İçeriğe atla

El-Kuseyr Taarruzu

El-Kuseyr Taarruzu
Suriye İç Savaşı

El-Kuseyr'in konumunu gösteren harita
Tarih4 Nisan-8 Haziran 2013
Bölge
Sonuç

Kesin Suriye ordusu ve Hizbullah zaferi[3]

  • Suriye ordusu ve Hizbullah, el-Kuseyr ile civarındaki yerleşim birimlerinin kontrolünü ele geçirdi[3][4]
  • Lübnan-Suriye sınırı Suriye hükûmeti ile Hizbullah'ın kontrolüne girdi[5]
Taraflar

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu

En-Nusra Cephesi
Ahrar uş-Şam
El-Faruk Tugayları
Tevhid Tugayı

Suriye Suriye hükûmeti

Hizbullah
Destekleyen:

  • İran Devrim Muhafızları Ordusu
Komutanlar ve liderler
Muhiddin ez-Zayn
(El-Kuseyr askerî meclisi)[6]
Abdulkadir Salih ×
(Tevhid Tugayı komutanı)[7]
Ebu Cihad
(Hizbullah komutanı)[8]
Fadı el-Cezer (ölü)
(Hizbullah komutanı)[9]
Çatışan birlikler
1. Zırhlı Tümeni (Suriye ordusu)
10. Mekanize Tümeni (Suriye ordusu)
910. Birlik (Hizbullah)
Güçler
1.900 savaşçı[10] 5.000-6.000 asker ve milis,[11]
1.700[12]-2.000[11] Hizbullah savaşçısı
40 tank
Kayıplar
740-809 ölü[10][13] 330 ölü (140 Hizbullah)[14]

El-Kuseyr Taarruzu, Suriye Kuvvetleri tarafından Muhaliflere karşı başlatılmıştır. Taarruz, 4 Nisan 2013 tarihinde Suriye Ordusu ve Hizbullah tarafından başlatılmıştır. Aynı zamanda bu taarruzda Ulusal Savunma Kuvvetleri de bulunmuştur. Ordu El-Kuseyr'deki Muhaliflerin elinde olan kasabalara bir saldırı başlatmıştır. Bölge önemli bir erzak yoluydu, çünkü yol sayesinde Humus'daki muhaliflerle savaşmak için bu yol gerekliydi.

Stratejik önemi

Muharebenin asıl amacı el-Kuseyr bölgesini ele geçirmekti ayrıca bir diğer amacı ise Humus'taki pek çok vilayeti ele geçirmekti. Bu muharebenin birinci amacı Şam-Akdeniz Kıyıları arasında koridor oluşturmaktı. İkinci amacı ise Şam düştüğü takdirde geri çekilmek için güvenli bir yol oluşturmak. Üçüncü amacı ise erzak yollarını kontrol altına alıp Humus'a karşı saldırı başlatmaktı. Bu nedenle el-Kuseyr şehri her iki taraf içinde "önemli erzak yolları" demekti.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Mashi, Marah (24 Nisan 2013). "Syria: National Defense Forces at Forefront of Qusayr Fighting". El-Ekber (İngilizce). 27 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  2. ^ Heras, Nicholas (9 Mayıs 2013). "The Counter-Insurgency Role of Syria's "Popular Committees"" (İngilizce). Fair Observer. 12 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  3. ^ a b Karouny, Mariam (8 Haziran 2013). "Syrian forces capture final rebel stronghold in Qusair region" (İngilizce). Beyrut: Reuters. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  4. ^ Solomon, Erika (5 Haziran 2013). "Syrian army captures strategic border town of Qusair" (İngilizce). Beyrut: Reuters. 7 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  5. ^ Aziz, Jean (29 Nisan 2013). "Iran Counters Saudi Diplomacy In Lebanon" (İngilizce). Al-Monitor. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  6. ^ Murtaza, Rıdvan (23 Mayıs 2013). "Syria: Opposition's Booby Trap Blueprint for Qusayr". El-Ekber (İngilizce). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  7. ^ Spencer, Richard; Sherlock, Ruth (9 Haziran 2013). "Syria: Assad forces massing for major assault on Aleppo". The Daily Telegraph (İngilizce). İstanbul. 17 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  8. ^ Shafy, Samiha (2 Ekim 2013). "The Wave from Syria: Flow of Refugees Destabilizes Lebanon". Der Spiegel (İngilizce). 24 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  9. ^ Benari, Elad (20 Mayıs 2013). "Senior Hizbullah Official Killed in Syria Fighting" (İngilizce). Arutz Şeva. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  10. ^ a b "Syrian rebels lose strategic town in boost for Assad". Reuters. 5 Haziran 2013. 13 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  11. ^ a b White, Jeffrey (31 Mayıs 2013). "The Qusayr Rules: The Syrian Regime's Changing Way of War" (İngilizce). Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü. 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  12. ^ "Syria and Hezbollah bolster forces in Qusayr" (İngilizce). Al Jazeera. 29 Mayıs 2013. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  13. ^ Murtaza, Rıdvan (7 Haziran 2013). "Syria: Qusayr Battle's Unofficial Story" (İngilizce). El-Menar. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  14. ^ Samaha, Nour (2 Haziran 2013). "The Battle for the Qalamoun Mountains". Foreign Policy (İngilizce). 22 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı</span> Suriyede 2011den beri süren iç savaş

Suriye İç Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükûmeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupların da katıldığı, son dönemde ise Rusya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail gibi dış güçlerin de sınırlı ve düzenli olarak dâhil olduğu çatışmalardır. Gösteriler 15 Mart 2011'de başlamış ve Nisan 2011 tarihinde ülke çapında yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Halep Muharebesi (2012-16)</span> Suriye İç Savaşında bir askerî muharebe

Halep Muharebesi, Suriye İç Savaşı'nın bir parçası olarak, Halep şehrinde süren şiddetli çatışmalardır. Suriye'nin en kalabalık şehri olan Halep, 2012 yılından itibaren büyük çatışmalara sahne olmuş ve şehir büyük oranda tahrip edilmiştir. Halep'i kontrol etmenin önemi ve çatışmaların genişliği dolayısıyla savaşan gruplar Halep Muharebesi'ne savaşların anası ya da Suriye'nin Stalingrad'ı ismini vermişlerdir. 12 Aralık 2016'da Suriye Devlet Televizyonundan yapılan açıklama ile birlikte Halep'in Özgür Suriye Ordusu'ndan alındığı kesinleşmiştir. Halep kontrol altına alındıktan kısa bir süre sonra Halep'in kuzeyinde bulunan siviller ve muhalif güçler tahliye edildi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Türkmen Ordusu</span>

Suriye Türkmen Ordusu, Suriye Türkmen Tugayları veya Birleşik Türkmen Ordusu, Suriye'de kurulan Türkmen silahlı oluşum. 7 Ağustos 2012 tarihinde kurulmuştur. Beşşar Esad yönetimine karşı, silahlanan Türkmenler orduya katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">El-Kuseyr</span>

El-Kuseyr, diğer adıyla El Kuseyir ya da El Kuseyr, Suriye'nin batısında, Humus İli'ne bağlı, El-Kuseyr ilçesi'nin başkenti ve en büyük şehridir. Aynı zamanda, Suriye idari yapılanmasına göre, şehrin oluşturduğu nahiyeye birçok kasaba ve köy de bağlıdır. Humus İli'nin başkenti, Humus'un, 4.8 kilometre güneybatısında, Suriye-Lübnan sınırına bakan, dağlık bir alanda yer alır. Bu sebeple şehir, 539 metrelik bir rakıma sahiptir. 2012 yılı hesaplamalarına göre şehrin nüfusu 46,772'dir. Bu nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman olup, şehirde önemli oranda Hristiyan azınlık da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İslam Cephesi</span> Suriyedeki çoğunlukla cihatçı Selefi isyancı tugayların çatı örgütü

Suriye İslam Cephesi, Suriye'de çoğunlukla cihatçı Selefi isyancı tugayların çatı örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Güney Cephesi</span> Güney Suriyedeki çatışma alanları

Suriye İç Savaşı Güney Cephesi, Suriye'nin güney sınırında Lübnan, Golan Tepeleri ve Ürdün'e komşu olan Kuneytire, Süveyda ve Dera illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

Suriye İç Savaşı Kuzeybatı Cephesi, Suriye'nin kuzeybatısındaki Hama, İdlib ve Halep illerindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İslami Cephe</span> Silahlı Suriye muhalefetinden oluşan bir koalisyon

İslami Cephe, Suriye'de 22 Ekim 2013 tarihinde yedi grubun birleşmesiyle oluşan muhalif bir gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Fetih Ordusu</span> İslamcı gerilla ittifakı

Fetih Ordusu, Suriye'nin İdlib ilinde bulunan muhalif grupların bir araya gelmesiyle oluşturulmuş bir operasyon gücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Humus Cephesi</span> Suriye İç Savaşında Humus ilindeki çatışmalar

Suriye İç Savaşı Humus Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Humus ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Taarruzu (Mart 2016)</span>

Palmira taarruzu, Suriye rejimi ve müttefiklerinin Rus hava desteğiyle Palmira şehir merkezi ve çevresindeki yerleşim bölgelerini IŞİD'den aldığı çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı Rakka Cephesi</span>

Suriye İç Savaşı Rakka Cephesi, Suriye İç Savaşı'nda Rakka ilindeki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası</span> 2011deki protestolar

Suriye İç Savaşı'nın sivil ayaklanma safhası, Suriye İç Savaşı'nın 15 Mart 2011'deki protestolarla başlayan ve 29 Temmuz 2011'de Özgür Suriye Ordusu'nun kuruluşuyla silahlı çatışmalara dönüşen safhası.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İnsan Hakları Gözlemevi</span> Suriye İç Savaşındaki insan hakları ihlallerini belgeleyen bilgi ofisi

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, merkezi Birleşik Krallık'ın Coventry şehrinde bulunan, Suriye'deki insan hakları ve konuşma özgürlüğüne dair farkındalığını arttırma, ülkedeki insan hakları ihlallerini gözlemleme ve belgeleme amacı güden kâr amacı gütmeyen kuruluş. Mayıs 2006'da, iş insanı Rami Abdurrahman tarafından kurulmuş olup; aralarında birçok avukatın da yer aldığı çoğu profesyonel olan çalışanlardan meydana gelmektedir. Mart 2011'de Suriye'de patlak veren hükûmet karşıtı protestolar ve sonrasında bu protestoların dönüştüğü Suriye İç Savaşı'na dair çeşitli faaliyetler yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki silahlı gruplar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı grupların bir listesidir. Savaş, Suriye hükûmeti ile müttefikleri, hükûmete muhalif gruplar ile müttefikleri, silahlı İslamcı ve cihatçı örgütler, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti olmak üzere beş gruba ayrılır. Aşağıdaki liste, yalnızca silahlı faaliyet gösteren veya destek veren ülke ve kuruluşları içermekte, siyasi destek veren ülke ve kuruluşları kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar</span> Suriye iç savaşındaki hükümet ve halkın çatışmaları

Suriye İç Savaşı'ndaki isyancılar arasındaki çatışmalar, Suriye İç Savaşı'nda hükûmete karşı silahlı savaş veren isyancı gruplar arasındaki çatışmaları ifade eder. Özgür Suriye Ordusu ile müttefikleri, el-Kaide'ye bağlı gruplar ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti'nin başını çektiği bu gruplar, Ocak 2013 başlarından itibaren birbirleriyle çatışmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Halep Taarruzu (Şubat 2016)</span>

Kuzey Halep Taarruzu, 1-16 Şubat 2016 tarihlerinde, Suriye Silahlı Kuvvetleri ile müttefikleri tarafından, muhaliflerin kontrolündeki Halep ilinin kuzeyine yapılan taarruz. Muhaliflerin Temmuz 2012'den beri sürdürdüğü Nubul ve ez-Zehra Kuşatması'nın sonlanması ve bazı yerleşim yerlerinin Suriye hükûmeti ile Suriye Demokratik Güçleri'nin yönetimi altına girmesiyle sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lazkiye Taarruzu (2014)</span>

Lazkiye Taarruzu, Suriye İç Savaşı sırasında, çeşitli muhalif grupların, Suriye hükûmeti kontrolündeki Lazkiye ilinde, 21 Mart 2014'te başlattığı taarruz. Muhalifler, taarruzun ilk safhalarında Türkiye sınırındaki Keseb kasabası ile çevresindeki bazı yerleşim birimlerinin kontrolünü ele alsa da, Suriye hükûmeti ile müttefiklerinin karşı saldırıları sonrasında geri çekilmek zorunda kaldı.

El-Meliha Muharebesi, Suriye İç Savaşı sırasında, Suriye hükûmetine bağlı askerî birimler ve müttefikleri ile muhalifler arasında, 3 Nisan-14 Ağustos 2014 tarihleri arasında, el-Meliha kasabasında gerçekleşen muharebe. Suriye hükûmetine bağlı birimler ve müttefiklerinin zaferiyle sonuçlanmıştır. El-Meliha'nın kontrolünün ele geçirilmesi sonrasında hükûmete bağlı birimler ve müttefikleri tarafından Rif Şam'da yeni bir taarruz başlatıldı.