İçeriğe atla

El-Bab Savaşı

El-Bab Savaşı
Fırat Kalkanı Harekatı
Suriye İç Savaşı
Tarih6 Kasım 2016 - 23 Şubat 2017
Bölge
Kuzey El-Bab, Halep, Suriye
Sonuç Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu Zaferi
Taraflar

 Türkiye
Özgür Suriye Ordusu

IŞİD

Suriye Demokratik Güçleri

Komutanlar ve liderler
 Türkiye Kor. Gen. Zekai Aksakallı
(Operasyonlar şefi komutanı)
Türkiye Kor. Gen. İsmail Metin Temel
(2. Ordu Komutanı)
Ahmed Osman
(Sultan Murat bölük komutanı)
Fehim İsa
(Sultan Murat bölük komutanı)
Mahmut Ebu Hamza
Abu Khalid al-Urduni (ölü) (IŞİD El-Bab valisi)
Abu Husen Tunisi (ölü)[1]
Abu Ansari (ölü)[2]
Jonathan Jeffrey (esir)
Adnan Abu Amjad[3]
Anwar Khabat
Çatışan birlikler

Türkiye Türk Silahlı Kuvvetleri

Bilinmiyor Bilinmiyor
Güçler
8,000 asker[4]
Özel Kuvvet 500 asker[5]
Bilinmiyor
Bilinmiyor Bilinmiyor

El-Bab Savaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat Kalkanı Harekatı'nın devamı ve bir parçası olarak El-Bab'da ki IŞİD ve PYD unsurlarını bölgeden temizlemek için 6 Kasım 2016 tarihinde başlatılan operasyon. Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusunun destek verdiği operasyonlar Halep'in kuzeyindeki El-Bab'ta gerçekleşmiştir. 23 Şubat 2017 tarihinde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar El-Bab operasyonunun başarıyla tamamlandığını açıkladı. Fırat Kalkanı Harekâtı'nın bir parçası olarak sürdürülen operasyon sırasında IŞİD El-Bab'da intihar saldırısı düzenlemiş, saldırıda 14 Türk askeri ölmüş[6] yine IŞİD tarafından El-Bab'dan kaçırılan 2 Türk astsubay da infaz edilmiştir.[7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "ISIL 'emir' killed in Turkish air strike in Syria: Sources - MIDEAST". 19 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 
  2. ^ "TSK açıkladı! DAEŞ'ın kritik ismi öldürüldü". 10 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 
  3. ^ "Turkey calls on US, allies to reconsider Syria no-fly zone". AP. 21 Kasım 2016. 19 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 
  4. ^ "8 bin asker emir bekliyor". Yeni Şafak. 5 Ocak 2017. 3 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 
  5. ^ Rudaw English (25 Kasım 2016). "500 Turkish special forces have joined Al-Bab operation — Turkish media outlets report". 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 
  6. ^ "El Bab'da 14 şehit". 0Takvim. 22 Aralık 2016. 25 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 
  7. ^ "El Bab'ta şehit olan askerlerle ilgili şok idddia!tarih=8 Kasım 2017". Yeniçağ. 29 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hulusi Akar</span> Türk asker ve siyasetçi

Hulusi Akar, Türk asker ve siyasetçi. Türkiye 52. Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 29. Genelkurmay Başkanı. 28. Dönem Kayseri Milletvekili ve TBMM Millî Savunma Komisyonu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Irak ve Şam İslam Devleti</span> Irak, Suriye ve Afrikada faaliyet gösteren Selefi cihatçı silahlı örgüt

Irak ve Şam İslam Devleti veya 2014'ten beri kullandığı resmî isimle İslam Devleti, ağırlıklı olarak Afrika'da, ayrıca Irak ve Suriye'de de etkinlik gösteren, bu bölgede hilâfet devleti kurmak amacıyla güvenlik güçlerine ve sivillere karşı eylemler yapan yasa dışı, silahlı ve ele geçirdiği topraklardaki meşruluğu hiçbir ülke tarafından devlet olarak tanınmayan Selefi cihatçı örgüttür. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ile aralarında ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Kanada'nın da bulunduğu pek çok ülke ve kuruluş tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">El-Bab</span> Suriyenin Halep ilinde bulunan bir şehir

El-Bab, Suriye'nin Halep ilinde bulunan bir şehirdir. Halep'in kuzeydoğusunda yer almaktadır, 2004'te nüfusu 63.069'dur. Şehirde Sünni Müslümanlar çoğunluk oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Demokratik Güçleri</span> Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi‘nin askerî kuvvetleri

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmenlerden oluşan IŞİD'e karşı mücadele için oluşturulmuş ortak bir operasyon gücü. De Facto özerk olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin silahlı gücüdür. Silahlı gücünün çoğunu YPG oluşturur, oluşum olarak da YPG'ye bağlıdır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından fonlanmış ve silahlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">2015 Siirt saldırısı</span>

2015 Siirt saldırısı, PKK'nın 2011'de başlattığı ateşkesi sonlandırıp tekrar saldırılarını başlatmasının akabinde çözüm sürecinin Türkiye Hükûmeti tarafından durdurulmasının sonucunda Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunda PKK saldırıları artmış, 19 Ağustos 2015 tarihinde Siirt ile Pervari yol emniyeti için görevlendirilen jandarma ekiplerine ait zırhlı aracın geçişi sırasında saat 14.10 sularında PKK'lı militanlar tarafından daha önceden yol kenarına yerleştirilen el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 8 asker hayatını kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şehit Yalçın Operasyonu</span>

Şehit Yalçın Operasyonu, Türkiye'de Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) gerçekleştirdiği 2015 Suruç saldırısı akabinde 23 Temmuz 2015 tarihinde Suriye tarafından açılan ateşle Astsubay Yalçın Nane'nin ölümü ve angajman kurallarınca karşılık verilmesinin ardından sabaha karşı F-16'larla 3 IŞİD hedefi vurulmuş yine akabinde 25 Temmuz 2015 tarihinde 22:55'te Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü'nden kalkan F-16 Irak hava sahasına girerek PKK'ya ait Zap, Metina, Basyan, Kandil, Hakurk, Sinat, Haftanin, Avaşin ve Gara kamplarını vurdu. Operasyonlara astsubay Yalçın Nane'nin adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Menbic Taarruzu</span>

Menbic taarruzu, 31 Mayıs 2016'da Suriye Demokratik Güçleri tarafından IŞİD'i Menbic kasabasından çıkarmak amacıyla başlatılan operasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Kalkanı Harekâtı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin 24 Ağustos 2016da Suriyenin kuzeyinde terör örgütü DEAŞa karşı başlattığı askeri harekat

Fırat Kalkanı Harekâtı veya Suriye İç Savaşı'na Türk askerî müdahalesi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından eğitilmiş Özgür Suriye Ordusu grupları tarafından yapılmış ve başarı ile sona eren operasyon. Operasyonun amacı Türkiye'nin kendi varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı grupları bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliği sağlamak ve kontrol altına almak ve göç sorununu yok etmek için 5 bin km² alanda Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD), YPG ve Suriye Silahlı Kuvvetleri güçlerinden sivillerin güvenliği dolayısıyla tamamen temizlenmesi hedeflenen Güvenli Bölge oluşturmak olduğu bildirildi. Harekâtın bir diğer amacının ise PYD'nin bölgede kantonları birleştirerek otonom bir yapı kurma hedefini bitirmek olarak açıklanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri operasyonda IŞİD ve YPG mevzilerinin yoğun ateş ile hava ve kara unsurlarınca vurulduğunu duyurmuştur. 29 Mart 2017 günü 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde toplanan MGK toplantısı sonucu harekâtın başarıyla tamamlandığı ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Musul Muharebesi (2016-17)</span>

Musul Muharebesi, Musul şehir merkezini ve civarındaki köyleri IŞİD'in elinden geri almak için başlatılan askerî operasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey El-Bab operasyonu</span>

Kuzey El-Bab operasyonları, Eylül 2016'da Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat Kalkanı Harekatı'nın El-Bab'daki IŞİD ve PYD unsurlarını bölgeden temizlemek için başlatılan üçüncü safhasının bir parçasıdır. Özgür Suriye Ordusunun ve müttefik grupların destek verdiği operasyonlar Halep'in kuzeyindeki El-Bab'da sürmektedir. 16 Şubat 2017'de Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar El-Bab operasyonunun başarıyla tamamlandığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Zeytin Dalı Harekâtı</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin 20 Ocak 2018de Suriyenin kuzeyindeki Afrin Bölgesinde bulunan PKK/YPGye karşı başlattığı Askeri Harekat

Zeytin Dalı Harekâtı, Afrin Operasyonu veya Afrin Harekâtı, 20 Ocak 2018'de Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ve Suriye Millî Ordusunun (SMO) Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesi ile Azez ilçesine bağlı Tel Rıf'at kentine yönelik başlattığı askerî harekâttır. Türkiye, harekâtın amacının ülkenin varlığına tehdit olarak gördüğü ve terör örgütü olarak tanımladığı PKK, KCK, PYD-YPG ve Irak ve Şam İslam Devletini (IŞİD) bölgeden uzaklaştırmak, sınır hattının ve bölgedeki halkın güvenliğini sağlamak ve kontrol altına almak olduğunu bildirdi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin'e yönelik harekât sonrasındaki hedefin Menbiç olduğunu açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Millî Ordusu</span> Suriye hükümetine muhalif silahlı bir örgüt

Suriye Millî Ordusu, Önceki ismiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) veya Türk destekli Özgür Suriye Ordusu (TÖSO), Suriyeli muhalif örgütleri kapsayan ve çoğunluğu Suriyeli Arap ve Türkmen milislerden oluşan koalisyon. 30 Mayıs 2017'de Türkiye'nin himayesinde kurulmuştur ve Haziran 2011'den bu yana Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren muhalif örgütleri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2016 Dabık operasyonu</span>

2016 Dabık operasyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından Fırat Kalkanı Harekâtı'nın parçası olarak Dabık ve Kuzey Halep kasabalarını IŞİD'den geri almak için başlattığı operasyon. 16 Ekim'de sona eren operasyon sonrası Dabık kurtarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Barış Pınarı Harekâtı</span> Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusunun 2019da Suriyenin kuzeyindeki PKK/YPGye karşı başlattığı harekât

Barış Pınarı Harekâtı, 9 Ekim 2019 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Millî Ordusu grupları tarafından Suriye'nin kuzeyinde tek taraflı özerklik ilan eden Suriye Demokratik Güçleri'ne karşı başlatılan sınır ötesi askerî harekâttır. Operasyonun amacı, Türkiye'nin PKK ile bağları nedeniyle terör örgütü olarak tanımladığı, ABD ve diğerlerinin ise Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı bir müttefik olarak kabul ettiği Suriye Demokratik Güçleri'nin sınır bölgesinden uzaklaştırılması, 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturularak 3,6 milyon civarındaki Suriyeli sığınmacının bu bölgeye yerleştirilmesi olarak açıklandı. Harekâtın başladığını ilan eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, operasyonun "PKK/YPG ve DEAŞ örgütlerine karşı başlatıldığını" açıkladı ve amacının "Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek" olduğunu bildirdi.

Barış Pınarı Harekâtı'na tepkiler, Türkiye hükûmetinin 9 Ekim 2019'da başlattığını duyurduğu Barış Pınarı Harekâtı'na yönelik ulusal ve uluslararası tepkilerdir. Harekât uluslararası alanda genel olarak kınandı.

Suriye İç Savaşı'na Türkiye'nin müdahalesi veya Suriye İç Savaşında Türkiye, 2011 yılından bu yana devam eden Suriye İç Savaşına kara bağlantısı olmamasına karşın müdahale eden Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya ile birlikte güneyde en uzun kara sınırına sahip Türkiye'nin sınırları içerisinde iç savaş ile direkt bağlantılı olarak olayların meydana gelmesi ve bölgesel huzurun bozulması ile buna gerekçe olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin doğrudan müdahalesi ile devam eden bir dizi askerî kara ve hava harekâtı anlamına gelmektedir. NATO'nun bir üyesi olarak Türkiye sınırlarını koruma hakkına doğrudan sahiptir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'ye yaptığı operasyonlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'ye yapmış olduğu sınır ötesi harekâtları içerir. Suriye İç Savaşı'nın çıkması ile birlikte Türk ordusu, Türkiye'nin sınır güvenliğini sağlamak amacıyla terör örgütü olarak tanıdığı IŞİD ve PKK'nın Suriye kolu olduğunu belirttiği PYD, YPG'ye karşı sınır ötesi operasyonlar düzenlemiştir. Türk ordusunun Suriye'ye ilk harekâtı Şah Fırat Operasyonu ile 22 Şubat 2015'te gerçekleşmiştir. Suriye Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'nin kuzeyinde kontrolü kaybetmesi sebebiyle Türk ordusu ile Suriye ordusu sık sık karşı karşıya gelmemiştir. Son olarak Türk ordusu ile Suriye ordusu arasında İdlib'de yaşanan olaylar sonrası Bahar Kalkanı Harekâtı başlatılmıştır. Bu harekât Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2020 itibarıyla Suriye'ye yaptığı son askerî harekât durumundadır. Bu operasyonlar neticesinde İdlib, Cerablus, El-Bab, Azez, Rasulayn, Tel Abyad gibi şehirler Türk ordusu tarafından kontrol edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Suriye'de Türkiye</span>

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Millî Ordusu, Suriye İç Savaşı sırasında Ağustos 2016'dan bu yana Suriye'nin kuzeyini kontrol etmektedir. Bu bölgeler sözde Suriyeli muhaliflere bağlı bir hükûmeti kabul etseler de, gerçekte ademi merkeziyetçi yerel konseyler ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ikili yetkisi altında ayrı bir devlettir. Bu durum bazı kaynaklarca bir işgal olarak nitelendirilmektedir.

Ocak ve Ekim 2016 arasında, Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları devam etmekte olan Türkiye-IŞİD çatışması'nın bir parçası olarak kuzey Suriye'den Türk illerine, özellikle de Kilis'e onlarca roket ve yüzlerce havan saldırısı düzenledi. Saldırılar ABD Savunma Bakanlığı ve NATO gibi çeşitli kuruluşlar tarafından kınandı ve terörizm olarak tanımlandı. Şehirlere yönelik roket ve havan atışları gibi, sivil hedeflere yönelik rastgele saldırılar, uluslararası hukukta bir savaş suçu olarak tanımlanmaktadır.

Akil Dağı Muharebesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin el-Bab'ın hâkim tepesi Akil Dağı'nı ele geçirmek için başlattığı operasyon sonrası IŞİD militanlarının karşılık vermesiyle başlayan muharebedir. Akil Dağı Muharebesi'nde Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu 17 asker ölmüştür, bu sebeple Akil Dağı Muharebesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat Kalkanı Harekâtı süresince bir kerede en ağır kayıp verdiği muharebe olarak bilinmektedir.