İçeriğe atla

El-Hamra Camii

Koordinatlar: 34°03′19″K 4°59′24″B / 34.05528°K 4.99000°B / 34.05528; -4.99000
El-Hamra Camii
الجامع الاحمر
El-Hamra Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumFes, Fas
Koordinatlar34°03′19″K 4°59′24″B / 34.05528°K 4.99000°B / 34.05528; -4.99000
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimMerînî mimarisi
İslam mimarisi
Tamamlanma1339 (tahminî)
Özellikler
Uzunluk23,8 m
Minare sayısı1
MalzemelerTuğla ve ahşap

El-Hamra Camii (Arapçaالجامع الاحمر, romanizeEl-Camiü'l-Ahmir), Fas'ın Fes kentinde bulunan bir camidir. Cami, 14. yüzyılda Merînîler döneminde inşa edildiği tahmin edilmektedir[1] ve Fesü'l-Cedid'de yer almaktadır.

Cami, yakındaki Fesü'l-Cedid Ulu Camii ve zamanın diğer büyük Merînî camilerine benzer bir yerleşim planına sahiptir.[2] Dikdörtgen planlı olan caminin kuzeyi dikdörtgen sahın olup, üç yanı revaklarla, güneyi ise ana harim ile çevrilidir. Minare, ana caddeye bakan kuzeybatı köşede yer almaktadır. Caminin, biri binanın orta ekseninde kuzeyde, avlunun güney köşelerinde doğu ve batıda iki tane daha olmak üzere üç girişi bulunmaktadır. Cami, Fas camilerine özgü yeşil kiremitlerle kaplı eğimli ahşap çatılara sahiptir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Salmon, Xavier (2021). Fès mérinide: Une capitale pour les arts, 1276-1465. Lienart. ss. 91-103. ISBN 9782359063356. 
  2. ^ Marçais, Georges (1954). L'architecture musulmane d'Occident (Fransızca). Paris: Arts et métiers graphiques. ss. 268-271. 
  3. ^ Maslow, Boris (1937). Les mosquées de Fès et du nord du Maroc (Fransızca). Paris: Éditions d'art et d'histoire. ss. 38-53. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fas</span> Kuzey Afrikada yer alan bir ülke

Fas, resmî adıyla Fas Krallığı, yaklaşık 37 milyon nüfusa ve 720.000 km² yüzölçümüne sahip bir Kuzey Afrika ülkesidir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka'dır. Mağrip ülkelerinden biri olan Fas'ın, Atlantik Okyanusu'dan Cebelitarık Boğazı'nı çevreleyip Akdeniz'de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Doğuda Cezayir, kuzeyde İspanya, güneyde ise Moritanya ile komşudur. Aynı zamanda ülke, Batı Sahra adı verilen bölgede, 1975'te koloni ülkesi İspanya tarafından terk edildikten sonra hak iddia etmiş ve günümüzde de bölgenin dörtte üçünü fiilen yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İskenderpaşa Camii (Beykoz)</span>

İskender Paşa Camii, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir külliyedir. Kanlıca İskelesi'nin önündeki küçük meydanda bulunmaktadır. I. Süleyman (Kanuni) ve II. Selim dönemlerinin devletin ileri gelenlerinden "Mağusa Fatihi" olarak tanınan Gazi İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kanlıca Camii olarak da bilinir. İskender Paşa'nın 967/ 1559 tarihli vakfiyesi ile belirtilen bu mescidi, Mimar Sinan'ın tezkirelerinde "Kanlıca'da merhum İskender Paşa" ve "Camii İskender Paşa der Kanlıca" şeklinde kayıtlıdır. Caminin harim kapısı üzerindeki kitabede görülen 967/ 1559-60 tarihi külliyenin tamamlanma tarihi olarak kabul edilebilir. Yapıların tasarımı Mimar Sinan'a aittir.

<span class="mw-page-title-main">Emir Sultan Camii</span>

Emir Sultan Camii, Bursa'da Yıldırım Bayezid'ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına, muhtemelen Çelebi Sultan Mehmed'in hükümdarlığı sırasında inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kazablanka</span> Fasın en büyük şehri

Kazablanka, Fas'ın batısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan liman kenti. Aynı zamanda Fas'ın en büyük şehridir. Nüfusu 3.800.000'dir. (2006)

Çivizade Camii, İstanbul'un Fatih ilçesi Mevlanakapı'da Kalburcu Mehmed Çeşmesi sokağındadır. Dikdörtgen planlı kâgirdir. Minaresi tuğladır. Avluya iki kapıdan girilir. Caminin sağında Kalburcu Mehmed Efendi'nin kabri vardır. Kıbledeki kapıdan avluya girilince bir sundurma ve bitişinde bir çeşme, çeşmeden sonra alt katta tuvalet bulunmaktadır.

Kızıl Minare Mescidi veya Kızılminare Camii, İstanbul'da Fatih ilçesinde, Gureba Hüseyin Ağa Mahallesi'nde Horhor Caddesi'ndeki Kızıl Minare Mescidi iki yapıdan oluşan bir bütündür. Vatan Caddesi tarafından Fatih'e çıkan Horhor Caddesi ile Halit Ağa Sokağı köşesindedir. Birinci yapı kubbeli bir camidir ve minaresi kırmızı tuğlalıdır. Sağındaki bitişik ikinci yapı ise mescittir ve kubbeli camiden alçaktadır. Cami yapısı kullanılmayıp, mescit bölümü açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Paris Büyük Camii</span>

Paris Büyük Camii, Paris'in Quartier Latin mahallesinde bulunan camidir.

Fes, Fas'ın Fès-Boulemane bölgesinde bulunan ülkenin üçüncü büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Fâtıma el-Fihrî</span> Karaviyyin Camii ve medresesinin kurucusu

Fâtıma el-Fihrî, günümüzde Tunus sınırlarındaki Kayravan'da doğan ve 859 yılında Fas'ın Fes şehrinde inşa edilmiş Karaviyyîn Camii ve medresesinin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Kaptan İbrahim Ağa Camii</span>

Kaptan İbrahim Ağa Camii, 1622 yılında Kaptan İbrahim Paşa tarafından İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edincik Ulu Camii</span>

Edincik Ulu Camii, Balıkesir ilinin Bandırma ilçesine bağlı Edincik beldesinde yer alan bir ulu camidir. Kitabesine göre Hicri 784 tarihinde İldutan Bin Abdullah tarafından yaptırılmıştır. 1888 yılında Edincikli Nuri Usta tarafından harim duvarları uzatılmış ve cami şu anki görünümü almıştır. Şadırvan ise 1900 yılında yapıya eklenmiştir. Caminin haziresinde eski selvi ve zeytin ağaçları ve Osmanlı döneminden kalma mezarlar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Turunçlu Camii</span> Camii

Turunçlu Camii, Turunçlu Fethiye Camii olarak da bilinir, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde, İplikpazarı Mahallesi'nde yer alan bir camidir. Osmanlı dönemine tarihlenir. Beliğ Paşa Caddesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fas mimarisi</span>

Fas mimarisi tarihî ve çağdaş sanat anlayışını yansıtan yapıtlardan oluşmaktadır. Ülkenin varsıl coğrafyası ve köklü geçmişi Antik Roma ve Berberi döneminden 20. yüzyıldaki sömürge dönemi ve ardından gelişen çağdaş döneme ait örnekler doğurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Layun-Sakiyetü'l-Hamra</span>

Layun-Sakiyetü'l-Hamra, Fas'ın 12 bölgesinden biridir. Bölge, Batı Sahra'nın kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 140.018 km² olan bölgenin nüfusu 1 Eylül 2014 tarihi itibarı ile 367.758'dir. Bölgenin merkezi Layun'dur.

<span class="mw-page-title-main">Rakkada</span>

Rakkada, Tunus'un Kayrevan ilinde bulunan bir arkeolojik sittir. Kayrevan kentinin yaklaşık 10 km güneybatısında yer almakta olup 9. yüzyıldan kalma Ağlebî Hanedanı'nın ikinci başkentinin yeridir. Günümüzde Ulusal İslam Sanatları Müzesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Cedid Camii (Tunus)</span>

El-Cedid Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1726 yılında inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde El-Cedid Medresesi'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kutubiyye Camii</span>

Kutubiyye Camii, Fas'ın Marakeş kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1147 yılında Muvahhidler döneminde Abdülmü'min tarafından inşa edilmiştir ve medine mahallesinde Câmiü'l-Fenâ yakınında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Taza Ulu Camii</span> Camidir law

Taza Ulu Camii, Fas'ın Taza kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1142 yılında Muvahhidler döneminde Abdülmü'min tarafından inşa edilmiştir ve medine mahallesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Paşa Camii (Vahran)</span>

Hasan Paşa Camii, Cezayir'in Vahran kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1796 yılında Cezayir paşası Baba Hasan tarafından İspanyol güçlerinin kovulmasının şerefine inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Ramazan Camii</span>

Sidi Ramazan Camii, Cezayir'in başkenti Cezayir'de bulunan bir camidir. Cami, 11. yüzyılda inşa edilmiştir ve Cezayir Kasbahı'nda yer almaktadır.