İçeriğe atla

El-Ezher Üniversitesi

Koordinatlar: 30°02′45″K 31°15′45″D / 30.04583°K 31.26250°D / 30.04583; 31.26250
El-Ezher Üniversitesi
جامعة الأزهر
Harita
Kuruluşc. 970-972
Türİslam İlimleri ve fen bilimlerini üzerine eğitim veren bir üniversite
Eğitim dil(ler)iArapça
RektörSalama Goma Daoud
Kayıtlı375.000 (2004)
KonumKahire, Mısır
YerleşkeUrban
Web sitesihttp://www.azhar.edu.eg/

El-Ezher Üniversitesi (Arapça: جامعة الأزهر, Camiat'ül-Ezheri), 975 yılından itibaren Kahire, Mısır'da İslam İlimleri ve fen bilimleri üzerine eğitim veren üniversite. Mısır'ın en eski lisans veren üniversitesidir ve "Sünni İslam'ın en prestijli üniversitesi" olarak ünlenmiştir.[1]

Bir "İslam üniversitesi" olması nedeniyle üniversitenin yöneticisi "Şeyh" olarak anılır. Yüksek öğrenimin yanı sıra, El-Ezher yaklaşık iki milyon öğrencisi olan ulusal bir okul ağını da yönetmektedir.[2] 1996 yılında Mısır'da 4000'den fazla öğretim enstitüsü üniversiteye bağlıydı.[3]

970 veya 972'de Fatımîler tarafından İslami eğitim verilmesi amacıyla kuruldu. Dünyadaki ilk üniversitelerden biridir ve Arap dünyasında müfredatı dini ilimlerin yanı sıra pozitif ilimlerden de oluşan dersler de dahil olmak üzere modern bir üniversite olarak ayakta kalabilen tek kurumdur. Bugün dünyadaki Arap edebiyatının ve İslami öğrenmenin ana merkezidir.[4] 1961'de müfredatına ilave olarak dini olmayan konular da eklenmiştir.[5]

Galeri


Kaynakça

  1. ^ Delman, Edward (26 Şubat 2015). "An Anti-ISIS Summit in Mecca". The Atlantic. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2018. 
  2. ^ Brown, Nathan J. (Eylül 2011). Post-Revolutionary al-Azhar (PDF). Carnegie Endowment for International Peace. s. 4. 8 Kasım 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2015. 
  3. ^ Roy, Olivier (2004). Globalized Islam: The Search for a New Ummah. Columbia University Press. ss. 92-3. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2015. In Egypt the number of teaching institutes dependent on Al-Azhar University increased from 1855 in 1986-7 to 4314 in 1995-6. 
  4. ^ "Al-Azhar University". Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2015. 
  5. ^ Skovgaard-Petersen, Jakob. "al-Azhar, modern period." Fleet, Kate; Krämer, Gudrun; Matringe, Denis; Nawas, John; Stewart, Devin J. ((Ed.)). Encyclopaedia of Islam, THREE (İngilizce). Brill Online. ISSN 1873-9830. , retrieved 20/03/2010:

    Al-Azhar, the historic centre of higher Islamic learning in Cairo, has undergone significant change since the late 19th century, with new regulations and reforms resulting in an expanded role for the university. 1. From madrasa to university

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlahiyat</span> din ile ilgilenen bilim dalı

İlahiyat, teoloji veya tanrıbilim, "tanrı" kavramı ve din olgusunun sistematik olarak ele alan disiplindir. Temel konusu doğaüstü güçlerdir ancak dini epistemoloji ve vahiy ile ilgilenir. Vahiy üzerinden tanrı ya da tanrıların varlığının kabulüne ulaşır. Bunların sadece, doğa ötesi varlıklar olması ile değil, dünya ile ilişki kurmak ve insanlara varlığını göstermeye istekli olduklarını ispat etmeye çalışır.

<span class="mw-page-title-main">İbn Sina</span> Fars tıp bilgini ve filozof (980–1037)

İbn Sînâ veya Ebu Ali Sînâ ya da Batılıların söyleyişiyle Avicenna, İslam'ın Altın Çağı döneminin en önemli doktorlarından, astronomlarından, düşünürlerinden, yazarlarından ve bilginlerinden biri olarak kabul edilen Fars polimat ve "polimerik erken tıbbın babası" olarak bilinen tabiptir.

<span class="mw-page-title-main">On İki İmam</span> Vikimedya liste maddesi

On İki İmam, İslam'ın Şia mezheplerinden biri olan İmâmiyye-i İsnâaşeriyye İsnâaşeriyye itikadındaki imam silsilesine verilen addır. Sünnilik'te de On İki İmam'a saygı gösterilir. Ehl-i Beyt'ten Ali ile başlayan On İki İmam, Muhammed'in torunlarından Hüseyin bin Ali'nin soyundan devam eder.

<span class="mw-page-title-main">El-Lât</span> tanrıça

El-Lât, İslam öncesi Arabistan'daki kader, kısmet ve bereket tanrıçası. En büyük tapınağı Taif'te bulunuyordu. Lat, Taif'te dört köşeli düz bir kaya parçası ile temsil ediliyordu ve etrafında bir ev inşa edilmişti. Tapınak Taif Kabesi olarak biliniyordu. Kara taş, İslam öncesi dönemde Petra'da bir adı da Kaab olan tanrıça El-lât'ın sembolü durumundaydı.

<span class="mw-page-title-main">Üniversite</span>

Üniversite, yükseköğretim kurumu ya da bilimtay en üst seviyede eğitim verilen, araştırma yapılan ve bilgi üretilen kurumlardır. Araştırma alanları çoğunlukla çeşitli disiplinlere ayrılan üniversiteler genellikle yüksek okul, lisans ve lisansüstü okullarından oluşurlar. Araştırma görevlileri ya da akademisyenler, yaptıkları özgün çalışmalar dolayısıyla doçent, profesör gibi çeşitli unvanlarla ödüllendirilirler. Çeşitli akademik disiplinlerde akademik dereceler verir. Üniversiteler genellikle farklı okullarda veya öğrenim fakültelerinde hem lisans eğitimi hem de lisansüstü eğitim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Medresetü'z-Zehra</span>

Medresetü'z-Zehra Said Nursî tarafından doğuda İslami ilimleri ve Fen bilimleri'nin birlikte okutulmasını planladığı Üniversite düzeyindeki projenin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nesîmî</span> 14. yüzyılda yaşamış Türk divan şairi

İmadeddin Nesimî, 14. yüzyılda yaşamış Hurûfi meşrep Azerbaycanlı divan şairi. Alevilik ve Bektaşilikte Yedi Ulu Ozan'dan birisi olarak kabul edilir.

Bu liste Mısır'daki üniversitelerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kahire Üniversitesi</span> Mısır, Kahirede bir devlet üniversitesi

Kahire Üniversitesi, Mısır'ın başkenti Kahire'de yer alan bir devlet üniversitedir. 1908'de, Mısır Üniversitesi adıyla kurulmuştur. Üniversite kampüsü şehir içinde bulunmaktadır. Üniversitenin 200.000 öğrencisi vardır. Kahire Üniversitesi Avrupa tarzında kurulmuş bir sivil üniversitedir. Üniversite bu özelliğiyle bölgedeki diğer üniversitelere örnek teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Taha Hüseyin</span> Mısırlı yazar

Taha Hüseyin, Mısırlı yazardır. Üç yaşından itibaren görme engelli olarak yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abduh</span> Mısırlı Türk eğitimci, yargıç ve reformcu

Muhammed Abduh tam adıyla Muhammed Abduh bin Hasan Hayrullâh et-Türkmânî el-Mısrî Mısırlı Türk eğitimci, yargıç ve reformcu. Çağdaşlaşmacı İslamcılık'ın kurucusu olarak kabul edilir. İslam ve Özgürlükler gibi son kitaplarında yer alan görüşleri nedeni ile Yeni-Mutezilecilik’in de kurucusu olarak değerlendirildi. Bir Mason Üstadı olan Abduh Bahailik inancı ile de yakın ilişkiler içerisinde olan bir kişilikti.

<span class="mw-page-title-main">Ümmetçilik</span> Müslümanların tek bir İslam devleti altında birliğini veya İslami ilkelere sahip uluslararası bir örgütü savunan siyasi hareket

Ümmetçilik veya Pan-İslamizm, Müslümanları tek bir İslam devleti altında veya İslami prensiplere sahip uluslararası bir örgüt altında birleştirmeyi savunan bir siyasi harekettir. Tarihsel olarak, tüm Osmanlı vatandaşlarının birliğini amaçlayan Osmanlıcılıktan sonra Pan-İslamizm, imparatorluktaki Müslüman halkların bağımsızlık hareketlerini önlemek amacıyla Sultan II. Abdülhamid tarafından 19. yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı İmparatorluğu'nda teşvik edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Darul Hüda İslam Üniversitesi</span>

Darul Huda Islam Üniversitesi (DHIU), Hindistan’ın Kerala eyaletinin Malappuram şehrinde kurulan, ülkenin önde gelen üniversitelerinden biridir. 26 Haziran 1986’da İslam Akademisi olarak kurulan DHIU, 10 Mayıs 2009’da büyüyerek İslami Üniversite olmuştur. Hindistan’ın Kerala,Karnataka, Maharashtra, Andhra Pradesh, Batı Bengal ve Assam gibi pek çok eyaletindeki 24 okul gibi İslam Üniversiteleri Birliği ve İslam Dünyası Üniversiteleri Federasyonu üyesidir. Okulun rektörü Panakkad Sayyid Hyder Ali Shihab ve rektör yardımcısı Prof. Dr. Bahauddeen Muhammed Nadwi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır'da peçe</span>

Mısır'da peçe, nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman olan Mısır'da kullanılan İslâmî kıyafet olan peçenin giyinilmesidir. Kadınların %90'ı örtülü olan Mısır'da kullanılan bir örtü çeşididir.

İslam dünyasında liberalizm ve ilerlemecilik, İslami anlayış ve pratik konusunda önemli bir ilerici düşünce birikimi oluşturan kendini bildiren Müslümanları içerir. Bu çalışmalar bazen "ilerici İslam" olarak adlandırılır. Bazı bilim insanları, Omid Safi gibi, "İlerici Müslümanlar" ile "İslam'ın liberal savunucuları" arasında ayrım yapar.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'da bilim ve teknoloji tarihi</span>

Afrika, ilk insana ait teknolojik gelişmelerin yaşandığı en eski kıtadır. Dünyanın en eski taş aletleri Doğu Afrika'da bulunmuştur. Daha sonra benzer buluntular Sahra Altı Afrika'da da görülmüştür. Afrika matematik, mimari, metalurji gibi alanlarda ilk gelişmelere sahne olmasına rağmen bilim ve teknoloji tarihinde fazla ilgi görmemiştir.

Muhammed Seyyid Tantavi, Tantavi olarak da anılan, Mısır'da etkili bir İslam alimiydi. 1986'dan 1996'ya kadar Mısır'ın büyük müftüsüydü. 1996'da cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek onu El-Ezher'in Büyük İmamı olarak atadı ve 2010'daki ölümüne kadar bu pozisyonunu korudu.

Kemâlüddîn Muhammed b. Mûsâ el-Demîrî (1341-1405), fıkıh ve doğa tarihi üzerine çalışmış Mısırlı bilim insanı.

Sir Hamilton Alexander Rosskeen Gibb, H. A. R. Gibb olarak bilinir, İskoç tarihçi ve Oryantalisttir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail el-Faruki</span> Filistinli akademisyen (1921 – 1986)

İsmaʻīl Rājī el-Fārūqī, İslam çalışmaları ve dinler arası diyalog konularında katkılarıyla tanınan Filistinli-Amerikalı bir filozoftur. Kahire'deki el-Ezher Üniversitesi'nde birkaç yıl geçirdi ve Kanada'da Montreal'deki McGill Üniversitesi dahil olmak üzere Kuzey Amerika'daki üniversitelerde ders verdi. El-Faruki, Temple Üniversitesi'nde din profesörü olarak görev yapmış ve burada İslami Çalışmalar programını kurmuş ve yönetmiştir. Ayrıca Uluslararası İslam Düşünce Enstitüsü'nün (IIIT) kurucusudur. El-Faruki, 100'den fazla makale ve 25 kitap yazmıştır. Bunlar arasında Christian Ethics: A Historical and Systematic Analysis of Its Dominant Ideas ve el-Tawhid: Its Implications For Thought And Life bulunmaktadır.