İçeriğe atla

El-Fehd

El-Fehd
Çeşidi Zırhlı personel taşıyıcı
Uyruğu  Suudi Arabistan
Hizmet geçmişi
Hizmet 1998-günümüze
Kullanıcılar Kullanıcılar
Üretim tarihi
Üretici Abdallah Al Faris Company for Heavy Industries[1]
Üretildiği tarih 1998-günümüze[2]
Üretim adedi 240[1]
Özellikler
Ağırlık 16,300 kg
Uzunluk 7.9 m[1]
Genişlik 2.94 m[1]
Yükseklik 2.065 m (Cruising)
1.81 m (Lurking)
2.26 m (Obstacle)
Mürettebat 1 (AF-40-8-1)
4 (AF-40-8-2)[2]


ZırhıKevlar parçalı çelik gövde[2]
Ana silahı AF-40-8-1: 40 mm top[1]
AF-40-8-2: 105 mm top[1]
Motor AF-40-8-1: Deutz 10 silindir[1]
AF-40-8-2: Deutz 12 silindir[1]
AF-40-8-1: 400 bg (300 kW)
AF-40-8-2: 550 bg (410 kW)
Transmisyon ZF 6WG-200 6 ileri
Süspansiyon donanımı Hidropnömatik ayarlanabilir süspansiyon
Depo kapasitesi 550 litre
Harekat menzili AF-40-8-1: 800 km
AF-40-8-2: 600 km
Azami hızı 90 km/h[2]

El-Fehd, Suudi Arabistan yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Aracın AF-40-8-1 zırhlı personel taşıyıcı ve piyade savaş aracı ile AF-40-8-2 zırhlı savaş ve kurtarma aracı olmak üzere iki modeli bulunmaktadır.

Kullanıcılar

El-Fehd kullanıcıları

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h "Al Fahd - Wheeled Armoured Reconnaissance/Personnel Carrier - Army Technology". Army-Technology.com. 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 
  2. ^ a b c d "Specifications: Al Fahd - Wheeled Armoured Reconnaissance/Personnel Carrier - Army Technology". Army-Technology.com. 4 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2017. 
  3. ^ a b c The Militarization of the Persian Gulf: An Economic Analysis by Hossein Askari, Amin Mohseni, Shahrzad Daneshvar, p.90.
  4. ^ Singh, R.S.N. (Mart 2009). The Military Factor in Pakistan. Lancer Publishers. s. 379. ISBN 978-0981537894. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kangaroo</span> 2.Dünya Savaşında kullanılan zırhlı personel taşıyıcı

Kangaroo, Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğuna bağlı ordular tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tür zırhlı personel taşıyıcı araçtı. Yapımında tank şasesi kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mowag Eagle</span>

Mowag Eagle BİR İsviçre firması olan Mowag tarafından geliştirilmiş tekerlekli ve zırhlı bir araçtır. Birkaç farklı modeli geliştirilmiştir. Son olarak geliştirilen araç Kasım 2003 tarihinde tanıtılan Eagle IV modelidir. Bu araç temelde Duro IIIP şasesi üzerine monte edilmiştir. İlk üretilen Mowag Eagle şase ve şanzıman sistemini Amerikan yapımı HMMWVden, Eagle II ve III ise şase ve şanzıman sistemini HMMWV ECVden almıştır.

APC veya Apc, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Kara Kuvvetleri</span>

Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1992 yılında kurulmuştur. Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">PT-76</span> Sovyet amfibiyen hafif tank

PT-76, 1950'li yıllarda kullanılmaya başlanan Sovyet amfibiyen hafif tanktır. Tank, daha sonra Sovyet Ordusu ve Varşova Paktı'nın standart keşif tankı haline geldi. PT-76, ayrıca Sovyetler Birliği'nin diğer dost ve müttefik ülkelerine de ihraç edilmiştir. PT-76, genel olarak yaklaşık 25 ülke tarafından kullanılmaktadır. Tank, 1969 yılına kadar üretilmiş olup yerini BMP-1'in keşif modeli olan BRM-1'e bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fehd (zırhlı personel taşıyıcı)</span>

Fehd, Mısır yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, Mısır Ordusu'nun ihtiyaçlarına göre Mercedes-Benz LAP 1117/32 kamyon şasisi temelinde geliştirilmiş olup önceki BTR-40 ve Velid zırhlı araçlarının yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Boxer (zırhlı savaş aracı)</span>

Boxer, Almanya ve Hollanda ortak yapımı bir zırhlı savaş aracıdır. Araç, gelecek nesil zırhlı araç üretmeyi amaçlayan, işbirliğine dayalı bir Avrupa tasarım projesi olup Almanya merkezli Krauss-Maffei Wegmann GmbH ve Rheinmetall MAN Military Vehicles GmbH (RMMV) ile Hollanda merkezli Rheinmetall MAN Military Vehicles Nederland B.V. ortaklığındaki ARTEC GmbH şirketi tarafından üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Patria AMV</span>

Patria AMV, Patria tarafından üretilen Finlandiya yapımı bir 8×8 tekerlekli zırhlı personel taşıyıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Universal Carrier</span>

Universal Carrier, Vickers-Armstrong ve diğer şirketler tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı paletli zırhlı personel taşıyıcılar için kullanılan bir tanımdır.

<span class="mw-page-title-main">BTR-3</span>

BTR-3, Ukrayna yapımı bir zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2000'lerin başında Harkov Morozov Makine İnşa Tasarım Bürosu tarafından tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Sovyet tasarımlarına benzese de BTR-80'in bir güncellemesi olmayıp tamamen yeni bir araçtır.

Otokar Arma, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı bir tekerlekli zırhlı savaş aracıdır. Türk Kara Kuvvetleri'nin Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç projesi kapsamında geliştirilmiştir. Araç, yüksek sertlikli monokok çelik gövdesi sayesinde yüksek düzeyde balistik ve mayın korumasına sahiptir. 6x6 ve 8x8 olmak üzere iki adet tekerlek düzenine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Nurol Ejder</span>

Nurol Ejder, Nurol Makina tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı personel taşıyıcı serisidir. Ejder 6x6 ve Ejder Yalçın 4x4 olmak üzere iki modeli bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">AV8</span>

AV8, FNSS tarafından üretilen Malezyalı silah üreticisi DefTech tarafından desteklenen Türk yapımı piyade savaş aracı. Malezya Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak üzere üretilen 12.7mm uzaktan kumandalı silah istasyonuna (RCWS) sahip zırhlı savaş aracının ilk teslimatı Nisan 2014'te yapıldı. AV8'i kullacak personelin eğitimine yönelik simülatörü FNSS tarafından 2019 yılında teslim edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M578</span>

Light Recovery Vehicle M578, Soğuk Savaş döneminde aktif hizmet görmüş bir Amerikan hafif zırhlı kurtarma aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Didgori-2</span>

Didgori-II STC Delta tarafından üretilen çok amaçlı özel harekât aracıdır. 2009 yılında Didgori-1 ile birlikte bazı ek özellikle geliştirilmiştir. Zırhlı personel taşıyıcı olan Didgori-II'nin, keşif ve konvoy koruması da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde özel kuvvetlere ulaşım, gelişmiş görünürlük ve ateş gücü desteği sağladığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Cobra II</span> Askerî araç

Otokar Cobra II, patlayıcılar ve kara mayınlarından gelen tehditlere karşı koruma sağlayan, Otokar Savunma tarafından Otokar Cobra aracından geliştirilmiş olan 4x4 piyade hareketlilik aracıdır. Çeşitli işlevleri arasında güvenliği sağlama, askerî operasyonlar ve sınır devriyeleri bulunmaktadır. Personel taşıyıcı modüler tasarımı sayesinde kullanıcının farklı güvenlik gereksinimlerine göre farklı versiyonlarda üretilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bumerang (zırhlı personel taşıyıcı)</span>

Bumerang, VPK tarafından üretilen Rusya yapımı bir tekerlekli zırhlı personel taşıyıcı ve piyade savaş aracıdır. Araç, 2010'larda eskiyen BTR-80 ve sınırlı sayıda üretilen BTR-90'ların yerini alması için tasarlanmış olup Armata platformuna dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kurganets-25</span>

Kurganets-25, Kurganmaşzavod tarafından üretilen Rusya yapımı bir piyade savaş aracı ve zırhlı personel taşıyıcıdır. Araç, 2010'larda tasarlanmış olup kademeli olarak BMP-3, BMD-1, MT-LB ve diğer paletli Sovyet zırhlı platform türlerinin yerini alarak çeşitli modellere dönüşmesi planlanmaktadır. Kurganets-25, belirli tehditler için yükseltilebilen modüler zırha sahip olacaktır.