İçeriğe atla

El Jadida

Al-Jadida (ⴰⵍ-ⵊⴰⴷⵉⴷⴰ / الجديدة), Mazagan (ⵎⴰⵣⴰⴳⴰⵏ / مازاگان‎)
UNESCO Dünya Mirası
Al Jadida panoraması
Konum Fas
KriterKültürel: ii, iv
Referans1058
Tescil2004 (28. oturum)
BölgeArap Ülkeleri

Al Jadida (Arapça: الجديدة, Berberice: ⴰⵍ-ⵊⴰⴷⵉⴷⴰ), eski isim Mazagan (Arapça: مازاغان, Berberice: ⵎⴰⵣⴰⴳⴰⵏ, Portekizce: Mazagão), Fas'ın Atlas Okyanusu sahilinde, Doukkala-Abda bölgesindeki Kazablanka'nın 106 km güneyinde bulunan bir liman kentidir. 194,934 nüfusa (2014 nüfus sayımı) sahiptir. Denizden bakıldığında El Jadida'nın eski kenti çok "Faslı olmayan" bir görünüme sahiptir; şehrin yontulmuş taş duarları Portekiz etkisini göstermektedir.[1]

Portekiz Müstahkem Şehri Mazagan, "Avrupa ve Fas kültürleri arasındaki etkileşimin olağanüstü bir örneği" ve "Portekiz inşaat teknolojisi ile bütünleşen Rönesans ideallerinin gerçekleştirilmesinin erken örneği" olarak gösterilmiş ve 2004 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası ilan edilmiştir. UNESCO'ya göre,[2] Portekiz döneminden kalma en önemli yapılar sarnıç ve Manueline Assumption Kilisesi'dir.

Kaynakça

  1. ^ Paula Hardy; Heidi Edsall; Mara Vorhees (2005). Morocco. Lonely Planet. ISBN 1-74059-678-1. 29 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2017. 
  2. ^ "Portuguese City of Mazagan (El Jadida) - UNESCO World Heritage Centre". Whc.unesco.org. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fas</span> Kuzey Afrikada yer alan bir ülke

Fas, resmî adıyla Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile komşudur. Aynı zamanda ülke, Batı Sahra adı verilen bölgede, 1975'te koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra hak iddia etmiş ve günümüzde de bölgenin dörtte üçünü fiilen yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Batı Sahra</span> Afrikanın kuzeybatısındaki Fasın hak iddia ederek üçte ikisini fiilen yönettiği bölge

Batı Sahra, Afrika kıtasının kuzeybatısında yer alan ve 1975 yılında koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra Fas tarafından hak iddia edilen ve günümüzde de üçte ikisini Fas'ın fiilen yönettiği bölgedir. Bölgenin tümü üzerinde 1976 yılında bağımsızlığı ilan edilen Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin bu ilanı Fas tarafından kabul edilmemektedir. Bölgenin sınır komşusu olarak kuzeyinde Fas, kuzeydoğusunda Cezayir, doğu ve güneyinde Moritanya yer alırken, bölgenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fas millî futbol takımı</span>

Fas millî futbol takımı,, 1970 yılında, Dünya Kupası Finallerine doğrudan katılma hakkı kazanan ilk Afrika takımı olmuştur. 1986 senesinde ise, Dünya Kupası'nda gruplardan çıkmayı başaran ilk Afrika takımı unvanını elde etmiştir. Bunu başarırken grupta, Portekiz, Polonya ve İngiltere'nin önünde yer almayı başarmıştır. İkinci turda ise, daha sonra finale çıkacak olan Batı Almanya'dan aldığı 1-0'lık mağlubiyetle kupadan elenmiştir. 1998 FIFA Dünya Kupası'nda ise ikinci tura çıkmayı kıl payı kaçırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir (şehir)</span> Cezayirin başkenti

Cezayir, Cezayir'in başkenti ve en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Kazablanka</span> Fasın en büyük şehri

Kazablanka, Fas'ın batısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan liman kenti. Aynı zamanda Fas'ın en büyük şehridir. Nüfusu 3.800.000'dir. (2006)

<span class="mw-page-title-main">Marakeş</span>

Marakeş, Fas'ın orta kısmında bulunan şehir.

Fes, Fas'ın Fès-Boulemane bölgesinde bulunan ülkenin üçüncü büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Dukkale-Abda</span>

Doukkala-Abda, 1997'den 2015'e kadar Fas'ın 16 bölgesinden biriydi. Bölgenin merkezi Safi'dir. 13.285 km2 yüzölçümündeki bölgenin 2014'teki nüfusu 2,183,090'dir.

<span class="mw-page-title-main">Vecde</span> Fasın Oriental Bölgesinin merkezi olan şehir

Ucda, Fas'ın Oriental Bölgesi'nin merkezi olan şehirdir. Şehir, Fas'ın kuzeydoğusunda Cezayir sınırının 15 kilometre batısında yer almaktadır. Ucda'nın nüfusu 510,550'dir.

<span class="mw-page-title-main">Karaviyyîn Üniversitesi</span> Fasta bir üniversite

Karaviyyin Üniversitesi, günümüzde Fas sınırlarındaki Fes şehrinde bulunan üniversitedir. Fâtıma el-Fihrî tarafından 857-859 yıllarında bir cami olarak kurulmuş ve daha sonra İslam Altın Çağı'nın önde gelen ruhani ve eğitim merkezlerinden biri haline gelmiştir. Fas'ın modern devlet üniversitesi sistemine 1963 yılında dahil edilmiş ve iki yıl sonra resmi olarak "Karaviyyin Üniversitesi" olarak yeniden adlandırılmıştır. Cami binasının kendisi de Fas tarihinin birçok farklı döneminden unsurlar içeren tarihi Fas ve İslam mimarisinin önemli bir kompleksidir.

<span class="mw-page-title-main">Djémila</span>

Djémila, eski adı ile Cuicul, Cezayir'de, Kuzey Afrika'daki en iyi Berberi-Roman kalıntılarının bazılarının bulunduğu Cezayir'in kuzey kıyılarında küçük bir dağ köyüdür. Constantinois ve Petite Kabylie'nin sınırındaki bölgede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Aït Benhaddou</span>

Aït Benhaddou, Fas'ta, Sahra ile Marakeş arasındaki eski kervan güzergâhı üzerinde yer alan bir müstahkem köydür. Turist ticareti nedeniyle bölgede yaşayan vatandaşların çoğu, nehrin diğer tarafındaki bir köyde inşa edilmiş olan modern konutlarda yaşamakta iken dört aile eski köy içinde yaşamaktadır. Ksarın duvarları içinde birçok kasbah, ticarethane ve diğer bireysel konutlar yer alır ve Fas toprak kil mimarisinin en güzel örneklerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Meknes</span>

Meknes, Fas'taki İmparatorluk şehirlerinden birisidir ve Orta Fas'ın kuzeyinde yer alan Meknes, krallık içinde yer alan şehirler arasında, nüfusa göre altıncı en büyük kenttir. 11. yüzyılda Murâbıtlar tarafından askeri bir yerleşim yeri olarak kurulan Meknes, Alevî Hanedanı'nın kurucusu olan Sultan Mevlay İsmail (1672-1727) döneminde Fas'ın başkenti oldu. Sultan Mevlay İsmail, Meknes'i, 17. yüzyıldaki Mağrip'teki İslam ve Avrupa tarzlarının uyumlu bir şekilde harmanlandığı, günümüzde hala açıkça görülebilen, büyük ve yüksek duvarlarla çevrili, İspanyol-Mağribi tarzında etkileyici bir kent haline getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Tetuan, Fas</span>

Tetuan, Fas'ın kuzeyinde bulunan bir şehirdir. Berberice bir kelime olan Tetuan, kelime anlamıyla "gözler" ve mecazi anlamda "su gözü" anlamına gelmektedir. Tetuan, Fas'ın Akdeniz'deki iki önemli limanı arasında yer almaktadır. Cebelitarık Boğazı'nın birkaç mil güneyinde ve Tanca'nın yaklaşık 40 mil (60 km) Güney güneydoğusunda yer almaktadır. 2014 yılı itibarıyla şehrin nüfusu 463.968'dir. Tetuan'ın sivil havaalanı Sania Ramel Havaalanı, şehrin 6 km doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şinkıt</span>

Şinkıt veya Chinguetti, Moritanya'nın kuzeyinde, Atar'ın doğusundaki Adrar Yaylası'nda bulunan bir Berberi Orta Çağ ticaret merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Tichitt</span> Moritanyada bir köy

Tichit ya da Tichitt, Moritanya'nın güneydoğusundaki Tagant Yaylası'nın eteğinde, bahçeli mimarisi ile bilinen kısmen terk edilmiş bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Fas Silahlı Kuvvetleri</span>

Fas Silahlı Kuvvetleri, Fas'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Fas Kara Kuvvetleri, Fas Hava Kuvvetleri ve Fas Deniz Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kassita</span>

Kassita, Fas'ın Oriental Bölgesi'nin merkezi olan kasabadır. 2004 sayımına göre nüfusu 2126'dır.

Casablanca-Settat Fas'ın on iki idari bölgesinden biridir. 20.166 km²'lik bir alanı kaplar ve 2014 Fas nüfus sayımında %69'u kentsel alanlarda yaşayan 6.861.739 nüfusa sahiptir. Bölgenin başkenti Kazablanka'dır.

<span class="mw-page-title-main">Barşid</span>

Barşid Fas'ın Kazablanka-Sittat bölgesinin Berrechid ilinde bir kasaba ve belediyedir. Fas 2014 nüfus sayımında 136.634 kişilik bir nüfusa sahipti.