İçeriğe atla

Ekşioğlu ailesi

Ekşioğlu Ailesi - Türkiye'de nüfusu 350.000'den fazla olan bir ailedir.[1][2]

Tarihi

Trabzon Pontus Rum Devletinin 1461 yılında fethedilmesi sonrası bölgedeki Müslüman nüfusun artırılması çalışmaları çerçevesinde, Ekşioğlu ailesi Trabzon Dernekpazarı ilçesine bağlı Kondu nahiyesine yerleştirilmiştir. Zaman içinde ailenin nüfusunun artması ve coğrafi koşulların nüfus için yeterli gelmemesi nedeni ile, ailenin büyük bir kısmı Rize iline bağlı İkizdere ilçesine, bir kısmı Rize iline bağlı Ardeşen ilçesine, bir kısmı Ordu iline bağlı Mesudiye ilçesine ve bir kısmı da Giresun iline bağlı Alucra ilçesine göç etmişlerdir. İkizdere ve Ardeşen ilçelerine yapılan göç 18.yüzyılın ikinci yarısında gerçekleşmiştir. 1768 yılında Rusya’nın Kafkasya’daki Soğucak ve Anapa şehirlerine saldırma ihtimaline tedbir olması açısından bölgedeki ayanlardan toplanan askerler arasında Osmanlı Devleti tarafından Ekşioğlu ailesinden istenen 200 asker de mevcuttur.

İkizdere’den Ordu iline bağlı Mesudiye kazasına gerçekleştirilen göç ile. Hacı İbrahim Ağa'nın oğlu olan Ali Ağa'nın oğlu Memiş Ağa'nın torunu Sadullah ailesi ile birlikte Mesudiye’ye bağlı Kışlacık köyüne yerleşmiş ve bu tarihten sonra Mesudiye ilçesindeki Ekşioğlu ailesi var olmaya devam etmişlerdir. İkizdere'den Giresun ilinin Alucra kazasına Ekşizade Osman Efendi ailesi ile birlikte göç etmiştir. Ekşizade Osman Efendi, Hicaz topraklarında görev yapan Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusunun tabur imamlığını yapmış, vazife sonrası Alucra’ya yerleşmiştir. Daha ziyade Rum nüfusu bulunan Alucra köyüne kalabalık bir aile olarak yerleşen Osman Efendi, Alucra'ya kaza statüsü kazandırmış ve kazanın kadılığı görevini icra etmiştir.[3]

18. Yüzyılda İkizdere ilçesine taşınan Mehmet Ağa'nın oğlu Hacı İbrahim Ağa'nın dokuz tane oğlu olmuş, rivayete göre oğullarının her birisini İkizdere'nin farklı köylerine yerleştirmiştir. İkizdere'nin o zamanlardaki isminin Kura-i Seba (Yedi Köy) olduğu bilinmektedir. Hacı İbrahim Ağa'nın oğulları şu şekildedir;

Ali Ağa, Hasan Ağa, Küçük Ahmet Ağa, Mahmut Ağa, Memiş Ağa, Mustafa Ağa, Yakup Ağa, Hüseyin Ağa ve Osman Ağa

Günümüzde aile fertleri, kökenlerini Hacı İbrahim Ağa'nın oğullarına göre ifade etmektedirler. (Ali Ağalardan... Mustafa Ağalardan...vb.) Hacı İbrahim Ağa'nın doğum tarihi bilinmemekle beraber 1780 yılında vefat ettiği bilinmektedir. Kabri, Eski adı Koylav olan Bayırköy Camii'nin yanında bulunmaktadır.

Osmanlı zamanında Ekşizade olan aile ismi, Cumhuriyet döneminde Ekşioğlu ya da yalnızca Ekşi olarak devam etmiştir. Bununla beraber, Ardeşen'deki aile fertlerinin bir kısmı soy isimlerini değiştirmiş ve Albayrak, Bayraktar, Eryılmaz gibi soy isimleri almışlardır. Bunun gibi kırka yakın soy ismi mevcuttur.

Ekşioğlu Vakfı Meclisi, 1997 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Çankaya Köşkü'nde kabul edilmiş; kabulde, ailenin nüfusunun 300 bin üzerinde olduğu bizzat Cumhurbaşkanı tarafından ifade edilmiştir. Günümüzde bu rakamın 350 Bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.

1940'lı yıllardan itibaren Rize'den İstanbul ve çevresi başta olmak üzere Türkiye'nin tüm bölgelerine yayılan ailenin bir kısmı da yurt dışında yaşamaktadır. Halihazırda ailenin büyük kısmı İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Ordu, Erzurum ve Rize'de yaşamaktadır.[3] İstanbul Çekmeköy ilçesinde Ekşioğlu Mahallesi ve aynı zamanda Ekşioğlu mezarlığı bulunmaktadır. Ailenin İstanbul'da yaşayan fertleri özellikle Anadolu yakası ilçelerinde yaşamaktadırlar.

Türkiye'de çok sayıda inşaatlara imza atan ailenin önemli bir kısmı bu sektörde faaliyet göstermektedir. Ailenin bugüne kadar inşa etmiş olduğu konut sayısı 1 Milyonun üzerindedir.

Aile Kökeni

Ekşioğlu ailesinin kökeni, Oğuz Türkmen boylarından Bayındır boyudur.[4]

Aile Vakfı

Ekşioğlu ailesini temsil eden en büyük yapıdır. Ekşioğlu Vakfı Resmi Gazete’nin 15 Haziran 1991 tarih ve 20902 sayılı nüshasında yayınlanarak resmen kurulmuştur. Kurucular Kurulu 69 kurucu üyeden oluşmuştur. Vakıf, başkan Hasan Ekşi döneminde İkizdere Ovit yaylasında Ovit Yayla Şenliklerini başlatmış ve her yılın Ağustos ayında şenlikleri düzenlemeye devam etmektedir. Vakfın yayın organı Ekşioğlu Vakfı Dergisidir. Derginin ilk sayısı Mayıs 1996 tarihinde yayınlanmış ve günümüze kadar yayınlanmaya devam etmektedir.

VAKIF BAŞKANI GÖREV YILI
Şefik Ekşi1991 - 1993
Aslan Ekşioğlu1993 - 1995
Hasan Ekşi1995 - 1998
Fehmi Ekşi1998 - 1999
Şeref Ekşi1999 - 2000
İbrahim Ekşioğlu2000 - 2002
İsmail Hakkı Ekşi2002 - 2005
Ali Ekşi2005 - 2012
Sarpay Ekşioğlu2012 - 2014
Ali Ekşi2014 - 2017
Aydın Ekşi2017 - 2019
Süleyman Ekşi2019 -

Kaynakça

  1. ^ Halis, Müjgan (27 Şubat 2013). "350 bin kişilik Ekşioğlu Cumhuriyeti". Sabah qazetesi. 24 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2019. 
  2. ^ "300 BİN KİŞİLİK DEV AİLENİN ÜYELERİ KADINLAR GÜNÜ İÇİN BULUŞTU". Milliyet qazetesi. 24 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2019. 
  3. ^ "Ekşizade Osman Efendi". 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Ekşioğlu Vakfı Aile Dergisi" (PDF). 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 

https://www.iha.com.tr/haber-eksioglu-ailesi-kahvaltida-bulustu-412812/ 12 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rize (il)</span> Türkiyenin Karadeniz Bölgesinde bir il

Rize, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan ve Karadeniz'e sahili olan bir ildir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Rize'nin, batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde Erzurum illeri bulunur. Türkiye'nin en çok yağış alan ilidir. En önemli ürünü çaydır. Rize'de yaz mevsimi ılık geçer. Sonbahar ve kış mevsimleri ise yağışlı geçer. Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Rize, bölgenin en baskın karakteristik özelliklerini gösterir. Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, kemer köprüleri, kaleleri ve coşkun akan dereleri ile bir turizm beldesidir.

Karaosmanoğlu ailesi veya Karaosmanoğulları 17. yüzyıl'dan itibaren ayan sıfatı ile tarih sahnesine çıkmış, Akhisar, Manisa ve çevresinden başlayarak zamanla Ege Bölgesi'nin tamamı üzerinde hakimiyet kurmuş, özellikle III. Selim ve II. Mahmut dönemlerinde Osmanlı Devleti ile zaman zaman çekişmelere girmiş, zaman zaman da işbirliği yapmış bir ailedir.

Cihanoğulları, Osmanlı Devleti'nde merkezi yönetimin zayıflayarak bölgesel derebeyliklerin ön plana çıktığı 18. yüzyılda Aydın çevresinde hakimiyet kurmuş iki aileden biridir. Cihanoğulları'nın hakimiyeti Aydın merkeze 22 km uzaklıktaki Koçarlı çıkışlı olmuş, diğer derebeylik soyu olan Arpazlı ailesi ağırlığını daha iç kısımda Nazilli merkezli olarak hissettirmiştir.

Arpazlılar, Osmanlı Devleti'nde merkezi yönetimin zayıflayarak bölgesel derebeyliklerin ön plana çıktığı 18. ve 19. yüzyıllarda Aydın çevresinde hakimiyet kurmuş iki aileden biridir. Arpazlıların hakimiyeti Nazilli merkezli, diğer derebeylik soyu olan Cihanoğulları ise Aydın merkeze 22 km. uzaklıktaki Koçarlı çıkışlı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ardeşen</span> Rizenin ilçesi

Ardeşen, Rize iline bağlı bir ilçe ve bu ilçenin idari merkezidir.

Eski idari taksimata göre Erzurum Kongresi'ne katılan delegeler.

<span class="mw-page-title-main">Çepniler</span> Türkiye ve Türkmenistanda yaşayan bir Oğuz boyu

Çepniler veya Çepni boyu, yoğunlukla Doğu Karadeniz ve Türkmenistan'ın batı bölgelerinde yaşayan, Oğuz boylarından Üçoklara mensup olan yerleşik Türk halkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karaçulha, Fethiye</span>

Karaçulha, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Muğla iline 140 km, Fethiye ilçesine 5 km uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kumköprü, Akyazı</span> Akyazı, Sakarya, Türkiyede mahalle

Kumköprü, Sakarya ilinin Akyazı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Büyükkömarmut, Pınarbaşı</span> Pınarbaşı´nın mahallesi, Kayseri, Türkiye

Büyükkömarmut, Kayseri ilinin Pınarbaşı ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Ayazma Camii</span>

Ayazma Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Aziz Mahmud Hüdayi Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 26. Osmanlı Padişahı III. Mustafa tarafından, annesi Mihrişah Emine Sultan ve ağabeyi Şehzade Süleyman adına yaptırılmıştır. Mimarı Mehmed Tahir Ağa'dır. Yapımına 1758 yılında başlanan cami, 2 yıllık inşaat sürecinden sonra 1760 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı ve Barok esintilerini yansıtmaktadır.

Eyüboğlu Ailesi, nüfusu 500.000'den fazla olan Türkiye'de bir aile. Günümüzde Eyüboğlu Ailesi'nin Türkiye dışında Azerbaycan'da, İran'da ve Eyyûbîler'den kalma Suriye, Mısır, Lübnan ve Yemen gibi ülkelerde de kolları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Hacıtufan, Kula</span>

Hacıtufan, Manisa ilinin Kula ilçesine bağlı bir mahalledir.

Anadolu ağızları, Türkiye Türkçesi ağız bölgesinin Anadolu kolunda yer alan ağızlardır. Eski Osmanlı İmparatorluğu coğrafyasında konuşulan Türkiye Türkçesi Anadolu'da çeşitli ağızlarla konuşulmaktadır. Ağızların sebebi, göçler, iklim, coğrafya ve dilin kendisine ait özelliklerdir. İletişim ve medya teknolojileri ile bütün yurtta İstanbul ağzı genelleşmekte, yöresel ağızlar giderek azalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı hanedan reisleri listesi</span> saltanatın kaldırılmasından sonra Osmanoğullarının başına geçen aile reisi

Osmanlı hanedan reisi, saltanatın kaldırılmasından sonra Osmanoğulları ailesinin başkanlarının kullandığı unvandır. Bu unvana, ailenin en yaşlı erkek üyeleri sahip olur.

Osmanlı döneminde yaşamış sufi, şair, hattat ve mesnevihan.

<span class="mw-page-title-main">Deli Ahmet Ağa</span>

Deli Ahmet Ağa, XIX. yüzyıl başlarında tarih sahnesine çıkmış asker, ağa ve yerel derebeyidir.

<span class="mw-page-title-main">Ovit Yaylası</span>

Ovit Yaylası, Rize ilinin, İkizdere ilçesinde bulunan bir yayladır. Rakımı 2640 metredir. İkizdere'ye 36 kilometre mesafededir. İkizdere-İspir yolu üstünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tuzcuoğlu İsyanları</span> 1832-1834 Laz isyanı

Tuzcuoğlu İsyanları, 1832 ve 1834 yılları arasında Trabzon'da bulunan Bâb-ı Âli temsilcilerine karşı yapılan bir isyandır. İsyan, yerel Osmanlı hanedanının keyfi kararlarına karşı direnmeyi ve yerel Derebeylerinin haklarının iade edilmesini amaçlayan Rizeli Tahir Ağa Tuzcuoğlu tarafından yönetilmiştir. İsyanın ilk zamanlarında ve özellikle Ocak 1833'te isyancılar başarılıydı, ancak 1834'ün ilkbaharında isyan bastırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çakıroğlu İsmail Ağa</span>

Çakıroğlu Hacı İsmail Ağa veya Çakırzade Hacı İsmail Ağa, Of ilçesinin en önde gelenlerinden ağa ve yerel derebeylerinden biriydi. Varlıklı ve devlete bağlı bir kişi olarak bilinen İsmail Ağa, devlet adına asker ve vergi topladı.