İçeriğe atla

El-Malikiye

El-Malikiye
ٱلْمَالِكِيَّة‎

Dêrik
Şehir
Suriye üzerinde El-Malikiye
El-Malikiye
El-Malikiye
El-Malikiye'nin Suriye'deki konumu
ÜlkeSuriye Suriye
İlHaseke
İlçeEl-Malikiye
Rakım490 m
Nüfus
 (2004)
 • Toplam26.311
Zaman dilimiUTC+02.00 (DAS)
 • Yaz (YSU)UTC+03.00 (DAYS)
Alan kodu52

El-Malikiye, Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan bir kasabadır. İdari olarak Haseke Valiliği'ne bağlıdır. Kasaba, Türkiye, Irak ve Suriye arasındaki üçlü sınır noktasını çizen Dicle nehrinin yaklaşık 20 km batısında yer almaktadır. Kasabada Kürtler, Süryaniler, Araplar ve Ermeniler yaşamaktadır.

Tarihçe

Daha önceleri "Dêrik" adını taşıyan yerleşim, 1957'de Suriye ordusu subayı Adnan el-Maliki'ye ithafen "El-Malikiye" adını aldı.[1] 1977'de Arapça olmayan tüm yer adlarını yasaklayan bir kararnamenin çıkarılması üzerine kasabanın Kürtçe ve Süryanice-Aramice isimlerin kullanılması yasaklandı.[2]

Kaynakça

  1. ^ "A light on Derik s history and churches". npasyria.com (İngilizce). 4 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2019. 
  2. ^ Gunter, Michael (2014). Out of Nowhere: The Kurds of Syria in Peace and War (İngilizce). Londra: Hurst. s. 21. ISBN 9781849044356. 10 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suriye</span> Batı Asya ülkesi

Suriye, resmî adıyla Suriye Arap Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz ve Levant'ta yer alan bir Batı Asya ülkesidir. Batıda Akdeniz, kuzeyde Türkiye, doğu ve güneydoğuda Irak, güneyde Ürdün ve güneybatıda İsrail ve Lübnan ile sınırlanan ve 14 vilayetten oluşan üniter bir cumhuriyettir. Verimli ovalar, yüksek dağlar ve çöllerden oluşan bir ülke olan Suriye, çoğunluğu Suriyeli Araplar, Kürtler, Türkmenler, Süryaniler, Ermeniler, Çerkesler, Arnavutlar ve Rumlar olmak üzere çeşitli etnik ve dinî gruplara ev sahipliği yapmaktadır. Dinî gruplar arasında Sünniler, Hristiyanlar, Nusayriler, Dürziler ve Yezidiler bulunmaktadır. Suriye'nin başkenti ve en büyük şehri Şam'dır. Araplar en büyük etnik gruptur ve Sünniler en büyük dinî gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Dakuk</span>

Dakuk (Tavuk) kasabası Kerkük iline bağlı bir kasabadır. Kerkük'ün güneyine ve Bağdat kara yolu üzerine düşen Dakuk kasabasının nüfusu yaklaşık 50.000 kişidir. Merkezini çoğunlukla Kürtler oluşturur ve azınlık olarak Araplar ve Türkmenler de bulunmaktadır. Dakuk'taki Kürtler çoğunlukla Yarsanî iken Türkmenler Şii mezhebine tabiilerdir.

<span class="mw-page-title-main">El-Nusra Cephesi</span> Suriye İç Savaşında yer alan silahlı cihatçı Selefi örgüt

El-Nusra Cephesi, silahlı cihatçı Selefi örgüt. Amacı Suriye'de Beşşar Esad hükûmetini devirerek bölgede bir İslam devleti kurmaktır. Birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanımlanmıştır. 23 Ocak 2012'de İnternet'te yayınlanan bir videoyla kurulduğu duyuruldu. Nisan 2013'te el-Kaide'ye bağlılığını açıkladıysa da 28 Temmuz 2016 tarihinde el-Kaide'den ayrıldığını bildirerek yeni isimlerinin Şam Fethi Cephesi olarak değiştirdiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Busra el-Harir</span>

Busra el-Harir, Busra el-Hariri ya da Busra al-Harir, Dera İli'nin, İzra İlçesi'ne bağlı bir kasabadır. İzra İlçesi'nin doğusuna doğru, Ürdün sınırına yakın bir konumu vardır. 660 metrelik bir rakıma sahiptir. Suriye İstatistik Kurumu tarafından yapılan, 2004 Suriye nüfus sayımlarına göre 13,315 kişilik bir nüfusa sahiptir. Koruduğu kırsal özelliklerinin yanında, sanayi ve ekonomi faaliyetleride gösterdiği için kasaba olarak sınıflandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Inhil</span>

İnhıl ya da Inkhil, Dera İli'nin, es-Senemeyn ilçesi'ne bağlı bir kasabadır. 628 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 hesaplamalarına göre 33,689 kişilik bir nüfusa sahiptir. Sanayi ve ticari bakımdan faaliyetler göstermesine rağmen, kırsal özelliklerini yitirmeyip, tamamen şehirleşmediği için kasaba olarak sınıflandırılan Suriye yerleşkelerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Bab el-Hava Sınır Kapısı</span>

Bab el-Hava Sınır Kapısı, Suriye ile Türkiye arasındaki uluslararası geçişlere açık Suriye sınır kapısı. Sınırın Türkiye tarafında ise Cilvegözü Sınır Kapısı bulunmaktadır. Bu kapılar, İskenderun ile Suriye'nin Halep kentleri arasında M45 Suriye Karayolu ve D827 Türk Karayolu üzerinde yer almakta ve kamyon ve otobüs uzun hatlarında kullanılan bir sınır geçiş noktasıdır. Sınırın Türk tarafında en yakın şehir Hatay İline bağlı Reyhanlı ilçesi ve Suriye tarafında en yakın yerleşim yeri olarak El-Dana ve Atarib kasabaları bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Bab</span> Suriyenin Halep ilinde bulunan bir şehir

El-Bab, Suriye'nin Halep ilinde bulunan bir şehirdir. Halep'in kuzeydoğusunda yer almaktadır, 2004'te nüfusu 63.069'dur. Şehirde Sünni Müslümanlar çoğunluk oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Güney Cephesi</span> Güney Suriyedeki çatışma alanları

Suriye İç Savaşı Güney Cephesi, Suriye'nin güney sınırında Lübnan, Golan Tepeleri ve Ürdün'e komşu olan Kuneytire, Süveyda ve Dera illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azez Muharebesi (2012)</span> Suriye İç Savaşı dahilinde 2012de gerçekleşmiş bir muharebe

Azez Muharebesi, Türkiye-Suriye sınırındaki Halep iline bağlı Azez nahiyesinde Suriyeli muhalifler, IŞİD, Suriye Demokratik Güçleri ve Suriye rejimi arasındaki çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Telkele</span> Humus, Suriyedeki bir yer

Telkele, Suriye'nin Humus ilinin Telkele ilçesinin aynı adlı bucağının merkezi olan kasaba. Lübnan sınırında, il merkezi Humus'un batısında yer alır. 2004 sayımına göre nüfusu 18.412 kişidir. Kasaba nüfusunun çoğunu Sünniler oluştururken, çevredeki yerleşim birimlerinde Nusayrî nüfus ağırlıktadır. Humus İli'ndeki önemli Türkmen yerleşim birimleri arasındadır.

Er-Resten ve Telbise Kuşatması, Suriye'nin er-Resten ve Telbise kasabalarında yaşanan hükûmet karşıtı protestoları sonlandırmak amacıyla Suriye Kara Kuvvetleri'ne bağlı birimler tarafından 29 Mayıs-3 Haziran 2011 tarihleri arasında kasabalara yapılan kuşatma.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi</span> Suriyede de facto özerk bölge

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (KDSÖY) Suriye'nin kuzeydoğu kesimindeki Suriye Kürdistanı'nda Arap, Çerkes, Kürt, Süryani ve Türkmenlerin yaşadığı, Ekim 2019 itibarıyla de facto özerk olan yönetim alanı. PYD tarafından bölgede önce özerk kantonlar, sonrasında federasyon ilan edilmiş; fakat hiçbiri Suriye hükûmeti veya diğer ülkeler tarafından tanınmamıştır. İsviçre'de ve birçok Avrupa ülkesinde temsilcilikleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hevrin Halef</span>

Hevrin Halef, Suriyeli Kürt siyasetçi ve inşaat mühendisi. Suriye Kürdistanı'nda çalıştıktan sonra Suriye'nin Geleceği Partisinde genel sekreterlik yaptı. Barış Pınarı Harekâtı sırasında, bölgede silahlı çatışmaların devam ettiği Suriye'deki M4 karayolunun Rakka bölgesinde, aracı ile seyahat ederken silahlı bir grubun kurduğu kontrol noktasında ele geçirilip infaz edilmiştir. Muhaliflere yakınlığı ile bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre cinayetin faili Türkiye destekli Ahrar El Şarkiye silahlı örgütüdür.

Llanrwst, Galler Prensi tarafından Galler kasabası Llanrwst'e verilen özel bir ayrıcalıktı. Llanrwst günümüzde Galler'de, Conwy County Borough'daki Conwy Nehri civarında yer alan küçük bir kasaba ve topluluktur. Adını MS 5-6. yüzyılda yaşamış olan Saint Grwst'tan alır. Llanrwst, Gallilerin 10 mil (16 km) çapı içerisinde ticaret yapmasını yasaklayan bir kanun nedeniyle, Conwy kasabasına 13 mil (21 km) uzaklıkta bir mesafede olması nedeniyle Conwy bölge halkının burada yün ticareti yapmasıyla gelişti.

<span class="mw-page-title-main">Kafartab</span> Suriyede antik şehir

Kafartab

South Centerville, Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaletinde, Orange County'de bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Arap Baası</span> Suriyede eski bir siyasi parti

Arap Baası, ayrıca Arap Baas Partisi olarak da bilinen Arap milliyetçisi bir siyasi parti. Suriye'de Zeki el-Arsuzi tarafından 1940 yılında kuruldu.

<i>El-Baas</i> Arapça bir gazete

El-Baas Baas Partisi tarafından Suriye'de ve Lübnan ile Filistin dahil diğer Arap ülkelerinde yayınlanan Arapça bir gazetedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin ilçeleri</span>

Suriye'nin 14 ili, Şam şehri de dahil olmak üzere 65 ilçeye ayrılmıştır. İlçeler ayrıca 281 bucağa ayrılmıştır. Her ilçe, ilçe başkentiyle aynı adı taşır.

Arap Kemeri, Suriye Baas hükümetinin Haseke Valiliği'nin kuzeyindeki Kürt bölgelerini Araplaştırma projesidir. Projenin temel amacı bölgenin etnik yapısını Araplar lehine çevirmek ve diğer etnik grupların, özellikle de Kürtlerin aleyhine çevirmekti. Proje Esad Gölü'nün oluşturulması ile yerlerinden edilen Arapların Kürt bölgelerine yerleştirilmesiyle arazilerin ele geçirilmesini içeriyordu.