İçeriğe atla

Ekushey Padak

Ekushey Padak, Bangladeş'teki en yüksek ikinci sivil ödüldür ve 1952 Bengal Dil Hareketi şehitleri anısına tanıtılmıştır.[1] Ödül; kültür, eğitim ve ekonomi de dahil olmak üzere birçok alanda katkıları tanımak için verilir. Ödülü Kültür İşleri Bakanlığı yönetir.[2]

Ödül, altın madalya ve bir onur belgesinden oluşur.[1] Madalya sanatçı Nitun Kundu tarafından tasarlandı.[3] Nakit ödül miktarı başlangıçta 25.000 ৳ idi; ancak daha sonra Şubat 2015 itibarıyla 100.000 ৳'a çıkarıldı.

Bengal milliyetçiliği için önemli bir isim olan Ekushey[4] ismi, Dil Hareketi Günü ve Dünya Anadili Günü olarak anılan 21 Şubat 1952 tariginde Bengalce dilinin resmi statüsü için kampanya yapan öğrencilerin Pakistan polisi tarafından öldürülmesine atıfta bulunur. []

Kaynakça

  1. ^ a b "National Awards". Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh. Second. Asiatic Society of Bangladesh. 2012. 
  2. ^ "Archived copy". 21 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2018. 
  3. ^ "Artist Nitun Kundu passes away". The Daily Star. 16 Eylül 2006. 2 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2020. 
  4. ^ "The relevance of ekushey". 21 Şubat 2014. 1 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2020. 

Dış bağlantılar

Resmî site

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bengalce</span> doğu Hint-Aryan dillerinden biri

Bengalce veya Bengal Dili, bir doğu Hint-Ari dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Plassey Muharebesi</span>

Plassey Muharebesi, 23 Haziran 1757 tarihindeki muharebedir. Muharebe yedi yıl savaşları kapsamında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Avami Birliği</span> Bangladeşteki bir siyasi parti

Bangladeş Avami Birliği, Bangladeş'in iki büyük siyasi partisinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Syed Abdullah Khalid</span>

Syed Abdullah Khalid, Bangladeşli heykeltıraş.

Şevket Ali, Bengal edebiyatına 40 yıldır katkıda bulunan, büyük bir çağdaş Bangladeşli yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Al Mahmud</span>

Mir Abdus Shukur Al Mahmud, Bangladeşli şair, romancı, kısa hikâye yazarı ve gazetecidir. 20. yüzyılın en büyük Bengalce dilinde eser veren yazar ve şairlerinden biri olarak görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Momtazuddin Ahmed</span>

Momtazuddin Ahmed, Bangladeşli oyun yazarı ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Jharna Dhara Chowdhury</span>

Jharna Dhara Chowdhury, Bangladeşi insan hakları aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">Kalidas Karmakar</span> Bangladeşli sanatçı

Kalidas Karmakar, Bangladeşli resim ve grafik sanatçısı. Viskozite baskılı resimler konusunda uzman bir sanatçıydı. Sanata verdiği katkılar ve eserleriyle Bangladeş Hükümeti tarafından onurlandırılmış ayrıca kendisine "Altın Şeyh Sultan Ödülü", "Shilpakala Padak Ödülü" ve "Ekushey Padak Ödülü" takdim edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Murtaja Baseer</span> Ressam

Murtaja Baseer Bangladeşli ressam. Aynı zamanda şair, öykü yazarı, romancı, araştırmacı, nümismatçı ve film yapımcısıydı. 1980 yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak ile ödüllendirildi.

Şemseddin İlyas Şah Bengal Sultanlığı'nın kurucusudur. Bengal'i 150 yıl yöneten Hint-Türk hanedanı olan İlyasşahlar hanedanını kurdu.

Abu Taher Mohammad Shamsuzzaman, Bangladeşli aktör, yönetmen, yapımcı, senarist ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Fakir Alamgir</span>

Fakir Alamgir, Bangladeşli halk ve pop müziği sanatçısı. 1971'deki Bangladeş Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Gono Sangeet tarzında müzik çalışmalarıyla adını duyurdu. Seslendirdiği önemli parçalar arasında; "O Sokhina", "Shantahar", "Nelson Mandela", "Naam Tar Chhilo John Henry" ve "Banglar Comrade Bondhu" sayılabilir. Müzik çalışmalarıyla 1999'da Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak Ödülü ile mükafatlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Quazi Rosy</span>

Quazi Rosy, Bangladeşli şair ve siyasetçi. Bangladeş Ulusal Meclisi'ne 5 Ocak 2014'te yapılan 10. Bangladeş parlamento seçimlerinden sonra kadınlar için ayrılmış sandalyelerden delege olarak girdi. Bangladeş Edebiyatı'na katkılarından dolayı 2018'de Bangladeş Akademisi Edebiyat Ödülü ile 2021'de Ekushey Padak Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş Soykırımı</span> Pakistan Ordusu tarafından Doğu Pakistandaki Bengallilere yönelik soykırım

Bangladeş Soykırımı, 26 Mart 1971'de, Batı Pakistan'ın egemen olduğu Pakistan hükûmeti, Bengallilerin kendi kaderini tayin etme çağrılarını bastırmak için ülkenin Doğu Pakistan'ına askeri bir baskıya başladığında - Işıldak Operasyonu - başladı. Dokuz ay süren Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında, Pakistan Silahlı Kuvvetleri ve Cemaat-i İslamiden Pakistan yanlısı İslamcı milisler 300.000 ile 3.000.000 arasındaki Bengalliyi öldürdü ve sistematik bir soykırım tecavüzü kapsamında 200.000 ile 400.000 arasında Bengalli kadına tecavüz etti. Bangladeş Hükûmeti, soykırım sırasında 3.000.000 kişinin öldürüldüğünü ve bunun da Holokost'tan bu yana yaşanan en büyük soykırım olduğunu belirtiyor.

<span class="mw-page-title-main">Golem Mustafa Khan</span>

Golem Mustafa Khan, Bangladeşli dansçı.

<span class="mw-page-title-main">Panna Kaiser</span>

Panna Kaiser, Bangladeşli kadın siyasetçi.