İçeriğe atla

El Sid (film)

El Sid
El Cid
YönetmenAnthony Mann
YapımcıSamuel Bronston
SenaristHikâye:
Fredric M. Frank
Ekrana uyarlama:
Philip Yordan
OyuncularCharlton Heston
Sophia Loren
Raf Vallone
Geneviève Page
John Fraser
Gary Raymond
Herbert Lom
Douglas Wilmer[1]
MüzikMiklós Rózsa
Görüntü yönetmeniRobert Krasker
KurguRobert Lawrance
DağıtıcıAllied Artists (ABD)
Rank Organization (İngiltere)
Dear Film (İtalya)
Miramax Films (1993 yeniden sürüm)
Süre184 dakika
Ülkeİtalya:
24 Ekim 1961
Birleşik Devletler:
14 Aralık 1961
Dilİngilizce
Bütçe6.200.000 $
Hasılat30.000.000 $

El Sid tarihsel destansı bir filmdir. El Sid (el seyid:beyefendi) olarak tanınan 11. yy.’ da Kuzey Afrika’ lı Almoravide’ ler ile savaşan İspanya’ nın birliğine katkıda bulunan Hristiyan Kastilyalı şövalye Don Rodrigo Díaz de Vivar’ ın romantize edilmiş hayatını konu alan sinema yapımıdır. Film yıldızları olan Charlton Heston başrol, Sophia Loren ise temel kadın oyuncudur.

El Cid, 6 Aralık 1961'de Londra'daki Metropole Tiyatrosu'nda gösterildi ve 14 Aralık'ta Amerika Birleşik Devletleri'nde gösterime girdi. Film, Heston ve Loren'in performanslarını, sinematografiyi ve müzikal puanı öven büyük ölçüde olumlu eleştiriler aldı. İlk sahne çalışması sırasında 26,6 milyon $ brüt hasılat elde ederek yola devam etti.

Oyuncular

  • Charlton Heston .... El Cid
  • Sophia Loren .... Doña Jimena
  • Herbert Lom .... Ben Yusuf
  • Raf Vallone .... García Ordóñez
  • Geneviève Page .... Doña Urraca (VI. Alfonso'nun kız kardeşi)
  • John Fraser .... VI. Alfonso (Kastilya Kralı)
  • Douglas Wilmer .... El-Mu'tamin (Zaragosa Emiri)
  • Frank Thring, .... El-Kadir (Kadir) (Valencia Emiri)
  • Michael Hordern .... Don Diego (Rodrigo'nun babası)
  • Andrew Cruickshank .... Kont Gormaz (Jimena'nın babası)
  • Gary Raymond .... Prens II. Sancho, Kral Ferdinand'ın ilk oğlu
  • Ralph Truman .... Kral Ferdinand
  • Massimo Serato .... Fañez (Rodrigo'nun yeğeni)
  • Hurd Hatfield, .... Arias
  • Tullio Carminati .... El-Carifi
  • Fausto Tozzi .... Dolfos

Film öncesi

Sophia Loren'a on haftalık çalışma için 200.000 $ ödenmiş; yapımcı Samuel Bronston, Loren'ın kuaför masrafları için haftada 200 dolar ödemeyi kabul etmiştir.[2]

Ödüller ve adaylıklar

El Cid, En İyi Sanat Yönetmeni (Veniero Colasanti, John Moore) ve İyi Özgün Müzik (Miklos Rozsa) dalında üç Akademi Ödülüne aday gösterilmiştir.[3] Ayrıca film, 1962 Özel Başarı Ödülü'nü kazandı. En İyi Film Direktörü Anthony Mann ve Samuel Bronston Altın Küre Ödülü'ne aday gösterildiler. Verna Fields, 1962 Motion Picture Sound Editors "Golden Reel Ödülü" nüde kazanmıştır.

Kaynakça

  1. ^ "New York Times". 8 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2013. 
  2. ^ "Egos: Watch My Line". Time. 5 Ocak 1962. 4 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2009. 
  3. ^ "NY Times: El Cid". New York Times. 18 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. Juan Carlos</span> İspanya kralı (1975–2014)

I. Juan Carlos, Kasım 1975'ten Haziran 2014'teki feragâtına kadar İspanya kralı olarak hüküm sürmüş olan İspanya kraliyet ailesinin bir üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Charles Laughton</span> İngiliz-Amerikalı film yönetmeni ve sinema oyuncusu (1899 – 1962)

Charles Laughton, İngiliz tiyatro ve sinema oyuncusu. Laughton, Londra'da Kraliyet Dramatik Sanat Akademisi'nde eğitim gördü ve ilk olarak 1926'da profesyonel olarak sahneye çıktı. 1927'de, ölümüne kadar birlikte yaşadığı ve çalıştığı gelecekteki eşi Elsa Lanchester ile bir oyunda rol aldı.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Film Akademi Ödülü</span> Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından verilen Akademi Ödüllerinin bir dalı

En İyi Film Akademi Ödülü, 1929'da Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından verilmeye başlanan ve o tarihten itibaren her yıl verilen Akademi Ödülleri'nden biridir. Bu ödül, filmin yapımcılarına verilir ve her Akademi üyesinin aday gösterip son oylamada oy kullanabildiği tek kategoridir. En İyi Film kategorisi genellikle gecenin son ödülüdür ve törenin en prestijli ödülü olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gregory Peck</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1916 – 2003)

Eldred Gregory Peck, Amerikalı tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı ve prodüktör; 1940'ların ortalarında üne kavuşmuş, kariyeri boyunca Akademi Ödülleri'ne beş kez "En İyi Erkek Oyuncu" dalında aday gösterilmiş ve 1963 yılında aynı isimli romandan uyarlanan "Bülbülü Öldürmek" filmindeki "Atticus Finch" rolüyle ödüle layık görülmüştür. 1967-1970 yılları arasında Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi başkanlığını yürütmüştür. 1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin en yüksek nişanesi olan "Özgürlük Madalyası" ile onurlandırılmıştır.

<i>Korku Burnu</i>

Korku Burnu 1991 yapımlı iki Akademi Ödülüne aday gösterilmiş Martin Scorsesenin yönettiği başrollerini Robert De Niro, Jessica Lange, Nick Nolte ve Juliette Lewis'in oynadığı bir gerilim filmidir. Film, 1962 yapımlı aynı isimli filmin yeni çevrimidir. Orijinal film, bir roman esasında çekilmiştir. Üstelik filmle orijinal versiyon arasında birçok fark vardır.

<span class="mw-page-title-main">Charlton Heston</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1923 – 2008)

Charlton Heston, Akademi ödüllü Amerikalı sinema, televizyon ve tiyatro oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Rodrigo Díaz de Vivar</span>

Rodrigo Díaz de Vivar El Cid Campeador olarak bilinen Kastilyalı asil, askerî komutan, başarılı diplomat. Sürgün edildikten sonra Valensiya şehrini fethetmiş ve yönetmiştir. Kastilya sarayında eğitilmiş, VI. Alfonso'nun en önemli komutanı olmuş ve Müslüman Araplara (Endülüs) karşı savaşmıştır. Lakabı olan “El Cid” İspanyolcadaki tarif edatı “El” ve Arapçadaki seyid (سيد) kelimelerinden gelir. “El Cid” bu şekilde hükümdâr olarak çevrilebilir. “Campeador” ise Latince bir kelimedir ve savaş sanatının ustası, silâhşör anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Bruce Surtees</span> Amerikalı görüntü yönetmeni (1937 – 2012)

Bruce Mohr Powell Surtees, Amerikalı görüntü yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Katy Jurado</span>

Katy Jurado ödüllü Meksikalı oyuncu. 1950'lerden sonra Hollywood'un da aranılan oyunculerden biri oldu, buna rağmen ABD vatandaşlığına geçmedi.

<i>Hamlet</i> (film, 1996)

Hamlet, 1996 ABD - Birleşik Krallık ortak yapımı dramatik filmdir. Çevrildikten bir yıl sonra, 30 Mayıs 1997'de Türkiye'de de gösterime sunulmuştu.

<i>Roma İmparatorluğunun Çöküşü</i> (film) Anthony Mannın yönettiği 1964 tarihli film

Roma İmparatorluğu'nun Çöküşü, 1964 ABD yapımı tarihi epik filmdir. Özgün adı The Fall of the Roman Empire olan film Türkiye'de ilk kez 27 Aralık 1965'te 3 saatlik özgün uzunluğuyla gösterime girmişti. 18 Nisan 1978 tarihinde ise bu kez epeyce kısaltılarak ve İmparatorlar Çarpışıyor adıyla sinemalarda tekrar gösterilmiştir.

<i>Zoraki Kral</i> 2010 yapımı İngiliz filmi

Zoraki Kral, Tom Hooper tarafından yönetilen ve David Seidler tarafından senaryosu yazılan 2010 tarihsel drama. Film, 2010 Toronto Uluslararası Film Festivali, People's Choice Ödülü kazandı ve on dört BAFTA, on iki Akademi ve yedi Altın Küre ödülüne aday gösterildi.

<i>On Emir</i> (film, 1956)

On Emir, 1956 yılı Amerika Birleşik Devletleri yapımı epik bir film. Cecil B. DeMille tarafından yönetilen filmde Charlton Heston (Musa), Yul Brynner (Ramses) ve Anne Baxter (Nefertiti) başrollerde oynamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Meksika sineması</span>

Meksika sineması, 19. yüzyılın sonlarına ve 20. yüzyılın başlarına uzanmaktadır. Yeni aracın birkaç meraklısı özellikle Meksika Devrimi gibi tarihsel olayları belgelediler ve son dönemlerde keşfedilen birkaç film yaptılar. Meksika sinemasının altın çağı boyunca Meksika, Latin Amerika film endüstrisine hakimdi.

<span class="mw-page-title-main">İngilizce olmayan performanslar ile Akademi Ödülü’ne aday gösterilen oyuncular listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, ilki 1961'de verilen ödülle, filmlerde İngilizce olmayan performanslar için oyunculara Akademi Ödülleri verdi. Bir oyuncunun İngilizce olmayan bir performansla En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ya da En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorilerinde aday olabilmesi için filmin İngilizce altyazılı olarak Amerika Birleşik Devletleri, Los Angeles’da gösterime girmesi gerekir.

<i>Becket</i> (film, 1964)

Becket, İngiltere Kralı II. Henry ile arkadaşı piskopos Thomas Becket arasındaki tarihi çalkantılı ilişkiyi konu alan 1964 yapımı tarihi bir drama filmidir. Hal Wallis Productions tarafından yapılan ve Paramount Pictures tarafından yayınlanan, Jean Anouilh'in 1959 tarihli Becket or the Honor of God oyununun dramatik bir film uyarlamasıdır. Peter Glenville tarafından yönetildi ve Hal B. Wallis ve Joseph H. Hazen tarafından yürütücü yapımcı olarak üretildi. Senaryo, Anouilh'in oyunundan uyarlayan Edward Anhalt tarafından yazılmıştır. Müzikleri Laurence Rosenthal'a, sinematografi Geoffrey Unsworth'a ve düzenleme Anne V. Coates'e aitti.

<i>The Music Man</i> (film, 1962)

The Music Man, Meredith Willson'ın 1957 tarihli aynı adlı Broadway müzikalinden uyarlanan 1962 Amerika yapımı müzikal filmdir. Robert Preston, tiyatro versiyonunda oynadığı başrolü bu filmde yeniden canlandırır ve oyuncu kadrosunda ayrıca Shirley Jones, Buddy Hackett, Hermione Gingold, Ron Howard ve Paul Ford' yer alır. Filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini Morton DaCosta yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">31. Akademi Ödülleri</span>

31. Akademi Ödülleri töreni, 1958'in en iyi filmlerini ödüllendirmek için 6 Nisan 1959'da düzenlendi. Yapımcı Jerry Wald, törenin yayınında sürenin aşılmadığından emin olmak için törenden kesintiler yapmaya başladı. Çok fazla kesinti yaptı ve tören 20 dakika erken sona erdi. Ardından Jerry Lewis zamanı doldurma girişiminde bulundu. En sonunda NBC bir spor şovunun yeniden yayınlanmasını kesti.

45. Akademi Ödülleri, 27 Mart 1973 Salı günü, Los Angeles, California'daki Dorothy Chandler Pavilion'da 1972'nin en iyi filmlerini ödüllendirmek için düzenlendi. Törene Carol Burnett, Michael Caine, Charlton Heston ve Rock Hudson başkanlık etti.

52. Altın Küre Ödülleri, sinema ve televizyondaki 1994 yılı yapımlarına 21 Ocak 1995 tarihinde verilen ödüllerdir. Adaylıklar 21 Aralık 1994 tarihinde duyurulmuştur. Ödül töreni Beverly Hills'teki The Beverly Hilton'da düzenlenmiştir.