İçeriğe atla

El-Beşiye Medresesi

Koordinatlar: 36°47′49″K 10°10′19″D / 36.79694°K 10.17194°D / 36.79694; 10.17194
El-Beşiye Medresesi
المدرسة الباشية
El-Beşiye Medresesi
Harita
Genel bilgiler
DurumTamamlandı
TürMedrese
KonumTunus, Tunus
Koordinatlar36°47′49″K 10°10′19″D / 36.79694°K 10.17194°D / 36.79694; 10.17194
Tamamlanma1752

El-Beşiye Medresesi (Arapçaالمدرسة الباشية, romanizeMedreseü'l-Beşiye), Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, 1752 yılında Tunus beyi Ebu'l Hasan Ali tarafından inşa edilmiştir[1] ve Zeytune Camii ile Guvaşaşin Hamamı arasında yer almaktadır.

Medresede 13 talebe odası, mescit ve kütüphane bulunmaktadır. Girişine yakın bir yerde ziyaretçiler için sonradan eklenen bir sebil bulunmaktadır. Bina, bir medresenin klasik mimarisini sergilemekte olup avlu, üç tarafı çevreleyen revaklardan odalara, dördüncüsünde ise mescide ve kütüphaneye erişim sağlamaktadır.

1980'li yıllarda Mesleki Eğitim ve İstihdam Bakanlığı'nın desteğiyle medrese yeniden bir eğitim merkezi olarak yeniden kurulmuştur.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Médersa Al Bachiya". commune-tunis.gov.tn (Fransızca). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Medrese, Müslüman ülkelerde orta ve yükseköğretimin yapıldığı eğitim kurumlarının genel adıdır. Medrese kelimesi Arapça ders (درس) kökünden gelir. Medreselerde ders verenlere "müderris", onların yardımcılarına "muid", okuyanlara "danışmend", "softa" veya "talebe" adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Karatay Medresesi</span> Selçuklu dönemine ait yapı

Karatay Medresesi, Konya'da bulunan Selçuklu dönemine ait yapı. Medrese Karatay ilçesi, Ferhuniye Mahallesi, Adliye Bulvarı'nda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gök Medrese (Sivas)</span> Sivas, Türkiyede bir medrese

Gök Medrese ya da diğer adıyla Sahibiye Medresesi, Sivas'ta yer alan medresedir.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Medresesi</span>

Bayezid Medresesi, Osmanlı Padişahı II. Bayezid tarafından İstanbul'da Bayezid külliyesinin bir parçası olarak 1506-1508'de inşa ettirilen medrese

<span class="mw-page-title-main">Pervane Medresesi</span>

Pervane Medresesi, Sinop'taki tarihi bir medresedir. Medreselerin kapatılmasından beri medrese olarak kullanılmamaktadır. Şu an içindeki açık mekanda kafe, restoranlar ve hediyelik eşya satan mağazalar bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs'taki medreseler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kıbrıs'ta Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılmış on beş medrese bulunmaktaydı. Vakfıye defterlerine göre ise kayıtlı on bir tane medrese vardı. Bu medreseler, lise düzeyinde eğitim vermekteydi. Adadaki ilk medrese, 1573'te, Lefkoşa'da inşa edilen Büyük Medrese'dir. Yine Lefkoşa'da bulunan Küçük Medrese ise, ondan beş yıl sonra inşa edilmiştir. On iki medresenin sadece sekizi İngiliz dönemine kadar eğitimine devam edebilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çelebi Mehmet Medresesi</span> Merzifonda bulunan bir medrese

Merzifon Çelebi Mehmet Medresesi ya da Sultaniye Medresesi, 1414-1415 tarihleri arasında Osmanlı padişahı I. Mehmed'in emri ile Ebu Bekr b. Muhammed el-Müşeymeş tarafından inşâ edilen medresedir. Medrese, Amasya'nın Merzifon ilçesinin merkezinde yer almaktadır. Medrese'nin ilk müderrisi ise Ferîdüddîn-i Dîvânî'dir. Yapı, Çelebi Mehmet Medresesi Camii'nin hemen yan tarafında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İznik Medresesi</span>

İznik Medresesi ya da İznik Orhaniyesi, Osmanlı Beyliği'nin 1331'de kurulan ilk medresesidir.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Medresesi</span>

Süleymaniye Medresesi ya da Medreseleri, Osmanlı padişahı I. Süleyman tarafından inşa edilen Süleymaniye Külliyesi içerisinde bulunan medresedir. Külliye 1551-1557 arasında inşa edilmiştir. Külliye, medrese-i evvel (ilk), sani (ikinci), salis (üçüncü) ve ra bi' (dördüncü) isimleriyle dört medrese, bir tıp medresesi ve darüşşifa ile darül- hadisten oluşuyordu. Osmanlı Devleti'nin eğitimde zirve noktası olarak tanımlanmaktadır. Daha önce kurulan Ayasofya ve Sahn-ı Seman medreseleri ile ilim hayatında egemen konumda idi. 16. yüzyıla kadar medreseler arasında en yüksek konum Ayasofya Medresesi'nde idi. 60 akçe ücretli müderrisler burada görev yapıyordu. Bunlara altmışlı deniyordu. Sahn-ı Semân medreselerinde 50 akçe ücretli müderrisler çalışyordu. 16. yüzyılda Süleymaniye medreseleriyle bu tasnif değişip genişledi. 16. yüzyılında Süleymaniye'nin inşası mesreseler arasında şu hiyerarşik düzeni oluşturdu: Dar'ulhadis-i Süleymaniye, Hamis-i Süleymaniye, Musile-i Süleymaniye, Hareket-i Altmıslı, İbtida-i Altmışlı, Sahn-ı Seman, Musile-i Sahn, Hareket-i Dahil, Ibtida-i Dahil, Hareket-i Haric, Ibtida-i Haric.

<span class="mw-page-title-main">Registan</span> Yapı

Registan, Orta Asya Türk mimarlığının nadir örneklerinden biridir. XV. asırda Emir Timur'un torunu Uluğ Bey tarafından kurulan, üzeri karolarla bezenmiş kapılara sahip üç ayrı medresenin bir arada bulunduğu, Semerkant'ın merkezindeki bir meydandır.

<span class="mw-page-title-main">Gazanfer Ağa Medresesi</span>

Gazanfer Ağa Medresesi, III. Mehmed'in Macar asıllı kapıağalarından Gazanfer Ağa'nın (ö.1602/03) yaptırdığı, İstanbul Fatih'te bulunan medresedir. Atatürk Bulvarı ve Kovacılar Caddesi'nin Eminönü'ne inen yolunun sol kenarında kalmaktadır. Bozdoğan Kemeri'nin de dibinde kalmakla beraber etrafında Unkapanı ve İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ) bulunmaktadır. Medresenin inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Vakfiyesi ise 1595/96'da düzenlenmiştir. Bazı kaynaklarda mimarının Davud Ağa olduğu yönünde görüşler vardır. Medrese, dönemin bir külliye içinde yer almayan bağımsız kurumlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Dündar Bey Medresesi</span> Selçuklu mimari mirası

Dündar Bey Medresesi Isparta ilinin Eğirdir ilçesinde yer alan tarihi bir medresedir. Medrese Eğirdir'in merkezindedir.

Latifiye Medresesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir medresedir.

<span class="mw-page-title-main">Mesudiye Medresesi</span> Diyarbakırda yer alan bir medrese

Mesudiye Medresesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir medresedir.

Zinciriye Medresesi ya da bilinen diğer adıyla Sincariye Medresesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir medresedir.

Zinciriye Medresesi, Türkiye'nin Aksaray şehrinde bulunan bir medresedir.

<span class="mw-page-title-main">Yağıbasan Medresesi (Niksar)</span> 12. yy.da inşa edilmiş medrese

Yağıbasan Medresesi, Dânişmendliler Beyliği döneminde Tokat'ta ve Niksar'da inşa edilen medreselerden birisidir. Türkler tarafından Anadolu'da inşa edilen ilk medrese olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Medresesi (Tunus)</span>

Süleymaniye Medresesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, 1754 yılında Tunus beyi Ebu'l Hasan Ali tarafından inşa edilmiştir ve Zeytune Camii ile Sevkü'l-Kaşaşin arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Aşuriye Medresesi</span>

El-Aşuriye Medresesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve Zeytune Camii ile Guvaşaşin Hamamı arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Cedid Medresesi</span>

El-Cedid Medresesi, Tunus'un başkenti Tunus'ta bulunan eski bir medresedir. Medrese, Tunus beyi Hüseyin bin Ali tarafından inşa edilmiştir ve Tunus Medinesi'nde El-Cedid Camii'nde yer almaktadır.