Çad, resmi adıyla Çad Cumhuriyeti, Kuzey-Orta Afrika'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde Libya, doğuda Sudan, güneyde Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatıda Kamerun ve Nijerya, batıda ise Nijer ile komşudur.
Sudan, resmî adıyla Sudan Cumhuriyeti, Kuzey Doğu Afrika'da bir ülkedir. Başkenti Hartum, en yüksek nüfuslu şehri Omdurman'dır. Sudan kuzeyden Mısır, kuzey doğudan Kızıldeniz, doğudan Etiyopya ve Eritre, güneyden Güney Sudan, batıdan Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad, kuzey batıdan da Libya'yla çevrilidir. Yüz ölçümü bakımından Afrika'nın en büyük üçüncü ülkesidir. Nil, Sudan'ı Batı ve Doğu Sudan olmak üzere ikiye ayırır. Hartum'un Rafediye bölgesi yakınlarında Beyaz Nehir ile Mavi Nehir birleşir. Sudan'ın ortasından, dış ilişkilerinde kültürel, toplumsal ve ekonomik olarak büyük rol oynayan Nil Vadisi geçer.
Mogadişu, Afrika'nın doğusunda, Hint Okyanusu kıyısında bulunan Somali'nin başkentidir. Aynı zamanda Banaadir eyaletinin de merkezidir. Piri Reis'in Muğdiş dediği şehre Somali dilinde Muqdisho, Arapça kaynaklarda Makdeşû, İtalyancada Mogadiscio, Türkçe eserlerde Mogadişu (Magdişu) denilmektedir.
Güneybatı Afrika (Afrikaanca: Suidwes-Afrika; Almanca: Südwestafrika), Afrika kıtasında günümüzde Namibya devletinin kurulu olduğu, 1918 ile 1990 yılları arasında Milletler Cemiyeti manda yönetimi altında Güney Afrika Cumhuriyeti'ne bağlı bir bölge iken bölgeye verilen ad.
Darfur Sudan'ın batısında bölge.
RG-31 Nyala Güney Afrikada bulunan BAE Systems Land Systems South Africa firması tarafından geliştirilmiş çok amaçlı mayın korumalı bir taşıttır. Aracın yapımında TFM Industries firmasının ürettiği Mamba APC temel alınmıştır. Araç sahip olduğu kaynakla birleştirilmiş monokok V şekilli şasesi ve yüksek süspansiyon sistemi sayesinde iki adet TM-57 tanksavar mayınının patlaması durumda bile taşıdığı mürettebatı koruyabilir.
İstok, Kosova'nın kuzeybatısında bir kasaba ve belediye merkezidir.
Leposaviç, Kosova'nın kuzeyinde bir kasaba ve belediye merkezi.
Zubin Potok, Kosova’nın kuzey kesiminde bir kasaba ve belediye merkezi.
Sudan, idari olarak 15 eyalete ayrılır. 9 Temmuz 2011 tarihine kadar 25 olan eyalet sayısı Mayıs 2011'de Güney Sudan'ın bağımsız bir devlet olmasıyla 15'e düştü. Bu eyaletler şunlardır:
- Mavi Nil
- El Cezire Eyaleti (7)
- Mavi Nil Eyaleti (24)
- Sennar Eyaleti (*) (25)
- Beyaz Nil Eyaleti (8)
- Darfur
- Kuzey Darfur Eyaleti (10)
- Güney Darfur Eyaleti (11)
- Batı Darfur Eyaleti (12)
- Kassala
- Kassala Eyaleti (5)
- El Kadarif Eyaleti (6)
- Kızıl Deniz Eyaleti (3)
- Hartum
- Kordofan
- Kuzey Kordofan Eyaleti (9)
- Güney Kordofan Eyaleti (13)
- Kuzey Sudan
- Kuzey Eyaleti (1)
- Nil Nehri Eyaleti (2)
Kuzey Darfur Eyaleti, Sudan'ın 15 eyaletinden birisidir.
Güney Darfur Eyaleti, Sudan'ın 18 eyaletinden birisidir.
Nyala, Sudan'ın güneybatısında Güney Darfur Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir.
Afrika Birliği/Birleşmiş Milletler Darfur Hibrit Operasyonu (İng:African Union/United Nations Hybrid operation in Darfur) (UNAMID) Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği'nin Sudan'ın Darfur eyaletinde sürdürdüğü ortak barışı destekleme harekâtıdır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1769 sayılı kararıyla Darfur savaşı sonrasında gerçekleştirilen barış görüşmeleri ve sonrasında bölgede stabilizasyonu sağlamak ve barış anlaşmasının yürürlükte kalmasını temin etmek maksadıyla 31 Temmuz 2007 tarihinde kurulmuştur. Kuruluşunda belirtilen 12 aylık süre sonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1881 sayılı kararı ile görev süresi 31 Temmuz 2010 tarihine dek uzatılmıştır. 2008 yılı için aylık bütçesi 106 milyon Amerikan Doları olarak belirlenmiştir. 2007 yılının ekim ayından itibaren 26,000 personel bölgeye atanmış, 9,000 kişilik Afrika Birliği Sudan Kuvveti (AMIS) 31 Aralık 2007 itibarıyla görevini tamamen UNAMID kuvvetlerine devretmiştir. UNAMID Darfur'daki görevini 19,555 askerî personel ve 3.772 polis ve her biri 140'ın üzerinde personeli olan 19 silahlı polis birliğiyle icra etmektedir. Barışı Koruma Görevlileri (İng:Peacekeepers) sivilleri koruma ve insancıl görevleri açısından güç kullanmaya yetkilendirilmiştir. UNAMID Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliğinin ortak görev yaptığı ilk ve en geniş barış korunma misyonudur. Aralık 2008'de 12.194 askerî personel, 175 askeri gözlemci ve 2.767 polis olmak üzere 15.136 üniformalı; 768 uluslararası, 1.405 Sudanlı ve 266 Birleşmiş Milletler gönüllüsü olmak üzere 2.439 sivil görevli istihdam etmiştir.
El Faşir Havalimanı, Sudan'ın Kuzey Darfur Eyaletinin başkenti El Faşir'de hizmet veren havalimanıdır.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1769 sayılı kararı, 31 Temmuz 2007 tarihinde Sudan'ın Darfur bölgesinde şiddetin önlenmesi amacıyla Birleşmiş Milletler-Afrika Birliği Darfur Misyonunun kurulması için 12 ay süreyle yetki veren karardır.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1881 sayılı kararı güvenlik konseyinin Darfur çatışmaları hakkında 30 Temmuz 2009 tarihinde almış olduğu karardır.
Nyala Havalimanı Sudan'ın Güney Darfur eyaletinin başkeni Nyala'daki havalimanıdır. Birleşmiş Milletler, UNAMID barışı koruma operasyonu kapsamında Nyala Havalimanının ayrı bir terminalini kullanmaktadır.
2012 yılının sonlarında Sudan'ın Darfur bölgesinde, son yirmi yılda Afrika'yı vuran en büyük sarıhumma salgını meydana geldi. 10 Ocak 2013 tarihinde, Sudan Federal Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2 Eylül 2012'den bu yana, tahmini vaka ölüm oranı %20 olan 171 ölüm dahil 847 şüpheli vaka olduğunu bildirdi. Kasım ayının ortalarında toplu bir aşı kampanyası başlatıldı. Ocak ayı başlarında, Darfur'un beş eyaletinde yeni vaka görülmedi.
Darfur soykırımı, Sudan'ın batısında devam eden çatışmalar sırasında etnik Darfuri halkının sistematik olarak öldürülmesidir. Aksi yönde iddialar ve Sudan eski devlet başkanı Ömer el-Beşir'ce böyle bir soykırımın olmadığı buradaki katliam olduğu iddia olunan olaylara Sudan ordusunun katılmasının söz konusu olmadığı ve rakamların şişirildiği belirtilsede Fulani, Masalit ve Zaghawa etnik gruplarına karşı yürütülen soykırım iddiaları, önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1769 sayılı kararı almasına sonrasına Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) insanlığa karşı suçlar, tecavüz, zorla nakil ve işkence suçlarından şu anki Sudan eski devlet başkanı başta olmak üzere birçok kişiyi itham etmesine yol açmıştır. 2003 ve 2005 yılları arasında tahminen 200,000 kişi öldürülmüştür.