
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.
İç savaş veya sivil savaş, bir ülkenin insanlarının çeşitli etnik veya dini gruplar altında organize olarak birbirleriyle yaptıkları silahlı çatışmalara verilen genel isimdir. Bu çatışmalar genelde ortak yönleri olmasına rağmen her ülkenin kendine has kültürel ve siyasi yapısı nedeniyle çoğunlukla öznel bir yapıya sahiptir. İç savaş her ne kadar bir ülkenin içindeki grupların silahlı çatışması olarak tanımlansa da ülke içindeki her silahlı çatışma iç savaş değildir. Örneğin devletin ayrılıkçı bir grupla ya da rejim karşıtı hareketlerle yapacağı çatışmalar iç savaş sayılmaz. Ancak bazı ayrılıkçı hareketlerin ufak çaplı bir isyan olarak başlayıp ülkenin geneline yayılması ile çatışmanın bir iç savaşa dönüştüğü de olmuştur. Bir çatışmanın "iç savaş" olarak kabul edilebilmesi için bu çatışmanın ülkenin genelinde etkili olması, ülkedeki mevcut devletin ya politik gruplar arasında parçalanması ya da ülkenin bir kısmında hakimiyetini yitirmesi gerekmektedir. Örneğin İspanya İç Savaşı'nda İspanya Devleti, Cumhuriyetçiler ve Milliyetçiler arasında ikiye bölünmüşken Suriye İç Savaşı'nda Suriye Devleti bünyesinden bazı unsurların ayrılmasına rağmen ayakta kalmış ancak ülkenin bir kısmında da hakimiyetini kaybetmiştir. İç savaşlar hemen her zaman iç savaşa giren ülkeye diğer ülkelerle yapılan savaşlardan daha fazla zarar vermiştir. Bunun en önemli nedeni, ülkenin kendi yapısının kendi içinde giriştiği bir mücadelenin diğer ülkelerle giriştiği mücadelelere nazaran tedavisinin çok daha zor olmasıdır. Tarihte iç savaşlar çoğu zaman ya rejim değişikliğiyle ya da bölünmeyle sonuçlanmıştır.

Lübnan İç Savaşı, 1975'ten 1990 yılına kadar Lübnan'da yaklaşık olarak 150.000 - 230.000 insanın ölümüne neden olmuştur. Yaklaşık 350.000 kişi yaralanmış bir milyondan fazla insan da ülkesini terk etmiştir. Soğuk Savaş dönemi Lübnan'ı ciddi şekilde etkiledi ve 1958'deki siyasi kriz ancak ABD'nin Beyrut'a çıkarma yapmasıyla sona ermişti. İsrail'in kurulması ve yüzbinlerce Filistinli mültecinin Lübnan'a yerleşmesi dini çatışmaları arttırdı. Silahlı FKÖ gerillalarının ülkeye girişi ciddi siyasi sorunlara sebep oldu. FKÖ'nün gelişi, Filistinli mültecilerin silahlanması farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı. 1976'da çoğunluğu Müslüman Lübnan Cephesi ve Ulusal Komite arasında çatışmalar başladıktan kısa süre sonra Arap Ligi ve Suriye arabuluculuğa girişti, Filistinli-Lübnanlı çatışması daha çok Güney Lübnan'da yoğunlaştı. FKÖ burayı 1969 yılından beri kontrol ediyordu. Kahire Antlaşması imzalanarak bu bölgeden çekildi. İsrail, Güney Lübnan'ı işgal etti ve Suriye önce Hristiyanlar lehine iç savaşa dahil oldu ve sorun uluslararası bir boyut kazandı. Suriye ve İsrail anlaşmazlığı Lübnan üzerinden devam etti. 1980'lerde taraflar harabeye dönen Beyrut'un onarılması için çaba gösterdi.

Suriye Arap Ordusu, Suriye Silahlı Kuvvetleri'na bağlı kara kuvveti. Suriye'yi karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Suriye'nin tam bağımsızlığını elde etmeden 1 yıl önce 1945 yılında kurulmuştur. Suriye Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir. Suriye ordusu kuruluşundan bu yana katıldığı en şiddetli ve uzun süreli savaş olan Suriye İç Savaşı'na yoğun bir şekilde dahil olmuştur.

Suriye Silahlı Kuvvetleri, Suriye'yi karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan ordu. Suriye ordusu, Suriye Kara Kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetleri, Suriye Deniz Kuvvetleri, Suriye Hava Savunma Kuvvetleri ve ayrıca paramiliter Ulusal Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

Kaddafi karşıtı kuvvetler, Libya İç Savaşı'nda, devrik Libya diktatörü Muammer Kaddafi'ye karşı çıkan tüm silahlı-siyasi muhalif oluşumlara verilen ortak isimdir.

Mehdi el-Herati, Libyalı asker ve Liva el Umma genel komutanı.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan IŞİD'e karşı mücadele için oluşturulmuş ortak bir operasyon gücü. De Facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin silahlı gücüdür. Silahlı gücünün çoğunu YPG oluşturur, oluşum olarak da YPG'ye bağlıdır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından fonlanmış ve silahlandırılmıştır.

Selçuklular Tugayı, Suriye İç Savaşı sırasında, 2013 yılında kurulan ve çoğunluğunu Suriye Türkmenleri'nin oluşturduğu YPG'nin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri içinde yer alan bir muhalif gruptur.
Suriye Hava Savunma Kuvvetleri, Suriye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1969 yılında kurulmuştur. Suriye Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3.kuvvettir.

Bu madde, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı grupların bir listesidir. Savaş, Suriye hükûmeti ile müttefikleri, hükûmete muhalif gruplar ile müttefikleri, silahlı İslamcı ve cihatçı örgütler, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti olmak üzere beş gruba ayrılır. Aşağıdaki liste, yalnızca silahlı faaliyet gösteren veya destek veren ülke ve kuruluşları içermekte, siyasi destek veren ülke ve kuruluşları kapsamamaktadır.
Halid bin Velid Ordusu, Suriye'nin güneyinde faaliyet gösteren cihatçı Selefi silahlı örgüt. Mayıs 2016'da; Yermük Şehitleri Tugayı ile İslami Müsenna Hareketi'nin birleşmesi ve sonrasında Ceyş el-Cihad'ın katılmasıyla kurulmuş olup, Irak ve Şam İslam Devleti'nin müttefiki olarak Suriye İç Savaşı'nda savaşmaktadır.

Arap Milletçi Muhafızlar Suriye'de faaliyet gösteren gönüllü, seküler, silahlı milis kuvvettir. Grup kendini aşırı din taraftarlığı, etnik köken ve mezheplerden uzak Pan Arabizm taraftarı olarak tanımlamaktadır. Muhafızlar Tunus, Suriye, Irak, Mısır, Lübnan, Filistin gibi Arap Ülkeleri'nde üyeleri etkindir. Grubun milis kuvvetleri Libya İç Savaşı ve Suriye İç Savaşı'nda savaşmışlardır.

Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar, Suriye İç Savaşı'nda hükûmete karşı silahlı savaş veren isyancı gruplar arasındaki çatışmaları ifade eder. Özgür Suriye Ordusu ile müttefikleri, el-Kaide'ye bağlı gruplar ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti'nin başını çektiği bu gruplar, Ocak 2013 başlarından itibaren birbirleriyle çatışmaya başladı.

Suriye Millî Ordusu, Önceki ismiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) veya Türk destekli Özgür Suriye Ordusu (TÖSO), Suriyeli muhalif örgütleri kapsayan ve çoğunluğu Suriyeli Arap ve Türkmen milislerden oluşan koalisyon. 30 Mayıs 2017'de Türkiye'nin himayesinde kurulmuştur ve Haziran 2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren muhalif örgütleri kapsamaktadır.

Devrimciler Ordusu veya Ceyş'ül-Süvar, Suriye Demokratik Güçleri içerisinde yer alan ve Suriye İç Savaşı'nda YPG ile ittifak içinde pek çok çatışmaya giren askeri koalisyon.
Bakır Tugayı, adını Şii On İki İmamların beşincisi olan Muhammed el-Bakır'den alan, Suriye İç Savaşı sırasında Halep'te kurulan Suriye hükûmeti yanlısı milis gücü. 2015 yılında kurulmasına karşın kökleri 2012 yılına dayanır.

Liwa al-Quds veya Kudüs Tugayı, Suriye İç Savaşı'ndaki Suriye hükûmet yanlısı güçlerinin bir parçası olarak faaliyet gösteren, ağırlıklı olarak Filistinlilerden oluşan bir milis (tugay). 2013 yılında mühendis Muhammed El-Sa'eed tarafından kuruldu. Kendilerine 'Suriye Arap Ordusu Fedaileri' adını veren savaşçılar kampın çevresine ve El-Nayrab askeri ve sivil havaalanının güneyinde bulunuyor. Ayrıca, Aziza köyünde Şeyh Latfi'de ve Hava İstihbarat binasının çevresinde ve En Büyük Haberci camiinde bulunmaktadırlar. 2015 yılı başında, kuruluş kuruluşundan bu yana 200 kişi öldü, 400 kişi yaralandı. Grup, el-Nayrab bölgesindeki Sünni Filistinlilerden ve eski mülteci kampı Handarat'tan oluşuyor. Liwa el-Quds'un Halep'te faaliyet gösteren en büyük yardımcı güç olduğuna inanılıyor.
Liva'ut Tevhid veya Tevhid Tugayı, Suriye İç Savaşı'nın ilk dönemlerinde Abdülkadir Salih tarafından 2012 yılında kurulan muhalif silahlı örgüt. Katar tarafından finanse edildiği iddia edilen örgütün Müslüman Kardeşler ile bağlantıları vardır. Suriye Ulusal Koalisyonu ile ilk zamanlarda iyi ilişkiler geliştiren Tevhid Tugayı, SUK'un seküler, laik ve Batı yanlısı açıklama ve davranışlarının artmasıyla SUK ile ilişkileri kesmiş ve SUK karşıtı bildirgeye imza atarak devrim sonrası İslam Şeriatı kurallarının uygulanmasını savunmuştur. Tevhid Tugayı, Halep'te 2012-2014 arasında en etkili muhalif gruplardan biri olmuş ve Esad Rejimi'ne karşı başarılı operasyonları ile dikkat çekmiş,ayrıca diğer muhalif gruplar ile çatışmaktan çekinmiştir. 2014 yılında Kurucu lider Abdülkadir Salih'in hava saldırısında öldürülmesi sonucu grup büyük oranda dağılmıştır.
Leon Sedov Tugayı Suriye iç savaşına katılan Troçkist bir militan gruptur. Kurucuları Arjantinliydi, ancak esas olarak yerel savaşçıları topladığı Halep'te bulunuyordu. Adını Leon Troçki'nin ilk oğlu Leon Sedov'dan almıştır.