İçeriğe atla

El-Cedid Medresesi

Koordinatlar: 36°47′41″K 10°10′26″D / 36.79472°K 10.17389°D / 36.79472; 10.17389
El-Cedid Medresesi
مدرسة الجديد
Medrese avlusu
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürMedrese
KonumTunus, Tunus
Koordinatlar36°47′41″K 10°10′26″D / 36.79472°K 10.17389°D / 36.79472; 10.17389
Tamamlanma1717

El-Cedid Medresesi (Arapçaمدرسة الجديد, romanizeEl-Medreseü'l-Cedid), Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, Tunus beyi Hüseyin bin Ali tarafından inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde El-Cedid Camii'nde yer almaktadır.

25 Ocak 1922 tarihli kararname ile Tunus Medinesi'nin tarihî eserlerinden biri olarak kabul edilir ve böylece miras anıtı haline geldi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Décret du 25 janvier 1922 (26 djoumadi-el-aoual 1340)". docartis.com (Fransızca). 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Medrese, Müslüman ülkelerde orta ve yükseköğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adıdır. Medrese kelimesi Arapça ders (درس) kökünden gelir. Medreselerde ders verenlere "müderris", onların yardımcılarına "muid", okuyanlara "danışmend", "softa" veya "talebe" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Karatay Medresesi</span> Selçuklu dönemine ait yapı

Karatay Medresesi, Konya'da bulunan Selçuklu dönemine ait yapı. Medrese Karatay ilçesi, Ferhuniye Mahallesi, Adliye Bulvarı'nda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Buruciye Medresesi</span>

Buruciye Medresesi veya diğer adıyla Hacı Mes'ud Medresesi, Türkiye'nin Sivas şehrinde yer alan medrese. 1271 yılında, Anadolu Selçuklu Sultanlarından III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Hamedan yakınlarındaki Burucird'den gelme Muzafferüddin Burucirdi tarafından yaptırılmıştır. İlmiye çalışmaları için medrese olarak yaptırılmış ve devrin pozitif ilimlerinin okutulduğu bina olarak uzun yıllar kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gök Medrese (Sivas)</span> Sivas, Türkiyede bir medrese

Gök Medrese ya da diğer adıyla Sahibiye Medresesi, Sivas'ta yer alan medresedir.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Medresesi</span>

Bayezid Medresesi, Osmanlı Padişahı II. Bayezid tarafından İstanbul'da Bayezid külliyesinin bir parçası olarak 1506-1508'de inşa ettirilen medrese

<span class="mw-page-title-main">Zengîler</span>

Zengîler, 12. ve 13. yüzyıllarda Mezopotamya ve Suriye'de hüküm sürmüş Türk devletidir. İlk hükümdarı İmâdüddin Zengî'dir.

Büyük Medrese, Lefkoşa'da bulunan bir medreseydi. 1573-1936 yılları arasında var oldu.

<span class="mw-page-title-main">Çelebi Mehmet Medresesi</span> Merzifonda bulunan bir medrese

Merzifon Çelebi Mehmet Medresesi ya da Sultaniye Medresesi, 1414-1415 tarihleri arasında Osmanlı padişahı I. Mehmed'in emri ile Ebu Bekr b. Muhammed el-Müşeymeş tarafından inşâ edilen medresedir. Medrese, Amasya'nın Merzifon ilçesinin merkezinde yer almaktadır. Medrese'nin ilk müderrisi ise Ferîdüddîn-i Dîvânî'dir. Yapı, Çelebi Mehmet Medresesi Camii'nin hemen yan tarafında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İznik Medresesi</span>

İznik Medresesi ya da İznik Orhaniyesi, Osmanlı Beyliği'nin 1331'de kurulan ilk medresesidir.

<span class="mw-page-title-main">Gazanfer Ağa Medresesi</span>

Gazanfer Ağa Medresesi, III. Mehmed'in Macar asıllı kapıağalarından Gazanfer Ağa'nın (ö.1602/03) yaptırdığı, İstanbul Fatih'te bulunan medresedir. Atatürk Bulvarı ve Kovacılar Caddesi'nin Eminönü'ne inen yolunun sol kenarında kalmaktadır. Bozdoğan Kemeri'nin de dibinde kalmakla beraber etrafında Unkapanı ve İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ) bulunmaktadır. Medresenin inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Vakfiyesi ise 1595/96'da düzenlenmiştir. Bazı kaynaklarda mimarının Davud Ağa olduğu yönünde görüşler vardır. Medrese, dönemin bir külliye içinde yer almayan bağımsız kurumlarındandır.

Ali Paşa Medresesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir medresedir.

Zinciriye Medresesi ya da bilinen diğer adıyla Sincariye Medresesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir medresedir.

<span class="mw-page-title-main">El-Eşrefiye Medresesi</span>

El-Eşrefiye Medresesi, Kudüs'teki Harem el-Şerif 'in batı tarafında yer alan, Memlük sultanı Eşref Kayıtbay tarafından 1480-1482 yılları arasında inşa edilen bir İslam medresesidir. Orijinal yapının sadece bir kısmı bugün hala ayakta olmasına rağmen, Kudüs'teki Memlük mimarisinin önemli bir örneği olarak kabul edilir.

Zinciriye Medresesi, Türkiye'nin Aksaray şehrinde bulunan bir medresedir.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Medresesi (Tunus)</span>

Süleymaniye Medresesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, 1754 yılında Tunus beyi Ebu'l Hasan Ali tarafından inşa edilmiştir ve Zeytune Camii ile Sevkü'l-Kaşaşin arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">En-Nahla Medresesi</span>

En-Nahla Medresesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, 1714 yılında Tunus beyi Hüseyin bin Ali tarafından inşa edilmiştir ve Zeytune Camii ile Sevkü'l-Kutbiye arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Beşiye Medresesi</span>

El-Beşiye Medresesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, 1752 yılında Tunus beyi Ebu'l Hasan Ali tarafından inşa edilmiştir ve Zeytune Camii ile Guvaşaşin Hamamı arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Aşuriye Medresesi</span>

El-Aşuriye Medresesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve Zeytune Camii ile Guvaşaşin Hamamı arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sahib et-Tâbi Sarayı</span>

Sahib et-Tâbi Sarayı, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir saraydır. Saray, 19. yüzyılın başında Yusuf Sahib et-Tâbi tarafından inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Cedid Camii (Tunus)</span>

El-Cedid Camii, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan bir camidir. Cami, 1726 yılında inşa edilmiş olup Tunus Medinesi'nde El-Cedid Medresesi'nin yanında yer almaktadır.