı Amerikan filmidir. Film, Eastwood'un yakın çalışma arkadaşları Sergio Leone ve Don Siegel'in yapıtlarından etkilenmiştir. Film, Kaliforniya kıyısındaki Mono Gölü yakınlarında çekilmiştir.

<i>Ölüm Oyunu</i> (film, 1968)

Ölüm Oyunu, Don Siegel'ın yönetmenliği üstlendiği 1968 yapımı ABD aksiyon filmi. Başrollerde Clint Eastwood, Lee J. Cobb, Don Stroud ve Susan Clark yer almaktadır. Siegel ve Eastwood'un beş iş birliğinden ilkidir. Öncekiler El Torida (1970), Kadın Affetmez, Kirli Adam ve Escape from Alcatraz (1979).

<i>Pale Rider</i>

Pale Rider, yapımcılığını ve yönetmenliği Clint Eastwood'un üstlendiği ve başrollerinde Clint Eastwood, Michael Moriarty, Carrie Snodgress ve Chris Penn'in yer aldığı ABD 1985 yapımı western sinema filmidir. Soluk renkli atın hayalet binicisi (Eastwood) Ölümü temsil ettiğinden, filmin adı Mahşerin Dört Atlısı'na bir göndermedir. Gişede 41 milyon doların üzerinde hasılat yapan film, 1980'lerin en çok hasılat yapan Western filmi olmuştur.

Dirty Harry, San Francisco Polis Departmanı cinayet bölümü müfettişi Kirli Harry Callahan'ın yer aldığı bir dizi filmler ve kurgusal olmayan roman adıdır. Clint Eastwood tarafından canlandırıldı.

Xavier Rivera Marc, Meksikalı aktör ve yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Armando Silvestre</span>

Armando Silvestre Carrascosa, Meksika asıllı Amerikalı aktör.