İçeriğe atla

El-Halid

Al-Khalid
MBT-2000

Çeşidi Ana Muharebe Tankı
Uyruğu  Pakistan
(Al-Khalid)
 Çin
(Type 90-IIM)
Hizmet geçmişi
Hizmet 2001-
Kullanıcılar  Pakistan (Al-Khalid)
Üretim tarihi
Tasarımcı Norinco, Factory 617
Heavy Industries Taxila (HIT)
Tasarlandığı tarih 1990-99
Üretici Heavy Industries Taxila (Al-Khalid)
Norinco (Type 90-IIM)
Çeşitleri Pakistan:
  • Al-Khalid
  • Al-Khalid I
  • Al-Khalid II (geliştirilmekte)

Çin:

  • Type 90-IIM
  • MBT-2000
  • VT-1A
Özellikler
Ağırlık 48 ton
Uzunluk 10.07 m
Genişlik 3.50 m
Yükseklik 2.40 m
Mürettebat 3


ZırhıKompozit zırh, RHA, ERA
Ana silahı 125 mm yivsiz top, 39 rds
Diğer silahları 7.62 mm coaxial MG, 3000 rds
12.7 mm external AA MG, 500 rds
Motor KMDB 6TD-2
1,200 HP
Süspansiyon donanımı Sesm ESM500 5 vitesli otomatik
Boş ağırlık 47 ton
Harekat menzili 500 km (muharebe menzili)
Azami hızı 72 km/s

MBT 2000 ya da bilinen adı ile Al-Khalid tankı Pakistan ordusunun kullandığı en yeni ana muharebe tankı dır. Çin, Pakistan'a ait Heavy Industries Taxila ve Ukrayna dan (KMDB ve Malyshev Factory) nin ortaklaşa ürettiği bir tanktır. Tank ismini efsanevi İslam Orduları komutanı Halid bin Velid'den almaktadır. Tank Çin yapımı Type 90-IIM ana muharebe tankı esas alınarak üretilmektedir. Ukrayna tankın sıcak ve soğuk hava şartlarına uygun 1200 beygirlik 6TD dizel motorunu temin etmektedir.

Tankın gece savaşma özelliği yanında otomatik hedef takip sistemi de bulunmaktadır. Tank diğer ana muharebe tanklarına göre daha küçüktür.Bunun sebebi otomatik mermi yükleme sistemi sayesinde yükleyiciye ihtiyaç duyulmamasıdır. Son on yılda bu tankın dizaynı ve üretimi için 20 milyon USD harcanmıştır.

Türleri

  • Al-Khalid I
  • Al-Khalid II
  • VT-1A

Kullanıcılar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">T-80</span> Rus menşei savaş tankı.

T-80, 3.nesil Sovyet yapımı bir ana muharebe tankıdır. T-64'ün geliştirilmiş hâlidir. Üretimine 1976 yılında başlanmıştır. Gaz türbin motoru kullanan ilk seri üretilen tanktır, Batı dünyası bu tankı 1980'lerin başında tanımıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer II</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif sınıf tank

Panzerkampfwagen II, Alman yapımı II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış hafif tanktır. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 121'dir.

<span class="mw-page-title-main">Leopard 2</span> Alman yapımı savaş tankı

Leopard 2 Alman yapımı 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1970'lerde geliştirilmeye başlanan tank, 1979'da Bundeswehr bünyesine katılmış ve Leopard tankları ile değiştirilmiştir. Değişik çeşitlemeleri Alman ordusu tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca İngiltere ve Fransa dışındaki birçok AB ülkesi de bu tankı tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">T-90</span> Rus menşei savaş tankı.

T-90, Rus yapımı 3.nesil ana muharebe tankı dır.

<span class="mw-page-title-main">M1 Abrams</span> Amerikan menşei ana muharebe tankı

M1 Abrams, ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri'nin yanında Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, Avustralya ve 2010'dan itibaren Irak orduları envanterinde bulunan 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1980'den başlayarak ortaya çıkan üç ana tipiyle Amerikan Ordusu tarafından kullanılan temel tank sınıfıdır. Son üretilen M1A2 modellerinde yeni nesil zırh ve elektronik sistemler kullanılmıştır. Tank adını 1968 ile 1972 yılları arasında görev yapan eski Genelkurmay Başkanı General Creighton Abrams'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">T-64</span> Rus menşei savaş tankı.

T-64, 1960'ların başında üretimine başlanan SSCB yapımı ikinci nesil bir ana muharebe tankıdır. T-72'lere paralel tasarım özelliklerine sahiptir ve Sovyetler Birliği dışına ihraç edilmemiştir. 1985'te T-72B modeli çıkana kadar birçok yönden T-72'den üstündü. T-80 tankı bu modelin üstüne kurulmuştur. Bugün Rusya'nın en modern tankı olan T-90 ise T-72 temeli üzerine kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Sabra (tank)</span>

Sabra Ana Muharebe Tankı, IMI 'in Ramat Hasharon'da bulunan Slavin ağır silahlar departmanı tarafından tasarlanan, daha yüksek kalibreli top ve pasif zırhla geliştirilen M60 tankının modernize edilmiş bir uyarlamasıdır. Sabra geliştirme paketinin tümünde gözlem aygıtı programları, talebe ve operasyonel gereksinimlere göre özelleştirilir. Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin dönemin en modern tanklarından olan Leopard 2A6 tedarik etmesini takiben Türk Silahlı Kuvvetleri'nin acil zırhlı ihtiyacını karşılamak için böylesi bir modernizasyona gidilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leopard 1</span> Alman menşei savaş tankı.

Leopard 1 Alman yapımı 2. nesil bir ana muharebe tankıdır. İlk olarak 1965 yılında Alman Federal Ordusu’nun (Bundeswehr) hizmetine girmiştir. Alman Kraus Maffei Weggman firması tarafından seri üretimine 1965 yılında başlanıp 1984 yılına kadar üretimi sürdürmüştür. Almanya'nın haricinde İtalya'da da üretimi yapılmıştır. Toplam 4000'in üzerinde Leopard 1 Almanya'da üretilmiştir.

Type 96, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nca kullanılan ikinci nesil ana muharebe tankı'dır. Temelinde Type 85-III tankı esas alınmıştır. 1997 yılında Çin Halk Ordusu envanterine girmiştir. 2005 yılı itibarıyla 1.500 ila 2.000 arasında Type 96 şu an ordu tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ana muharebe tankı</span> Zırhlı savaş aracı

Ana muharebe tankı, kısaca AMT modern orduların zırh korumalı, doğrudan saldırı ve manevra gerçekleştirebilen tank türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ariete</span> İtalyan ana muharebe tankı

Ariete, İtalyan ordusunun ana muharebe tankıdır. Iveco Fiat ve Oto Melara firmalarının ortak çalışması yeni ateş gücü, hareketlilik ve koruma özellikleri ile üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arjun (tank)</span> Hindistan Ana Muharebe Tankı

Arjun, Hindistan ordusu için üretilen ana muharebe tankıdır. Adını Hindistan'da çok bilinen Mahabharata destanındaki bir kahramandan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altay (tank)</span> Türk yapımı ana muharebe tankı

Altay, Türkiye'de geliştirilen 3+ nesil ana muharebe tankıdır. İsmini Türk Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Türk medyalarına göre, tank seri üretime geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Type 59</span>

Type 59 Ana muharebe tankı, her yerde bulunan Sovyet T-54A tankının Çin kopyasıdır. İlk araç 1958'de üretildi ve 1959'da hizmete alındı. Bununla birlikte 1963'te seri üretime başlandı. Yaklaşık 9500 tank yapıldı ve üretimi 1980'de durduruldu ve yaklaşık 5500 tank Çin Silahlı Kuvvetleri envanterindedir. Type 59, 2000'lere kadar Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun belkemiğini oluşturdu. Type 59-I ve Type 59-II varyantları ise 2002'de servise girdi.

<span class="mw-page-title-main">Hongdu JL-8</span>

Hongdu JL-8 iki kişilik basit eğitim ve hafif saldırı uçağı olarak Pakistan ve Çin arasında ortak çalışma sonucu yapılmıştır. Uçağın üstlenicisi Hongdu Aviation Industry Corporation'dır. K-8 Karokorum ihraç da edilmektedir. Şimdilik 500'den fazla üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">T-84</span>

T-84 Tankı Ukrayna'nın ana muharebe tankıdır. Aslen Sovyet T-80 tankının Ukrayna yapımı olanıdır. T-80 ile özellikleri aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Type 69/79</span>

Çin yapımı Type 69 ve Type 79 tankları T-54A'nın kopyası olan Type 59'un geliştirilmiş bir versiyonudur. T-54/Type 59'dan farkı ateş ilkel kontrol sistemi ve birinci ve ikinci teker arasındaki boşluktur. Diğer geliştirmeler ise yeni motor, balistik bilgisayar ve lazer mesafe bulucusur. Type 79 versiyonu en gelişmiş versiyonudur ve 105 mm top ile donatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">M47 Patton</span> ABD yapımı savaş tankı

M47 Patton, Amerikan yapımı ana muharebe tankıdır. M46 Patton tankının 90 mm'lik tank topu ve yeni tasarlanmış taretle donatılmış halidir. 1950'lerden 1980'lere kadar Amerikan Ordusu'nun standart ana muharebe tankıydı. Diğer Patton serisi tanklar gibi ismini Amerikalı General George Patton'dan almıştır. M46 Patton tankından geliştirilmiştir.

T-95, Mayıs 2010'da iptal edilmeden önce Uralvagonzavod'da geliştirilmekte olan Rus dördüncü nesil tankının ortak gayriresmî adıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnsansız hava aracı saldırısı</span>

Drone saldırısı ya da insansız hava aracı saldırısı, bir veya daha fazla insansız hava muharebe aracı veya silahlı hale getirilmiş ticarî insansız hava aracı (İHA) tarafından yapılan saldırıdır. Bu saldırı şekli, genellikle hedefe füze veya bomba atarak gerçekleşir. Drone, güdümlü bombalar, misket bombaları, yangın bombaları, havadan karaya füzeler, havadan havaya füzeler, güdümlü tanksavar füzeleri, diğer hassas güdümlü mühimmat türleri, otomatik toplar ve makineli tüfekler gibi silahlarla donatılabilir.