İçeriğe atla

Ekvador-Peru Savaşı

Ekvador-Peru Savaşı
II. Dünya Savaşı

Ekvador-Peru Savaşı
Tarih5 Temmuz 1941-31 Ocak 1942
Bölge
Ekvador-Peru sınırı
Sonuç Peru zaferi
Taraflar
 Peru Ekvador
Komutanlar ve liderler
Peru Manuel Prado y Ugarteche
Peru Eloy G. Ureta
Ekvador Carlos Alberto Arroyo del Río
Ekvador Luis Rodríguez
Kayıplar
110 ölü
200 yaralı[1]
1000 ölü[1]

Ekvador-Peru Savaşı veya '41 Savaşı (İspanyolcaGuerra del 41), 5 Temmuz 1941-31 Ocak 1942 tarihleri arasında Ekvador ve Peru arasında meydana gelen sınır çatışmalarıdır. Savaş, 20. yüzyılda Ekvador ve Peru arasındaki üç askeri çatışmanın ilkiydi. Savaş sırasında Peru, Ekvador'un El Oro ve Loja illerinin bazı kısımlarını işgal etti.

31 Temmuz 1941'de iki ülke arasında ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi. Her iki ülke de Rio Protokolü'nü 29 Ocak 1942'de imzaladı ve ardından Peru kuvvetleri geri çekildi. Toprak anlaşmazlığı konusundaki düşmanlıklar 1942'den sonra da devam etti ve 1995 Cenepa Savaşı ve Ekim 1998'de Brezilya Başkanlık Yasası anlaşmasının imzalanmasının ardından sona erdi.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Historia Militar del Perú, Ejército del Perú - Escuela Superior de Guerra, Enero de 1980, Chorrillos - Perú.
  2. ^ Uppsala Conflict Data Program Conflict Encyclopedia, General Conflict Information, Conflict name: Ecuador – Peru, In depth, viewed on 2013-07-15, http://www.ucdp.uu.se/gpdatabase/gpcountry.php?id=126&regionSelect=5-Southern_Americas# 27 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şili</span> Güney Amerikada bulunan egemen devlet

Şili (İspanyolca:

<span class="mw-page-title-main">Peru</span> Güney Amerika ülkesi

Peru, ya da resmî adıyla Peru Cumhuriyeti Güney Amerika'nın batısında bir ülkedir. Kuzeyde Ekvador ve Kolombiya, doğuda Brezilya, güneydoğuda Bolivya, güneyde Şili ve batıda Büyük Okyanus'la sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekvador</span> Güney Amerikadaki egemen devlet

Ekvador veya resmî adıyla Ekvador Cumhuriyeti, Güney Amerika'da temsilî demokrasi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Kuzeyde Kolombiya, doğu ve güneyde Peru ile komşudur ve batısında Büyük Okyanus vardır. Anakaradan 965 kilometre batıda, Büyük Okyanus'ta bulunan Galapagos Adaları da ülkenin sınırları dâhilindedir. Adını aldığı ekvatorla ülke ikiye bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Simón Bolívar</span> Büyük Kolombiyanın kurucusu

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte-Andrade y Blanco, genellikle bilinen ismiyle Simón Bolívar, günümüzde Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Peru, Panama ve Bolivya olarak bilinen ülkelerin İspanyol İmparatorluğu'ndan bağımsızlıklarını kazanmalarına öncülük etmiş Venezuelalı askeri ve siyasi liderdir. Halk arasında El Libertador ya da Amerika'nın Kurtarıcısı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Müttefik Devletler</span> II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ittifak

Müttefik Devletler, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin Cumhuriyeti başta olmak üzere Mihver Devletler'e karşı oluşturulan blok. Günümüzde ise ABD ve ona destek verip müttefiki olan ülkelere verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Chaco Savaşı</span>

Chaco Savaşı, 1932-1935 yılları arasında Gran Chaco düzlüklerinde yapılmış Paraguay-Bolivya savaşı.

1949 Güney Amerika Şampiyonası Güney Amerika ulusal takımlarının katıldığı turnuvaların yirmi birinci kez düzenlenenidir. Rio de Janeiro, Brezilya'da, 3 Nisan-11 Mayıs tarihleri arasında oynanmıştır. Turnuvayı Brezilya kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Guatemala İç Savaşı</span>

Guatemala İç Savaşı, 1960-1996 yıllarında Guatemala hükûmeti ile Guatemala Kızılderililerinden olan yoksul Maya köylüleri tarafından desteklenen solcu isyancı gruplar arasında süren iç savaş. Guatemala hükûmeti iç savaş sırasında Maya Kızılderililerine karşı soykırım işlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Malaya Cephesi</span> II. Dünya Savaşının Malay yarımadasındaki cephesi

Malaya Cephesi II. Dünya Savaşı sırasında; 8 Aralık 1941 ve 31 Ocak 1942 tarihleri arasında, Malay yarımadasında Japonya'nın önderliğindeki Mihver Devletleri ve Büyük Britanya'nın başı çektiği Müttefik Devletleri arasında yapılan savaşlardır. Savaş Japonların galibiyetiyle sonuçlanmış ve ağır bir yenilgiye uğrayan İngilizler Malay yarımadasından çekilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong Muharebesi</span>

Hong Kong Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında; 8 - 25 Aralık 1941 tarihleri arasında, Hong Kong ve çevresinde Japon İmparatorluk Ordusu ile Britanya İmparatorluğu'na bağlı güçler arasında yapılan savaş. Savaş Japonların galibiyetiyle sonuçlanmış ve Japonlar Hong Kong'u işgal etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">2016 Yaz Olimpiyatları'nda güreş</span>

2016 Yaz Olimpiyatları'ndaki güreş etkinlikleri 14-21 Ağustos 2016 tarihleri arasında, oyunların düzenlendiği yer olan Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde Olimpik Antrenman Merkezinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">II. Hindistan-Pakistan Savaşı</span>

II. Hindistan-Pakistan Savaşı, Ağustos-Eylül 1965 tarihlerinde Hindistan ve Pakistan arasında meydana gelen silahlı çatışmalardır. Çatışmalar, Pakistan'ın Hindistan'daki yönetime karşı ayaklanma başlatmak için Cemmu ve Keşmir'e kuvvetleri sızdırdığı Cebelitarık Harekâtı'nı takiben başladı. Hindistan, bunun üzerine Batı Pakistan'a yönelik kapsamlı bir askeri saldırı başlatarak misilleme yaptı. 17 gün süren savaş, her iki tarafta da binlerce kayba neden oldu ve II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük zırhlı araç ve tank savaşına tanık oldu.

Ekvador, 2000 yılından beri Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü dalında Akademi Ödülleri'ne başvurmaktadır. Ödül, Amerika Birleşik Devletleri Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından İngilizce diyalogları olmayan ve ABD dışındaki ülkelerde üretilen uzun metrajlı filmlere her yıl verilmektedir. Ödül, 1956'daki Akademi Ödülleri'ne kadar yoktu. İngilizce olmayan filmler için oluşturuldu ve her yıl verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Mozambik Bağımsızlık Savaşı</span>

Mozambik Bağımsızlık Savaşı, 1964-1974 yılları arasında Mozambik'te Mozambik Kurtuluş Cephesi ile Portekiz güçleri arasında meydana gelen çatışmalardır. Çatışmalar, Portekiz'in diğer Afrika sömürgelerinde yaşanan Portekiz Sömürge Savaşları'nın bir parçasıdır.

İfni Savaşı, Ekim 1957-Haziran 1958 tarihleri arasında İspanyol Sahrası'nda İspanyol yönetimi ile Fas destekli isyancılar arasında meydana gelen bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Barış, savaş ve sosyal çatışma sosyolojisi</span>

Barış, savaş ve sosyal çatışmanın sosyolojik incelemesi, grup çatışmalarını, özellikle kollektif şiddeti ve alternatif yapıcı şiddet içermeyen çatışma dönüşümü biçimlerini analiz etmek için sosyolojik teori ve yöntemleri kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Andrés Avelino Cáceres</span>

Andrés Avelino Cáceres Dorregaray, Perulu asker ve siyasetçiydi. 1886 - 1890 ve 1894 -1895 yılları arasında, iki kez Peru'da devlet başkanlığı yaptı. Ayrıca Peru Ordusunda General unvanıyla yer aldığı Pasifik Savaşı (1879-1883) sırasında Şili işgaline karşı direnişe liderlik ettiği için ulusal kahraman olarak kabul edilmektedir.

Ekvador-Peru Savaşı 1857-1860 yılları arasında gerçekleşti. Çatışma, Ekvador'un İngiliz alacaklılarla olan borcunu kapatmak için Peru'nun üzerinde hak iddia ettiği Amazon havzası arazisini satmaya teşebbüs etmesiyle başladı. Ekvador hükûmetinin birkaç rakip fraksiyona bölünmesinden önce iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler bozulduğunda, Peru hükûmeti satışın iptalini ve Peru'nun sahip olduğu resmi kabulü zorlamak için Ekvador limanlarının abluka altına alınmasını emretti. tartışmalı bölgeler 1859'un sonlarında, Ekvador'un kontrolü Guayaquil şehrinde General Guillermo Franco ile Quito'da Gabriel García Moreno başkanlığındaki geçici bir hükûmet arasında sağlamlaştırıldı. Peru Devlet Başkanı Ramón Castilla, Ekim 1859'da birkaç bin askerle Guayaquil'e gitti ve Ocak 1860'ta General Franco ile Mapasingue Antlaşması'nı müzakere etti. Anlaşmanın imzalanması, Ekvador'un Peru'nun tüm taleplerine uyduğunu gösterdi ve iki ülke arasındaki toprak anlaşmazlığının geçici olarak sona erdiğini gösterdi. Bununla birlikte, Eylül 1860'ta, García Moreno ve General Juan José Flores komutasındaki geçici hükûmetin güçleri, Guayaquil Savaşı'nda Franco hükûmetini yenerek Ekvador'daki iç savaşı sona erdirdi. Yeni hükûmet, Mapasingue Antlaşması'nı reddetti ve kısa bir süre sonra Perulu mevkidaşı tarafından takip edildi; bu, bölgesel anlaşmazlığı yeniden açtı.

2024 Ekvador çatışması, Ekvador hükûmeti ve ülkedeki organize suç örgütlerinin dahil olduğu, devam eden bir silahlı çatışmadır. Acil durum ilan eden Ekvador Başkanı Daniel Noboa, silahlı iç çatışma karşısında bu örgütler için askeri operasyon emri vermiştir.

Los Choneros, Ekvador'un Guayaquil şehrinde bulunan ve ülkenin kıyı şeridinin büyük bir bölümünde kayda değer bir varlığı olan organize bir suç sendikası ve uyuşturucu kartelidir. Çete, uyuşturucu kaçakçılığı, gasp ve soygun dâhil olmak üzere organize suçlara karışmasıyla tanınır. Üyelerinin çoğu Ekvador'un en çok arananlar listesinde yer almış ve asıl liderleri hapsedilmiş ya da öldürülmüştür. Ana işleri Amerika Birleşik Devletleri'ne kokain taşımaktır.