İçeriğe atla

Ekstropyanizm

Ekstropyanizm, " insanlığın durumunu sürekli iyileştirmek için evrilen değerler ve standartlar bütünüdür".[1] Ekstropiyanlar bilim ve teknolojideki ilerlemelerin bir gün insanların süresiz olarak yaşamasına olanak sağlayacağına inanmaktadır. Bir ekstropiyan bu amaca katkıda bulunmak isteyebilir, örneğin araştırma ve geliştirme yaparak veya yeni teknolojiyi test etmek için gönüllü olarak çalışabilirler.

Filozof Max More tarafından geliştirilen bir takım ilkelerden doğan Ekstropinin İlkeleri, ekstropiyen düşünce rasyonel düşünceye ve pratik iyimserliğe güçlü bir vurgu yapar.[1] More'a göre, bu ilkeler "belirli inançları, teknolojileri veya politikaları belirtmemektedir". Ekstropiyan 'lar geleceğe dair iyimser bir görüşe sahiptir. Hesaplama gücü, ömrün uzatılması, nanoteknoloji ve benzeri alanlarda önemli ilerlemeler beklemektedirler. Birçok ekstropiyan, belirsiz yaşam sürelerinin veya ölümsüzlüğün nihai olarak gerçekleşeceğini ve biyomedikal teknolojideki veya zihin yüklemedeki gelecekteki ilerlemeler sayesinde, bedenleri/beyinleri kriyonik yoluyla korunanların tekrar hayata döneceğini savunmaktadır.

Ekstropi

" Entropi "nin zıt anlamlısı olarak ekstropi terimi, kriyojenikleri tartışan 1967 tarihli bir akademik kitapta [2] ve sibernetikle ilgili 1978 tarihli bir akademik yayında kullanılmıştır.[3] Diane Duane 1983 yılında " ekstropi" terimini insanlığın potansiyel transhüman kaderini ifade etmek için kullanan ilk kişi olmuştur.[4] Ayrıca 1983 yılında J. Neil Schulman'ın Prometheus Ödüllü romanı The Rainbow Cadenza yayımlandı ve bu romanda " ekstropik" terimi görsel müzikte bir ölçek türü olarak kullanılmıştır.[5] Tom Bell (T.O. Morrow) tarafından ortaya atılan ve 1988'de Max More tarafından tanımlanan 'ekstropi', "yaşayan veya örgütsel bir sistemin zekasının, işlevsel düzeninin, canlılığının, enerjisinin, yaşamının, deneyiminin ve gelişme ve büyüme kapasitesinin ve dürtüsünün ölçüsüdür." Ekstropi, felsefe veya bilimde kesin olarak tanımlanmış teknik bir terim değildir; metaforik anlamda entropinin tersini ifade etmektedir.

Ekstropi Enstitüsü

1986 yılında More, bir kriyonik şirketi olan Alcor'a katıldı ve ilk Avrupa kriyonik organizasyonu olan Mizar Limited'in kurulmasına yardımcı oldu.[6] 1987'de More, doktora derecesi üzerinde çalışmak üzere İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nden Los Angeles'a taşındı. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde felsefe alanında çalışmalarını yaptı.

1988 yılında Extropy: The Journal of Transhumanist Thought ilk kez yayımlandı. Bu, yapay zeka, nanoteknoloji, genetik mühendisliği, hayatın uzatılması, zihin yükleme, gelecek fikirleri, robotik, uzay araştırmaları, memetik, transhümanizmin siyaseti ve ekonomisi hakkında yazılar yazan bir dergiydi. Alternatif medya kuruluşları kısa süre içinde dergiyi incelemeye başladı ve dergi benzer düşünenlerin ilgisini çekti. Daha sonra More ve Bell, kâr amacı gütmeyen 501(c)(3) bir eğitim kuruluşu olan Ekstropi Enstitüsü'nü kurdular. "Ekstropi Enstitüsü", insanlığa açılan yeni yetenekleri anlamlandırmaya yardımcı olabilecek küçük bir dizi ilke veya değeri tanımlamak için eleştirel ve yaratıcı düşünce ile birlikte mevcut bilimsel anlayışı kullanmak için transhümanist bir ağ oluşturma ve bilgi merkezi işlevi görmek üzere kurulmuştur

Ekstropi Enstitüsü'nün e-posta listesi 1991'de başlatıldı (ve Nisan 2015 itibarıyla "Extropy-Chat" olarak varlığını sürdürmektedir) ve 1992'de enstitü transhümanizm üzerine ilk konferansları düzenlemeye başladı. Dünyanın dört bir yanındaki bağlı üyeler kendi transhümanist topluluklarını kurmaya başladılar. Ekstro Konferanslar, toplantılar, partiler, çevrimiçi tartışmalar ve belgeseller transhümanizmi halka yaymaya devam etmektedir.

2006 yılında Ekstropi Enstitüsü yönetim kurulu, misyonunun "esasen tamamlandığını" belirterek kuruluşu kapatma kararı aldı.[7]

Ekstropizm

Ekstropizm, transhümanist ekstropiyanizm felsefesinin bir türevidir. Aynı geleneği takip etmekle birlikte, 21. yüzyılın algılanan paradigmalarına daha iyi uyacak şekilde gözden geçirilmiştir. Ekstropist Manifesto'da tanıtıldığı gibi, "EKSTROPİZM" kelimesini heceleyen aşağıdaki beş cümleyle özetlenebilecek iyimser bir fütüristik felsefeyi teşvik etmektedir:[8]

  • Sonsuz uzatma
  • Kısıtlamaları Aşmak
  • Mülkiyetin Üstesinden Gelmek
  • İstihbarat
  • Akıllı Makineler

Ekstropistler yaşam sürelerini neredeyse ölümsüz bir duruma kadar uzatmayı ve yapay zeka ve robot teknolojilerinin çalışmayı gereksiz kıldığı bir dünyada var olmayı arzulamaktadır. Faydacılıkta olduğu gibi, kişinin yaşamının amacı, işbirliği yoluyla dünyadaki tüm canlıların genel mutluluğunu artırmak olmalıdır.[8]

Ekstropist Manifestosu, her ikisi de uzun süredir transhümanlara ilgi duyan web girişimcisi Breki Tomasson ve yazar Hank Pellissier tarafından Ocak 2010'da yazılmıştır.[8] Ekstropizmin, orijinal ilkeleri üzerine inşa edilmeye devam ederken ekstropianizmden nasıl uzaklaştığını ayrıntılarıyla anlatmaktadır.[8][9]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b Max More (2003). "Principles of Extropy (Version 3.11) : An evolving framework of values and standards for continuously improving the human condition". Extropy Institute. 15 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Cryogenics, IPC Science and Technology Press, vol. 7, pg. 225 (1967)
  3. ^ Proceedings of the Fourth International Congress of Cybernetics & Systems: "Current Topics in Cybernetics and Systems", pg. 258 (1978)
  4. ^ Duane, Diane. "The Wounded Sky" (1983)
  5. ^ Schulman, J. Neil (July 1999). The Rainbow Cadenza. Pulpless.Com. s. 211. ISBN 978-1584451235. Erişim tarihi: 13 Haziran 2018. 
  6. ^ "The Alcor Team". 1 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2016. 
  7. ^ Extropy Institute (2006). "Next Steps". 25 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2006. 
  8. ^ a b c d The Extropist Manifesto 26 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Extropist Examiner (blog).
  9. ^ More, Max (1998). "The Extropian Principles (Version 3.0) : A Transhumanist Declaration". Extropy Institute. 14 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisliği</span> Kimyasallarla ilgilenen mühendislik dalı

Kimya mühendisliği, kimya, matematik, fizik, biyoloji, mikrobiyoloji, biyokimya,ve ekonomi bilimlerini, ham maddelerin ya da kimyasalların daha kullanışlı ve değerli biçimlere dönüştürüldüğü proseslere uygulayan mühendislik dalıdır. Kimya mühendislerinin çalışma alanı nanoteknolojinin ve nanomalzemelerin laboratuvarda kullanımından, kimyasalları, ham maddeleri, canlı hücreleri, mikroorganizmaları ve enerjiyi kullanışlı ürünlere dönüştüren büyük ölçekli endüstriyel işlemlere kadar değişebilir.

Hümanizm, insan odaklılık veya insanmerkezcillik, kanunların düzenlenmesinde Tanrı'nın değil insan aklının esas alındığı rasyonalizm ile ampirizme odaklanan, 14. yüzyıl ile 16. yüzyıl sonlarında Avrupa'nın geniş bir kesiminde kabul görmüş felsefi düşünce öğretisi ve edebiyat akımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nanoteknoloji</span> Maddenin atomik kontrolü

Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler ayrıca supramoleküler seviyede kontrolüdür.

Transhümanizm; insanın fiziksel ve bilişsel yeteneklerinin artırılması, yaşlanma ve hastalanma gibi arzu edilmeyen veya gereksiz görülen yönlerinin ortadan kaldırılması amacıyla teknoloji ve bilimden faydalanılması gerektiğini öne süren uluslararası bir entelektüel ve kültürel harekettir. Transhümanist düşünürler, bu amaçla insan geliştirme tekniklerinin ve yüksek teknolojinin kullanılması imkânlarını ve muhtemel sonuçlarını tartışırlar.

Fermi paradoksu, dünya dışı uygarlıkların var olma olasılığının gayet yüksek olduğuna dair tahminlerin varlığı ile bunu doğrulayacak herhangi bir kanıtın ya da temasın yokluğu arasındaki çelişkiyi ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Siberpunk</span> fütüristik bir ortamda geçen postmodern bilimkurgu türü

Siberpunk ya da siber çılgınlık, "yüksek teknoloji, düşük yaşam" şeklinde özetlenen bir dünya şekli çizen bilimkurgu alt türü. Siberpunk, bilim ve teknolojinin çok ilerlediği ancak insanların büyük kısmının yaşam kalitesinin çok düşük olduğu, bozulduğu veya toplumsal düzenin radikal bir şekilde değiştiği bir dünya tasavvurudur.

Sistem teorisi, disiplinlerarası bir bilim olup incelenen bir sorunu veya olguyu bir sistem olarak ele alan bilimsel ve düşünsel anlayıştır. Organizmaları, yapıları, örgütleri, mekanizmaları, doğal oluşumları bir bütün oluşturacak biçimde birbirleriyle ve çevreleriyle ilişkili veya bağıntılı unsurlar dizisi olarak inceler. Değişik oluşumları içindeki unsurları ve nitelikleri arasındaki ilişkiler topluluğu olarak algılayan ve açıklayan bir yaklaşımdır. Olayların, durumların ve gelişmelerin incelenmesinde kullanılan bir bakış açısı, bir düşünce tarzı, bir metottur. Sistem yaklaşımı, olaylar ve olgular arasındaki ilişkileri ve karşılıklı etkileşimleri inceleyerek analizlerde bulunur.

Moleküler nanoteknoloji (MNT) mekanosentez yoluyla atomik özellikli, kompleks yapılar yapabilen bir teknolojidir.

Nanoteknolojinin etkileri nano sağlık, etik, yasal ve çevresel uygulamalar, mühendislik, biyoloji, kimya, programlama, malzeme bilimi ve iletişime kadar uzanmaktadır. 

OpenAI, ABD merkezli yapay zekâ araştırma şirketi. Şirketin genel amacı insanlığa fayda sağlayabilecek yapay zekâ hakkında araştırma yapmaktır. 2015 yılının sonlarında San Francisco'da kurulan şirket, patentlerini ve araştırmalarını halka açık hale getirerek diğer kurum ve araştırmacılarla “serbest iş birliği yapmayı” amaçlamaktadır. Elon Musk ve Sam Altman, yapay genel zekâdan kaynaklanan varoluşsal risk endişelerinden dolayı bu şirketi kurduklarını açıklamıştır. Organizasyon 2015 yılında Sam Altman, Reid Hoffman, Jessica Livingston, Elon Musk, Ilya Sutskever, Peter Thiel ve diğerleri tarafından San Francisco’da kurulmuş ve toplamda 1 milyar dolar bağışta bulunulmuşlardır. Musk 2018 yılında yönetim kurulundan istifa etmiş ancak bağışçı olarak kalmıştır. Microsoft 2019 yılında OpenAI LP’ye 1 milyar dolarlık bir yatırım sağlamış ve Ocak 2023’te ikinci birçok yıllık yatırım sağlamıştır; bu ikinci yatırımın 10 milyar dolar olduğu bildirilmektedir. ChatGPT yazılı cevap veren botun yapımı da OpenAI’a aittir.

Liberteryen Transhümanizm veya Özgürlükçü Transhümanizm Liberteryenizm ve Transhümanizm'i birleştiren bir siyasi ideolojidir. Kendini Liberteryen Transhümanist olarak tanımlayan Ronald Bailey ve Glenn Reynolds gibi kişiler "İnsan güncellenmesi hakkı"nı savunurlar ve serbest piyasanın bu hakkı en iyi sağlayan şey olduğunu çünkü serbest piyasanın diğer ekonomik sistemlere göre daha fazla refah ve kişisel özgürlük sağladığını öne sürerler.

<span class="mw-page-title-main">Zoltan Istvan</span>

Zoltan Istvan Gyurko, ya da bilinen adıyla Zoltan Istvan (1973), Amerikalı gazeteci, girişimci, ve Transhümanist. Transhümanistik temalarda makaleler yazmaktadır: "The Transhumanist Philosopher" adlı blogu Psychology Todayde. ve "Transhumanist Future" adlı blogu Vice Motherboard dergisinde bulunmaktadır. Ayrıca National Geographic Channel'da muhabir olarak çalışmış ve The Huffington Post da fütüristik, transhümanistik ve ateist topikler hakkında bir bloglar yazmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Neuralink</span> Amerikan beyin-bilgisayar arayüzü şirketi

Neuralink Corporation, Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından, implante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmek amacıyla 2016'da San Francisco'da kurulmuş Amerikan nöroteknoloji şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Küresel felaket riski</span>

Küresel felaket riski, küresel ölçekte insan refahına zarar verebilecek, hatta modern uygarlığı tehlikeye atabilecek veya yok edebilecek varsayımsal bir gelecek olayıdır. İnsan neslinin yok olmasına neden olabilecek veya insanlığın potansiyelini kalıcı ve büyük ölçüde azaltabilecek bir olay, bir varoluşsal risk olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">İnsan neslinin tükenmesi</span>

İnsanın neslinin tükenmesi, asteroit çarpması ya da büyük ölçekli volkanizma gibi dış doğal nedenlerden dolayı nüfusun azalması ya da örneğin yarı ikame doğurganlık gibi antropojenik yıkım yoluyla insan türünün varsayımsal sonudur.

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekânın kontrolü devralması</span>

Yapay zekanın kontrolü devralması, bilgisayar programlarının veya robotların gezegenin kontrolünü etkili bir şekilde insan türünün elinden alması sonucunda yapay zekanın (AI) Dünya'nın baskın zeka biçimi haline geldiği varsayımsal bir senaryodur. Olası senaryolar arasında tüm insan iş gücünün değiştirilerek tam otomasyon sağlanması, süper akıllı bir yapay zekanın kontrolü devralması ve popüler bir robot isyanı fikri yer almaktadır. Yapay zekanın ele geçirilmesiyle ilgili bilimkurgu hikâyeleri popülerliğini korumaktadır, aynı zamanda son gelişmeler de bu tehdidi daha gerçekçi hale getirmiştir. Stephen Hawking ve Elon Musk gibi bazı ünlü kişiler, gelecekte süper zeki cihazların insan denetimi altında kalmalarını temin etmek için tedbir araştırmaları yürütülmesini savunmaktadır.

Etkili ivmecilik, açıkça teknoloji yanlısı bir duruşu savunan 21. yüzyıl felsefi hareketidir. Savunucuları, sınırsız teknolojik ilerlemenin yoksulluk, savaş ve iklim değişikliği gibi evrensel insan sorunlarına bir çözüm olduğuna inanmaktadır. Kendilerini teknolojik yenilikler konusunda daha temkinli görüşlere karşı bir denge unsuru olarak görmekte ve rakiplerine genellikle "kıyametçiler" veya " düşüşçüler" gibi aşağılayıcı etiketler takmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yapay genel zekâdan kaynaklanan varoluşsal risk</span>

Yapay genel zekadan kaynaklanan varoluşsal risk, yapay genel zekadaki önemli ilerlemenin insan neslinin tükenmesine veya geri dönüşü olmayan küresel felakete yol açabileceği fikridir.

Demokratik transhümanizm, James Hughes tarafından 2002 yılında ortaya atılan bir terim olan demokratik transhümanizm, liberal, sosyal ve radikal demokratik siyasi görüşleri benimseyen transhümanistlerin duruşunu ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Anarko-transhümanizm</span>

Anarko-transhümanizm, anarşizm ile transhümanizmi sentezleyen ve sırasıyla hem sosyal hem de fiziksel özgürlükle ilgilenen bir felsefedir. Anarko-transhümanistler özgürlüğü, kişinin etrafındaki dünyayı deneyimleme yeteneğinin genişlemesi olarak tanımlar. Anarko-transhümanistler ideallerini ilerletmek için bilgisayar korsanlığı, üç boyutlu baskı veya biohacking dahil olmak üzere çeşitli pratikleri savunmaktadırlar.