İçeriğe atla

El-Kâf Kasbahı

Koordinatlar: 36°6′19.8″K 8°25′28.56″D / 36.105500°K 8.4246000°D / 36.105500; 8.4246000
El-Kâf Kasbahı
قصبة الكاف
El-Kâf, Tunus
El-Kâf Kasbahı
Koordinatlar36°6′19.8″K 8°25′28.56″D / 36.105500°K 8.4246000°D / 36.105500; 8.4246000
TipKasbah
Yapı tarihçesi
İnşa17. yüzyıl
İnşa ettirenOsmanlı İmparatorluğu

El-Kâf Kasbahı (Arapçaقصبة الكاف, romanizeKasbahü'l-Kâf), Tunus'un El-Kâf kentinde bulunan bir kasbahtır. Kasbah, 17. yüzyılda, yerel aşiretlerin ve sınırların Osmanlı yönetimi sırasında, yerel bölgenin izlenmesi için kurulan birçok kaleden biri olarak inşa edilmiştir. Kaleden yürütülen yönetimin yanı sıra şehrin savunmasında da önemli bir rol oynadı.

El-Kâf şehri, Roma döneminden beri var olduğundan, kalede bulunan metinlere, yazıtlara ve kalıntılara göre, bölge geçmişte Romalılar ve Araplar da dahil olmak üzere birçok medeniyet tarafından şehrin savunması için kullanılmıştır. İlk defa 17. yüzyılda Osmanlılar tarafından kasbah olarak kurulmuş, dört gözetleme kulesi, askerler için bir oda ve kalenin kuzeybatı tarafına açılan gizli bir kaçış kapısından oluşuyordu.[1][2]

Kale, ilk olarak 17. yüzyılın ortalarında hükümdar Hammuda Paşa döneminde, medine mahallesinin alt kısmına giden bir hendek ve gözetleme kuleleri, duvarlar ve diğer surlar ekleyen birkaç kez yenilenmiştir. Bu yapılar 1806 yılında Humbolt olarak bilinen Hollandalı mühendis tarafından onarılmış ve kuzey tarafına yeni kuleler eklenmiştir. Kasbah ayrıca odalarla çevrili bir alan, bir cami, cephane ve yağmur suyu toplamak için bir leğen içerir. Günümüzde yapı bir turizm merkezi olmasının yanı sıra sıklıkla festivaller için bir mekan olarak kullanılmaktadır.[1][2]

Kaynakça

  1. ^ a b معالم لها تاريخ: القصبة: حصن مدينة الكاف 30 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Turess. 21 Nisan 2023 tarihinde erişilmiştir. (Arapça)
  2. ^ a b معالم أثرية:القصبة (الكاف):لعبت دورا كبيرا في الدفاع عن المدينة 30 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Alchourouk. 21 Nisan 2023 tarihinde erişilmiştir. (Arapça)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kız Kulesi</span> İstanbulda bulunan tarihî kule

Kız Kulesi, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zilkale</span> Orta çağda inşa edilmiş bir kale

Zilkale ya da asıl adıyla Zirkale, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırlarında, Fırtına Deresi Vadisi’nde yer alan, ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmeyen bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Nusaybin</span> Mardinin ilçesi

Nusaybin, Mardin iline bağlı Suriye sınırında Kamışlı'ya komşu ovada kurulmuş bir ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Girne</span> Kuzey Kıbrısta şehir

Girne, Kıbrıs'ta bir liman kentidir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Girne kazasının ve fiili olarak parçası olduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne ilçesinin yönetim merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Poti</span> Gürcistanın bir liman şehri

Poti, Gürcistan'ın bir liman şehri. Karadeniz'in doğu sahilinde ve ülkenin batısındaki Samegrelo-Zemo Svaneti bölgesinde bulunur. Antik Yunanistan kolonisi Fasis'in yerleşim yeri yakınlarında kurulmuştur ve adını da oradan alır. Şehir 20. yüzyıldan beri büyük bir liman şehri ve endüstriyel merkezdir. Ayrıca Gürcistan donanmasının ana deniz üssüne ve karargahına ev sahipliği yapar. Poti Limanı'na komşu olan RAKIA bölgesi Serbest Sanayi Bölgesine sahiptir. Nisan 2008'de açılmıştır ve İran'a karşı yaptırımlardan kaçmaya çalışan İranlı işadamlarınınkini de içeren birçok işletme kayıtlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erbil</span> Kürdistan Bölgesel Yönetiminin başkenti

Erbil, Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 1,1 milyon civarındadır. Nüfus Kürtler, Türkmenler, Araplar ve Süryani Hristiyanlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Surları</span> Konstantinopolisin surları (modern İstanbul, Türkiye)

Konstantinopolis Surları, günümüzde İstanbul sınırları dahilinde olan Konstantinopolis'i çevreleyen ve Doğu Roma zamanında yapılmış şehir surlarıdır. Şehri çeviren surlar tarihte 5. yüzyıldan başlayarak inşa edilmiş, yıkılmalar ve yeniden yapmalarla dört defa elden geçmiştir. Son yapımı MS 408'den sonradır. II. Theodosius (408-450) zamanında İstanbul surları Sarayburnu'ndan Haliç kıyısı boyunca Ayvansaray'a bu taraftan ve Marmara kıyısı boyunca Yedikule'ye, Yedikule'den Topkapı'ya, Topkapı'dan Ayvansaray'a uzanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Trablus</span> Libyanın başkenti

Trablus, ya da Osmanlı dönemindeki adıyla Trablusgarp, Libya'nın başkenti ve en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Kalesi</span>

Ankara Kalesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kale. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte M.Ö. 5. yüzyıl başında Galatların Ankara'ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu bilinmektedir. Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı ve Osmanlılar dönemlerinde birçok kez onarımdan geçmiştir. Ankara Kalesi dışarıdan görümüne göre daha büyüktür. Her yıl çeşitli festivallere de ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Girne Kalesi</span>

Girne Kalesi, Kıbrıs'ın Girne şehrinde bulunan, 7. yüzyılda, Arap-İslam akınlarına karşı kentin korunması için Bizanslılar tarafından yapılmış kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Kili</span>

Kili, Ukrayna' nın güneybatısında, Odessa Oblastı' nda bulunan Kiliya Rayonunun merkez şehridir. Tuna Nehri deltasında, tarihi Besarabya topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Londra Kalesi</span>

Londra Kulesi, Londra'nın merkezinde, Thames Nehri'nin kuzey kıyısında bulunan tarihî bir kaledir.

<span class="mw-page-title-main">Güvercinada</span> Aydın, Türkiyede bir ada

Güvercinada, Türkiye'nin Aydın ilinde bulunan bir adadır.

<span class="mw-page-title-main">Kasbah (kasaba)</span>

Kasbah veya İngilizcede casbah ayrıca qasaba, gasaba ve quasabeh olarak da bilinir. Hindistan'da qassabah, Portekizce alcáçova ve İspanya'da alcazaba, bir tür kaledir. Kasbah kelimesinin anlamı, "tutmak", "eski şehir" ve "gözetleme kulesi"dir. Kuzey Afrika kentlerinde Arap mahallelerine verilen isim olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Iasos</span> Antik Karya şehri

Iasos Antik Kenti, Muğla ili, Milas ilçesi, Kıyıkışlacık Mahallesi sınırları içinde, Milas ilçesinin yaklaşık 26 km batısında Ege Denizi'ne kıyısı olan Güllük Körfezi'ndeki küçük bir koyun bitiminde yer almaktadır. Antik yerleşim Iasos birçok Yunan şehri gibi kökenleriyle övünmüştür. Şehrin sakinleri iasos’un Peloponnesos’taki Argos’tan deniz yoluyla gelenler tarafından kurulduğuna inanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Metlin</span>

Metlin, Tunus'un Binzert ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Binzert'in doğusunda Resü'l-Cebel yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 32,37 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 15.262'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avdaya Kasbahı</span>

Avdaya Kasbahı, Fas'ın başkenti Rabat'ta bulunan bir kasbahtır. 12. yüzyılda Muvahhidler döneminde inşa edilmiştir ve medine mahallesinde Ebu Rekrek Nehri vadisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Ramazan Camii</span>

Sidi Ramazan Camii, Cezayir'in başkenti Cezayir'de bulunan bir camidir. Cami, 11. yüzyılda inşa edilmiştir ve Cezayir Kasbahı'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yanya Kalesi</span>

Yanya Kalesi, Yunanistan'ın Yanya kentinde bulunan bir kaledir. Kale, ilk olarak 11. yüzyılda Bizans döneminde inşa edilmiş olup günümüz kale büyük ölçüde geç Osmanlı döneminde Tepedelenli Ali Paşa yönetimindeki yeniden yapılanmaya dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Narda Kalesi</span>

Narda Kalesi, Yunanistan'ın Narda kentinde bulunan bir kaledir. Kale, 13. yüzyılda Epir Despotluğu döneminde inşa edilmiştir.