İçeriğe atla

El-Beyda, Tartus

El-Beyda
البيضاء
Kasaba
Suriye üzerinde El-Beyda
El-Beyda
El-Beyda
ÜlkeSuriye
İlTartus
İlçeBaniyas
BucakBaniyas
Nüfus
 (2004)
 • Toplam5.783
Zaman dilimi[[UTCUTC+02.00]] (DAS)
 • Yaz (YSU)[[UTCUTC+02.00]] (DAYS)

El-Beyda (Arapçaالبيضاء‎‎), Suriye'nin Tartus ilinin Baniyas ilçesinin aynı adlı bucağına bağlı olan kasaba. 2004 sayımına göre nüfusu 5.783 kişidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Nüfus sayım sonuçları" (PDF) (Arapça). Merkezî İstatistik Bürosu. 12 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arapça</span> Afroasya dilleri ailesinin Sami koluna mensup bir dil

Arapça, Afroasya dilleri ailesinin Sami koluna mensup bir dildir. Batıda Atlantik Okyanusu'ndan doğuda Umman Denizi'ne, kuzeyde Akdeniz'den güneydoğuda Afrika Boynuzu ve Hint Okyanusuna uzanan geniş bir coğrafyada konuşulmaktadır. Tüm lehçeleri ile birlikte 420 milyonu aşkın kişi tarafından konuşulduğu olduğu tahmin edilmektedir. Arap Birliği'ne üye 22 ülke ile Çad ve Mali dâhil olmak üzere 24 ülkede resmî dildir. Aynı zamanda kısmî olarak tanınan Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti, Somaliland ile Tanzanya'da (Zanzibar) resmî dil statüsündedir. Arap Birliği'nin ve Birleşmiş Milletler'in kabul edilen altı resmî dilinden biridir. Nijer, Senegal ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde ulusal/azınlık dili olarak tanınmıştır. Arapça İran, İsrail, Pakistan, Filipinler ve Güney Afrika Cumhuriyeti anayasalarında özel dil statüsüne sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mehdiye</span> Tunusta bir kent

Mehdiye Tunus'ta Akdeniz kıyısında bir kenttir. Nüfusu 37.000 kişidir. Aynı zamanda Mehdiye vilayetinin merkezidir.

Kassarin Tunus'un batısında, Kassarin vilayetinin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Hammamet</span>

Hammamet Tunus'ta bir kent ve turizm merkezidir. Nüfusu turizm mevsimine göre 20.000 ile 70.000 kişi arasında değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gabis</span>

Gabes, Gabès ya da Kabis Tunus'ta bir kent ve Gabes vilayetinin merkezidir. Nüfusu, 2004 sayımına göre 116.323 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Safakes</span>

Safakes, Tunus'ta bir kenttir. Aynı zamanda Safakes vilayetinin merkezidir. Nüfusu 2005 yılı verilerine göre 340.000 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Medenin</span> Tunusun güneydoğusunda bir kent

Medenin Tunus'un güneydoğusunda bir kenttir. Nüfusu 2004 sayımına göre 61,705 kişidir. Aynı zamanda Medenin vilayetinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Nabil</span> Tunus kenti

Nabil, Nabul ya da Nebil Tunus'ta bir kenttir. Nüfusu 2004 sayımına göre 56,387 kişidir. Aynı zamanda Nabil vilayetinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Bace</span>

Bace, Beca ya da Becaye Tunus'un kuzeyinde bir kent. Tunus kentinden 100 km uzaklıktadır. Nüfusu 56.677 kişidir. Aynı zamanda Bace vilayetinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Tabarka</span>

Tabarka Tunus'un kuzeyinde bir kent ve turizm merkezidir. Mercan balıkçılığı, sualtı fotoğrafçılığı ve yıllık caz festivali ile ünlüdür. Nüfusu 15.634 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Kabili</span> Tunusun orta bölgesinde bir vaha kenti

Kabili ya da Kebili Tunus'un orta bölgesinde bir vaha kentidir. Nüfusu 2006 yılı verilerine göre yaklaşık 20,156 kişidir. Aynı zamanda Kabili vilayetinin merkezidir.

Kafsa ya da Gafsa Tunus'un orta kesiminde bir kenttir. Nüfusu 2004 yılı verilerine göre göre 84,676 kişidir. Aynı zamanda Kafsa vilayetinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Tuzer</span>

Tuzer Tunus'ta bir vaha kentidir. Nüfusu 2004 yılı verilerine göre 32,400 kişidir. Aynı zamanda Tuzer vilayetinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Zağvan</span>

Zağvan, Tunus'un kuzeyinde yer alan bir kenttir. Nüfusu 2005 yılı verilerine göre 12.000 kişidir. Aynı zamanda Zağvan ilinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Tatavin</span>

Tatavin, Tetavin ya da Fum Tatahuin Tunus'un güneyinde Tatavin ili'nin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin illeri</span>

Suriye, üniter bir devlet olup idari olarak on dört ile bölünmüştür. En yüksek idari bölüm olan il Suriye'de Arapça محافظة muhafaza olarak adlandırılır. On dört il, Arapça منطقة mıntıka olarak adlandırılan altmış ilçeye, ilçeler de Arapça ناحية nahiye diye adlandırılan 206 bucağa bölünmüştür. Bucaklar, en küçük idari birim olan köyleri içinde barındırır.

Latinizasyon (Romanizasyon) tabiri genel olarak Latin alfabesi dışındaki ses sistemlerinin Latin alfabesine çevrilmesini ifade eder. Arapçanın Latin alfabesine çevirisi yapılırken bu uygulamaların hiçbirinde (fonetik alfabeler hariç) ortak bir uygulama geliştirilememiştir. Çünkü her ülke kendi harflerini esas alan bir çeviri sistemi benimsemiştir. Fakat yine de ana hatlarıyla genel kabul görmüş bazı sesler ve simgeler tercih edilmeye başlanmıştır. Ortak Türkçe alfabesi esas alınarak yapılan bir işaret sistemi büyük oranda geliştirilmiş durumdadır. Fakat yine de çeşitli ülkelerin, sesleri simgelerken kullandıkları harflerin değişik olması nedeniyle farklılıklar ortaya çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sidi Hüseyin</span>

Sidi Hüseyin, Tunus'un Tunus ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un kuzeyinde yer almakta olup Tunus metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 64,37 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 124.520'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sened</span>

Sened, Tunus'un Kafsa ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Kafsa'nın doğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 449,2 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 22.589'dur.

<span class="mw-page-title-main">El-Hamma</span>

El-Hamma, Tunus'un Gabis ilinde bulunan bir şehir, vaha ve belediyedir. Belediye, il merkezi Kabis'in batısında Şattü'l-Fecic'in doğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü 944,8 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 60.204'tür.