İçeriğe atla

El-Eşrefiye Medresesi

Koordinatlar: 31°46′39″K 35°14′04″D / 31.77750°K 35.23444°D / 31.77750; 35.23444
El-Eşrefiye Medresesi
مدرسة الأشرفية
Memluk süslemeli medresenin ana kapısı.
Harita
Temel bilgiler
KonumTapınak Tepesi, Kudüs
Koordinatlar31°46′39″K 35°14′04″D / 31.77750°K 35.23444°D / 31.77750; 35.23444
İnançİslam
Mimari
Mimari türmedrese
Mimari biçimMemlük mimarisi
İslam mimarisi
İnşaat başlangıcı1480
Tamamlanma1482

El-Eşrefiye Medresesi (Arapçaمدرسة الأشرفية), Kudüs'teki Harem el-Şerif 'in (Tapınak Dağı) batı tarafında yer alan, Memlük sultanı Eşref Kayıtbay[1][2] tarafından 1480-1482 yılları arasında inşa edilen bir İslam medresesidir.[3] Orijinal yapının sadece bir kısmı bugün hala ayakta olmasına rağmen, Kudüs'teki Memlük mimarisinin önemli bir örneği olarak kabul edilir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Smith. "Mamluk Jerusalem: Architecturally Challenging Narratives". A Journal of Transdisciplinary Writing and Research from Claremont Graduate University. 3(1). 19 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  2. ^ Al-Natsheh. "Al-Madrasah al-Sallamiyya (al-Mawsiliyya) History, Architecture, Methods of Restoration and Rehabilitation". Welfare Association-Old City of Jerusalem Revitalization Programme: 1-117. 
  3. ^ Bayt Al-Maqdis: A short History From Ancient To Modern Times in "Al-Quds History, Religion and Politics". Ankara: SETA. 2019. s. 56. ISBN 9786057544773. 
  4. ^ "Discover Islamic Art - Virtual Museum - monument_ISL_pa_Mon01_8_en". islamicart.museumwnf.org. 23 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2020. 

Bibliyografya

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İsrailoğulları</span> Demir Çağında Kenanda yaşamış Semitik halk

İsrailoğulları, İshak'ın oğlu İsrail'in 12 oğlunun yarattığı, kabile ve monarşik olarak bir dönem Kenan'ın bir bölümünde hâkimiyet kurmuş bir İbrani konfederasyonuydu. Arkeolojik delillere göre İsrailoğulları, antik Transürdün ve Filistin'in yerlileri olan Kenanlılardan farklı bir topluluktu. Sümer kökenli İbranilerin, Sümerin dağılışından sonra kabileler halinde Verimli Hilal'e dağıldığı, önce Haran'a sonra ise Güney Kenan'a göç ettiği ve bölgeyi zorla ele geçirmediği arkeolojik açıdan doğrulanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aşkenaz Yahudileri</span> Yahudi etnik grup

Aşkenaz/Aşkenazi Yahudileri, İbranice: יְהוּדֵי אַשְׁכְּנַז‎) veya İbranice -im ekinden gelen Aşkenazim, Yahudi-Roma savaşlarından sonra galip gelen Roma tarafından, Anadolu ve İberya üzerinden Avrupa'ya sürgün edilen İbrani kökenli Kenanlı Yahudilerdir.

<span class="mw-page-title-main">El-Halil</span>

El-Halil (Arapça: الخليل, romanize:

<span class="mw-page-title-main">İsrail</span> Batı Asyada bulunan bir ülke

İsrail, resmî adıyla İsrail Devleti (İbranice: מְדִינַת יִשְׂרָאֵל‎,

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kudüs</span> Kudüsün doğusu

Doğu Kudüs veya Doğu Yeruşalim ,1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Ürdün'ün ve 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in eline geçen Kudüs'ün doğusudur. İçinde, Eski Şehri ve Yahudilik, İslam ve Hristiyanlıkta kutsal yerler olan Tapınak Dağı, Ağlama Duvarı, Mescid-i Aksa, Kutsal Kabir Kilisesi gibi yerleri barındırır. "Doğu Kudüs" terimi, bazen 1949'dan 1967'ye kadar Ürdün'ün hakimiyeti altında olan fakat 1967'den sonra İsrail hakimiyeti altında Batı Kudüs ile birlikte tek bir belediye altında birleştirilen 70 km²'lik alanı bazen de 1967 öncesi bir Ürdün belediyesi olan 6.4 km²'lik alanı tasvir eder. Filistin Devleti, Doğu Kudüs'ü başkent yapmak istemektedir fakat Kudüs tamamen İsrail'in kontrolünde olduğu için şu andaki fiili başkenti Ramallah'tır. İsrail ise 30 Temmuz 1980'de Kudüs Yasası ile Batı Kudüs ve Doğu Kudüs olmak üzere Kudüs'ün tamamını ebedi başkent ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yahudiler</span> Orta Doğu kökenli etno–dinî grup ve antik millet

Yahudiler veya Yahudi milleti, tarihî İsrail ve Yehuda'nın İsrailoğulları ve İbranilerinden köken alan bir etno-dinî grup ve millettir. Yahudilik, Yahudi milletine özel etnik bir din olduğundan Yahudi etnisitesi, milleti ve inancı birbiriyle güçlü bir şekilde ilişki içerisindedir.

Filistin'de İslam, Filistin nüfusunun çoğunluğunun dinidir. Batı Şeria nüfusunun % 85'ini Müslümanlar oluşturur, geri kalanını da, İsrail yerleşimcilere aittir.Gazze Şeridi nüfusunun % 99 Müslümandır. Filistinli Müslümanlar genellikle Sünni İslam'ın bir kolu olan Şafidirler.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs başmüftüsü</span> Vikimedya liste maddesi

Kudüs başmüftüsü, Mescid-i Aksa dahil olmak üzere Kudüs'ün İslami kutsal yerlerinden sorumlu Müslüman din adamı. Bu makam 1918'de Ronald Storrs liderliğindeki İngiliz askeri hükûmeti tarafından oluşturuldu. 2006 yılından beri başmüftülük makamında Muhammed Ahmed Hüseyin bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Kudüs</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Batı Kudüs veya Batı Yeruşalim, Kudüs'ün 1948 Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra, Yeşil Hat'ın ayırdığı Ürdün kontrolünde kalmış şehrin doğu kısmının aksine, İsrail kontrolünde kalmış batı kısmını ifade eder. İngiltere gibi bazı batı ülkeleri fiilen İsrail otoritesini kabul etmekle birlikte, Kudüs'ün yasal olarak İsrail toprağı olduğunu tanımamaktadır. İsrail'in Batı Kudüs üzerindeki egemenlik iddiası Doğu Kudüs üzerindeki iddiasından daha geniş kabul görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Haç Manastırı</span> Kudüs, İsrailde manastır

Haç Manastırı, Kudüs'ün Nayot mahallesi yakınlarındaki bir Doğu Ortodoks manastırıdır. İsrail Müzesi ve Knesset'in altında, Haç Vadisi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Templum Domini</span> Kudüste kilise

Templum Domini(İbranicesinin Vulgata çevirisi: İbranice: 'הֵיכָל ה " YHVH Tapınağı"), Haçlılar tarafından Kudüs'teki Kubbetü's-Sahre için kullanılan bir addı. Kudüs Hristiyan Krallığı altında basılan sikkelerde tasvir edilen Kudüs'ün önemli bir sembolü haline geldi.

Aelia Capitolina, MS 70 kuşatmasından sonra neredeyse tamamen yerle bir edilen Kudüs'te,İmparator Hadrian'ın MS 129/130'da Yahuda'ya yaptığı yolculuk sırasında onun tarafından kurulan bir Roma kolonisiydi. Aelia Capitolina'nın kuruluşu ve eski Yahudi tapınağının bulunduğu yere Jüpiter Tapınağının inşası MS 132'de Bar Kokhba isyanının patlak vermesinin nedenlerinden biri olabilir. Aelia Capitolina, Geç Antik Dönem'e kadar koloninin resmi adı olarak kullanıldı ve Arap egemenliği döneminde de ismin "İliya" ya çevrilen Aelia kısmı da Emevi Halifeliği tarafından kullanıldı.

El Hanka El-Salahiye Camii, Kutsal Kabir Kilisesi'nin kuzeyinde, Kudüs'ün Eski Şehri'nin Hristiyan Mahallesi'nde yer alan bir camidir.

Hıtta Kapısı ya da Babü'l-Hitta', Mescid-i Aksa'nın kapılarından biri. Kelime anlamı itibarıyla Af Kapısı anlamına gelmektedir. Kuzey kapılarından biri olarak, Abwab Mihrab Mariam'ın karşısında ve Kerimiye Medrese ile Evhadiye Türbesi arasında yer almaktadır. Kuzey Duvarı'nın doğu köşesine yakın bir yerde bulunmaktadır. Al-Ratrout'un (2002) araştırmasına göre, kapının adı tarih boyunca değişmiştir. Bu değişikliğin yıllar içinde yapılan restorasyonlardan kaynaklandığına inanılır ve Le Strange bu kapıya antik Esbat Kapısı adını verir. Hıtta Kapısı; günümüzde sabah, akşam ve yatsı namazları için açık olan üç kapıdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sırgıtmış</span>

Seyfeddin Sırgıtmış bin Abdullah en-Nâsırî,, Sultan Hasan döneminde görev yapmış önde gelen bir Memluk emiri idi. 1357'ye gelindiğinde Sırgıtmış, Nasır Hasan'ın sarayındaki en güçlü emirdi. 1357 yılında Kahire'deki Sırgıtmış Medresesi'ni yaptırdı. 1358'de padişahın Sırgıtmış'ın bir darbe hazırlığında olduğuna dair şüpheleri sonucu hapse atıldı ve ardından öldü.

Seyfeddin Tengiz, Bahri Memluk sultanı Nasır Muhammed'in hükümdarlığı sırasında saltanat naibi olarak 1312'den 1340'a kadar görev yapan Şam kökenli Türk emir.

Yafa Antlaşması, daha nadiren Ramla Antlaşması veya 1192 antlaşması olarak anılır, Haçlı Seferleri sırasında kabul edilen bir ateşkestir. 1 veya 2 Eylül 1192 A.D. tarihinde Müslüman hükümdar Selahaddin Eyyubi ile İngiltere Kralı Aslan Yürekli Richard arasında, Temmuz-Ağustos 1192 Yafa Muharebesi'nden kısa bir süre sonra imzalanmıştır. İbelinli Balian'ın yardımıyla müzakere edilen anlaşma, iki ordu arasında üç yıllık bir ateşkesi garanti ediyordu. Bu antlaşma Üçüncü Haçlı Seferi'ni sona erdirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. İzzeddin Mesud</span>

II. İzzeddin Mesud, Musul bölgesinin Zengi hükümdarıdır. I. Nureddin Arslan Şah'ın oğlu ve halefiydi. Tahta çıktığında yalnızca on yaşındaydı. Bu nedenle babası tarafından, memlüklerinden biri olan Bedreddin Lülü'nün gözetimi altına alındı.

Mescid-i Aksa, aynı zamanda Kıble Camii veya Kıble Mescidi olarak da bilinir,, Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa kompleksindeki ana cemaat camisi veya namazgahıdır. Bazı kaynaklarda binaya el-Mescid-i Aksa da denmektedir, ancak bu isim esas olarak binanın bulunduğu ve kendisi de "El-Aksa Camii" olarak bilinen tüm yapı için geçerlidir. Daha geniş kompleks, Mescid-i Aksa cami kompleksi olarak bilinir, ayrıca Harem-i Şerif olarak da bilinir.