İçeriğe atla

El Meyadin

El Meyadin ya da El Mayadin (Arapçaالميادين/ALA-LC: al-Miyādīn) Suriye'nin doğusunda bir şehirdir. Deyrizor Valiliğinin bir parçası olan Mayadin ilçesi'nin başkentidir.[1]

Mayadin, Deyrizor'un yaklaşık 44 kilometre güneydoğusundadır. Fırat nehri kasabanın içinden akar. 2004 nüfus sayımında, nüfus 44.028 idi ve onu valilikte ikinci en kalabalık şehir haline getirmiştir.

Tarihi

Yakın tarihi

1900'lü yıllardan kalma İngiliz askeri istihbarat raporunda, kasabanın çoğunluğu Sünni Müslümanlardan ve az sayıda bir Hristiyan'dan oluşan 2.000 kişilik bir nüfusa sahipti. Bir çarşı, çeşitli dükkanlar ve eğimli minareli cami vardı. 1912'de kasabayı ziyaret eden Çek araştırmacı Alois Musil'e göre, Mayadin'in on iki jandarma, on polis memuru ve on katır binici garnizonu vardı. Kasabada bir erkek ilkokulu vardı. Nüfusu yaklaşık 2500, kabaca dört yüz Müslüman aileden, on beş Süryani Ortodoks aileden (çoğunlukla Mardin'den mülteci) oluşuyordu. ve toplam 380 ev ve yaşayan üç Yahudi aile vardı.

Suriye İç Savaşı

Suriye İç Savaşı sırasında, kentte savaşın ardından Özgür Suriye Ordusu Ağustos 2012'nin sonlarında şehri ele geçirdi.[2] Hâlâ rejim elindeki tek bölüm, 22 Kasım'da yakalanan şehre bakan bir tepede topçu mevkisi olan Mayadin askeri üssü idi. Bu, isyancıların Irak sınırına üs bölgesinin doğusunda büyük miktarda topraklarda kontrolü sağladı.

3 Temmuz 2013'te IŞİD Mayadin'i ele geçirdi.[3] Ilımlı Sünni Müslüman savaşçıların yaptığı bir yeraltı direniş hareketi ile, 2015 yılında kentteki IŞİD kontrol noktalarına saldırdı.[4] Bu, İsil'in şehrin çevresindeki 15 km'lik (9 mil) savunma pozisyonunu kazmasına neden oldu.[5]

3 Nisan 2017'de SDF'nin Rakka'yı yakalamaya yönelik saldırısı sırasında IŞİD'in başkentini Rakka kentinden Mayadin'e taşıma sürecinde olduğu bildirildi.[6] Bu, aylarca kaynakların ve üst düzey IŞİD liderlerinin Rakka'dan Mayadin'e kademeli olarak taşınmasını izledi. 21 Nisan 2017'de ABD, Mayadin'de bir baskın düzenlediğini ve bir IŞİD lider olan Abdulrakhman Uzbeki'yi öldürdüklerini açıkladı.

İran, 18 Haziran 2017'de, yerli orta menzilli füzeleri kullanarak Mayadin'de IŞİD hedeflerini vurdu.[7]

10 Ekim 2017'ye kadar, kasaba Suriye Arap Ordusu tarafından kuşatıldı ve banliyölerde kasabaya hücum etmeye hazırlanmak için çatışmalar başladı.[8]

11 Ekim 2017'de Suriye Ordusu Mayadin kasabası içinde büyük ilerlemeler kaydetti ve kasabanın yaklaşık yüzde 60'ının kontrolünü ele geçirdi.[9]

14 Ekim 2017'de Suriye Ordusu kasabayı geri aldı ve böylece üzerindeki 4 yıllık IŞİD yönetimine son verdi.[10][11][12]

Haziran 2018'de IŞİD başarısız bir şekilde kasabayı geri almaya çalıştı.

Kaynakça

  1. ^ "General Census of Population 2004" (XLS). HumanitarianResponse.info. UN OCHA. 7 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2014. 
  2. ^ Mroue, Bassem (24 Ağustos 2012). "Regime airstrike targets Syrian apartments". Newsday. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2017. 
  3. ^ "IS Takes Over Towns, Countryside in Oil-Rich Syria Province: NGO". NDTV.com. 3 Temmuz 2014. 25 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2014. 
  4. ^ "Gunmen kill more than 12 IŞİD militants in eastern Syria". Today's Zaman. 8 Mart 2015. 9 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2017. 
  5. ^ "After repeated attacks launched by unknown gunmen, IS digs a trench around the city of Mayadin". Syrian Observatory For Human Rights. 28 Mart 2015. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2017. 
  6. ^ Speckhard, Anne; Almohammad, Asaad H. (3 Nisan 2017). "Is ISIS Moving its Capital from Raqqa to Mayadin in Deir ez-Zor?". Modern Diplomacy. 23 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Eylül 2017. 
  8. ^ "موقع مراسلون | الرئيسية". 11 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Breaking: ISIS almost driven-out of capital city by elite Syrian forces". 19 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2022. 
  10. ^ "El Ejército sirio toma la ciudad de Al Mayadín, uno de los últimos reductos del Estado Islámico en Siria". 18 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2022. 
  11. ^ "El Ejército sirio toma la ciudad de Al Mayadín, uno de los últimos reductos del Estado Islámico en Siria". 24 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2022. 
  12. ^ "Breaking: Syrian Army liberates ISIS capital city". 26 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rakka</span> Suriyede bir şehir

Rakka ya da er-Rakka Suriye'nin kuzeyinde Fırat Nehri üzerinde yer alan bir şehirdir. Rakka ilinin başkenti ve en büyük kentidir. Batısında bulunan Halep'ten 160 km uzaklıktadır. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından kontrol edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor</span> Deyrizor ili, Suriyede şehir

Deyrizor, Deyr-i Zor ya da Der ez-Zor, Suriye'nin kuzeydoğusunda Fırat Nehri üzerinde yer alan bir şehirdir. Deyrizor İli'nin başkenti olan şehir Şam'dan 450 km uzaklıkta olup, şehirde 2004 nüfus sayımına göre 239.000 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor Havaalanı</span>

Deyrizor Havaalanı, Suriye'nin kuzeydoğusunda, Fırat Nehrinin kenarında kurulan Deyrizor Valiliği'ne bağlı Deyrizor şehrine hizmet vermekte olan 600,000 yolcu kapasiteli bir havaalanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı</span> Suriyede 2011den beri süren iç savaş

Suriye İç Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükûmeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupların da katıldığı, son dönemde ise Rusya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail gibi dış güçlerin de sınırlı ve düzenli olarak dâhil olduğu çatışmalardır. Gösteriler 15 Mart 2011'de başlamış ve Nisan 2011 tarihinde ülke çapında yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor çatışmaları (2011-14)</span>

Deyrizor Kuşatması, IŞİD ile Suriye Ordusu arasında Deyrizor şehir merkezi ve civarındaki yerleşim bölgelerindeki çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kürdistanı çatışmaları</span> Kuzey Suriyede askeri ve siyasi çatışma

Rojava Savaşı ya da Suriye Kürdistanı Çatışmaları, Suriye'nin kuzeyindeki taraflar arasındaki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Güney Cephesi</span> Güney Suriyedeki çatışma alanları

Suriye İç Savaşı Güney Cephesi, Suriye'nin güney sınırında Lübnan, Golan Tepeleri ve Ürdün'e komşu olan Kuneytire, Süveyda ve Dera illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Güçleri</span> Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi‘nin askerî kuvvetleri

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan IŞİD'e karşı mücadele için oluşturulmuş ortak bir operasyon gücü. De Facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin silahlı gücüdür. Silahlı gücünün çoğunu YPG oluşturur, oluşum olarak da YPG'ye bağlıdır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından fonlanmış ve silahlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Humus Cephesi</span> Suriye İç Savaşında Humus ilindeki çatışmalar

Suriye İç Savaşı Humus Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Humus ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Taarruzu (Mart 2016)</span>

Palmira taarruzu, Suriye rejimi ve müttefiklerinin Rus hava desteğiyle Palmira şehir merkezi ve çevresindeki yerleşim bölgelerini IŞİD'den aldığı çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Rakka Cephesi</span>

Suriye İç Savaşı Rakka Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Rakka ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rakka Operasyonu (2016-2017)</span>

Rakka Operasyonu kod adı ile Fırat'ın Gazabı Harekâtı, 6 Kasım 2016'da Amerika Birleşik Devletleri destekli Suriye Demokratik Güçleri tarafından Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı ve onun fiili başkenti olan Rakka'yı ele geçirmek suretiyle başlatılan askerî operasyon. Saldırı, IŞİD karşıtı saldırı, el-Bab yakınlarındaki savaşı ve Irak'taki Musul savaşı ile eş zamanlıdır. Operasyonun ikinci hamlesi ise 10 Aralık 2016'da ABD Özel Kuvvetlerinden 200 asker ve El-Senadid Tugayı birliklerinin katılımıyla başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tel Abyad Muharebesi</span>

Tel Abyad Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında Irak ve Şam İslam Devleti'nin 27 Şubat 2016 günü Tel Abyad'a saldırması sonucu çıkan ve 1 Mart'a kadar süren çatışmalar bütünü.

<span class="mw-page-title-main">Deyrizor Taarruzu (Ocak 2017)</span>

Deyrizor Taarruzu , Irak ve Şam İslam Devleti'nin Suriye Silahlı Kuvvetleri'ne karşı 14 Ocak'ta Deyrizor şehrini ele geçirmek için başlattığı bir askerî operasyon.

Suriye'de 13 Nisan 2016 tarihinde 2016-2020 parlamento dönemi için Halk Meclisi üyelerini seçmek üzere parlamento seçimleri yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Güçleri askerî konseyleri</span>

Suriye Demokratik Güçleri askerî konseyleri, Suriye Demokratik Güçleri'nin pek çok yerde faaliyet yürüttüğü askerî karar alma meclisleridir. Meclisler, yerel güvenlik, savunma gibi konularda karar alma yetkisine sahiptir. Meclisler içerisinde yalnızca askerî yetkililer değil, siviller de yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Tabka</span>

Tabka veya 8 Mart 1967'den itibaren resmi ismi ile el Tavra, Suriye'nin Rakka İli'nde bulunan ve Rakka şehrinin yaklaşık 55 kilometre batısında yer alan bir şehirdir. "El-Tevra", Arapçada "devrim" anlamına gelir ve şehrin resmi adı Suriye'nin 8 Mart devrimine atıfta bulunur. Fırat'ın üzerinde yer alan ve Esad Gölü'nü yaratmış Tabka Barajı, El-Tevra yakınında inşa edilmiştir. Şehir, 2004 nüfus sayımı itibarıyla 69.425 nüfusa sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Rakka Devrimcileri Tugayı</span>

Rakka Devrimcileri Tugayı Suriye İç Savaşı'nda yer almış isyancı bir gruptur. Eylül 2012'de Rakka'da kurulmuştur. İlk yıllarında cihatçı gruplarla iş birliği içerisinde olan örgüt, 2015'in sonunda Suriye Demokratik Güçleri'ne katılmıştır. Aymenn Jawad Al-Tamimi'nin 2015 yılında verdiği bir röportajda Rakka Devrimcileri Tugayı'nın medya direktörü, grubun "sivil demokratik bir devlet" istediğini belirtmiştir. Ayrıca grubun Türkiye merkezli Suriye Ulusal Koalisyonu ile hiçbir ilişkisinin bulunmadığını iddia etmiştir.

Ahfad el-Resul Tugayları, Suriye İç Savaşı'nda Suriye hükûmetine karşı savaşmış Suriyeli bir muhalif gruptu. Katar hükûmeti tarafından finanse edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kasırganın Kartalları</span> Suriye Sosyal Milliyetçi Partisinin silahlı kanadı

Kasırganın Kartalları, Nusor el Zavba'a), Suriye Sosyal Milliyetçi Partisi'nin silahlı kanadıdır. Yaklaşık 6.000 ila 8.000 kişilik bir güce sahiptir ve Suriye İç Savaşı boyunca Suriye hükümeti ve müttefikleriyle birlikte birçok savaş ve operasyona katılmıştır.